Actualitate
CJPC Hunedoara: Atenție la creditele contractate prin instituții financiare nebancare (IFN)!

Comisarii de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Hunedoara atrag atenția cu privire la creditele contractate prin instituții financiare nebancare (IFN). Aceștia spun că băncile sunt mult mai bine legiferate și reglementate în comparație cu IFN-urile. Nu puțini au fost oamenii care au semnat contracte, fără să le citească și s-au trezit că au de plătit sume imense în schimb, comparativ cu banii pe care i-au împrumutat.
„Le recomandăm consumatorilor să citească contractul înainte de semnare și să întrebați acolo unde sunt termeni neclari și, de asemenea, asigurați-vă că ați realizat o analiză pertinentă a capacității de rambursare a creditului. Pe parcursul derulării unui credit pot să apară riscuri legate de creșterea dobânzii dacă dobânda este variabilă, privind cursul de schimb și de incapacitate de plată din cauza pierderii/reducerii veniturilor. Citiți cu atenție informațiile privind dobânzile penalizatoare din contracte. Și atenție la creditele fără dobândă în prima etapă, este posibil ca ulterior să constatați că aveți mai mult de plătit”, a declarat Daniel Dumitran, comisar șef adjunct la CRPC Regiunea Vest –CJPC Hunedoara.
Rezultatele unei cercetări au arătat faptul că, 60 la sută dintre debitori nu cunosc diferența dintre o bancă și o instituție financiară nebancară, numită și IFN. De asemenea s-a concluzionat faptul că, doi din cinci români nu au acces la produse și servicii financiare, nivelul de utilizare a serviciilor financiare de bază este cel mai scăzut din Europa, rata de terminalizare în rândul comercianților locali a fost estimată la 32 la sută în România.
Cei care doresc obținerea unui credit de la un IFN, trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:
- Să verifice dacă în contract este precizat corect costul total al creditului;
- Să verifice suma totală pe care trebuie să o ramburseze;
- Să verifice dacă în contract este menționată valoarea dobânzii, dobânda penalizatoare și dobânda aferentă reeșalonării plătită în avans;
- Să solicite un exemplu de calcul DAE reprezentativ;
- Să solicite operatorului economic să ofere informațiile precontractuale privind creditul oferit în termenul legal de 15 zile;
- Să solicite graficele de rambursare în anuități egale sau rate descrescătoare;
- Să solicite documentul care dovedește stingerea obligațiilor contractuale;
- Să verifice dacă declararea scadentă anticipată respectă prevederea legală de 90 de zile;
- Să se asigure că la un credit de 60 de luni de exemplu, nu plătesc 59 de luni doar dobânda, după care în ultima lună trebuie să restituie suma împrumutată;
- Să nu ofere comisionul de administrare în avans și în totalitate.
„Toate sfaturile de mai sus reflectă, în principal, legislația deja aplicabilă. Astfel, nu este suficient pentru cei care vor să obțină un credit de la un IFN să se bazeze pe faptul că drepturile le vor fi respectate, din cauză că așa prevede legea. Consumatorii trebuie să urmărească, în mod activ, să le fie respectate drepturile. Iar cel mai ușor mod de a începe, este să citească integral contractele, asigurându-se că au înțeles, clar, condițiile de creditare”, a precizat directorul ANPC, Paul Anghel.
Actualitate
Cod portocaliu de averse torențiale, pe parcursul zilei de sâmbătă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenționări Cod galben de instabilitate atmosferică și Cod portocaliu de averse torențiale, valabile pentru mai multe județe din țară, inclusiv Hunedoara.
Astfel, pe parcursul zilei de sâmbătă, între orele 14:00 – 23:00, va fi Cod portocaliu de averse torențiale, importante cantitativ, în județele Hunedoara, Alba, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și în zona de munte a județelor Brașov și Prahova. „În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30 – 40 l/mp, izolat de peste 50 -n 60 l/mp”, a informat ANM.
Începând de sâmbătă (26 aprilie), de la ora 10:00, până duminică (27 aprilie), la ora 11:00, este în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. „În Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, în sudul Dobrogei și în Carpații Meridionali și Occidentali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50…70 km/h), vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”, a mai informat ANM.
De asemenea, ANM a emis o informare de vreme rece, valabilă până marți, 29 aprilie, la ora 10:00. Potrivit meteorologilor, vremea se va răci accentuat treptat în majoritatea regiunilor, iar în Maramureș, Transilvania și în nordul și centrul Moldovei în cursul nopților se vor înregistra în general minime de -3…2 grade și pe suprafețe mici se va produce brumă.
Actualitate
Restricții de circulație pe DN 7 Valea Oltului, luni și marți. Rute ocolitoare

Circulația rutieră pe Valea Oltului (DN 7), între localitățile Lazaret și Boița, se va închide săptămâna viitoare, luni și marți, timp de câte o oră, de trei ori pe zi.
„Luni, 28.04.2025 și marți, 29.04.2025, în intervalele orare cuprinse între 06:00 – 07:00, 12:00 – 13:00 și 16:00 – 17:00, se va închide circulația pe Valea Oltului (DN 7), între localitățile Lazaret și Boița (km 245+500 – km 247+500), în vederea pregătirii amplasamentului pentru construirea Autostrăzii Sibiu – Pitești, Secțiunea 2 Boița – Cornetu”, au informat reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Pentru a permite executarea lucrărilor de toaletare a versantului aflat în proximitatea drumului național (dislocarea rocilor, pietrelor, stâncilor), traficul rutier se va putea desfășura în intervalele în care circulația este restricționată conform următoarelor rute ocolitoare stabilite pentru toate categoriile de autovehicule, după cum urmează:
Pentru relația București – Veștem și retur:
București → A3 → Ploiești → DN1A → Brașov → DN 1 → Veștem – intersecție cu DN 7
Pentru relația București – A1 Simeria ( Nadlac II/ Cluj) și retur:
București → A1 → Pitești → DN7 → Râmnicu Vâlcea → DN67 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1
„De asemenea, circulația vehiculelor rutiere între Râmnicu Vâlcea și punctul de lucru de la km 245 + 500 se va desfășura pe DN7 conform reglementărilor legale în vigoare. În mod similar, se va desfășura și circulația vehiculelor rutiere între Sibiu – Boița și punctul de lucru de la km 247 + 500”, precizează reprezentanții CNAIR.
Actualitate
Jucătorii de la ACS West Deva revin pe parchet

După o pauză competițională datorată acțiunilor echipelor naționale, în aceste zile se reiau meciurile oficiale din campionatele de futsal. În aceste competiții evoluează și ACS West Deva, la seniori, în Liga 1, și la juniori, în Liga Elitelor.
Cele două echipe de la West Deva vor juca următoarele meciuri oficiale pe teren propriu. Primii vor intra pe parchet juniorii echipei devene, care evoluează seria 2 din Liga Elitelor U19. În etapa a cincea, penultima, băieții de la ACS West, vor juca, la Sala Sporturilor din Deva, duminică, 27 aprilie, de la ora 18:00, cu cei de la FK Odorheiu Secuiesc. Înaintea acestui meci, harghitenii sunt lideri, cu 12 puncte, și calificați în turneu final, acolo unde merg primele două clasate din cele două serii. Devenii sunt pe trei, cu 3 puncte, și, în cazul unei victorii, își păstrează șansele de a se califica în turneul final. În celălalt meci al etapei, tot duminică, dar de la ora 12:00, Șoimii Șimand, a patra clasată, la egalitate de puncte cu ACS West Deva, va juca, pe teren propriu, cu ocupanta poziției secunde, CSM Târgu Mureș (6 puncte). La seniori cei de la ACS West Deva evoluează în play-out-ul primului eșalon. Aici sunt doar trei echipe, intrate în competiție cu punctajul din sezonul regular, care joacă fiecare cu fiecare, în sistem tur-retur – tur, și nu va retrograda niciuna, întrucât CFR Timișoara s-a retras din campionat. Devenii sunt pe primul loc după șase etape, cu 23 de puncte, obiectivul lor fiind încheierea play-out-ului pe prima poziție, în continuare fiind clasate Mausoleul Mărășești (17) și Luceafărul Buzău (9). În etapa a VI-a, una în care stau cei de la Buzău, ACS West va întâlni luni, 28 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Sporturilor din Deva, echipa din Mărășești, o victorie însemnând îndeplinirea obiectivului.
- Actualitatecu 3 zile in urma
Se caută personal medical la Penitenciarul Deva. Care sunt condițiile
- Actualitatecu 3 zile in urma
Un tânăr din Orăștie a intrat cu mașina într-un imobil
- Actualitatecu 3 zile in urma
Două zile de folclor autentic, la Deva. Începe festivalul dedicat regretatului interpret Drăgan Muntean
- Comunitatecu 3 zile in urma
Vești bune din comuna hunedoreană Zam
- Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier pe DN66, în afara localității Livadia: O tânără a ajuns la spital
- Actualitatecu 2 zile in urma
Spectacol al eleganței pe patru roți la Hațeg: Retro Parada Primăverii revine cu peste 70 de vehicule de epocă
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tânăr de 22 de ani, reținut de polițiștii din Ilia pentru conducere fără permis și suspiciuni de deținere de substanțe interzise
- Actualitatecu 2 zile in urma
Biciclist sub influența alcoolului, rănit în urma unui eveniment rutier