Actualitate
Continuă investițiile în comuna Crișcior
Situată în legendara Țară a Moților, comuna Crișcior, cu o populație de circa 4.000 de locuitori, este una dintre localitățile rurale mari din județul Hunedoara. Comuna se întinde pe o suprafață mai mare de 40 de kilometri pătrați și are în componență localitatea de reședință Crișcior și satele aparținătoare Gurabarza, Valea Arsului și Zdrapți.
Contract de finanțare pentru o investiție importantă
Pentru reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Crișcior această iarnă se arată a fi una rodnică. Astfel, pe lângă investițiile aflate în derulare și care se apropie de finalizare, urmează a mai fi semnat un contrasct de finanțare, cu efecte benefice pentru comunitate, pe fonduri europene .“În zilele următoare vom semna un contract de finanțare pentru un proiect ce privește eficientizarea energetică a căminului cultural din Crișcior, instalarea de camere de supraveghere video și montarea de mobilier urban inteligent, cu stații de încărcare pentru dispozitive electronice, acesta având o valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro. În prezent se mai lucrează la amenajarea curții interioare a Primăriei, după ce reabilitarea sediului a fost finalizată, la fel ca și cea de la dispensarul medical, acesta din urmă fiind funcțional de o bună bucată de vreme”, a declarat Ovidiu Ilie Furdui, primarul comunei hunedorene Crișcior.
Spre independență energetică
Un alt proiect important al administrației din Crișcior este în faza de licitație. „Proiectul are o valoare nerambursabilă de aproximativ 3,5 milioane de lei și cuprinde investiții în utilaje, echipamente și dotări specifice pentru obținerea de energie din surse regenerabile destinată consumului propriu, precum panouri fotovoltaice, utilizarea apei geotermale, folosirea energiei eoliene în zonele unde există potențial de utilizare a puterii vântului și alte surse de energie regenerabile. Prin implementarea acestui proiect se vor amenaja 11 instalații fotovoltaice noi, pentru acoperirea consumului propriu al clădirilor publice. Totodată, va fi dat în folosință și parc fotovoltaic nou pentru acoperirea consumului produs de rețeaua proprie de iluiminat public. În plus, trei clădiri de utilitate publică din comuna noastră vor fi dotate cu pompe de căldură. Acest proiect, pe lângă potențialul său ecologic, va permite și o reducere consistentă a cheltuielilor legate de consumul de energie, în condițiile în care, așa cum știm cu toții, cvurentul s-a scumpit foarte mult în ultima vreme. La nivel național au fost depuse 240 de astfel de proiecte și au primit aprobare de finanțare doar 60, cel de la noi aflându-se, în prezent în procedurile de licitație”, a anunțat primarul comunei hunedorene Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.
Lucrări la liceu și la sala de sport
Comuna Crișcior este una dintre puținele localități rurale din țară în care funcționează un liceu. La unitatea de învățământ și în zonele adiacente se află în derulare două proiecte, care se apropie, cu pași repezi, de finalizare. “Suntem printre puținele localități rurale din țară în care funcționează un liceu. Unitatea de învățământ este, permanent, în atenția noastră. Chiar în această perioadă se lucrează intens la schimbarea acoperișului de la corpul B al Liceului Tehnologic «Crișan», așa cum este titulatura oficială a acestei școli, unde se vor mai face și alte operațiuni de modernizare. Legat de liceu, reaminitesc că, în curtea unității de învățământ, se construiește o sală de sport, cu peste 100 de locuri, iar lucrările merg într-un ritm alert. Sala de sport va facilita desfășurarea optimă a activităților sportive, atât în cadrul școlii cât și pentru alte activități sportive extrașcolare, finanțarea fiind făcută prin fonduri guvernamentale, la solicitarea Administrației Publice Locale din comuna Crișcior. Lucrările au ca și termen de execuție 10 luni, de la emiterea ordinului de începere al lucrării, pe care l-am dat în luna mai. Acum lucrările sunt ca și finalizate, urmând a mai fi montat mobilierul specific, sși sunt sigur că ne vom încadra în termenii contractuali. Legat de sport, mă bucur că am revenit cu bine în competițiile fotbalistice de juniori și seniori, prin cei de la Zarandu Crișcior. Echipa de seniori are au parcurs foarte bun în grupele fazei județene din Cupa României, având două victorii din toat atâtea meciuri, și este, deja. Calificată în faza următoare a competiției”, a menționat primarul din Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.
Despre comună
Ca mai toate localitățile din Țara Moților, și Crișciorul a fost un important centru minier, activitate care, acum, din păcate, ține de istorie. Mineritul a făcut ca unele zone centrale ale comunei să arate ca la oraș. Acest lucru, însă, nu înseamnă că aici nu sunt obiective care merită a fi văzute. Astfel, aici funcționează schitul „Sfânta Treime”, pe raza satului Gurabarza. De asemenea, pot fi vizitate și două biserici cu o vechime apreciabilă, fiind vorba despre cea de zid, din Crișcior, ctitorită în secolul al XIV-lea, și cea de lemn de la Zdrapți, ridicată în 1852. De asermenea, în Crișcior mai există un momument al eroilor, dar și un muzeu al satului, care dezvăluie multe dintre tradițiile zărăndene.
Actualitate
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
În județul Hunedoara, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale indică o competiție strânsă între principalii candidați.
Călin Georgescu conduce clasamentul cu 37.104 voturi, reprezentând 22,34% din sufragii. Ion-Marcel Ciolacu se află pe locul al doilea, la o distanță foarte mică, acumulând 36.706 voturi, adică 22,1%. George-Nicolae Simion completează podiumul, cu 30.973 voturi (18,65%).
Pe locul al patrulea se situează Elena-Valerica Lasconi, care a obținut 24.283 de voturi (14,62%), urmată de Nicolae-Ionel Ciucă, cu 13.626 de voturi (8,2%). Mircea-Dan Geoană ocupă locul șase, având 9.926 de voturi (5,98%).
Restul candidaților au înregistrat procente mai mici, Cristian Diaconescu obținând 3,24%, iar Hunor Kelemen și Cristian-Vasile Terheș au înregistrat procente sub 2%. Candidații Ana Birchall, Ludovic Orban și alții au avut rezultate nesemnificative, sub pragul de 1%.
Actualitate
Vești bune din comuna Zam
Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.
Pentru un mediu curat
Mai menționăm că aceia care trec prin comuna Zam pot vizita mai multe locuri interesante. Mai exact, pe raza administrativ teritorială a comunei Zam întâlnim șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». În acest sens, preocuparea administrației locale pentru păstrarea unui mediu curat este una firească. „Recent, Primăria comunei Zam a sprijinit organizarea unei noi acțiuni de reciclare. O firmă specializată în domeniu a ridicat, de la domiciliile solicitanților, aparate electrice și electrocasnice vechi sau uzate. Iar cei care au predat astfel de deșeuri au participat la o tombolă”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.
Facilități fiscale
Edilii din comuna Zam vin și cu alte vești bune pentru locuitorii comunei. „În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligațiilor bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a spus primarul comunei Zam, Sorin Ionel Nistor.
Iarna nu îi ia prin surprindere
Și în comuna Zam a căzut prima ninsoare, însă administrația publică locală de aici nu a fost luată prin surprindere de venirea iernii. „Procedăm la fel ca în fiecare an înainte de venirea iernii. Astfel, am asigurat combustibiul necesar încălzirii pe perioada sezonului rece la unitățile de învățământ, dar și la celelalte instituții publice care funcționează pe raza comunei noastre. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant și tot ceea ce mai este nevoie pentru a interveni la ninsori. Și utilajele sunt pregătite pentru a interveni, dacă este cazul. Nu ne dorim zăpezi abundente, dar este bine să fim pregătiți, pentru ca venirea iernii să nu ne ia prin surprindere”, a precizat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.
S-a ales viceprimarul
Primarul Sorin Ionel Nistor, aflat la al patrulea său mandat în această funcție, și ceilalți aleși locali au depus jurămintele de credință în cursul lunii octombrie. În cursul acestei luni, în cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, a fost ales și viceprimarul comunei Zam. „Colegul meu de partid, consilierul local Alin Cristian Butaș, a fost ales, cu unanimitate de voturi, în cadrul unei ședințe extraordinare, viceprimar al comunei Zam. Le mulțumesc tuturor consilierilor pentru încrederea acordată și sunt convins că vom face o echipă bună, care să lucreze în sluijba cetățenilor, pentru dezvoltarea localității noastre”, a menționat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.
Actualitate
Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială
Primele rezultate ale exit-poll-urilor arată că Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obţinut 25% din voturi și intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Se poartă o luptă strânsă pentru locul al doilea. Elena Lasconi, candidatul USR, s-ar afla pe poziția a doua cu un procent de 18%, urmată îndeaproape de Călin Georgescu, candidat independent, care ar fi obținut 16% din voturi, conform exit-poll-urile anunțate, duminică seară, de principalele televiziuni.
Rezultate exit -poll CURS
Marcel Ciolacu (PSD) 25%
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 14 %
Nicolae Ciucă (PNL) 13 %
Rezultate exit -poll CIRA
Marcel Ciolacu (PSD) 25 %
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 15 %
Nicolae Ciucă (PNL) 14 %
Rezultate exit-poll AVANGARDE
Marcel Ciolacu (PSD) 25 %
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 15 %
Nicolae Ciucă (PNL) 14 %
Rezultate ARA
Marcel Ciolacu (PSD) 27%
Elena Lasconi (USR) 18%
George Simion (AUR) 15%
Călin Georgescu (independent) 14%
Nicolae Ciucă (PNL) 11%
Numărătoarea oficială a voturilor va decide cine intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va fi în 8 decembrie.
Primul tur al alegerilor prezidențiale în cifre (situația în județul Hunedoara), la închiderea urnelor – ora 21:00
Număr alegători înscriși pe listele permanente -363.541
Votanți pe listele permanente-150.708
Votanți pe listele suplimentare-17.532
Votanți cu urna mobilă- 2.090
Total votanți – 170.330 (dintre care 120.183 în mediul urban, iar 50.147 în cel rural)
Prezență la urne- 46,85 % la sută
-
Actualitatecu o zi in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 14 ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noapte de foc pentru pompierii hunedoreni
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Acces gratuit la prevenție, diagnostic și monitorizare a bolilor grave pentru persoanele asigurate