Actualitate
Cetățile dacice din Munții Orăștiei, păzite de jandarmii montani
Cetățile Dacice din Munții Orăștiei sunt, începând de astăzi, protejate în totalitate, iar întreg perimetrul este supravegheat și monitorizat de jandarmii montani.
În prezența prefectului județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a reprezentanților conducerii Jandarmeriei Române, ai instituțiilor hunedorene ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ai autorităților locale și județene, la Costești, comuna Orăștioara de Sus, și-a început activitatea Postul de Jandarmi Montan Orăștioara de Sus – Blidaru.
De acum înainte, cele cinci cetăți dacice din Munții Orăștiei vor avea asigurată atât respectarea ordinii publice, cât și protejarea acestora patrimoniului.
Jandarmii montani care ocupă cele 21 de posturi nou înființate la Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ), condus de colonel Marius Iosif, dispun de pregătire specifică și de toate dotările necesare intervenției pe cale pedestră, aeriană sau auto pentru monitorizarea și paza perimetrului cetăților, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO.
Prefectul Călin Petru Marian consideră că începerea misiunilor jandarmilor montani hunedoreni în zona Cetăților Dacice ne dau siguranța că patrimoniul național și mondial este bine protejat, iar turiștii sau cercetătorii vor putea aprecia la adevărata valoare moștenirea pe care au lăsat-o dacii generațiilor de astăzi.
Anul trecut, Cetatea Sarmizegetusa Regia a fost vizitată de aproape 75.000 de turiști.
Actualitate
Incendiu la o anexă gospodărească din Simeria
Echipaje de intervenție de la Detașamentul de pompieri Deva au intervenit, în această dimineață, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în camera centralei pe lemne și la acoperișul unei anexe de la o gospodărie din Simeria.
Pentru misiune au fost alocate 2 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, iar la locul incendiului s-a aflat și un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Simeria.
Intervenția a constat în localizarea și lichidarea incendiului care a cuprins camera centralei și un șopron cu lemne. Acțiunile pompierilor au eliminat riscul de a fi cuprinsă de flăcări și casa de locuit. Nicio persoană nu a fost rănită.
Sursa probabilă a izbucnirii flăcărilor a fost efectul termic
FOTO: Arhivă
Actualitate
Restricții de trafic în Deva, sâmbătă, 18 ianuarie, din cauza unei manifestații publice
Primăria Municipiului Deva anunță restricții temporare de circulație în oraș, sâmbătă, 18 ianuarie 2025, pentru a permite desfășurarea unui marș de protest.
Evenimentul este programat între orele 14:00 și 20:00 și va atrage, potrivit organizatorilor, aproximativ 2500 de participanți. Marșul va traversa mai multe artere importante din oraș, iar traficul rutier va fi restricționat temporar pe următorul traseu:
Strada Avram Iancu
Bulevardul Decebal
Bulevardul 22 Decembrie
Bulevardul Nicolae Bălcescu (sensul giratoriu)
Bulevardul Mihail Kogălniceanu
Piața Victoriei
Bulevardul 1 Decembrie 1918
Strada 1 Decembrie 1918
Autoritățile locale asigură că măsurile luate vizează desfășurarea evenimentului în condiții de siguranță pentru toți participanții. Șoferii sunt rugați să dea dovadă de înțelegere, să respecte indicațiile polițiștilor rutieri și să opteze, pe cât posibil, pentru rute alternative.
Primăria mulțumește cetățenilor pentru cooperare și înțelegere, subliniind că aceste măsuri sunt necesare pentru a sprijini dreptul la liberă exprimare, garantând în același timp siguranța publică.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
Oferta educațională prezentată la UPET
Chiar dacă suntem doar la începutul anului 2025, reprezentanții Universității din Petroșani au făcut, deja, publică oferta educațională pentru admiterea care va avea loc în luna iulie. Oferta este una bogată iar viitorii studenți vor avea de ale din zecile de specializări ale instituției de învățământ superior de la Petroșani.
Mai multe detalii ne oferă Prof Univ Dr Ing Radu Sorin Mihai rectorul Universității din Petroșani.
”Ne pregătim din timp să prezentăm oferta academică. Deocamdată le-am prezentat doar pe cele care sunt acreditate iar dacă vom reuși până în toamnă, le vom promova și pe cele care sunt în curs de acreditare în acest an. Noi estimâm să primim același număr de locuri de la Ministerul Educației, în jur de 600 de locuri la licență, 225 la master și la doctor în jur de 10 locuri. Și la forma cu taxă ne dorim să avem cam tot atătea locuri. Taxele au fost crescute anul trecut cu aproximativ 100 de lei. Mai mult decât atât promovarea o vom face ca și până acum, de la presă, media, rețele de socializare, în școli sau târguri de profil”, a declarat Prof Univ Dr Ing Radu Sorin Mihai rectorul Universității din Petroșani.
Universitatea din Petroșani are o tradiție de peste 75 de ani. În această perioadă instituția de învățământ superior a scos mii de specialiști în mai multe domenii de activitate care sunt căutate pe piața muncii atât din țară cât și de peste hotare.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat bănuit de braconaj. Ce au găsit polițiștii în mașina sa
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu izbucnit la un autoturism, stins de un pompier aflat în timpul liber
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Creștere a numărului de cazuri de infecții respiratorii și gripă în județ. Câte persoane au fost internate
-
Actualitatecu 2 zile in urma
DAS Deva: 170 de chiriași vor rămâne în locuințele pe care le ocupă, după prelungirea contractelor de închiriere
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ana Maria Bărbosu va reprezenta, în continuare, România
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Autocamion defect pe DN 7, la Mintia. Circulație îngreunată
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu într-o clădire din Baru. Un bărbat a fost evacuat de salvatori
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Avertisment RAR pentru posesorii de autovehicule cu instalații GPL: Ce trebuie să știi despre înlocuirea rezervorului