Connect with us
Data: 13/07/2024
.

Actualitate

CJ Hunedoara şi-a numărat banii din pungă. O parte i-a împărţit instituţiilor din subordine

Publicat

pe

Marea subvenţionare pe 2013

Teatre, şcoli, licee, direcţii, centre, un muzeu şi o bibliotecă din judeţşi-au umplut puşculiţa ce le va permite funcţionarea în acest an

Unităţile gestionate sau finanţate Consiliului Judeţean (CJ ) Hunedoara ştiu din ce bani îşi vor desfăşura activitatea în 2013. Legislativul judeţului Hunedoara a aprobat în şedinţa sa de luna trecută, bugetele de venituri şi cheltuieli ale instituţiilor de cultură, de învăţământ sau de asistenţă socială a căror activitate este gestionată sau finanţată parţial ori total de CJ.

CJ Hunedoara şi-a numărat banii din pungă. O parte i-a împărţit instituţiilor din subordine

CJ Hunedoara şi-a numărat banii din pungă. O parte i-a împărţit instituţiilor din subordine

Nu mai puţin de 20 de instituţii, printre care se numără şcoli ori licee de învăţământ special, teatre, direcţii şi agenţii s-au aflat pe lista de alocaţii financiare de la consiliul judeţean şi în 2013.

Subvenţii mari, venituri mici

Printre unităţile a căror buget pe 2013 a fost aprobat săptămâna trecută de CJ Hunedoara se numără cele două teatre existente în judeţ, dar şi biblioteca „Ovid Densusianu” sau Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva. Astfel, Teatrul Dramatic „I.D. Sârbu” din Petroşani îşi va desfăşura activitatea în acest an dintr-un buget de venituri şi cheltuieli în valoare de 4,2 milioane de lei. Cea mai mare parte din această sumă o reprezintă subvenţia de la CJ Hunedoara, în valoare de 4,1 milioane de lei, bani necesari, printre altele, plăţii salariilor pentru cei aproape 75 de salariaţi. Conform previziunilor, teatrul din Petroşani va obţine în 2013, circa 130.000 de lei, ca venituri, în urma manifestărilor culturale ce vor avea loc aici în acest an.

Advertisement

Mai puţin de jumătate din conţinutul puşculiţei pe 2013 a lui „I.D. Sârbu” din Petroşani o reprezintă bugetul pe acest an al Teatrului de Artă din Deva. Diferenţa de alocaţii financiare este dată de numărul redus de angajaţi, respectiv 12, pe care îi are instituţia din Deva, comparativ cu cea din Petroşani. Astfel, pentru 2013, Teatrul de Artă va avea un buget de venituri şi cheltuieli de circa 1,6 milioane de lei, din care 150.000 de lei sunt preconizaţi a fi încasaţi din spectacolele ce vor fi organizate aici, iar 1,5 milioane de lei reprezintă subvenţii de la CJ Hunedoara.

Cu circa 4 milioane de lei va contribui consiliul judeţean la bugetul pe 2013 al muzeului din Deva, sumă din care vor fi plătite salariile angajaţilor, utilităţile, va fi acoperit costul unor dotări noi sau investiţii. Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane a avut o activitate bogată în 2012 şi va avea una la fel de diversăşi în acest an, motiv pentru care veniturile pe care le va obţine în 2013 de pe urma evenimentelor sunt prognozate a fi de aproximativ 740.000 de lei.

Judeţul are un ansamblu profesionist. Trebuie să-l finanţăm

După teatre şi muzeu, de cultura hunedorenilor se vor ocupa în 2013 alte două instituţii aflate în subordinea şi finanţarea consiliului judeţean. Una dintre acestea este Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara, instituţie pentru care, în acest an, a fost aprobat un buget de venituri şi cheltuieli în valoare de 2,1 milioane de lei. Din această sumă, doar 100.000 de lei sunt venituri proprii, restul fiind subvenţii de la CJ Hunedoara, de fapt, bani din care se plătesc salariile angajaţilor, utilităţile, serviciile, achiziţionarea unor obiecte de inventar sau deplasări în străinătate.

Pe de altă parte, pentru cea mai mare instituţie de la care împrumută cărţi hunedorenii, respectiv Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu”, consiliul judeţean a aprobat o subvenţie de 2,3 milioane de lei, aferentă lui 2013. Pe lângă aceşti bani, biblioteca judeţeană îşi va desfăşura activitatea în acest an şi cu ajutorul a 15.000 de lei obţinuţi ca venituri din prestarea unor servicii.

Advertisement

De asemenea, începând din acest an, în judeţ va funcţiona, în subordinea CJ Hunedoara, Ansamblul Folcloric Profesionist ”Drăgan Muntean”. Scopul acestuia este de promovare a obiceiurilor şi culturii tradiţionale, iar în 2013, îşi va desfăşura activitatea dintr-un buget de venituri şi cheltuieli în valoare de 620.000 de lei, alocaţi în totalitate de CJ Hunedoara.

Actualitate

Alertă în fața caniculei: Măsuri stricte pentru prevenirea incendiilor în perioadele de secetă

Publicat

pe

Redactat de

Într-un context de temperaturi extrem de ridicate și risc crescut de incendii de vegetație uscată, autoritățile atrag atenția asupra necesității unei vigilențe sporite și respectării riguroase a măsurilor preventive.

Folosirea focului deschis este strict interzisă în perioade de secetă și caniculă, pentru a minimiza riscul de propagare a incendiilor. De asemenea, aruncarea necontrolată a resturilor de țigări este interzisă, fiind o cauză frecventă de incendii în astfel de condiții.

Este imperativ ca orice activitate care implică focul să fie desfășurată doar în zone special amenajate și sub stricta supraveghere a persoanelor responsabile. Este esențială evitarea utilizării focului deschis în păduri sau în apropierea construcțiilor, depozitelor, sau a altor materiale inflamabile.

În plus, echipamentele agricole trebuie verificate cu atenție pentru a preveni eventualele surse de aprindere accidentală. Fiecare vehicul agricol ar trebui să fie echipat cu stingătoare adecvate și alte mijloace de intervenție rapidă în caz de incendiu. Astfel de măsuri tehnice și preventive sunt esențiale pentru a minimiza riscul de incendii devastatoare în aceste condiții meteorologice extreme, transmite ISU Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Turismul de vară în Straja: Oază de relaxare și aventură pentru toți

Publicat

pe

Redactat de

Stațiunea montană Straja, situată în pitoreasca zonă a municipiului Lupeni, atrage turiști nu doar în sezonul de iarnă, renumită fiind pentru pârtiile sale de schi, ci și în lunile de vară. Aici, vizitatorii descoperă o oază de relaxare și recreere, beneficiind de peisaje superbe, aer curat și numeroase activități destinate atât adulților cât și copiilor.

În timpul verii, Straja se transformă într-un adevărat paradis pentru iubitorii de natură și aventură. Traseele montane bine marcate oferă oportunități de drumeții memorabile, unde turiștii pot explora flora și fauna locală, bucurându-se de liniștea și frumusețea peisajelor montane. Cei pasionați de ciclism montan găsesc aici trasee variate care le testează abilitățile și le oferă adrenalină.

Pentru cei care doresc o experiență de relaxare, Straja oferă posibilități de picnicuri în natură, plimbări relaxante și momente de liniște la marginea pădurilor. Aerul curat și prospețimea vegetației creează un mediu ideal pentru reîncărcarea bateriilor și pentru evadarea din agitația cotidiană.

O atracție specială în timpul verii o reprezintă taberele de vară organizate pentru cei mici. Aceste tabere sunt gândite pentru a oferi copiilor experiențe educative și distractive, prin activități diverse cum ar fi drumețiile, atelierele de creație, cursurile de orientare turistică și jocurile de echipă. Sub supravegherea unor instructori calificați, copiii au ocazia să învețe lucruri noi, să-și dezvolte abilitățile sociale și să-și facă prieteni noi într-un mediu sigur și prietenos.

Pentru cazare, Straja dispune de o gamă variată de opțiuni, de la pensiuni tradiționale la cabane moderne, toate oferind condiții excelente și ospitalitate autentică. Restaurantele locale încântă gusturile turiștilor cu preparate tradiționale și specialități locale, completând astfel experiența de vacanță cu deliciile gastronomiei locale.

În concluzie, stațiunea montană Straja din municipiul Lupeni se afirmă tot mai mult ca o destinație de top pentru turismul de vară, oferind activități și experiențe pentru toate vârstele. Cu peisaje de vis, aer curat și o mulțime de oportunități de recreere, Straja este locul ideal pentru o vacanță de neuitat.

Advertisement

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Avocat și executor judecătoresc puși sub control judiciar de DNA. Au creat prejudicii de peste 7,7 milioane lei

Publicat

pe

Redactat de

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au inițiat acțiunea penală și au dispus măsura controlului judiciar pentru două persoane, un executor judecătoresc și un avocat, acuzate de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu.

În perioada 2016-2020, aceștia ar fi pus în executare silită 28 de creanțe cu încălcarea normelor legale, cauzând un prejudiciu total de peste 7,7 milioane lei unităților bancare.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 09 iulie 2024, față de două persoane (la data faptelor având calitatea de executor judecătoresc, respectiv avocat din cadrul Baroului Galați), pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit respectiv complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ambele comise în formă continuată.

În perioada 2016-2020, inculpata Răducanu Camelia Cecilia, în calitate de executor judecătoresc, beneficiind de ajutorul soțului său, avocat în cadrul Baroului Galați, dar și a altor persoane, față de care se efectuează cercetări, ar fi pus în executare silită un număr de 28 de creanțe, cu încălcarea normelor imperative privind competența teritorială, fără a fi determinat cuantumul acestora, potrivit legii, poprind conturile mai multor bănci, context în care a fost cauzat unităților bancare respective un prejudiciu total de 7.776.432 lei.

Creanțele respective rezultau din hotărâri judecătorești prin care au fost anulate anumite clauze considerate abuzive din contractele de acordare a unor credite bancare, nefiind stabilite sume concrete, ci doar elemente de determinare a acestora. Executorul judecătoresc ar fi procedat la executarea silită a unor sume de bani nejustificate, indicate doar de către creditorii sau cesionarii de creanțe, fără a calcula valoarea creanțelor în mod legal, personal sau prin expertiză contabilă, executând silit, creanțe într-un cuantum de zeci sau sute de ori mai mare decât valoarea reală (de ex: într-un dosar de executare silită, a executat o creanță de aproximativ 147 de ori mai mare decât cea reală).

Cu titlu de exemplu, în anul 2017, o persoană fizică a câștigat un proces cu o unitate bancară, instanța dispunând anularea unor clauze din cuprinsul contractului de credit și obligând banca la plata către persoana respectivă a sumei de bani încasată nelegal (conform calculelor băncii, suma datorată era 4.187 lei)”, arată DNA.

Advertisement

În continuare, în anul 2019, s-a deschis un dosar de executare la BEJ Răducanu Camelia Cecilia care a solicitat Judecătoriei Petroșani încuviințarea executării silite, fără a menționa o anumită sumă. Instanța a încuviințat executarea silită, iar, ulterior, creanța a fost cesionată către o altă persoană care a solicitat continuarea executării silite pentru suma de 175.000 lei. Executorul judecătoresc a întocmit o încheiere prin care a stabilit debit și cheltuieli de executare în sumă de 187.822 lei, iar, ulterior a comunicat adresa de înființare a popririi către Trezoreria mun. Cluj Napoca pentru suma de 187.822 lei care a fost virată în contul executorului judecătoresc. Ulterior, executorul judecătoresc a procedat la eliberarea în numerar a sumei de 175.000 lei către deținătorul creanței, apoi la reținerea onorariului execuțional și a cheltuielilor de executare în contul său de consemnare, fiind creat astfel un prejudiciu băncii respective, în cuantum de 183.635,11 lei.
Totodată, în anumite situații, executorul judecătoresc ar fi format două dosare de executare silită pentru același titlu executoriu, ar fi poprit de mai multe ori conturile băncilor debitoare, fără a restitui sumele executate în plus, existând situații în care a încasat în contul de consemnațiuni de patru ori debitul, în alte situații ar fi executat debite inexistente, care nu au fost stabilite prin titlurile executorii.

O parte din aceste sume de bani erau retrase în numerar de complici din contul de consemnare al biroului executorului judecătoresc, pe baza recipiselor de consemnare, iar alte sume erau retrase de inculpată, fără o justificare anume.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

”Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, mai arată DNA.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate