
Au bani de dat
Realizarea unei instalaţii de desulfurare, obligatorie pentru alinierea la normele UE, ar putea fi realizată cu fonduri de la banca naţională a acestei ţări din Asia
Complexul Energetic Hunedoara (CEH) continuă să dea bătăi de cap instituţiilor implicate în găsirea unor soluţii, la această dată, atât termocentrala de la Paroşeni, cât şi cea de la Mintia aflându-se într-o situaţie incertă.
Mai exact, în lipsa unei decizii din partea Agenţiei Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE) în ceea ce priveşte subvenţia acordată de stat necesară acoperirii cheltuielilor de producere a energiei, cele două entităţi merg pe pierdere.
Împrumut fără garanţii de la Guvern
O altă problemă care trebuie soluţionată în cadrul acestui complex energetic, vizează investiţiile care trebuie demarate în cazul Termocentralei Mintia. Este vorba de modernizarea unui grup energetic şi realizarea instalaţiei de desulfurare. Instalaţia de desulfurare este foarte importantă pentru Termocentrala Mintia, deoarece fără aceste echipamente producătorul de energie riscă declanşarea procedurii de infringement, după anul 2016.
În încercarea de a găsi o soluţie la aceste probleme, prefectul judeţului Sorin Vasilescu a avut o întâlnire cu o delegaţie de investitori chinezi. Aceştia au prezentat un program de finanţare care vizează atât modernizarea unui grup de la Termocentrala Mintia, cât şi acoperirea investiţiei privind instalaţia de desulfurare al acestei unităţi. “Acest program ar urma să fie realizat prin obţinerea unui împrumut pe 20 de ani fără garanţii guvernamentale, împrumut acordat dintr-un fond de investiţii al guvernului chinez”, a spus Vasilescu. Banii provin dintr-un fond de 10 miliarde de euro pe care Banca Naţională a Chinei îl are la dispoziţie pentru investiţii în statele din Uniunea Europeană (UE). Potrivit prefectului, varianta de finanţare propusă de partea chineză este prima care nu mai are nevoie de garanţii din partea statului român.
Aşteaptă ajutor de la stat
Prefectul judeţului Sorin Vasilescu şi directorul CEH, Daniel Andronache au avut în cursul săptămânii trecute o întâlnire cu reprezentanţii ANRE şi deputaţii din cadrul Comisiei pentru energie. Tema principală a acestor întâlniri a vizat găsirea unor soluţii privind obţinerea unui sprijin astfel încât CEH să poată funcţiona în condiţii optime. “În urma întâlnirilor se a?teaptă o decizie din partea ANRE în cursul acestei săptămâni în privinţa preţului subvenţionat, ceea ce va avea ca efect faptul că termocentrala de la Mintia îşi va putea acoperi cheltuielile. De asemenea o problemă mai deosebită din cadrul CEH o reprezintă Termocentrala Paroşeni şi Societatea Naţională a Huilei care, în prezent, îşi desfăşoară activitatea la valorile de pe piaţa de energie, acest fapt determinând incapacitatea acoperirii cheltuielilor de producţie”, a declarat Vasilescu.
Termocentralele Mintia şi Paroşeni fac parte din CEH, entitatea urmând să fie completată cu cele patru mine de huilă viabile din Valea Jiului.