Actualitate
Clubul Rotary Deva a premiat, din nou, excelența
„Balul Florilor”, la a şasea ediţie
Elevi hunedoreni cu rezultatele meritorii obținute în cadrul olimpiadelor și concursurilor naționale și internaționale au fost recompensaţi
Rezultatele excepționale la învățătură au fost răsplătite, la sfârșitul săptămânii trecute, de Clubul Rotary din Deva. Astfel, în cadrul „Balului Florilor”, olimpicii naționali și internaționali din județul Hunedoara au fost recompensați cu diplome și bani pentru eforturile lor. „Balul Florilor”, ajuns la cea de-a șasea ediție și organizat de Clubul Rotary din Deva, a prilejduit reîntâlnirea dintre elitele hunedorene și tinerii care promit să devină noua generație de oameni de top.
În acest an, Clubul Rotary a premiat zece tineri care prin performanțele și reușitele lor au reprezentat cu succes Deva și județul Hunedoara atât în țară, cât și în străinătate. Premianții au primit din partea Rotary pe lângă „Diploma de Excelență” la învățătură și o sumă de bani în valoare de 1.000 de lei. „Scopul acestui eveniment, devenit deja tradiție pentru membrii Rotary, este de a recompensa și de a face cunoscute performanțele de excepție pe care an de an elevii deveni le au. Anul acestea le-am acordat un premiu în bani în valoare de 1.000 de lei și o diplomă de excelență”, a declarat președintele Clubului Rotary Deva, Adrian Calimente.
Olimpicii deveni, apreciaţi de oamenii de afaceri
Printre cei recompensaţi s-au numărat șapte elevi ai Colegiului Național „Decebal” din municipiul Deva care au obținut premiul I la concursurile pe discipline. Doi dintre elevii premiați au reușit să obțină și distincții internaționale. Astfel, Diana Dubariu s-a clasat pe locul I la Olimpiada Națională de Limbă, literatura şi comunicare română, însă a obținut și un premiu special la cea internațională. De asemenea, Cosmin Vraciu pe lângă perfomanța remarcabilă de a fi primul pe țară la Olimpiada de Filosofie a obținut și o mențiune la faza internațională.
Remarcabile sunt și rezultatele celorlați elevi, Sonia Șortan a obținut premiul I la faza națională a Olimpiadei de Geografie, Tudor Cibeac și Sebastian Oandea s-au clasat pe locul întâi la Olimpiada Națională la disciplina germană modernă. Însă și psihologia se află pe lista disciplinelor cărora decebaliștii le cunosc toate tainele, printre aceştia aflându-se şi Daniela Luca, ocupanta primului loc la Olimpiada Națională în acest domeniu. Organizatorii i-au oferit absolventei Ana-Maria Herța o diplomă de excelență pentru cele cinci premii I obținute consecutiv la concursurile naționale la limba germană maternă.
Performanțele speciale nu au fost uitate
Premiile însă nu s-au oprit doar la performanțele școlare. În cadrul ceremoniei au fost acordate trei premii speciale unor eleve care prin talentul și abilitățile lor au devenit adevărați ambasadori ai județului Hunedoara. Este vorba de interpreta de muzică populară Mara Alimpescu de la Școala Generală „Aron Densușianu” din Hațeg, care la doar nouă ani a reușit să cucerească numeroase premii și distincții în cadrul festivalurilor și concursurilor de folclor. O altă performanță răsplătită de rotarieni a fost cea a atletei Florentina Marincu de la Colegiul Național „Cetate” Deva, care a reușit să stabilească în acest an un nou record mondial la săritura în lungime. Organizatorii nu au uitat-o nici pe alpinista Alexandra Marcu, cea care a escaladat unele dintre cele mai importante vârfuri ale lumii, arborând tricolorul la peste 5.800 de metri altitudine pe vârful Kilimanjaro.
Popa’s la „Arlechino”, acompaniat de pop-opera
Atmosfera de bal a fost întreținută de artiști pe cât de diferiți, pe atât de plăcuți de participanți. Dat fiind faptul că evenimentul a avut loc de „Ziua Copilului” primii artiști care au performat au fost micuţii din corul „Arlechino” care le-au adus invitaților imediat aminte de zilele inocenţei. Iar seara s-a încheiat cu un recital susținut de cei mai în vogă artiști pop-opera din România, Julieta și Romeo Saleno. Invitatul special al ediției din acest an a „Balului Florilor” a fost caricaturistul Ștefan Popa Popa’s, care chiar dacă i-a schimonosit pe participanți, a fost aplaudat și apreciat de aceștia.
[notification type=”standard”]
Ana-Maria Herța (foto), absolventă a Colegiului Național „Decebal”
„Nu este pentru prima dată când am fost premiată de Clubul Rotary din Deva, am mai primit de trei ori un premiu de la aceștia. Însă, de fiecare dată le sunt recunoscătoare că cineva ne apreciază munca și ne face să ne simțim speciali. De data asta, am primit un premiu pentru participări multiple la olimpiada națională de germană maternă, unde de fiecare dată am cucerit locul 1”
Mara Alimpescu (foto), intrepretă de muzică populară
„Pentru mine acest premiu este o mare bucurie, mai ales că este mai special. Sunt obișnuită la festivaluri și concursuri de muzică să obțin premii, dar acesta este ceva mai special. Cânt de la patru ani și încă de la primul concurs am obținut premii, ultimul fiind locul întâi la Festivalul „Flori de Cântec Românesc”.
[/notification]
Actualitate
Tânăr cercetat după ce ar fi fost prins cu substanțe interzise, în zona unui cimitir din Deva
Un tânăr, în vârstă de 19 de ani, din Simeria, este cercetat, după ce polițiștii ar fi descoperit asupra sa substanțe interzise.
“Tânărul de 19 ani a fost legitimat de polițiștii Biroului de Ordine Publică din Deva, la data de 23 noiembrie a.c., în jurul orei 04:15, în zona unui cimitir din municipiul Deva. Acesta se afla, împreună cu alți doi tineri, o femeie de 22 de ani și un bărbat de 20 de ani, într-o mașină. În urma controlului corporal, polițiștii au descoperit asupra tânărului de 19 ani (în buzunarul gecii) o țigaretă confecționată artizanal, din foiță de culoare albă, precum și o substanță vegetală uscată, de culoare verde-olive, ambalată într-o hârtie de culoare neagră”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Toate bunurile descoperite de polițiști au fost ridicate și înaintate către S.C.C.O. Hunedoara, în vederea continuării cercetărilor.
Actualitate
Etapă fără surprize în Liga 4 de fotbal Hunedoara
Sezonul regular din Liga 4 de fotbal Hunedoara este în plină desfășurare. La sfârșitul săptămânii trecute s-au disputat meciurile din etapa a XIV-a.
Primele clasate s-au impus lejer
Primele două clasate, Unirea DMO și Gloria Geoagiu, au jucat pe teren propriu și s-au impus fără probleme. Liderul, Unirea DMO, a învins, la Ciula Mare, cu 7-2, pe Dacia Orăștie, partida fiind considerată unul dintre derby-urile etapei. În urma acestui succes Unirea DMO își păstrează poziția din fruntea clasamentului, având, acum, 37 de puncte, iar cei de la Dacia Orăștie rămân pe poziția a cincea, cu 23 de puncte și golaveraj + 11. Pe poziția a doua se menține, cu 34 de puncte, Gloria Geoagiu, care a făcut scorul etapei, 8-0, cu ultima clasată, Minerul Uricani, singura echipă din campionat care nu a acumulat vreun punct până în prezent.
Cvarteul fruntaș se distanțează
Într-un alt derby al etapei, Aurul Brad a învins, pe teren propriu, cu 4-1, pe CFR Simeria. În urma acestui succes brădenii își păstrează locul de pe podium, cu 29 de puncte, iar simerienii rămân pe șase, cu 23 de puncte și golaveraj – 8. Atât Simeria, cât și Orăștie s-au îndepărtat de primele patru locuri, cele care la finalul sezonului regular, asigură participarea în Final Four. Pe locul al patrulea, cu 28 de puncte, se menține Retezatul Hațeg, în urma succesului, cu 3-0, de pe terenul celei de-a noua clasate, Victoria Călan (14 puncte).
Meci amânat din cauza zăpezii
Într-un alt joc, însă fără implicații majore pentru partea superioară a ierarhiei, penultima clasată, CSM Deva (3 puncte), a pierdut, cu 1-3, jocul de pe teren propriu cu CSM Vulcan, echipa învingătoare, cu 21 de puncte, păstrându-și locul al șaptelea. Un meci din această rundă, cel dintre Inter Petrila și Șoimul Băița, nu s-a disputat din cauza zăpezii mari care a acoperit gazonul stadionului din Valea Jiului, cel mai probabil această întâlnire urmând a fi reprogramată în primăvara anului viitor. Ca urmare a acestei amânări, cele două echipe în cauză își păstrează locurile în clasament, Petrila fiind pe opt, cu 18 puncte, iar Băița pe zece, cu 10 puncte.
Încă trei etape programate în acest an
În acest an mai sunt programate încă trei etape din sezonul regular, însă disputarea acestor runde poate fi pusă sub semnul întrebării, totul depinzând de starea vremii. Etapa viitoare, cea de-a XV-a, antepenultima programată în acest an, se pare că se va desfășura normal. Unul dintre meciurile rundei se joacă în devans, joi, 28 noiembrie, cu începere de la ora 14:30, fiind vorba despre întâlnirea dintre CSM Vulcan și liderul Unirea DMO, jocul fiind unul de urmărit. Celelalte meciuri ale etapei sunt programate sâmbătă, 30 noiembrie, toate părând a fi extrem de intersante. Iese în evidență meciul dintre Retezatul Hațeg și Aurul Brad, cu implicații importante pentru podium și pentru Final Four. A doua clasată, Gloria Geoagiu, va juca, și ea, tot în deplasare, la Șoimul Băița, meciurile de la Crăciunești nefiind simple pentru nicio echipă din Liga 4 Hunedoara. Echilibrat se anunță și meciul dintre CFR Simeria și Inter Petrila, gazdele părând a avea prima șansă pe hârtie, însă ambele combatante au sincope în evoluții, putând oferi surprize oricând. La fel stă cazul și în jocul dintre Dacia Orăștie și Victoria Călan, și aici, ca și în cazul întâlnirii de la Simeria, gazdele fiind obligate să câștige meciul pentru a nu se îndepărta și mai mult de cvartetul fruntaș. De asemenea, runda propune și un derby al suferinței, în care se vor întâlni ultimele două clasate, Minerul Uricani și CSM Deva, echipa din Valea Jiului țintind, cu siguranță, primul rezultat pozitiv al sezonului, iar trupa de la poalele Cetății, cu siguranță, nu vrea să se întoarcă acasă cu mâna goală după acest meci.
Ce mai putem vedea în 2024
Ultimele două etape ale anului sunt programate luna viitoare. Etapa a XVI-a, programată înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, propune, la rândul ei, câteva meciuri interesante, capetele de afiș fiind meciurile Gloria Geoagiu – Dacia Orăștie și, respectiv, Aurul Brad – Dacia Orăștie, dar interesante se anunță și confruntările Inter Petrila – Retezatul Hațeg și Victoria Călan – CSM Vulcan, iar în partidele CSM Deva – Unirea DMO și Minerul Uricani – Șoimul Băița echipele vizitatoare pornesc cu prima șansă. În fine în runda a XVII-a, programată la mijlocul lui decembrie, cel mai interesant joc se anunță a fi Retezatul Hațeg – Gloria Geoagiu, iar echilibrate se anunță a fi partidele CSM Vulcan – Aurul Brad și Dacia Orăștie – Inter Petrila. În schimb, însă, în meciurile Unirea DMO – Victoria Călan, Șoimul Băița – CSM Deva și CFR Simeria – Minerul Uricani echipele gazdă sunt văzute ca mari favorite.
Cum este sistemul competițional
La finele sezonului regular, primele patru clasate vor merge în Final Four, câștigătoarea acestuia urmând a reprezenta județul Hunedoara în barajul de promovare pentru Liga 3. De asemenea, locurile 5-8 vor juca într-un play-off de clasament, iar pozițiile 9-12 vor lupta în play-out pentru evitarea retrogradării.
Actualitate
Tichete sociale pentru grădiniță, disponibile din 26 noiembrie la DAS Deva
Marți, 26 noiembrie 2024, preșcolarii din Deva care nu au înregistrat absențe nemotivate în luna octombrie vor primi tichetele sociale pentru grădiniță, în valoare nominală de 132 de lei/lună/copil.
”Preșcolarii care nu au absențe nemotivate la grădiniță vor primi, marți, 26 noiembrie 2024, tichetele sociale pentru grădiniță, aferente lunii octombrie 2024. De stimulentul educațional beneficiază 12 copii, cu vârste între 3 ani şi 6 ani, care provin din familii beneficiare de venit minim de incluziune și nu au absențe nemotivate la grădiniță. Tichetele sociale pentru grădiniţă pot fi ridicate de la casieria DAS Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1), marți, 26 noiembrie 2024, între orele 8:30 – 11:00 şi 12:30 – 15:00. În prezent, tichetul pentru grădiniţă are o valoare nominală de 132 de lei/lună/copil şi poate fi folosit pentru achiziţionarea de produse alimentare şi de igienă, îmbrăcăminte, încălţăminte şi rechizite. Stimulentul educaţional se acordă lunar, pe tot parcursul anului şcolar şi este condiţionat de frecvenţa zilnică la grădiniţă a copiilor, cu excepţia absenţelor din motive medicale, motivate. DE REŢINUT! Preşcolarii care au două absenţe nemotivate nu mai pot beneficia de tichete pentru grădiniţă în luna monitorizată. Tichetele sociale pentru grădiniţă sunt finanţate de la bugetul de stat şi se acordă în scopul stimulării participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familii defavorizate şi al creşterii accesului acestora la educaţie. Potrivit legii, stimulentul educaţional nu se ia în calcul la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă beneficii de asistenţă socială”, informează reprezentanții Direcției de Asistență Socială Deva.
Tichetele pot fi utilizate pentru produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite. Stimulentul educațional se acordă lunar, pe tot parcursul anului școlar, cu condiția frecvenței regulate la grădiniță. Copiii cu două absențe nemotivate pierd dreptul la acest beneficiu în luna monitorizată.
Programul este finanțat de la bugetul de stat și are ca scop stimularea accesului la educație pentru copiii din familii defavorizate.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
-
Actualitatecu o zi in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 19,89 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 13:00