Actualitate
Cetățile dacice din Munții Orăștiei au trecut în subordinea Consiliului Județean Hunedoara
Cetățile dacice din Munții Orăștiei au trecut în subordinea Consiliului Județean Hunedoara. Este vorba despre cele patru cetăţi din Munţii Orăştiei: Costeşti – Blidaru, Costeşti – Cetăţuie, Luncani – Piatra Roşie, Băniţa vor ajunge în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, iar Căpâlna va reveni în administrarea Consiliului Judeţean Alba. Proiectul a fost votat ieri, în Camera Deputaților, cu 260 de voturi pentru și o singură abținere.
După mai mulți ani în care reprezentanții CJ Hunedoara au încercat să preia în administrare, pe lângă cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, și celelalte cetăți din Munții Orăștiei, care se află în stare avansată de degradare, acum s-a reușit acest lucru, legal. Proiectul de lege a fost votat în Camera Deputaților, iar Consiliul Județean Hunedoara se va ocupa de acum înainte de administrarea acestor monumente.
„Cred că odată cu trecerea Proiectului de lege, am reușit un obiectiv foarte important, acela de a prelua cetățile, acestea având de data aceasta un administrator care va putea să se ocupe de ele. Vrem să dăm o față adevărată acestora, una ca pentru un adevărat monument UNESCO. Greul pentru noi de acum începe, pentru că trebuie să luăm de urgență măsurile pentru a administra în condiții corespunzătoare aceste cetăți. Bineînțeles, trebuie să identificăm proiecte, astfel încât să facem intervențiile de care au nevoie”, a declarat Sorin Vasilescu, vicepreședinte al CJ Hunedoara.
„Trecerea Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara este unul dintre proiectele mult aşteptate de hunedoreni şi una dintre promisiunile parlamentarilor PSD Hunedoara. Proiectul legislativ are drept scop protejarea acestor monumente UNESCO prin măsuri de pază şi protecţie, dar şi prin accesarea fondurilor necesare lucrărilor specifice de conservare şi restaurare a cetăţilor. De asemenea, se urmăreşte punerea în valoare a siturilor din Munţii Orăştiei, cu scopul de a asigura integrarea lor în circuitul turistic internaţional. În expunerea de motive, am arătat faptul că trecerea acestei moşteniri culturale şi istorice din Munţii Orăştiei în administrarea judeţului reprezintă o garanţie a păstrării identităţii noastre culturale. A contat, de asemenea, şi exemplul bunei practici al Cetăţii Sarmizegetusa Regia, care este administrată de CJ Hunedoara din 2012. Trecerea acesteia în administrarea CJ a avut efecte pozitive. Mulțumim tuturor parlamentarilor care au susținut acest proiect și care au înțeles că protejarea monumentelor UNESCO reprezintă o datorie nobilă pe care o avem cu toții”, a precizat Natalia Intotero, deputat PSD de Hunedoara.
„Este foarte bine că legea a trecut și pe această cale îl felicit pe domnul senator Viorel Sălan, care a inițiat-o. Mă bucur la fel de mult că a trecut această lege, ca și cum ar fi trecut dacă ar fi fost cea pe care am inițiat-o eu. Până la urmă, sunt importante monumentele istorice și cetățile dacice reprezintă un ansamblu de monumente foarte important pentru istoria României. Trebuie să ne bucurăm cu toții pentru această reușită. În felul acesta, se respectă memoria celor care, cu profesionalism și cum dragoste, au vegheat atâția ani asupra cetăților dacice, adică Hadrian Daicoviciu, Constantin Daicoviciu și Ioan Glodariu”, a menționat dr. Gheorghe Firczak, istoric.
„Grupul nostru parlamentar salută această inițiativă. Considerăm că este un lucru foarte bun și ne-am dori o atenție sporită și asupra altor obiecte și imobile de patrimoiu cultural național sau UNESCO, indiferent dacă aparțin statului sau unor entități de drept privat, cum ar fi cultele, spre exemplu, multe dintre ele fiind în legătură cu minoritățile naționale din România. Spunea un coleg că se bucură că a existat un consens al tuturor partidelor politice. Noi ne putem asocia acestui consens, mai ales că proiectul inițial a aparținut domnului deputat Gheorghe Firczak. Prima preocupare în legătură cu cetățile dacice a existat la nivelul grupului nostru, inițial de domnul Firczak. Proiectul a fost blocat de PSD și de către ministrul Vulpescu, la vremea respectivă, printr-un contraproiect. Am convenit asupra acestui contraproiect și ni l-am asumat împreună și tot PSD l-a trântit și pe acesta, din păcate. Trebuie să știe lumea de unde provine această inițiativă. În rest, salutăm consensul și am votat în favoarea acestui Proiect de Lege”, a precizat deputatul Forumului Democrat al Germanilor din Banat Ovidiu Ganț, în Camera Deputaților.
De-a lungul timpului, cetățile de la Costești și Piatra Roșie au fost vandalizate, fiind, de asemenea, și în atenția braconierilor arheologici. Totodată, nici timpul nu a iertat aceste monumente, punându-și amprenta asupra lor. Acum, că vor ajunge în subordinea CJ Hunedoara vor putea fi atent supravegheate atât administrativ, cât și științific. Până acum, în administrarea CJ Hunedoara se afla doar cetatea Sarmizegetusa Regia, care în ultimii ani, a fost scoasă din anonimat, iar numărul infracțiunilor comise aici, a furturilor și a săpăturilor neautorizate s-a diminuat considerabil, ajungând să nu se mai vandalizeze monumentul UNESCO.
Actualitate
Corvinul este pe loc de play-off
În Liga 2 de fotbal s-au jucat, cu o singură excepție, meciurile etapei a XIV-a. Reamintim că în Liga 2, unde, la începutul competiției, au fost înscrise 22 de echipe, se joacă un singur tur, la finalul căruia primele șase clasate vor evolua în play-off-ul pentru promovarea în SuperLigă, iar celelate participante vor evolua în două serii de play-out.
Succes cu 2-1 la Oradea
Corvinul Hunedoara a jucat, în deplasare, la Oradea, pe terenul celor de la FC Bihor. Deși hunedorenii nu au drept de promovare în primul eșalon, trupa pregătită de Florin Maxim și-a respectat blazonul de deținătoare a Cupei României și își continuă evoluția pentru atingerea obiectivului, respectiv calificarea în play-off. Pe un teren deloc ușor, Corvinul a început mai bine jocul și, după două ratări ale lui Grigore, reușește deschiderea scorului în minutul 10 când, după o acțiune prelungită de atac, Cărăuș, din a doua încercare, a înscris, cu capul, din apropiere, centrarea lui Velisar. Până la pauză tot Corvinul a controlat jocul, în general, având ocazii mai periculoase decât gazdele, iar la vestiarele stadionului „Iuliu Bodola” din Oradea s-a intrat cu 1-0 în favoarea Hunedoarei. Mitanul secund începe perfect pentru Corvinul, Vladic, bine lansat de Lehaire, fiind faultat în suprafața de pedeapsă, este faultat de Băican. Iar penalty-ul din minutul 48 a fost transformat, cu siguranță, de Manolache. Jocul părea să se îndrepte spre o victorie fără probleme a Corvinului, dar, în minutul 68, arbitrul „vede” un henț, inexistent, la Lehaire, iar penalty-ul fantezist acordat a fost transformat de experimentatul Hora. Corviniștii reușesc să mențină rezultatul până la final, mai ratând, și ei, ceva ocazii, și se impun cu 2-1. În urma acestui rezultat, Hunedoara urcă pe 6, ultimul loc de play-off, cu 23 de puncte, iar Bihorul este pe 17, cu 11 puncte. Etapa viitoare cei de la Corvinul Hunedoara vor primi vizita liderului, AFKC Miecurea Ciuc, asupra acestui subiect urmând a reveni în edițiile următoare ale cotidianului SERVUS HUNEDOARA.
Actualitate
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
Un accident rutier grav a avut loc la ieșirea de pe autostrada A1 către DN 7, implicând două autoturisme și rănirea a patru persoane.
Pompierii Detașamentului Orăștie au intervenit în urmă cu puțin timp, cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, la ieșirea de pe autostrada A1 pe DN 7, unde a fost semnalat un accident rutier.
Pentru misiune au fost alocate și 3 echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.
La fața locului, echipajele operative au constatat faptul că, în accident au fost implicate 2 autoturisme, rezultând rănirea a 4 persoane.
Acestea au fost evaluate și au primit primul ajutor la locul evenimentului și ulterior au fost transportate la spitalele din Orăștie (2 victime), Deva ( 1 victimă) și Hunedoara (1 victimă), pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.
Pompierii militari au asigurat, totodată, măsurile specifice de prevenire a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.
În aceste momente, circulația în zonă se desfășoară alternativ.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
Europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR): „Am votat pentru candidatul cu o viziune de bun simț pentru oameni și pentru comunități”
Europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler (UDMR) a declarat, duminică, la Hunedoara, că a votat „pentru candidatul cu o viziune de bun simț pentru oameni și pentru comunități, pentru toți cetățenii țării noastre”.
„Am votat, azi, pentru candidatul care are o viziune rațională pentru oameni și pentru comunități, pentru toți cetățenii țării noastre. Am votat pentru candidatul care crede că statul trebuie să fie în slujba oamenilor și care știe că cetățenii nu sunt subordonații statului. După un președinte jucător și un președinte absent, este vremea să avem un președinte responsabil. De aceea, am votat pentru candidatul rațiunii și al bunului simț!”, a declarat europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler.
-
Actualitatecu o zi in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 8 ore in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ajutoare de urgență, aprobate de Guvern, pentru familii și persoane singure din mai multe județe, inclusiv Hunedoara
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primarul din Luncoiu de Jos rămâne realist
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Probleme în sistemul informatic la Registrul Auto Român (RAR). Activitatea, perturbată în întreaga țară