
Comuna Băița a sărbătorit, la finalul săptămânii trecute, 595 de ani de atestare documentară, prilej cu care s-au reluat și Serbările comunei, pentru că în perioada pandemiei de coronavirus evenimentul nu a mai fost organizat. Astfel, timp de două zile, pe Haldina din Băița a fost mare sărbătoare.
Evenimentul din acest an a ajuns la cea de-a XV-a ediție, fiind una jubiliară, comuna Băița împlinind 595 de ani de atestare documentară. Astfel, timp de două zile, la Băița a fost mare sărbătoare, la care au participat sute de localnici și nu numai. Primăria și Consiliul Local Băița, în colaborare cu Asociația Social-Culturală „Țara de piatră” au fost cei care au organizat acest eveniment.
„Cu toții am așteptat să ne reîntâlnim la această sărbătoare, după doi ani în care nu am organizat acest eveniment. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut parte din organizare și în mod particular fiilor satului, localnicilor, celor care au revenit, cu bucurie pe meleagurile natale, pentru a petrece împreună, dar și tuturor hunedorenilor care au ales să petreacă alături de noi. Le doresc tuturor multă, multă sănătate și să ne ferească Dumnezeu de alte rele. Sper că s-au simțit bine cu toții și a fost un eveniment reușit”, a declarat Damian Diniș, primarul comunei Băița.
Programul, pentru toate gusturile și vârstele
Programul de la ediția din acest an a Serbărilor comunei Băița a oferit și câteva surprize. Una dintre acestea a fost prezența voluntarilor de la Crucea Roșie Deva, care, din fericire, nu au fost nevoiți să acorde primul ajutor, însă au făcut unele analize uzuale pentru doritori.
Prima zi a fost marcată de fotbal, Șoimul Băița evoluând în teren contra unei echipe formate din localnici, de o serie de concursuri distractive, premiate în funcție de rezultatele obținute, precum cel de băut bere, de sărit cu sacul ori de tras funia. Seara, petrecerea a continuat cu muzică, pe scenă urcând Beatrice Herban, Maria Anreiaș și Ansamblul folcloric al Școlii Gimnaziale Băița, coordonat de profesor Mircea Hada. Mai apoi, cei mai tineri dintre participanți s-au distrat la discoteca în aer liber, alături de DJ Thomann Bax. Duminică, folclorul a fost în prim plan, fiind susținute recitaluri de către interpreții Letiția Mihuțiu, Adina Hada, Ciprian Trusescu, Luminița Safta, Marius Ciprian Pop, Teodora Petruț, Ciprian Roman, Lorena David, Gabi Nicolae, Simina Părău și Cornel Borza, iar acompaniamentul a fost asigurat de Ansamblulul Profesionist ,,Drăgan Muntean” (dirijor profesor George Cîlțea, coregraf Mircea Resiga). De asemenea, și Ansamblul folcloric ,,Ritmuri Zărăndene”, coordonat de Gheorghe Diniș aurcat pe scenă.