Actualitate
Comuna Hărău va beneficia de medic de familie
Situată pe malul Mureșului, aproape de Deva și de Simeria, dar și de Geoagiu și de Orăștie, comuna Hărău este printre localitățile rurale mari ale județului. Locuitorii comunei Hărău trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Banpotoc, Bârsău și Chimindia.
Preșcolarii, spectacol de Ziua Națională
Comuna Hărău este cunoscută prin izvoarele sale de apă minerală de la Banpotoc și Chimindia. Totodată, în comună sunt două biserici de zid, ambele declarate monumente istorice, fiind vorba despre cele cu hramurile “Sfântul Nicolae” din Bârsău și “Sfântul Dumitru” din Hărău, precum și un lăcaș de cult cu o vechime apreciabilă, “Cuvioasa Paraschiva” din Chimindia, edificiul fiind ridicat în secolul al XVI-lea. Totodată, comuna Hărău, care se întinde pe o suprafață de 42 de kilometri pătrați și are o populație de peste 2.200 de oameni, este una dintre puținele așezări, nu doar din județ, ci și din întreaga țară, în care numărul locuitorilor a fost în creștere, conform ultimului recensământ. În atare condiții, preocuparea administrației publice locale din această comună hunedoreană pentru asigurarea de condiții propice pentru generațiile viitoare este una firească. „Unitățile de învățământ au fost, permanent, în atenția noastră. De altfel, așa cum se știe, avem o grădinița nouă în comună, iar la școli s-au făcut, și se vor face, ample lucrări de modernizare. Mă bucură foarte mult faptul că și tineretul ne răsplătește, un ultim exemplu fiind al spectacolului oferit de preșcolari cu ocazia Zilei Naționale a României”, a declarat Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei hunedorene Hărău.
Un an greu
Anul care se apropie cu pași repezi de final nu a fost unul ușor, din punct de fiscal, pentru edilii din comuna Hărău, chiar dacă aceștia au derulat mai multe proiecte de dezvoltare, la care a trebuit să fie achitată cota de cofinanțare. În acest sens, primarul din Hărău face un apel la restanțieri să își plătească obligațiile fiscale. „Nu a fost ușor de obținut aceste finanțări, pentru că a fost un an destul de complicat din punct de vedere financiar, și încă nu s-a făcut nicio rectificare bugetară. Este, însă, o mare bucurie că am reușit accesarea acestor fonduri pentru proiectele de dezvoltare ale comunității pe care o reprezinți. Pe de altă parte, este destul de greu să achiți cota de cofinanțare de la bugetul propriu, din încasări de taxe și impozite, în condițiile în care avem destui concetățeni restanțieri la aceste capitole. Noi încercăm să facem cât mai multe lucruri bune în comună, care să se vadă, dar avem, la rândul nostru, așteptări de la comunitate, în sensul că toți trebuie să ne achităm obligațiile. Așadar, fac un apel la restanțieri să își plătească obligațiile fiscale”, a precizat primarul din Hărău, Lucian Mihael Albu Weber.
Planuri de viitor
În mod firesc, reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Hărău se gândesc și la viitor. “Ne gândim, deja, la proiectele pe care le vom depune anul viitor. Acestea vor fi din diverse domenii și studiem oportunitățile care ne sunt oferite pe diverse axe de finanțare. Este cert, însă, că vor continua proiectele începute și că vor demara cele pentru care avem, deja, finanțările asigurate. Mai avem și alte certitudini. Astfel, în cazul în care vor fi ninsori puternice, avem societatea specializată din subordinea Consiliului Local, care va intreveni pentru deszăpezirile de drumurile comunale și străzile interioare, iar pe drumurile județene care străbat comuna vor acționa, dacă va fi cazul, cei de la Consiliul Județean, care le au în administrare. De asemenea, pot să anunț că, începând cu luna ianuarie 2024, în comună vom avea un medic de familie, de serviciile căruia vor putea beneficia toți locuitorii din Hărău. Până atunci, însă, am plăcerea de a vă invita, în data de 17 decembrie, la un concert de colinde, la căminul cultural din localitatea de reședință, pe scenă urmând a urca nume cunoscute, dar și tinere talente locale”, a mai spus primarul comunei hunedorene Hărău, Lucian Albu Weber.
Actualitate
Stranierii Hunedoarei iau lecții de limba română
Jucătorii străini sosiţi în această vară la Corvinul Hunedoara, respectiv croatul Predrag Vladic, nord – macedoneanul Kristijan Ackovski, belgianul Mehdi Lehaire și nigerienii Goodnews Chuku, Jimmy Otega și Odejobi Babatunde, au început, în această săptămână, cursuri de limba română.
Acest lucru se face pentru ca acomodarea lor să decurgă mult mai repede şi mult mai bine şi pentru ca ei, stranierii Corvinului, să se simtă, realmente, #AcasălaHunedoara. “Prilej cu care le mulţumim pentru deschidere şi disponibilitate doamnei directoare Dana Vişovan şi colectivului de profesori de la Şcoala Gimnazială Nr. 1. Aceştia se vor asigura că Predrag, Kristijan, Mehdi, Chukwu, Jimmy şi Odejobi vor comunica mult mai uşor şi, sperăm noi, cât mai fluent, în limba română. Spor băieţi”, au scris, pe pagina lor oficială de Facebook, cei de la FC Corvinul 1921 Hunedoara.
Foto: Facebook FC Corvinul 1921 Hunedoara
Actualitate
37 de trenuri electrice noi vor intra în circulație. Vor deservi și rute din județ
Un număr de 37 de trenuri electrice vor intra în circulație, începând din noiembrie 2024, a anunțat Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Noile trenuri electrice vor circula și pe rute din județul Hunedoara.
ARF a anunțat că a semnat un act adițional ce modifică prevederile contractului aferent proiectului care prevede achiziționarea a 37 de rame electrice interregionale noi, denumite RE-IR și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații necesare funcționării respectivelor trenuri, încheiat între Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în calitate de autoritate contractantă, pe de o parte, și Alstom Ferroviaria S.p.A., în calitate de furnizor, pe de altă parte.
“Documentul în cauză modifică elementele legate de durata contractului și prevede unele clauze contractuale care să permită punerea, temporară, în funcțiune cu călători a RE-IR TS3, ce va fi livrată de Alstom și face obiectul CSP aprobat prin HG nr.1328/28.12.2023, în vederea circulației temporare cu călători pe calea ferată din România. Astfel, trenurile livrate de Alstom sunt preconizate a intra în circulația cu călători, în baza livrării întregului lot de 37 de trenuri și obținerii autorizațiilor de tip și de introducere pe piața din România, în perioada noiembrie 2024 – decembrie 2025”, se arată într-o informare a ARF.
Serviciile de mentenanță vor fi prestate pe o durată de 15 ani începând cu data recepției fiecărei rame electrice.
Contract de 1,7 miliarde de lei
ARF reamintește că valoarea totală a contractului de finanțare este de 1.708.996.863,41 lei, finanțarea fiind distribuită după cum urmează: 1.213.523.359,27 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor( FEDR); 214.151.181,05 lei – bugetul propriu al beneficiarului; 281.322.323,09 lei – cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.
Pe ce rute vor circula
Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: București Nord – Constanța, București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brașov – Cluj, București Nord – Brașov – Deda – Cluj, București Nord – Brașov, București Nord – Iași, București Nord – Suceava, București Nord – Galați, București-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroșani – Simeria, București Nord-Craiova-Timișoara-Arad, Cluj-Timișoara, Cluj-Suceava-Iași.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Transport 2021-2027.
Sursa foto: Autoritatea pentru Reformă Feroviară – ARF/Facebook
Actualitate
Cod galben de vânt în sudul județului. Ploi, în următoarele zile
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de vânt. Avertizarea, care vizează și zona de sud a județului Hunedoara, intră în vigoare la noapte, la ora 23:00, și este valabilă până mâine seară (4 octombrie), la ora 21:00.
„Vântul va avea intensificări în Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 70…80 km/h”, a informat ANM.
Meteorologii anunță și ploi, în următoarele zile. „Până în dimineața zilei de sâmbătă (05 octombrie), temporar va ploua la început în Banat, Crișana și Maramureș, apoi în Transilvania, Oltenia și nord-vestul Munteniei. Sâmbătă (05 octombrie) vor fi ploi în majoritatea regiunilor, iar duminică (06 octombrie), în jumătatea de est a teritoriului. Vor fi averse, însoțite pe spații mici de descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 20…30 l/mp și pe arii restrânse peste 40…50 l/mp. În regiunile vestice, sud-vestice și estice vântul va avea intensificări temporare cu viteze în general de 40…50 km/h”, a mai informat ANM.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Evenimente deosebite în comuna Vața de Jos
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Podiumuri la un concurs național pentru dansatorii deveni
-
Actualitatecu o zi in urma
Liga 5 de fotbal Hunedoara are un nou lider
-
Actualitatecu o zi in urma
Tentativă de înscenare a unui viol, dejucată de polițiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat găsit căzut pe marginea drumului, la Cristur. Ar fi fost lovit de o mașină – șoferul vinovat, căutat de poliție
-
Actualitatecu o zi in urma
Casa Județeană de Pensii Hunedoara: Peste 4000 de pensionari au ieșit din categoria celor care beneficiau de indemnizația socială minimă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrări programate. Se sistează apa pe mai multe străzi din Deva, în noaptea de 2 spre 3 octombrie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Predare de ștafetă” la Biroul de Presă al IPJ Hunedoara