
Au o grămadă de bani de dat
Energie electrică mai ieftină, produsă pe gaz şi hidro, dar şi conformare la normele de mediu prin montarea unor instalaţii vitale sunt câteva dintre rezultatele fondurilor ce vor fi „pompate” de asiatici
Complexul Energetic Hunedoara (CEH) funcţionează bine mersi, nu se va închide, ba mai mult are planuri mari pentru viitor. Directorul general al CEH, Daniel Andronache (foto mic) s-a întors recent dintr-o delegaţie în China şi a anunţat ieri, demararea la Termocentrala Mintia a unui foarte important plan de investiţii cu fonduri din acest stat asiatic.
Investiţiile vizează desulfurarea şi retehnologizarea, iar valoarea totală a acestora este de 600 de milioane de euro, în final, Mintia urmând să producă energie electrică cu ajutorul gazului metan şi a apei. Pe de altă parte, CEH este pe cale de a se întregi, aşa cum a fost conceput încă de la început, la sfârşitul săptămânii trecute fiind semnate şi trimise la Registrul Comerţului actele privind fuziunea dintre Temocentralele Mintia şi Paroşeni cu cele patru mine viabile incluse în Societatea Naţională a Huilei (SNH) Petroşani.
Rate de 1 milion de euro lunar
China National Electric Engineering CO (CNEEC) LTD este compania chineză producătoare de utilaje pentru sectorul de energie care va investi aproape 600 de milioane de euro în modernizarea grupurilor energetice 3 şi 4 de la Termocentrala Mintia. Investiţiile se vor face în baza unui credit pe 20 de ani, cu dobândă de 2 la sută, ce va fi perfectat între această companie şi CEH. Practic, chinezii vor veni la Mintia şi vor monta echipamente necesare, pe cheltuiala lor, contravaloarea acestora urmând să fie rambursată de CEH, în 20 de ani, în rate de circa un milion de euro lunar. Potrivit lui Daniel Andronache, directorul CEH, discuţiile tehnice şi financiare cu chinezii pe marginea acestei investiţii au fost finalizate, contractul urmând să fie semnat în maximum două luni. „Urmează să fie stabilite detaliile care ţin de partea juridică şi economică a contractului, pentru ca achiziţia să corespundă cerinţelor legale”, a declarat Andronache.
Microhidrocentrale şi curent mai ieftin
Pe de altă parte, prima investiţie care va fi efectuată de chinezi la Termocentrala Mintia priveşte montajul unei instalaţii de desulfurare şi retehnologizarea grupului energetic 4. Proiectul va începe în acest an, este evaluat la circa 200-300 de milioane de euro şi va rezolva problemele de conformare la normele europene de mediu cu care se confruntă Termocentrala Mintia.
Tot chinezii se vor ocupa şi de continuarea lucrărilor la instalaţia de desulfurare a grupului energetic 3, dar şi de dezvoltarea unui sistem de producere a energiei electrice pe sistem de gaz metan şi a unei reţele de microhidrocentrale. Toate acestea au drept scop producerea de curent electric mai ieftin, astfel încât Temocentrala Mintia să devină competitivă pe piaţa europeană. „Avem în vedere construirea unei micro-hidrocentrale, aceasta urmând să facă parte dintr-un lanţ de producţie hidro care să ne permită să ajungem cu preţul energiei electrice între 35 şi 40 de euro pe MWh, cost de producţie cu care putem ieşi pe piaţa europeană pentru a vinde energie. Prima microhidrocentrală va fi pe Mureş, folosind barajul existent la Mintia”, a mai spus Daniel Andronache, directorul CEH. Instalaţiile de desulfurare la cele două grupuri energetice ale Termocentralei Mintia vor fi montate până în anul 2016. „Contractul ce va fi semnat cu chinezii este foarte important pentru complexul energetic pentru că ne deschide un alt viitor, vom vedea cu totul altfel producţia de energie, ne vom rezolva problemele de mediu şi vom scădea costurile. Vom putea să regândim şi modalitatea de a pătrunde pe piaţa de energie pentru a putea se exportăm în cazul în care nu este cerere pe plan intern. Cea mai mare problemă cu care se confruntă CEH este cererea scăzută de energie de pe piaţa internă, noi producând doar energie termo care este printre cele mai scumpe”, a afirmat directorul CEH.
În prezent, producţia zilnică de energie a CEH este de 410 MW, din care Termocentrala Mintia asigură 300 MW, iar diferenţa este realizată de cea de la Paroşeni. Pentru producerea de curent electric, Mintia consumă zilnic 6.000 – 7.000 tone de cărbune zilnic.
„Şi noi ne punem speranţe în chinezi”
Pe de altă parte, Nicolae Drăgoi, directorul general al Societăţii Naţionale a Huilei (SNH), s-a arătat optimist după vizita în China, în urma căreia speră şi el în investiţii. Deşi chinezii s-au arătat interesaţi de sectorul energetic din Hunedoara, cu precădere de Termocentrala Mintia, Drăgoi este de părere că aceştia vor avea bani şi pentru minele de huilă. „Eu sper ca, în urma vizitei noastre în China, să se materializeze cel puţin două investiţii cu ajutorul părţii chineze. Noi ne bucurăm că la CEH investiţia care e estimată la 600 de milioane de dolari ar putea fi susţinută financiar de ei, pentru că, după ce ne-am prezentat proiectele noastre, ei au discutat cu banca finanţatoare şi au venit cu propunerea concretă de investire. Într-o lună ei vor veni aici şi vor face primii paşi. Referitor la minele de huilă, noi am purtat discuţii cu firma China Coal, care a mai fost aici. De luni, 20 mai, am redeschis aceste discuţii, iar dacă există o firmă să investească în energia de la Mintia, sunt şanse ca aceştia să investească şi în minele de huilă”, a declarat Nicolae Drăgoi.
Acesta susţine că pentru minele de huilă din Valea Jiului ar fi necesară suma de 60 -65 de milioane de euro, iar investiţiile sunt preconizate pentru perioada de până în 2016.
Diana Mitrache