Connect with us
Data: 02/12/2024
.

Actualitate - Eveniment

Clorul în apa potabilă, necesar pentru tratarea acesteia și pentru siguranța consumatorilor

Publicat

pe

Apa Prod Deva cumpără apă brută de la Regia Națională Apele Române pe care o tradează și o transformă în apă potabilă furnizată clienților. Apa din natură nu este niciodată pură și, de aceea, este supusă unor procese de tratare, pentru a fi utilizată.

Necesitatea tratării apei

Apa pusă la dispoziția consumatorului prin rețeaua de distribuție trebuie să fie tratată, chiar dacă omul nu consumă direct o foarte mică parte din aceasta. Ar fi periculos pentru sănătatea publică și, totodată neeconomic dacă s-ar executa două rețele de distribuție, respectiv una pentru apă potabilă și alta pentru alte tipuri de consum.

Oricare ar fi domeniul folosinței, ape preluată de către această folosință trebuie să fie „potabilă”, adică să satisfacă reglementările în vigoare referitoare la apa potabilă.

Este necesar să se trateze apa ori de câte ori unul dintre parametrii analitici depășește normele din țara respectivă.

Organizația Mondială a Sănătății a stabilit, pentru fiecare parametru recomandări ce trebuie să fie adaptate la nivelul fiecărei țări, în funcție de starea sanitară și de considerantele economice ale a acelei țări. De asemenea, C.E.E. a introdus norme de calitate referitoare la apa potabilă, pentru țările membre.

Advertisement

Avantajele clorinării apei

Apa potabilă trebuie să fie sanogenă și curată, să fie lipsită microorganisme și paraziți sau substanțe care prin număr și concentrație pot constitui un pericol potențial pentru sănătatea umană. Analizale de laborator au evidențiat avantajele pe care le are procedura de clorinare a apei potabile.

Clorul distruge microorganismele și germenii, eventual prezenți în apă, are efect remanent pe întregul traseu al apei până la consumator, proprietate extrem de utilă, în special în cazul efectuării de intervenții în sistemul de alimentare cu apă. „Clorul rezidual” este ușor de dozat și de urmărit în întregul sistem de producție și distribuție.

Pentru siguranța noastră, apa este controlată zilnic în laboratoarele de apă potabilă, conform Programului de monitorizare și control al calității apei potabile, avizat de către Direcția de Sănătate Publică Hunedpara.

Lunar sunt efectuate peste 1.000 de analize care includ analize fizico-chimice și microbiologice de înmagazinare și din rețeaua de distribuție.

Advertisement

Advertisement

Actualitate

S-au izbit cu mașina de un copac

Publicat

pe

Redactat de

Un tânăr de 22 de ani, din municipiul Hunedoara, este cercetat de polițiști după ce a fost implicat într-un eveniment rutier cu victime.

Evenimentul rutier a avut loc aseară, 01 noiembrie a.c., în jurul orei 22.00, pe un bulevard din municipiul Hunedoara.

Din primele verificări a reieșit că șoferul de 22 de ani nu ar fi adaptat viteza, ar fi pierdut controlul autoturismului, ar fi părăsit partea carosabilă și ar fi intrat într-un copac.

În urma celor întâmplate a rezultat rănirea unui tânăr de 19 ani, pasager pe locul din dreapta-față al autoturismului.

Acesta a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Polițiștii continuă verificările, în ambele cauze prezentate.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volan sub influența băuturilor alcoolice

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii au depistat în trafic, în cursul nopții trecute, în jurul orei 01:00, un bărbat de 44 de ani, bănuit că ar fi consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.

Conducătorul auto, domiciliat în orașul Simeria, a fost depistat în municipiul Deva, pe Calea Zarandului.

Acesta a fost supus testării cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,95 mg/l, alcool pur în aerul expirat.

Șoferul a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de mostre biologice, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul de 44 de ani nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Echipajele ISU Hunedoara: 124 de misiuni în 72 de ore, inclusiv stingerea a patru incendii

Publicat

pe

Redactat de

În ultimele trei zile, salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” au desfășurat 124 de misiuni și intervenții, confirmând din nou angajamentul lor față de comunitatea hunedoreană.

98 de intervenții pentru ajutor medical de urgență

O mare parte dintre solicitări, 98 la număr, au vizat acordarea ajutorului medical de urgență. Detașamentele din Deva (20 de intervenții), Hunedoara (15 intervenții) și Orăștie (10 intervenții) au fost cele mai active în această perioadă.

Incendii gestionate fără victime

În același interval, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a patru incendii:

  • 29 noiembrie 2024: Detașamentul Petroșani a gestionat două situații în municipiu: un incendiu izbucnit la o mașină de spălat și altul la un coș de fum al unei locuințe.
  • 30 noiembrie 2024: Punctul de Lucru Băița a stins un incendiu care a cuprins un autoturism în localitatea Vălișoara.
  • 1 decembrie 2024: Pompierii Punctului de Lucru Bretea Română au acționat pe DN 66, lângă Hațeg, unde un autoturism în mișcare a luat foc.

Din fericire, în urma acestor incidente nu s-au înregistrat victime, pompierii reușind să limiteze pagubele materiale.

Alte misiuni importante

Echipajele ISU Hunedoara au intervenit și în alte situații:

  • Au oferit sprijin Serviciului de Ambulanță Județean în 13 cazuri.
  • Au deblocat trei uși de acces în locuințe.
  • Au desfășurat trei misiuni pentru protecția comunității și alte trei acțiuni de informare preventivă. Acestea au vizat întreținerea corectă a instalațiilor de încălzire, un aspect esențial în sezonul rece.

Pregătiți să intervină 24/7

Inspectoratul asigură că echipele sale sunt pregătite să răspundă oricărei situații de urgență, 24 de ore din 24. Prin profesionalismul și dedicarea lor, salvatorii hunedoreni rămân un sprijin esențial pentru comunitate.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate