Connect with us
Data: 20/07/2024
.

Actualitate

Circa 14.000 de maidanezi vor fi sterilizaţi în judeţ

Publicat

pe

Acţiunea „Marea Hinghereală”, faza 2013

Autorităţile hunedorene şi-au propus ca, în acest an, aproape jumătate din numărul câinilor comunitari de pe străzi să fie castraţi. Nu vor fi uitate nici animalele cu stăpân, care vor fi înregistrate şi monitorizate

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara va contribui, în acest an, cu aproape 3 milioane de lei la bugetul Serviciului Judeţean de Ocrotire a Animalelor fără Stăpân (SJAS).

Câinii comunitari vor fi adunaţi în adăposturi şi sterilizaţi

Câinii comunitari vor fi adunaţi în adăposturi şi sterilizaţi

Serviciul se află în subordinea CJ Hunedoara, iar suma aprobată vineri de consilierii judeţeni reprezintă contribuţia administraţiei judeţene la bugetul SJAS. Din aceşti bani vor fi suportate costurile sterilizării câinilor vagabonzi din judeţ, vor fi construite adăposturi şi vor fi extinse cele deja existente în localităţile hunedorene ce fac parte din această structură asociativă.

Cipuri contra abandonului

Potrivit programului din acest an al SJAS Hunedoara, circa 14.000 de câini comunitari vor fi sterilizaţi, numărul reprezentând 40 la sută din totalul maidanezilor din judeţ. În acest moment, doar zece la sută dintre câinii comunitari din judeţ au fost sterilizaţi, cea mai mare parte fiind în municipiile Hunedoara sau Deva.

Advertisement

În plus, în 2013, SJAS Hunedoara îşi mai propune sterilizarea şi montarea de microcipuri la 5.000 de câini care au stăpân, din localităţile incluse în această asociaţie de dezvoltare intercomunitară, cu scopul prevenirii creşterii numărului de maidanezi, prin abandonul puilor din gospodăriile populaţiei sau din întreprinderi.
În ceea ce priveşte adăposturile destinate animalelor fără stăpân din judeţul Hunedoara, conducerea CJ şi-a propus mărirea numărului acestora. „Vom mai construi două adăposturi suplimentare pentru câini, unul pentru Valea Jiului, la Uricani, şi altul în oraşul Haţeg. De asemenea, vom extinde capacitatea altor cinci adăposturi existente în judeţul Hunedoara”, a declarat Mircea Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara.

[notification type=”standard”]

Membru în 14 structuri asociative

Circa 5,3 milioane de lei este suma pe care CJ Hunedoara o va plăti în 2013 drept cotizaţii către 14 structuri asociative din care face parte. Pe lângă SJAS la al cărui buget contribuie cu aproape 3 milioane de lei, circa 1 milion de lei va fi plătit, de CJ Hunedoara, în 2013, drept cotizaţie, către Agenţia de Dezvoltare Regională Vest. Alţi aproximativ 900.000 de lei vor intra de la CJ în bugetul Asociaţiei „Salvital” Hunedoara, drept contribuţie anuală pentru finanţarea cheltuielilor de organizare, funcţionare şi dezvoltare a acesteia şi a serviciului SMURD. Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene (UNCJR), Asociaţia Secretarilor de Judeţe din România, cea a Arhitecţilor Şefi de Judeţe din România sau Asociaţia Intercomunală „Ţara Haţegului” sunt alte organisme din care face parte CJ Hunedoara şi cărora le plăteşte cotizaţii anuale.

[/notification]

Advertisement

 

Actualitate

Cod portocaliu de furtună în mai multe localități din județ

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică „nowcasting” – Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică, valabilă sâmbătă, de la ora 13:55, până la ora 15:00.

Localitățile vizate sunt: Hunedoara, Deva, Orăștie, Călan, Simeria, Hațeg, Pui, Râu de Mori, Sântămăria-Orlea, Beriu, Bretea Română, Sălașu de Sus, Ghelari, Romos, Geoagiu, Teliucu Inferior, Orăștioara de Sus, Boșorod, Densuș, Rapoltu Mare, Turdaș, Băcia, Totești, Răchitova, Sarmizegetusa, Pestișu Mic, Mărtinești, General Berthelot, Toplița, Cârjiți, Lelese.

Se vor semnala averse torențiale care vor acumula 25…35 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.

A fost emis mesaj RO- ALERT.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbări de poveste. Mocănița de la Crișcior circulă la fiecare sfârșit de săptămână, până în septembrie

Publicat

pe

Redactat de

Mocănița de la Crișcior, din Țara Moților, oferă plimbări de poveste turiștilor și localnicilor, și în această vară. Trenul „pufăie” pe șine, de la începutul acestei luni, în fiecare sâmbătă și duminică, până pe 14 septembrie.

Călători mici și mari sunt invitați la o plimbare de poveste cu mocănița de la Crișcior, veche de peste un secol.

În această vară, trenul circulă în fiecare sâmbătă și duminică, în perioada 2 iulie- 14 septembrie 2024, cu plecări din Gara Crișcior, la orele 11:00, 13:00 și 15:00, și din Brad, de la Gara CFR, la orele 12:00, 14:00 și 16:00 (cursa de la ora 16:00 nu are retur).

Mocănița străbate cei şapte kilometri ai traseului dintre Brad şi Crişcior, iar plimbarea durează în jur de 45 de minute. Şi asta pentru că bătrâna mocăniţă, veche de mai bine de 100 de ani, circulă cu o viteză de circa 15 kilometri la oră.

Sursa foto: Calea Ferata Ingusta Crișcior – Brad/Facebook

Calea ferată pe care circulă mocăniţa a fost construită în anul 1907, pentru transportul de cărbune către Uzina Electrică din Gura Barza.

Pe lângă plimbarea cu mocănița, turiștii mai pot vizita Atelierul de locomotive din Crișcior și Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa.

Advertisement

Prețul unui bilet pentru plimbarea dus-întors este de 30 de lei pentru adulți, respectiv 20 lei pentru copii. Cei care doresc să facă o plimbare cu mocănița de la Crișcior sunt rugați să facă rezervări la numărul de telefon 0745-932.108.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Maeștri ai taragotului, în frunte cu celebrul Pera Bulz, au urcat pe scenă la Vața de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Cei mai renumiți și apreciați interpreți ai taragotului s-au reunit, din nou, la Vața de Jos, acolo unde, vineri seară, a avut loc „Sărbătoarea Taragotului”. De la eveniment nu putea să lipsească Pera Bulz, originar din localitate, unul dintre cei mai renumiți instrumentiști de la noi și printre puținii români care au primit titlul de „Tezaur Uman Viu UNESCO”.

Sărbătoarea Taragotului” s-a bucurat, şi în acest an, de prezenţa unui public numeros şi a unor solişti de valoare. Alături de mari maeștri ai taragului, în frunte cu celebrul Pera Bulz, nelipsit de la această manifestare anuală desfăşurată la Vaţa de Jos, au mai urcat pe scenă, în faţa asistenţei numeroase, tineri instrumentiști, precum și soliști consacrați de muzică populară.

Astfel, i-au încântat pe cei prezenți maeștri ai taragotului Pera Bulz, Ionel Coza, Dan Gâdea, Mihai Mariș, Gigi Tăbăcar, Cristian Totpati, Petrică Popa, Ionel Sabo, Remus Novac, Adrian Scorobete, Nicolae Jurj, Adrian Lucaci, Alexandru Cobori, Gabriel Demian, alături de interpreții invitați în recital Olguța Berbec, Ciprian Roman, Ghiță Călțun Brancu, Vlad Lință. De acompaniament s-a ocupat orchestra condusă de prof. Ionel Coza. Evenimentul a fost prezentat de Felicia Stoian.

Sursa foto: Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara/Facebook

Cu multă bucurie, am participat la „Sărbătoarea taragotului” de la Vața de Jos. Evenimentul cultural aflat la ediția a XII-a a adus pe scenă mari maeștri ai taragotului, tineri instrumentiști, precum și soliști consacrați de muzică populară. Spectacolul a fost pe deplin apreciat de publicul numeros prezent la această sărbătoare a cântecului popular românesc și a tradițiilor. (…) Vața de Jos este comuna natală a taragotistului Pera Bulz, distins cu titlul de Tezaur Uman Viu pentru întreaga contribuție adusă la păstrarea și promovarea folclorului autentic. Cu ajutorul taragotului, Pera Bulz a făcut cunoscută lumii întregi moștenirea culturală a Țării Zarandului”, a transmis Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.

 

 

Advertisement

La festivalul emblematic din Vața de Jos a fost prezentă și deputatul Vetuța Stănescu, președintele PNL Hunedoara, alături de alți colegi de-ai săi liberali. „Sunetul inconfundabil al taragotului a răsunat și anul acesta în inima stațiunii Vața, acolo unde virtuozi ai muzicii populare românești și-au dat întâlnire la Sărbătoarea Taragotului. Am asistat la un adevărat regal al taragotului, alături de păstrători ai folclorului autentic și mă bucur că această tradiție este continuată și transmisă din generație în generație. Am fost prezentă la Sărbătoarea Taragotului din comuna Vața alături de colegii din PNL Hunedoara și de locuitorii din această zonă care au arătat de fiecare dată respectul cuvenit păstrătorilor folclorului autentic” .

Sărbătoarea Taragotului” de la Vața de Jos s-a aflat, anul acesta, la ediția a XII-a.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, împreună cu Primăria comunei Vața de Jos.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate