Connect with us
Data: 16/04/2024
.

Actualitate

Consiliul Concurenţei, sesizat pe tema preţului huilei din Valea Jiului

Publicat

pe

CEH cumpără mai ieftin de la SNÎMVJ şi mai scump de la SNH

 Minerii de la SNÎMVJ au ieşit în stradă săptămâna trecută, disperaţi că huila pe care o scot din pământ stă în silozuri


Minerii de la SNÎMVJ au ieşit în stradă săptămâna trecută, disperaţi că huila pe care o scot din pământ stă în silozuri

Stocurile de cărbune strânse la minele aflate în programul de închidere până în 2018 crează animozităţi între ortacii din Valea Jiului.

Minerii nu pricep de ce colegii lor de la exploatările viabile pot să vândă huila pe care o scot din pământ, în timp ce ei, pe a lor, o ţin pe stoc. Ca urmare a acestei situaţii, liderii de sindicat au sesizat Consiliul Concurenţei.

CEH face abuz de putere şi tratament inegal

Situaţia a fost generată imediat după „ruperea” în două a Companiei Naţionale a Huilei (CNH), când Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a cumpărat cărbuni doar de la exploatările viabile, iar cele de la Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului (SNÎMVJ) nu au mai putut să vândă la un preţ bun şi au însilozat producţia. Liderii de sindicat din cadrul SNÎMVJ au decis că li se încalcă anumite drepturi şi au sesizat Consiliul Concurenţei. „Vom sesiza şi Comisia Europeană că nu se respectă Decizia 787, nu se respectă avizul pe care l-a dat comisia pe acel program pe care statul român l-a înaintat şi prin care am fost noi trecuţi pe închidere. Se încalcă grav nişte articole din Legea Concurenţei şi, în special, articolele 5 şi 6 care se referă la putere dominantă pe piaţă, abuz de putere dominantă.  Ceea ce face CEH e tratament inegal cu parteneri comerciali, impunere de condiţii restrictive în dauna unor parteneri comerciali”, au precizat reprezentanţii Sindicatului „Huila” din cadrul SNÎMVJ..

Potrivit responsabililor din minerit, CEH preia huila de la minele viabile din SNH cu 69 de lei pentru o Giga Calorie, iar de la cele aflate în SNÎMVJ cu 64 de lei.

Advertisement

Viitor sumbru pentru SNÎNMVJ

Nici administraţia nu a stat deoparte şi conducerea SNÎMVJ a cerut lămuriri şi de la minister. “Sindicatul „Huila” a făcut demersurile de sesizare a Consiliului Concurenţei, iar în ceea ce priveşte Societatea de Închideri Mine, noi am respectat scara ierarhică, ne-am adresat ministerului. Urmează să purtăm discuţii cu Consiliul Concurenţei şi Ministerul de Finanţe”, a precizat Petre Drăgoescu, director al SNÎMVJ.

Viitorul este incert în ceea ce priveşte SNÎMVJ u cele trei mine aferente, Petrila, Paroşeni şi Uricani. În fiecare lună se duc lupte grele pentru ca huila să fie cumpărată de către cei de la CEH, iar asta la un preţ corect. Însă, în fiecare lună, conducerea CEH încearcă să cumpere cărbunele la un preţ mai mic decât cel stabilit de Comisia Europeană, lucru care dă peste cap activitatea celor trei mine.

Actualitate

Un grup de șase persoane care a campat într-o arie protejată din Parcul Național Retezat – amendat de jandarmi

Publicat

pe

Redactat de

Jandarmii hunedoreni au amendat un grup de șase persoane care a campat într-o arie protejată din Parcul Național Retezat. Jandarmii spun că acestea ar fi intrat cu mașinile în zona protejată și au aprins focul, ascultând muzică la intensitate ridicată. Cele șase persoane au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 16.000 de lei, pentru nerespectarea naturii și a mediului înconjurător.

Incidentul s-a petrecut duminică, grupul fiind surprins de jandarmii montani din cadrul Postului Câmpu lui Neag. „Un grup de șase persoane au fost sancționate de către jandarmi pentru nerespectarea prevederilor legale privind aprinderea focului în fondul forestier și accesul cu auto într-o zonă protejată. Activitatea s-a petrecut în ziua de 14 aprilie a.c. când în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, jandarmii montani din cadrul Postului Câmpu lui Neag au surprins un grup de șase persoane care campaseră într-o arie protejată din Parcul Național Retezat – zona Valea Soarbele, având foc aprins și ascultând muzică la o intensitate ridicată. Deoarece nu se aflau într-o zonă specific amenajată și au manifestat atitudine nepotrivită față de oamenii legii, le-au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale în valoare de 16.000 lei pentru prevederile legale încălcate”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara.
Jandarmii reamintesc faptul că respectarea naturii și a mediul înconjurător este responsabilitatea fiecăruia dintre noi și îndrumă turiștii să campeze doar în locuri special amenajate pentru camping.

Foto: arhivă IJJ Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Zile de foc pentru pomperii hunedoreni

Publicat

pe

Redactat de

Doar în trei zile, pompierii hunedoreni au participat la peste 200 de intervenții.

  În zilele de 12, 13 și 14 aprilie, pompierii militari din cadrul I.S.U. Hunedoara au desfășurat 213 misiuni și intervenții, majoritatea constând în  gestionarea optimă a situațiilor de urgență și în acordarea primului ajutor medical calificat.

Echipajele SMURD au răspuns la 161 de solicitări, cele mai multe, 74 de intervenții,  fiind gestionate de către Detașamentele din Deva, Orăștie, Hunedoara și Petroșani.

”În aceste 3 zile, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a 9 incendii, dintre care 3 de vegetație uscată, în urma cărora au fost cuprinse de flăcări, în total, aproximativ 9  hectare de teren. În data de 12 aprilie, la orele prânzului, pompierii Detașamentelor din Orăștie și Deva au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un saivan din localitatea Mărtinești. Au ars aproximativ 200 de baloți de lucernă, materialul lemnos din care era construit adăpostul, dar și 50 de anvelope de cauciuc. Cauza probabilă a izbucnirii flăcărilor a fost o autoaprindere cauzată de scurgeri de lichide.

Duminică, 14 aprilie 2024, echipaje de pompieri de la Detașamentul Deva au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din satul Almașu Sec, comuna Cârjiți. Au ars rafturi din lemn, mase plastic, unelte de grădină și mobilier, dar s-au degradat și acoperișul, o ladă frigorifică și rafturile metalice. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric”, arată ISU Hunedoara.

În această perioadă, pompierii militari ai ISU Hunedoara s-au deplasat în mai multe localități ale județului pentru 21 de activități de recunoaștere și de prevenire a incendiilor la lăcașurile de cult. De asemenea s-au desfășurat și 7 acțiuni de informare privind prevenirea incendiilor de vegetație uscată.

Advertisement

În cele 3 zile, pompierii hunedoreni au sprijinit Serviciul de Ambulanță Județean, în 5 situații care au necesitat acest lucru. Alte 10 misiuni au constat în diferite intervenții realizate în sprijinul comunității.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Reduceri la impozitul pe clădiri și terenuri pentru donatorii de sânge din Deva

Publicat

pe

Redactat de

 

Persoanele care donează sânge de cel puțin trei ori, în cursul unui an, vor beneficia de reduceri la impozitul pe clădiri și terenuri. Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a inițiat un proiect de hotărâre pentru a putea acorda aceste facilități persoanelor care donează sânge.

“Mi-am bazat propunerea pe Legea 74 din 2 aprilie 2024, care modifică Codul Fiscal. Conform legii, am propus o reducere de 10% a impozitului pe clădiri, pentru clădirea de la adresa de domiciliu situată pe raza municipiului Deva și pentru terenul aferent clădirii respective, pentru persoanele fizice care fac dovada că au donat sânge, de cel puțin trei ori, în cursul unui an calendaristic. Această reducere se poate cumula cu bonificația de 10% în cazul impozitului/taxelor pe clădiri, pe teren și pe mijloacele de transport. Proiectul îl voi supune spre aprobare consilierilor locali, în ședința ordinară a Consiliului Local al Municipiului Deva din luna aprilie 2024. Este o lege binevenită, pentru că astfel putem acorda aceste reduceri pentru persoanele care donează sânge. Să nu uităm că donarea de sânge salvează vieți. De multe ori, de o pungă de sânge depinde viața unui om. Am tot respectul pentru acești oameni de bine, cu sufletul sensibil la suferințele semenilor. Cu toții ar trebui să urmăm exemplul celor care donează sânge. Sunt și eu un donator fidel. Medicii spun că dacă donăm periodic sânge, putem salva sute de vieți. Și, în plus, este benefic și pentru sănătatea noastră”, a transmis Nicolae-Florin Oancea, primarul Municipiului Deva.

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate