Connect with us
Data: 18/04/2024
.

Stiri nationale

CNAS: Mai mulţi angajatori nu au încadrat corect în Declaraţia 112 personalul aflat în şomaj tehnic

Publicat

pe

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a precizat joi că mai mulţi angajatori "nu au încadrat corect" în Declaraţia 112 personalul aflat în şomaj tehnic şi nu a fost specificată perioada în care personalul s-a aflat în şomaj tehnic şi din această cauză mai multe persoane au pierdut calitatea de asigurat în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI). Precizarea este făcută în urma sesizărilor primite la CNAS, referitoare la faptul că mai multe persoane aflate în şomaj tehnic au pierdut calitatea de asigurat. "În urma sesizărilor primite la CNAS, referitoare la faptul că mai multe persoane aflate în şomaj tehnic au pierdut calitatea de asigurat în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), deşi angajatorii au virat sumele aferente contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate, facem următoarele precizări: CNAS gestionează fondurile provenite din contribuţiile la sănătate colectate de ANAF. Mai exact, CNAS importă în SIUI datele de la ANAF, care primeşte de la angajatori Declaraţia 112 privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, reglementată prin Ordinul comun al ministrului finanţelor publice, al ministrului Muncii şi justiţiei sociale şi al ministrului Sănătăţii nr. 1942/979/819/2020", se arată în comunicat. CNAS afirmă că în datele importate de la ANAF în SIUI s-au preluat informatic formularele în care personalul aflat în şomaj tehnic a fost înscris la categoria salariat "cu contribuţie zero la sănătate". "Este mai mult decât regretabil că cei care întâmpină deja neajunsuri cauzate de faptul că au fost nevoiţi să intre în şomaj tehnic trebuie să suporte acum şi piedici în accesarea serviciilor medicale de care au nevoie. Este obligaţia noastră să asigurăm accesul la servicii medicale. De aceea, deşi această problemă nu a fost generată de casele de asigurări de sănătate sau de sistemul informatic al CNAS, încercăm să identificăm cele mai bune soluţii împreună cu colegii din ANAF pentru ca oamenii să nu se mai confrunte cu situaţia de a nu putea beneficia de serviciile medicale necesare", a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS, citată în comunicat. Conform reglementărilor în vigoare din sistemul de sănătate, o persoană care nu contribuie la fondul de sănătate şi nici nu este încadrată într-o categorie scutită de plata contribuţiei îşi pierde automat calitatea de asigurat la 90 de zile de la data ultimei plăţi a contribuţiei. CNAS precizează că o modalitate de a regla această problemă "ce creează neajunsuri" persoanelor care s-au aflat sau încă mai sunt în şomaj tehnic constă în depunerea declaraţiilor rectificative de către angajatori. "Această nouă declaraţie dă posibilitatea ca, în termen de 48 de ore, SIUI să recunoască statutul de asigurat tuturor celor care au acest drept", susţin reprezentanţii CNAS. AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: AGERPRES

Stiri nationale

ANAF a publicat un Ghid dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile

Publicat

pe

Redactat de

ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistență contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile din patrimoniul personal.

Într-o manieră accesibilă și simplificată, ghidul conține informații utile privind definirea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, contractul de locațiune și înregistrarea fiscală a acestuia, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), modalitățile de plată ale impozitului și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și referitor la taxa pe valoarea adăugată ori sancțiuni.
Materialul informativ integral poate fi consultat la următorul link: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid%20chirii%202024.pdf.
Contribuabilii pot obține informații suplimentare:
– accesând portalul ANAF, www.anaf.ro;
– telefonic, la Serviciul central de asistență contribuabili – Contact-center, la numărul de telefon: 031.403.91.60;

– la structurile de asistență pentru contribuabili din cadrul organelor fiscale teritoriale.

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

Un nou val de praf saharian deasupra României

Publicat

pe

Redactat de

O masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană ajunge, marți, deasupra României, iar depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În perioada 16 aprilie, ora 12:00 – 18 aprilie, ora 00:00, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va ajunge deasupra României pe parcursul zilei de marți (16 aprilie), iar depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua. În noaptea de miercuri spre joi masa de aer încărcată cu particule de praf se va deplasa spre Marea Neagră și Ucraina”, se arată într-un comunicat al ANM.

Sursa foto: ANM

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

ANPDCA: 9.758 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2023, ambii părinți plecați la muncă în străinătate

Publicat

pe

Redactat de

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate era, la sfârşitul lunii decembrie 2023, de 9.758, cu 2.211 mai puţini comparativ cu situaţia de la finele anului anterior, conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

De asemenea, numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate a coborât la 64.936 la finele lunii decembrie 2023, de la 72.627 la 31 decembrie 2022.

Dintre cei 9.758 de copii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 9.143 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie, restul fiind plasaţi la un asistent maternal, servicii de tip rezidenţial sau alte familii ori persoane.

Conform sursei citate, un număr de 46.792 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate, iar dintre aceştia 45.080 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie. În acelaşi timp, 924 de copii se aflau în sistemul de protecţie specială, cum ar fi în grija unui asistent maternal, în servici de tip rezidenţial sau la alte familii/persoane. Totodată, 8.386 de copii proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 7.622 copii au rămas acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecţie.

Totalul copiilor rămaşi acasă care se aflau în sistemul de protecţie specială se ridica la 2.066, la 31 decembrie 2023, dintre care 352 copii erau în grija unui asistent maternal, 372 în servicii de tip rezidenţial, 1.248 la rude până la gradul IV, iar 94 de copii în grija altor familii sau persoane.

Advertisement

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate