Politic
Ciucă: Miercuri, în coaliție, analizăm calendarul alegerilor prezidențiale
Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a anunţat că miercuri, în coaliţia de guvernare, va fi dezbătută problema datei alegerilor prezidenţiale.
„În funcţie de rezultatele oficiale ale alegerilor locale şi europarlamentare, vom stabili când va avea loc Biroul Politic Naţional şi desigur celelalte foruri – Consiliul naţional şi Congresul. Este foarte posibil să nu fie săptămâna viitoare, pentru că depindem de rezultate finale – închiderea alegerilor şi negocierile din coaliţie. În acest moment, discutăm despre alegerile prezidenţiale, iar în ceea ce priveşte formula guvernamentală, este important să avem finalul alegerilor şi în funcţie de acestea să stabilim care va fi abordarea Partidului Naţional Liberal. Cert este că la întâlnirea pe care am avut-o la Braşov au fost astfel de discuţii prin care partidul să şi le asume (…), neexistând în momentul de faţă niciun fel de profilare, cu excepţia faptului că trebuie să fie un om de partid. În interiorul fiecărui partid sunt opinii şi opinii, dar este nevoie de o abordare cât se poate de echilibrată şi să ţinem cont de faptul că în acest moment, dincolo de miza alegerilor prezidenţiale, avem nevoie nevoie de stabilitate (…) şi echilibru”, a afirmat Ciucă, luni, la Senat.
Referitor la data alegerilor prezidenţiale, septembrie sau decembrie, Ciucă a spus: „Nu am apucat să discutăm concret şi detaliat pe acest subiect, Vor avea loc discuţii miercuri, când ne vedem. Rezultatele alegerilor finale, de regulă, se finalizau în maximum trei zile. Suntem în a opta zi şi nu avem finalizat procesul electoral şi aici este o problemă care trebuie rezolvată la nivelul organizatoric şi procedural. (…) Dacă vom avea o organizare mai bună la nivelul AEP şi dacă într-adevăr ţinem cont de efectele asupra procesului de învăţământ, una este să fie întrerupt o zi sau două şi alta este să fie întrerupt opt zile. Este vorba de o analiză care trebuie să aibă loc în interiorul coaliţiei. Eu cred că miercuri stabilim aceste aspecte. În acest moment, aşa cum decurg lucrurile şi cum am stabilit de ceva timp în urmă, Partidul Naţional Liberal va avea propriul candidat la prezidenţiale”.
El a explicat că atunci când a fost discutat calendarul alegerilor „s-a convenit, fără să fie formalizat, ca data alegerilor să fie în septembrie”.
„După modul în care s-au desfăşurat alegerile locale şi europarlamentare şi mesajele pe care le-am avut din teritoriu, în primul rând de la părinţi, legate de faptul ca a fost perturbat procesul de învăţământ… Mai mult decât atât, urmează să avem o perioadă de două luni de vară, (…) perioadă de vacanţă, de concedii şi eu cred că cel mai important, dincolo de mizele partidelor, trebuie să vedem interesul cetăţeanului. Interesul cetăţeanului trebuie să se concretizeze în dezbateri despre ce anume se va proiecta în viitoarea dezbatere electorală, astfel încât cetăţenii să poate să aleagă conştient”, a adăugat Ciucă.
Întrebat dacă varianta unui candidat comun PNL-PSD la prezidenţiale ar mai fi o alternativă viabilă a coaliţiei, Ciucă a răspuns: „În principiu, nu”.
Despre varianta unui tandem preşedinte Ciucă – premier Ciolacu, liderul PNL a precizat că acest aspect nu a fost discutat, „pentru că fiecare dintre partide îşi doreşte să aibă propriul candidat”.
Referitor la funcţionarea coaliţiei în cazul în care preşedinţii PNL şi PSD ar candida fiecare la prezidenţiale, Ciucă a spus: „Da. Cum să nu? Este vorba de alegerile prezidenţiale, nu de guvernare”.
El a pledat „pentru o atitudine de respect şi de decenţă faţă de cetăţeni”.
„Până la urmă, indiferent de virulenţa dezbaterii politice pentru cea mai înaltă funcţie în stat, trebuie să ne gândim la cetăţeni şi la modelul pe care-l manifestăm. În alegerile locale a fost menţinut un nivel de decenţă total diferit faţă de alegerile trecute şi s-a arătat că se poate”, a mai spus Ciucă.
Liderul PNL a punctat că la alegerile europarlamentare „peste 50% din electorat a agreat formula de siguranţă şi stabilitate”.
„La locale, scorurile însumate arată un procent mai mare decât rezultatul listei comune. Este în responsabilitatea noastră să gestionăm acest aspect şi dacă avem o comunicare calibrată putem să gestionăm situaţia astfel încât să nu ajungem la destabilizarea politică a ţării. Vin cu mesajul de a rămâne cu picioarele pe pământ, un pic de echilibru şi de realism nu strică şi chestiunea cu a blama pe ceilalţi pentru o anumită atitudine nu cred că e cazul Partidul Naţional Liberal, că n-am făcut nimic în sensul acesta şi este bine, indiferent de partid, să ne uităm totuşi la ceea ce înseamnă un rezultat în alegeri. (…) Rezultatul pentru PNL este unul cât se poate de echitabil – 30% vot politic, 1.146 de primării – 38% din numărul total de primării, avem 12.272 de consilier locali. Noi trebuie din toată această primă fază alegerilor să tragem învăţămintele care se cuvin, să stăm de vorbă cu oamenii şi să vedem ce avem de făcut în continuare”, a transmis Ciucă.
Sursa: AGERPRES
Actualitate
Hunedoreanul Siegfried Mureșan a preluat șefia PNL Diaspora
Europarlamentarul hunedorean Siegfried Mureșan (PPE / PNL) este președintele interimar al PNL Diaspora, după demisia lui Rareș Bogdan.
Deputatul european Siegfried Mureșan a fost votat în unanimitate președinte interimar al PNL Diaspora de Biroul Politic Național.
„Mulțumesc colegilor din Partidul Național Liberal pentru desemnarea mea ca președinte interimar al PNL Diaspora. Vreau să oferim românilor din străinătate rolul central pe care îl merită de ani de zile. Românii din străinătate sunt, de ani de zile, principalii investitori din România. Românii din Diaspora sunt cei care, de nenumărate ori, au apărat democrația din România: la protestele de după Ordonanța 13, la protestele din 10 august și în multe alte momente. Românii din Diaspora au arătat și acum că îi interesează ce se întâmplă în România. 800.000 de români din străinătate prezenți la vot atât la alegerile prezidențiale, cât și parlamentare, înseamnă echivalentul prezenței a 4 județe din țară. Românii din Diaspora sunt un electorat de dreapta fiindcă sunt oameni care au muncit pentru ceea ce au, oameni cu meserii sau întreprinzători care au plecat pentru un viitor mai bun, oameni care vor să vadă că țara lor se schimbă în mai bine și vor să fie auziți. Vor să vadă în România școli mai bune, spitale mai bune, drumuri mai bune. Românii din Diaspora vor să știe că se pot întoarce în țara lor natală, în țara în care mulți dintre ei și-au investit economiile și că vor avea aceleași condiții de trai ca afară. Obligația noastră, a Partidului Național Liberal, ca principalul partid de centru-dreapta din România, este să recâștigăm acest electorat de dreapta în următorii ani. Avem în PNL Diaspora foarte mulți oameni competenți, muncitori, cu care vom întări organizația și vom răspunde așteptărilor românilor din străinătate”, a declarat Siegfried Mureșan.
Actualitate
PSD a revenit în preferințele hunedorenilor la alegerile parlamentare, dar cu un scor mult mai mic ca în 2020
În urma rezultatelor centralizate la nivel național al alegerilor parlamentare în topul preferințelor românilor s-a aflat PSD. Același lucru s-a întâmplat și în județul Hunedoara.
Șapte partide
Un număr de șapte partide au depășit pragul electoral de cinci procente, necesar intrării în Parlament. În total au votat 9.455.072 de români din totalul celor 18.008.555 de persoane cu drept de vot din țara noastră. În urma votului exprimat de aceștia, în viitorul Parlament vor fi reprezentate 7 partide, la care se adaugă, la Camera Deputaților, 19 reprezentanți ai minorităților naționale. Per total, în Camera Deputațilot vor fi 331 de aleși, iar în Senat 136. Partidele care au atins pragul electoral sunt, în ordine, PSD, AUR, PNL, USR, SOS, UDMR și POT, care vor avea reprezentanți în ambele Camere.
Cum stăm în județ
La nivel județean situația este foarte puțin diferită. Astfel, PSD a revenit în topul preferințelor hunedorenilor după ce aceștia, la primul tur al alegerilor prezidențiale l-au preferat pe independentul Călin Georgescu. Social – democrații conduc atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, unde, după numărarea voturilor exprimate în toate secțiile, au 26,30% și, respectiv, 27,82, în 2020 având peste 39 %. Locul al doilea este ocupat de AUR, cu 20,31 la Senat și 20,03 la Cameră. „Podiumul” electoral din județul Hunedoara este completat de PNL, cu 13,86 la Cameră și 13,80 la Senat. Pe patru în preferințele electorale ale hunedorenilor sunt cei de la POT, cu 8,79% la Senat și 9,36 procente pentru deputați, acest partid fiind ultimul care a atins pragul la nivel național. A făcut pragul electoral în județ, dar cu un loc mai jos decât cel la nivel național, și USR, cu 8,24 la deputați și și 8,58 în Camera superioară. Pe șase, cu un loc mai jos decât în topul pe țară, este SOS, cu 5,94% din sufragiile hunedorenilor pentru Camera inferioară a Parlamentului, dar cu 6,86 la Senat. Pe șapte este SENS, care nu a atins pragul electoral la nivel național, dar nici în județul Hunedoara, având, cu 3,11 la Senat și 3. UDMR, care a intrat în parlament, a strâns 2,94% din sufragiile hunedorenilor la Cameră și 2,98 la Senat.
Fruntașii și codașii la prezență
La nivel național prezența la urne a fost de 52,50%, în vreme ce în județul Hunedoara, ca și la primul tur de la prezidențiale, a fost ceva mai scăzută, de 49,10 procente. Cea mai mare prezență la urne în județul Hunedoara, din punct de vedere procentual, s-a înregistrat în comuna Vorța, unde au votat mai mulți alegători decât cei înscriși pe listele permanente, procentajul fiind de 105,86%. De asemenrea, prezență la vot de peste sută la sută, respectiv de 104,41%, s-a consemnat în comuna Bătrâna, dar și în altă așezare rurală, Cerbăl, de 100,86%. Pe de altă parte, cea mai scăzută prezență la urne în mediul rural, de 43,87%, s-a înregistrat în comuna Ghelari. În mediul urban, la municipii, cei mai mulți alegători s-au prezentat la urne în Deva, în procent de 50,58, iar cei mai puțini, respectiv 39,27 procente, la Vulcan. În ce privește orașele, cel mai mare procentaj de alegători prezenți la vot, de 60,23%, s-a înregistrat la Geoagiu, iar cel mai mic, de 39,45, la Uricani.
Cine și unde a obținut cele mai multe voturi
Dacă facem o repartizare a voturilor pe localități, PSD a obținut cele mai multe sufragii în 40 dintre cele 69 de unități administrativ – teritoriale din județul Hunedoara. Este vorba despre municipiile Hunedoara, Orăștie și Vulcan, orașele Călan, Petrila, Simeria și Uricani și comunele Vața de Jos, Tomești, Baia de Criș, Ribița, Crișcior, Bucureșci, Băița, Vălișoara, Brănișca, Ilia, Vorța, Gurasada, Burjuc, Lăpugiu de Jos. Dobra, Bătrâna, Cerbăl, Lelese, Ghelari, Toplița, Răcitova, Teliucu Inferior, Cârjiți, Hărău, Băcia, Mărtinești, Bretea Română, Boșorod, Sântămăria Orlea, Totești, Sarmizegetusa, Râu de Mori și Sălaș de Sus. PNL a câștigat, la nivel județean, în 18 localități, respectiv în orașele Hațeg și Geoagiu și în comunele Bulzeștii de Sus, Blăjeni, Buceș, Balșa, Romos, Luncoiu de Jos, Zam, Șoimuș, Pestișu Mic, Bunila, Lunca Cernii de Jos, Densuș, General Berthelot, Pui, Baru și Bănița. În celelalte 11 unități administrativ teritoriale din județul Hunedoara, adică în municipiile Petroșani și Vulcan, în orașele Călan, Petrila și Aninoasa și în comunele Vețel, Certeju de Sus, Rapoltu Mare, Turdaș, Beriu și Orăștioara de Sus cele mai multe voturi au fost direcționate către AUR.
Citiți și: Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
Actualitate
Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
Conform datelor preliminare de la alegerile parlamentare, este cert că vor fi deputați de Hunedoara Natalia Intotero, de la PSD, și Claudiu Bârstan, de la AUR. Șanse foarte mari de a ajunge în Camera Deputaților au Vetuța Stănescu, de la PNL, și Ilie Toma, de la PSD. Celelalte două locuri din Camera Deputaților alocate județului Hunedoara vor fi ocupate, dacă se confirmă calculelele inițiale, de Anamaria Gavrilă, de la POT, și de Daniel Răducanu, de la PNL. La Senat este ca și sigur că un loc din cele trei va fi ocupat de Cristian Resmeriță, de la PSD. Pentru celelalte două locuri rămase libere în pole-position sunt Vasilică Potecă, de la AUR, și Maria Ștefănie, de la PSD.
-
Actualitatecu o zi in urma
Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri parlamentare 2024| 43,72 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 18:00
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ziua Națională a României”, marcată la Deva. Ceremonial public la Cimitirul Eroilor
-
Actualitatecu o zi in urma
PSD a revenit în preferințele hunedorenilor la alegerile parlamentare, dar cu un scor mult mai mic ca în 2020
-
Actualitatecu o zi in urma
S-au izbit cu mașina de un copac