Connect with us
Data: 29/11/2024
.

Actualitate

Comemorare la Mina Uricani: ortacii şi-au plâns colegii morţi în explozie

Publicat

pe

Doi ani de la tragedia din 2011

Lacrimi, suflete triste şi lumânări. Aşa a fost ziua de ieri în sala de apel a Minei Uricani, unde ortacii au intrat sfioşi cu gândul la cei cinci colegi răpiţi de explozia din 5 februarie 2011.

Mineri-Valea-Jiului-(2)Ieri, ortacii şi întreaga „suflare” a minei au aprins o lumânare, s-au rugat, iar toţi şi-au amintit de cumplita zi de 5 februarie 2011, când, o parte dintre ei, fără săştie, şi-a salutat prietenii pentru ultima oară.

Moartea nu a schimbat nimic

După doi ani de la tragedia de la Uricani, minerii spun că viaţa lor e la fel de grea şi că niciun eveniment nu a făcut ca lucrurile să se îndrepte. Îşi joacă viaţa la ruleta rusească zilnic şi intră sub pământ, unde mereu sunt aceleaşi lipsuri. „În doi ani s-a schimbat în mai rău viaţa la mină. Nu avem materiale, condiţii, ne lipsesc scule, plasă, lemn. Lucrăm mai rău ca acum doi ani”, spune un miner care stătea cu o lumânare în mâini şi lampa aprinsă în memoria ortacilor morţi. „Nu s-a schimbat nimic. Am venit azi, aici, să-mi plâng colegii mei, fraţii mei. Am lucrat cu ei. Nu ştim ce a fost atunci de vină, dar se ştie cum se lucrează acum în mină”, spunea un ortac, care, deşi a ieşit la pensie, a fost ieri în sala de apel a minei cu o lumânare aprinsă.

Nimeni nu a uitat acea zi de 5 februarie 2011, când toţi s-au curemurat la auzul veştii că mina şi-a cerut din nou tributul în vieţi omeneşti.

Advertisement

Vinovatul aşteaptă sentinţa

Ortacii de la Mina Uricani au aprins o lumânare în sala de apel

Ortacii de la Mina Uricani au aprins o lumânare în sala de apel

Tot despre lipsuri a vorbit, înecat de lacrimi şi amărăciune, şi Florinel Moldovan, cel care este, acum, tras la răspundere în procesul intentat de familiile victimelor contra şefilor Minei Uricani de la acea vreme. Un bec a fost sursa de iniţiere, au spus cei care au anchetat accidentul colectiv mortal, iar acel corp de iluminat era în grija sa. Acum, omul recunoaşte că abia mai poate trăi cu gândul că e vinovat şi îşi aşteaptă sentinţa. „A fost foarte rău atunci şi acum e şi mai rău. În noaptea aceea s-au promis multe, multe. S-a zis că ne-ar fi dat, dar n-au ştiut. Acum ştiu ce ne trebuie şi nu ne dau. Nu mai suntem mineri, suntem supravieţuitori. Atâta tot! Totul e cu semnul întrebării. Cercetarea nu a scos nimic concret şi, de doi ani de zile, pot să zic că doar sunt viu, nu că mai trăiesc!”, a spus cu lacrimi în ochi, abia stăpânându-şi emoţia, Florin Moldovan, unul dintre cei anchetaţi pentru tragedie.

Lipsuri multe, condiţii grele

Nimeni nu a învăţat nimic din tragedia de acum doi ani, iar lucrurile, spun cei care ştiu cum e la mină, stau la fel şi acum. „Nu s-a schimbat nimic în bine, pentru că, în ultima perioadă, asistăm la aceleaşi greşeli pe care le facem în continuare, din punct de vedere al modalităţii prin care ministerul şi Guvernul văd să pună accent pe resursele enregetice. Suntem într-o societate nouă, pe închidere, dar nu avem nici ajutorul de stat reglementat prin documente oficiale prin care să se spună că putem continua activitatea. E un pericol pentru toţi salariaţii. Condiţiile de muncă sunt acum mult mai proaste, pentru că neavând bani şi forma financiară să-i plătim, asta se reflectă în lipsurile din subteran”, a declarat Zoltan Lacataş, preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului (LSMVJ)..

Cinci electricieni şi-au pierdut viaţa acum doi ani pe galeria principală a minei, în timp ce lucrau la un transformator de curent defect. Alţi patru oameni sunt acum traşi la răspundere. Aceştia sunt Dragoş Aurelian Ciucă, Claudiu Lucian Butari, Nicuşor Florin Moga şi Florinel Moldovan.

Advertisement

Actualitate

Polițiștii hunedoreni continuă activitățile de control în trafic. 71 de accidente grave, înregistrate pe șosele din județ, de la începutul anului

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii hunedoreni continuă activitățile de control în trafic, pentru reducerea riscului rutier. Statisticile arată că, pe drumurile din județ, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 71 de accidente de circulație grave.

În contextul sezonului rece, polițiștii din cadrul structurilor rutiere intensifică acțiunile de control pe drumurile publice, cu scopul de a preveni accidentele și de a crește siguranța participanților la trafic.

“Activitățile de control vizează respectarea legislației rutiere, cu accent pe verificarea stării tehnice a vehiculelor, utilizarea echipamentelor de iarnă, respectarea limitelor de viteză și combaterea conducerii sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, au informat, vineri, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Sursa foto: IPJ Hunedoara

Potrivit analizei realizare de Serviciul Rutier Hunedoara, în perioada 01 ianuarie – 27 noiembrie 2024, la nivelul județului, s-au înregistrat 71 accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 21 de persoane. Comparativ cu situația înregistrată în aceeași perioadă a anului 2023, se constată o scădere atât a numărului accidentelor grave (-6), cât și a numărului de persoane decedate (- 4).

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, în județul Hunedoara sunt: viteza (care a fost cauza a 15 accidente rutiere grave), nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni (cu 11 accidente rutiere grave) și neacordarea priorității de trecere pietonilor (care a produs 8 accidente rutiere grave).

„Pentru prevenirea și combaterea acestor cauze generatoare de accidente rutiere grave, polițiștii au organizat 1.030 de acțiuni în trafic, fiind aplicate în cadrul acestor acțiuni, cât și a activităților curente 35.421 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice ori pentru nerespectarea prevederilor altor acte normative. Dintre acestea, 15.896 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru încălcarea regimului legal de viteză, 1.043 de sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, 79 de sancțiuni contravenționale pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor, 342 de amenzi pentru nerespectarea regulilor privind depășirea și 183 sancțiuni contravenționale pentru conducere sub influența alcoolului. De asemenea, în urma controalelor în trafic au fost constatate 396 de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, dintre care 133 au vizat conducerea unui autovehicul cu o alcoolemie peste limita admisă, 94 de infracțiuni de conducere fără permis, 50 conducere a unui autovehicul sub influența unor substanțe psihoactive și 13 refuzul ori sustragere de la prelevarea mostrelor biologice. În cadrul activităților curente au fost reținute pentru fapte contravenționale ori pentru comiterea unor infracțiuni 2.495 de permise de conducere și au fost retrase, pentru neregulile constatate, 1.347 de certificate de înmatriculare”, au mai informat reprezentanții IPJ Hunedoara.

Advertisement

Polițiștii reamintesc conducătorilor auto că prevenția și responsabilitatea în trafic sunt esențiale pentru a evita incidentele. Acțiunile de control vor continua pe toată perioada iernii, iar nerespectarea regulilor de circulație va fi sancționată conform legii.

Recomandări pentru un trafic în siguranță pe timp de iarnă

• Echipați vehiculul corespunzător sezonului rece: asigurați-vă că autoturismul este dotat cu anvelope de iarnă, iar lichidul de parbriz este rezistent la temperaturi scăzute. De asemenea, verificați funcționarea instalației de climatizare și a sistemului de iluminat.
• Adaptați viteza la condițiile de drum și vreme: pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei, mențineți o viteză redusă și păstrați o distanță mai mare față de vehiculul din față pentru a preveni coliziunile.
• Evitați manevrele bruște: accelerarea, frânarea sau schimbarea bruscă a direcției pot duce la pierderea controlului asupra vehiculului.
• Nu conduceți obosiți sau sub influența alcoolului: aceste comportamente cresc semnificativ riscul producerii unor accidente grave.
• Asigurați o bună vizibilitate: curățați în mod regulat parbrizul, geamurile și oglinzile de gheață sau zăpadă înainte de a porni la drum.
Siguranța pe drumurile publice este responsabilitatea tuturor!

Citeste mai mult ...

Actualitate

Materiale sanitare, în valoare de aproape 8.000 de lei, pentru cabinetele medicale școlare din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Materiale sanitare, în valoare de aproape 8.000 de lei, au fost achiziționate, în luna noiembrie, de Direcția de Asistență Socială (DAS) Deva, pentru buna desfășurare a activității în cabinetele medicale din școli și grădinițe, aflate în subordinea instituției.

Potrivit reprezentanților DAS Deva, produsele au fost achiziționate în funcție de solicitările medicilor și în conformitate cu baremul pentru dotarea cabinetelor medicale școlare prevăzut de legislația în vigoare.

Informații cu privire la denumirea și cantitățile produselor achiziționate pot fi consultate pe pagina de internet a Direcției de Asistență Socială Deva – https://dasdeva.ro, Secțiunea Informații publice.

„Aceasta este a doua tranșă de materiale sanitare care ajunge în cabinetele medicale școlare, de la începutul anului școlar 2024 – 2025”, au precizat reprezentanții DAS Deva.

În prezent, rețeaua de medicină școlară din municipiul Deva are 20 de cabinete de medicină generală și alte trei cabinete stomatologice, iar asistența medicală școlară este asigurată de șapte medici și 29 de asistente medicale – angajați ai DAS Deva, care acordă consultații și tratamente gratuite pentru aproximativ 8.000 de preșcolari și elevi.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

800 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Orăștie

Publicat

pe

Redactat de

Orăștia împlinește sâmbătă, 30 noiembrie, 800 de ani de la prima atestare documentară, cu acest prilej va avea loc manifestarea culturală „Poveștile Orăștiei”.

Două zile pline la Sinagogă

Evenimentele vor debuta vineri, 29 noiembrie, de la ora 16:30, la Sala expozițională „Sinagoga” din Orăștie, cu vernisajul expoziției de fotografii ce surprind Orașul Paliei între 1900 și 1970. Despre municipiu va conferenția dr. Mihai Căstăian, pentru ca, apoi, publicul să fie invitat la Salonul de artă plastică orăștiană. Vor expune Jesi Filip, Mircea Zdrenghea, Alexandru Mihăilean și Rodica Șofan, aflată la debutul său pe simeze. Despre tablouri vor vorbi autorii și custodele expoziției, jurnalistul Dan Orghici.

Pasiunea pentru pictură și culoare am descoperit-o în ianuarie 2019, cu totul întâmplător. Îmi plac culorile, iar ceea ce aștern pe pânză e în concordanță cu starea și gândurile mele. Sâmbătă, 30 noiembrie, cu începere de la ora 16:30, la Sala expozițională „Sinagoga” din Orăștie, publicul este invitat la o vizionare videoclipuri compuse din fotografiile pe care le-am primit sau le-am achiziționat de-a lungul timpului ce au ca temă Orăștia și locuitorii ei. Vom încheia manifestarea cu șederi la vorbă cu și despre orăștieni și Orăștie, răspunzând invitației la povești prof. Adrian Secui, dr. Mihai Căstăian, arh. Dan Enedy și alții. În cele opt secole de istorie, Orăștia a cunoscut și perioade de prosperitate, dar și perioade de restriște. În trecutul său, Orașul a fost reședință de zonă apoi de plasă, iar azi este orașul care ar putea contribui cel mai mult la dezvoltarea turistică a județului nostru. Asemenea unei cetăți, un oraș are obligația să nu se predea niciodată! Toată istoria noastră ne obligă! Avem toate motivele să fim mândri de istoria orașului. Aniversăm Orăştia privind cu încredere în viitor, cu oameni creativi şi harnici, cu dragoste pentru urbea în care trăiesc. La multe secole orăștieni și ție Orăștie!”, a transmis Dan Orghici.

 

Intrarea la evenimente este liberă, în limita locurilor din sală.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate