Connect with us
Data: 26/04/2025
.

Comunitate

Comuna Zam va avea, din nou, medic de familie, dar și un cabinet stomatologic

Publicat

pe

Locuitorii comunei hunedorene Zam primesc vești excelente, după o perioadă dificilă marcată de pierderea medicului de familie, răpus de COVID-19 în anul 2020. Această tragedie a lăsat comuna, cu o populație de peste 1700 de locuitori la acea vreme, fără un medic de familie, determinându-i pe cetățeni, inclusiv bolnavii cronici, să caute asistență medicală în alte localități precum Gurasada, Ilia și Deva.

Au trecut prin perioada dificile

Pentru mulți dintre ei, în special pentru persoanele în vârstă, acest lucru a însemnat deplasări lungi și costisitoare pentru rețete sau trimiteri medicale. Eforturile administrației locale nu au lipsit în această perioadă dificilă. Primăria a făcut demersuri considerabile pentru a găsi un nou medic de familie, inclusiv prin anunțuri în mass-media, solicitări de sprijin către Colegiul Medicilor și postări pe diverse grupuri de medici. Cu toate acestea, criza națională a lipsei de medici de familie a îngreunat considerabil aceste căutări. Acum, însă, locuitorii comunei Zam au motive să fie optimiști. După negocieri intense și un efort financiar considerabil, Primăria Zam a reușit să reintre în posesia Dispensarul Uman din localitatea reședință, conform procedurilor legale.

În curând

În plus, există vești și mai bune: un medic de familie și-a exprimat interesul de a-și desfășura activitatea în comuna Zam. Acesta este un pas crucial pentru a restabili accesul locuitorilor la servicii medicale esențiale. Mai mult, un medic stomatolog a contactat administrația locală cu intenția de a deschide un cabinet stomatologic în comuna Zam. Acest lucru ar aduce un beneficiu suplimentar comunității, asigurând accesul la servicii de sănătate dentară la nivel local. „Suntem extrem de bucuroși să putem anunța aceste vești pozitive pentru locuitorii noștri. Achiziționarea dispensarului și interesul manifestat de medicii de familie și stomatologi reprezintă un pas major în asigurarea sănătății și bunăstării comunității noastre. Este un efort colectiv și suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui obiectiv. În ceea ce privește noul medic de familie, în perioada imediat următoare vom stabili ultimele detalii necesare înainte de începerea activității propriu – zise”, a declarat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor. Astfel, administrația din Zam speră să îmbunătățească semnificativ calitatea vieții locuitorilor săi, oferindu-le acces la servicii medicale de bază direct în comunitatea lor. Această realizare nu doar că răspunde unei nevoi stringente, dar demonstrează și determinarea și angajamentul administrației locale de a îmbunătăți condițiile de viață pentru toți cetățenii comunei. De asemenea am bucuria de a le aduce la cunoștiintă concetățenilor mei că, pe lângă faptul că am fost contactati de către un medic de familie dispus să-și desfasoare activitatea în comuna noastră, am fost solicitați și de către un medic stomatolog care, la rândul său, și-a exprimat dorința de înființare a unui cabinet stomatologic în comuna Zam. Bineînțeles că și în acest caz vom acorda tot sprijinul necesar”, a mai spus Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.

Comunitate

Proiecte realiste ale administrației din Lelese

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Lelese este așezată în partea de Sud-Vest a județului, la o distanță de aproximativ 45 de kilometri față de municipiul Deva. Este situată în ținutul pitoresc al pădurenilor, care cuprinde ramificațiile de Est ale Munților Poiana Ruscă, mărginit la Nord de Valea Mureșului, la Sud de Țara Hațegului, iar spre Est se oprește brusc în Valea Cernei, pe linia Nandru, Teliuc, Hunedoara.

În pas cu tehnologia

Comuna are în componență patru sate, respectiv Lelese, Cerișor, Runcu Mare și Sohodol. Multe dintre locuințe, în care trăiesc mai puțin de 400 de oameni, sunt destul de răsfirate, iar distanța între sate este destul de mare, fiind 41 de kilometri între prima și ultima casă, dar drumurile de legătură între ele sunt mai mult decât decente. Și, deși se află într-o zonă relativ izolată, comuna Lelese ține pasul cu noile tehnologii. “Avem rețea de apă în toate satele, fiind printre primele comune în care s-a aplicat sistemul de telegestiune privind funcționarea pompelor. De asemenea, sunt ani buni de când avem Internet prin fibră optică. În mod firesc, avem și un releu de telefonie mobilă, așa că nu sunt probleme cu semnalul. În plus, am reușit să finalizăm cadastrarea terenurilor și, în acest scop, avem o aplicație telefonică prin care oricine este interesat de acest subiect poate primi datele necesare, precum proprietarul terenului, categoria de folosință sau vecinătățile acestuia. Ca proiecte pe acest domeniu avem intrarea în portalul ghiseul.ro, pentru ușurarea operațiunilor de plată a taxelor și impozitelor locale. Totodată, mai avem un proiect pentru camere de supraveghere video, existente și funcționale deja, la care vom monta și elemente de recunoaștere a traficului. Acesta va fi legat și la rețeaua de iluminat public, în cadrul unui sistem integrat de monitorizare”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.

Problemele specifice zonelor rurale nu sunt neglijate

Pe de altă parte, reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Lelese nu neglijează nici problemele specifice așezărilor din zonele rurale. În perioada următoare vom începe lucrările de înlocuire a acoperișelor de la sediul Primăriei comunei Lelese, dar și de la căminul cultural din satul aparținător Runcu Mare, aceste investiții fiind absolut necesare, din cauza stării avansate de degradare în care se află în prezent. De asemenea, am aplicat și pe programul «Rabla pentru sobe». Prin acesta sobele clasice pot fi înlocuite cu sisteme moderne de încălzire, ecologice, tot pe lemne, dar cu un consum redus și cu eficiență energetică mare. Este un program care, sunt convins, va veni în folosul concetățenilor mei”, a mai spus primarul comunei hunedorene Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Vești bune din comuna hunedoreană Zam

Publicat

pe

Redactat de

Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș-Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.

A fost semnat contractul pentru rețeaua de alimentare cu apă

Primul trimestru al anului în curs a fost unul bun pentru administrația locală din comuna hunedoreană Zam, una care tace și face. „Așa cum am promis în campania electorală, principalul nostru obiectiv pentru acest mandat este cea legată de rețelele de alimentare cu apă potabilă și, respectiv, canalizare și epurare, iar un prim pas în acest sens a fost făcut. Mai exact, operatorul regional din domeniu a semnat contractele privind extinderea și reabilitarea rețelelor de distribuție apă potabilă și a rețelelor de canalizare, precum și înființarea și reabilitarea de conducte de transport, stații de pompare, stații de clorinare și rezervoare în mai multe așezări din Hunedoara, printre acestea fiind și localitatea noastră, valoarea acestora fiind de peste 200 de milioane de lei, bani proveniți din fonduri europene”, a spus primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.

Urmează și canalizarea

Lucrarea va fi una complexă și prevede extinderea rețelei de alimentare cu apă în satele Zam, Sălciva și Pojoga, cu lungimea de 7.853 m, cu 21 hidranți, 259 branșamente și 7 cămine de vane.Vor fi o captare subterană de mare adâncime și prin patru foraje, un rezervor de 250 de metri cubi, precum și aducțiunile necesare pentru comunicarea între acestea. În mod firesc vor fi și conductele de transport dintre rezervor și satul Zam, apoi din reședința de comună către Sălciva și, de aici, spre altă localitate aparținătoare, respectiv Pojoga. Toate aceste obiective de investiții vor fi dotate cu echipamente care să permită citirea informațiilor de funcționare și să aibă inrterfața SCADA, cel mai modern sistem din domeniu la ora actuală. Pe de altă parte, sunt optimist în ceea ce privește un proiect pe care noi, administrația publică locală, l-am depus prin Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny». Mai exact pe PNI «Anghel Saligny» am depus un proiect privind rețeaua de canalizare și o stație de epurare în localitatea de reședință și suntem în așteptarea contractului de finanțare, semnalele venite în acest sens fiind pozitive. De asemenea, vom depune, în curând, un alt proiect pe o temă similară, fiind vorba despre cel de extindere a acestei rețele de canalizare în toate satele aparținătoare”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.

Activități specifice zonelor rurale

Pe lângă cele prezentate mai sus, în comuna Zam administrația publică locală derulează și alte activități specifice așezărilor din zonele rurale. „Este în desfășurare campania de eliberare de adeverințe necesare fermierilor pentru Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA), în vederea obținerii de subvenții. Avem, până în prezent, peste 180 de astfel de solicitări de la fermieri din comună, necesare pentru a depune, la APIA, cereri de plată, această campanie urmând a se încheia luna viitoare. Pentru a evita aglomerația, aceste adeverințe se eliberează pe bază de programare, care poate fi făcută la numărul de telefon 0724.280.126. De asemenea, am întreprins acțiuni de prevenire a incendiilor de vegetație, alături de instituțiile abilitate. Ca urmare a acestora, au fost depistate patru persoane din comună care au folosit focul ca mijloc de curățare a miriștilor, lucru interzis de lege, acestea fiind sancționate contravențional cu câte 2.500 de lei fiecare. A fost o măsură dură, dar care a dat rezultate, după aceasta nemaifiind probleme în acest sens. În paralel s-a făcut și o campanie de conștientizare a folosirii focului deschis, nu doar pe terenuri agroicole, ci și în locuințe sau în alte locuri publice, cu bune rezultate, dovadă fiind că nu au fost probleme nici în perioada Sărbătorilor Pascale. De asemenea, a fost stabilit și programul de colectare al deșeurilor de la populație pe perioada aprilie 2025 – martie 2026. Astfel, în aprilie acțiunea a început în data de 11, iar următoarea va fi pe 25, frecvența de ridicare fiind din două în două săptămâni, între orele 06:00-18:00, aici fiind vorba despre deșeuri reciclabile. În ce privește deșeurile reziduale, acestea vor fi ridicate săptămânal, în fiecare zi de sâmbătă, în același interval orar mai sus menționat”, a precizat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.

Punerea în valoare a zonei

Situată pe Drumul Național (DN) 7, comuna Zam este foarte tranzitată, chiar și după deschiderea Autostrăzii A1. Iar cei care trec prin comună au ce vedea, iar administrația locală întreprinde acțiuni de punere în valoare a zonei. În comuna Zam avem niște locuri superbe, care trebuie puse cât mai bine în valoare. Pe raza comunei noastre avem cinci biserici declarate monumente istorice, respectiv cele din Almaș-Săliște, Micănești, Pogănești, Sălciva și Zam, plus un castel, din localitatea de reședință, care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, fiind vorba despre cele din Almășel, Cerbia, Deleni și Godinești, două rezervații naturale, “Calcarele de la Godineștiși „Pădurea de la Pojoga”, precum și un sit inclus în rețeaua europeană Natura 2000”, respectiv „Defileul Mureșului”. Cu această ocazie reamintesc că pentru o cât mai bună punere în valoare a obiectivelor din localitate, dar și pentru creșterea gradului de confort, avem în derulare și un amplu proiect de reabilitare a drumurilor. Este un proiect de durată mai lungă, dar lucrurile merg bine”, a menționat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.

Citeste mai mult ...

Actualitate

A fost semnat contractul de finanțare pentru modernizarea zonei centrale a orașului Geoagiu. Investiție de circa șase milioane de euro

Publicat

pe

Redactat de

Zona centrală a orașului Geoagiu va fi modernizată, în urma unui proiect al administrației publice locale. Contractul de finanțare pentru această importantă investiție a fost semnat astăzi, a anunțat primarul Ovidiu Vlad.

Investiția, în valoare de aproximativ șase milioane de euro, este considerată cea mai importantă din istoria recentă a localității.

“Zi mare pentru Geoagiu! Am semnat astăzi contractul de finanțare pentru cea mai importantă investiție din istoria recentă a orașului – modernizarea zonei centrale. Valoarea totală a contractului este de 29.520.467,35 lei (aproximativ 6 milioane de euro). Deși proiectul a fost în pericol din cauza întârzierilor, l-am depus în ultimul moment, în noiembrie 2024. A urmat o mobilizare exemplară a echipei din Primărie, iar în doar câteva săptămâni am reușit să recuperăm tot și să obținem un scor excelent: 89 de puncte! Această investiție va transforma centrul orașului într-un spațiu modern, accesibil, verde și prietenos, atât pentru locuitori, cât și pentru turiști. Este un pas important către un Geoagiu mai frumos, mai viu, mai conectat. Mulțumesc echipei care a pus umărul la acest rezultat – fără implicarea lor, acest proiect era pierdut. Geoagiu merge înainte! SE POATE!”, a transmis Ovidiu Vlad, primarul orașului Geoagiu.

Sursa foto: Primăria Orașului Geoagiu/Facebook
Citeste mai mult ...

ANGAJARE

Alpaccess angajeaza schelari in Deva. Oferim: contract pe durata nedeterminata, tichete de masa. Relatii la telefon: 0752.421.764.

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate