Connect with us
Data: 25/05/2024
.

Stiri nationale

Circa 25.000 de efective ale MAI, mobilizate pentru siguranţa cetăţenilor de 1 Mai şi Paşte

Publicat

pe

Circa 25.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi efective de la alte structuri vor acţiona, zilnic, în minivacanţa prilejuită de sărbătorirea zilei de 1 Mai şi a Paştelui ortodox, pentru siguranţa cetăţenilor, a informat, marţi, Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit MAI, echipajele de ordine publică şi de intervenţie în situaţii de urgenţă vor fi prezente în apropierea lăcaşurilor de cult, în special a celor unde se vor organiza slujbe cu participare numeroasă. La cele aproximativ 12.200 de lăcaşuri de cult sunt aşteptate peste 2,6 milioane de persoane.

Pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, pompierii au efectuat, în această lună, 3.420 de controale privind respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor la lăcaşuri de cult, unităţi turistice, precum şi la alte obiective economice.

Pompierii au oferit sprijin şi îndrumare pentru remedierea deficienţelor constatate, dar au aplicat şi aproximativ 2.000 de amenzi de peste 16 milioane de lei pentru nereguli care puneau în pericol siguranţa cetăţenilor.

De miercuri până pe 6 mai vor fi organizate aproximativ 200 de evenimente publice la care se preconizează că vor participa peste 166.000 de persoane. Cele mai importante vor avea loc în Bucureşti, Galaţi şi Buzău, cu o participare de 5.000 până la 15.000 de persoane. De asemenea, la festivalul care are loc în Mamaia Nord sunt aşteptaţi zilnic 5.000 de participanţi. Poliţiştii şi jandarmii vor fi prezenţi la evenimentele publice pentru a preveni şi combate faptele ilegale favorizate de aglomeraţie şi infracţiunile grave, dar şi pentru a putea interveni în sprijinul cetăţenilor, în caz de nevoie, precizează MAI.

Advertisement

De asemenea, specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog şi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane vor acorda consiliere persoanelor interesate şi vor oferi recomandări despre cum să se protejeze de traficanţi şi unde pot solicita sprijin dacă sunt sau cunosc pe cineva care este consumator de droguri sau victimă a traficanţilor de persoane.

Pentru fluidizarea circulaţiei şi prevenirea accidentelor, aproximativ 1.600 de poliţişti rutieri vor fi prezenţi, zilnic, pe drumurile aglomerate.

În atenţia poliţiştilor vor fi şoferii care reprezintă un pericol pe drumurile publice. Pentru depistarea acestora, echipajele rutiere vor acţiona în trafic cu aproximativ 450 de aparate radar şi cu dispozitive care semnalează consumul de alcool sau de droguri.

Poliţiştii rutieri vor beneficia de sprijinul colegilor de la bordul elicopterelor Inspectoratului General de Aviaţie care vor survola drumurile aglomerate şi cu risc de producere a unor accidente. În baza informaţiilor transmise, echipajele de la sol vor putea interveni rapid pentru fluidizarea circulaţiei în cazul producerii unor blocaje, dar şi pentru sancţionarea şoferilor care pot provoca accidente pe drumurile publice, din cauza nerespectării normelor rutiere şi a stilului de condus, adaugă sursa citată.

Pentru asigurarea răspunsului la situaţii de urgenţă şi acordarea primului-ajutor medical, în fiecare zi vor fi mobilizaţi 5.000 de pompieri.

Advertisement

Transportul rapid la unităţi medicale al pacienţilor aflaţi în stare gravă va fi asigurat pe cale aeriană de trei elicoptere de tip Black Hawk şi opt EC-uri, precum şi de două avioane SMURD.

Cetăţenii care întâmpină dificultăţi pe munte pot apela la cei aproximativ 200 de jandarmi montani care vor fi de serviciu.

Sursa: AGERPRES

Actualitate

Indemnizațiile pentru adulții și copiii încadrați în grad de handicap grav, majorate

Publicat

pe

Redactat de

Indemnizațiile pentru adulții și copiii încadrați în grad de handicap grav cresc, începând cu luna iunie.

Guvernul a aprobat majorarea cu 10 puncte procentuale din indicatorul social de referință (ISR) a indemnizațiilor lunare pentru adultul cu handicap grav și pentru copilul cu handicap grav. “Astfel, coeficientul indemnizației pentru adultul cu handicap grav va crește de la 70% din ISR la 80%, respectiv de la 463 de lei la 529 de lei, iar nivelul prestației sociale pentru copilul cu handicap grav se va majora de la 60% din ISR la 70%, respectiv de la 397 de lei cât este acum, la 463 de lei. Este a doua majorare a acestor venituri de la începutul anului, prima fiind în luna martie. Cuantumul indemnizației pentru adulți era, la începutul anului de 419 lei, iar cel al prestației sociale pentru copilul cu handicap grav de 359 de lei”, a informat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Măsura de majorare va fi aplicată începând cu luna iunie 2024.

Din totalul de 893.686 de persoane cu dizabilități înregistrate la nivel național, 389.000 sunt încadrate în grad de handicap grav, 48.800 fiind copii.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Guvernul a aprobat Strategia Națională pentru Tineret 2024-2027

Publicat

pe

Redactat de

Strategia Națională pentru Tineret 2024-2027 elaborată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a fost aprobată astăzi de Guvernul României. Documentul prevede și un Plan de Acțiune.

Obiectivele Strategiei Naționale pentru Tineret 2024-2027 contribuie la atingerea indicatorilor naționali de dezvoltare durabilă aferenți țintelor Strategiei Naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, în mod special pentru următoarele Obiective de Dezvoltare Durabilă: Fără sărăcie; Sănătate și bunăstare; Educație de calitate; Egalitate de gen; Muncă decentă și creștere economică; Industrie, Inovație și infrastructură, Inegalități reduse.

Politicile în domeniul tineretului reprezintă una dintre prioritățile programului de guvernare 2023-2024, având și sfere de activitate specifice mai multor ministere și instituții publice. Astfel, politicile pentru tineret acoperă problematica din domeniul educației, sănătății, excluziunii sociale, ocupării și antreprenoriatului, protecției mediului precum și din alte domenii care pot influența calitatea vieții tinerilor. De asemenea, politicile de tineret reprezintă o prioritate și la nivel european, iar multe dintre oportunitățile de finanțare externă pot contribui la dezvoltarea sectorului de tineret. Domeniul tineret este parte a unuia dintre pilonii Planului Național de Redresare și Reziliență al României, și anume pilonul 6 – Copii, tineri, educație și competențe.

Totodată, elaborarea Strategiei Naționale pentru Tineret 2024-2027 a fost una dintre activitățile avute în vedere în cadrul capitolului referitor la Ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse din programul de guvernare.

Strategia Naționă pentru Tineret își propune să contribuie la: creșterea numărului de proiecte care se adresează tinerilor, cu sprijinul financiar al ministerului; clarificarea situației juridice și cadastrale a patrimoniului din domeniul tineretului, la nivel central și local, în vederea realizării descentralizării; digitalizarea proceselor de selecție a proiectelor prin care se solicită finanțare din partea ministerului; Inventarierea digitală a infrastructuri de tineret și monitorizarea utilizării acesteia, pentru a prioritiza alocările de fonduri, în vederea modernizări bazelor utilizate frecvent de către tineri; Operaționalizarea Consiliului Interministerial pentru Tineret.

Advertisement

Strategia Națională de Tineret 2024 – 2027 este o strategie intersectorială care face legătura cu principalele documente rezultate din Strategia Uniunii Europene pentru tineret pe perioada 2019-2027.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, ministerele și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale precum și autoritățile administrației publice locale, au obligația de a duce la îndeplinire măsurile specifice domeniului lor de activitate prevăzute în Strategia Națională pentru Tineret 2024-2027, precum și în Planul de acțiuni aferent acesteia.

Fondurile necesare îndeplinirii obiectivelor prevăzute în Strategia Națională pentru Tineret 2024-2027 și a activităților cuprinse în Planul de acțiune se asigură de către fiecare instituție publică cu atribuții în realizarea obiectivelor.

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

Preşedintele CNAS: Noul contract-cadru va include pachete de servicii pentru persoanele neasigurate

Publicat

pe

Redactat de

Contractul-cadru care va intra în vigoare după 1 iulie şi în care se va menţine aceeaşi valoare a punctului serviciilor medicale prevede, ca noutate, pachete de servicii pentru persoanele neasigurate în scopul depistării unor afecţiuni grave (cancer, hepatită, HIV/SIDA la gravide), a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea.

„Se preconizează ca medicii de familie să poată trimită persoanele neasigurate pentru investigaţii în caz de suspiciune de afecţiuni oncologice, hepatite B şi C şi virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Naţională de Sănătate. Ca urmare a negocierilor, reuşim să stabilizăm situaţia în sistemul medical. (…) Atât în asistenţa medicală primară, cât şi în ambulatoriul de specialitate se vor menţine valorile de puncte, astfel ca oamenii să poată avea predictibilitate şi sustenabilitatea activităţii lor, nu la valori nemaipomenite, dar măcar la nivelul în care să îşi poată desfăşura activitatea. (…) Ne-am dori o finanţare mult mai bună, dar în condiţiile actuale credem că este un deziderat atins.(…) Tot în contractul-cadru, se prevede că se pot desfăşura activităţi de prevenţie, începând cu adolescenţii”, a afirmat Valeria Herdea, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele CNAS şi-a exprimat speranţa ca la finalul trimestrul III sau începutul trimestrului IV al anului în curs, când va avea loc o rectificare bugetară, să se rediscute valorile de punct pentru serviciile medicale.

Ea a precizat că mulţi adolescenţi se confruntă cu adicţia, una dintre patologiile noi. „Educaţia pentru sănătate rămâne un deziderat esenţial pentru fiecare dintre noi (…) Avem nevoie să educăm noile generaţii astfel încât să ştie să se protejeze, să se adreseze serviciilor medicale şi să se adreseze medicului de familie, cel puţin o dată pe an, în luna în care este ziua lor de naştere. Comportamentele preventive pot rezolva foarte multe”, a adăugat Herdea.

Preşedintele CNAS a pledat pentru schimbarea stilului de viaţă şi adoptarea unor obiceiuri sănătoase prin „alimentaţie corectă şi mişcare” pentru a preveni îmbolnăvirile.

Advertisement

„Nu putem spune că totul este rezolvat. La acest moment există 190 de localităţi fără medic de familie sau puncte de lucru ale medicilor de familie din alte localităţi. Mai sunt alte 1.043 de localităţi cu deficit de personal medical din punct de vedere al medicului de familie şi un necesar de 1.529 de medici de familie. Îmbătrânirea populaţiei medicale impune măsuri de retenţie a personalului medical, de îmbunătăţire a condiţiilor pe care noi le oferim acestui personal”, a mai spus Herdea.

Ea a punctat că peste două milioane de persoane beneficiază de programele naţionale curative, CNAS având 17 de programe naţionale.

„Există 5,5 milioane de pensionari şi copii care au nevoie să aibă acces la îngrijire. Punem accent pe îngrijirea gravidei, copilului, nu în ultimul rând, pe vârsta extremă şi, în primul rând pe prevenţie pentru fiecare segment de vârstă”, a menţionat Herdea.

Potrivit CNAS, există aproximativ 16,5 milioane de asiguraţi şi 3 milioane de persoane neasigurate, din care doar 250.000 de persoane neasigurate înscrise la medicul de familie după 1 octombrie 2022.

Herdea a mai punctat că 28 de noi molecule sunt folosite, începând din 2024, pentru tratarea pacienţilor, existând 793 de procese intentate de pacienţi CNAS pentru accesul la tratamente noi.

Advertisement

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS din 16 mai, pentru asistenţa medicală primară valoarea punctului per capita este 12 lei, iar per serviciu medical 8 lei. Pentru asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru punctul pe serviciu medical se vor oferi 4,5 lei. CNAS susţine că se menţine plafonul de 6.000 lei/lunar pentru asistenţa medicală stomatologică. Valorile aferente punctelor per capita şi pe serviciu din asistenţa medicală primară şi din asistenţa medicală ambulatorie de specialitate vor fi menţinute şi după 30 iunie, au convenit reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai Colegiului Medicilor din România.

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 23240001

Vând

  • Vând apartament cu 2 camere decomandat, strada Minerului, blocul 26, scara B, etaj 4, se vinde mobilat sau nemobilat. Pentru mai multe informații sunați la numărul de telefon 0726238869.

 

  • Vând sobe teracotă vrac(cahle) calitatea 1, mai multe modele, sobe dormitor, bucătărie, șeminee, prețuri cele mai mici. Livrare la domiciliu, detalii la numărul de telefon 0730241017.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate