
Anchetatorii îi aduc acuzaţii grave bărbatului. Ei spun că ar fi coordonat o reţea care semăna teroare după ce dădea bani cu împrumut unor oameni de afaceri locali, iar pentru a recupera sumele se folosea violenţa, dar şi munca forţată în Libia
Procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie, au descins, ieri, la locuinţele unor persoane suspectate că au făcut parte dintr-o grupare de temut, ce se ocupa cu cămătărie, şantaj, înşelăciune, dar şi trafic de persoane. Între cei a căror case au fost percheziţionate s-a aflat şi imobilul din Deva al lui Constantin Cristian Litera (36 de ani), despre care anchetatorii spun că ar fi liderul acestei reţele infracţionale.
Un număr de şapte percheziţii domiciliare au fost făcute în total. Poliţiştii au descins la locuinţele celor vizaţi în acest dosar, bănuiţi că, sub coordonarea deveanului Cristian Litera, fost bodyguard al afaceristului Alin Simota, cel care a finanţat echipa Jiul Petroşani, ar fi acordat împrumuturi unor oameni de afaceri hunedoreni, pentru care ar fi perceput dobânzi lunare între 10 şi 20 la sută.
Hamali în Libia
Anchetatorii spun că sumele împrumutate erau recuperate prin violenţă şi sub ameninţare. Ba, mai mult decât atât, unii dintre cei care ar fi luat bani cu camătă de la membrii grupării ar fi fost forţaţi să muncească în Libia, sumele câştigate în urma serviciile lor intrând în buzunarele membrilor grupării. „În fapt, se reţine că, în cursul anului 2011, membrii grupării au acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara, în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale din acordarea unor împrumuturi cu camătă unor persoane din mediul de afaceri local şi perceperea unor dobânzi lunare de 10 – 20 la sută, precum şi recuperarea prin violenţă a sumelor de bani pretinse de către învinuiţi. Unele părţi vătămate au fost obligate să muncească pe teritoriul Libiei. Sumele de bani obţinute au fost predate liderului grupării, identificat ca fiind Litera Constantin Cristian, 36 de ani, din municipiul Deva, în contul sumelor împrumutate”, au arătat procurorii DIICOT într-un comunicat de presă.
Se pare că, victimele membrilor grupării, care au fost duse în Libia, erau forţate să lucreze ca muncitori necalificaţi în construcţii, trecând prin clipe de coşmar. Erau ameninţate, inclusiv cu focuri de armă trase înspre locuinţele lor, dar şi agresate, fiind nevoite să suporte bătăi, aplicate, inclusiv, cu ciocanul, mai zic surse din rândul anchetatorilor.
Terorizaţi
Procurorul şef al Serviciului Teritorial DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan, a declarat că victimele erau supuse unor presiuni şi violenţe fizice deosebite. Acestora li se cereau sume importante de bani în plus, modificându-se dobânzile. „Gruparea acţiona prin acordarea unor împrumuri specifice activităţii de cămătărie a căror clauze convenţionale nu erau respectate şi nu erau aduse la cunoştinţă (…) S-a ajuns ca pentru sume împrumutate de 20.000 – 30.000 de euro să se plătească cash sume de 400.000 de euro, plus alte diferite bunuri mobile sau imobile, active ale unor societăţi aflate în proprietatea părţilor vătămate”, a afirmat procurorul Ioan Mureşan.
Surse din rândul anchetatorilor mai spun că, unul dintre oamenii de afaceri care ar fi luat bani cu camătă de la membrii grupării ar fi rămas fără toate proprietăţile pe care le avea. În plus, speriat de interlopi, acesta ar fi fost nevoit să-şi mute familia din România în străinătate, după care a ajuns să hămălească, în contul datoriei, pe un şantier din Libia.
Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, membrii grupării mai sunt suspectaţi şi că ar fi indus în eroare şi prejudiciat mai multe firme de asigurări, prin simularea producerii unor accidente de circulaţie şi încasarea în mod fraudulos a primelor de asigurare.
Anchetatorii au identificat, până în momentul de faţă, un număr de opt victime, prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională fiind estimat la peste 800.000 de euro.
Audieri întinse pe mai multe ore
Considerat capul reţelei, Cristian Litera a fost ridicat de „mascaţi” din vila sa de lux, construită la marginea Devei. Acesta a fost urcat în duba poliţiştilor şi dus pentru audieri la sediul DIICOT din Alba Iulia, alături de alte 13 persoane suspectate în acest caz. Aseară, la închiderea ediţiei, audierile în acest dosar încă nu erau încheiate, la finalul acestora, procurorii urmând să ia faţă de învinuiţi măsurile legale care se impun.
Conform unor surse, Constantin Litera a mai fost implicat în scandaluri cu violenţă, în 2007, el fiind cercetat pentru lovirea şi ameninţarea unui fotbalist de la clubul Jiul Petroşani, pe care l-a deţinut fostul său patron, Alin Simota.
Ancheta în acest caz a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Alba, suportul tehnic fiind asigurat de SRI şi DIPI.