Connect with us
Data: 24/01/2025
.

Actualitate - Eveniment

Continuă proiectele din comuna Toteşti

Publicat

pe

Accesarea de fonduri europene reprezintă, în ultimii ani, cea mai sigură metodă de finanţare pentru proiectele ce se doresc a fi implementate în localităţile rurale. Una dintre localităţile rurale din judeţul Hunedoara pentru care accesarea de fonduri europene nu mai reprezintă, de ani buni, o necunoscută, este una din Ţara Haţegului, respectiv comuna Toteşti.

Imagine Comuna TOTESTI 17.02.2016

Cămin cultural pentru satul Păclişa

Un proiect extrem de interesant, dar şi realist, în acelaşi timp, care beneficiază de finanţări europene este în plină derulare în comuna hunedoreană Toteşti. „Am depus, anul trecut, un proiect prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru reabilitarea școlii primare din Păclișa. Acesta a cuprins, în primul rând, delimitarea unității de învățământ de Centrul de Îngrijire Socială din sat și realizarea celorlalte împrejmuiri, dar și schimbarea acoperișului, realizarea instalației de încălzire și alte numeroase lucrări interioare și exterioare. Tot aici am reușit transformarea unui spațiu din școală în cămin cultural. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că școala are o suprafață construibilă și utilizabilă care permite transformarea respectivului spațiu în cămin cultural. Tiberiu Pasconi Primar TOTESTI 17.02.2016 (1)Am depus toate actele necesare în acest sens. Luna trecută ne-au mai fost cerute unele clarificări, şi am depus şi actele suplimentare solicitate. Aşteptăm să primim, cât de curând, şi ultimele avize de la autorităţile competente în materie. În prezent mai avem de lucru, dar nu foarte mult, la delimitarea dintre spaţiul în care funcţionează şcoala şi cel care va găzdui căminul cultural. Astfel, și satul Păclișa va beneficia de un cămin cultural”, a declarat Tiberiu Pasconi, primarul comunei Toteşti.

Investiţie în reţeaua de infrastructură

Tot prin PNDR, în comuna Totești continuă lucrările la un proiect extrem de important pentru comunitatea locală, una care este compusă din aproape 2.000 de oameni. „Şi noi punem un accent foarte mare pe dezvoltarea reţelei de infrastructură. Chiar dacă suntem o localitate rurală, suntem, practic, lipiţi de oraşul Haţeg, iar cei din Toteşti, cetăţeni europeni, merită, cu prisosinţă, condiţii de viaţă cît mai apropiate de cele dinm mediul urban. Cum vremea a fost una destul de favorabilă, pe 20 ianuarie 2016 am emis ordinul de reluare a lucrărilor la proiectul de introducere a rețelelor de apă potabilă și canalizare în regim centralizat în întreaga comună, derulat pe PNDR, prin Ordonanța de Guvern 28. La ora actuală rețeaua de apă este finalizată în proporție de 80 la sută, iar cea de canalizare 65 la sută. Intenţionăm să mai depunem şi alte proiecte pe fonduri europeane, dar încă nu sunt stabilite toate axele de finanţare. În schimb, însă, am depus deja proiecte pentru modernizarea drumurilor de exploatație din cele patru sate componente, pe măsura 4.3, care o înlocuiește pe cea veche, 1.2.5, această axă de finanțare fiind certă”, a mai spus primarul din Totești, Tiberiu Pasconi.

Curăţenia de primăvară

Advertisement

Oameni gospodari, ca toţi cei din Ţara Haţegului, cei din Toteşti ţşin foarte mult la aspoectul localităţii lor. „Ca în fiecare an, din luna martie începem o amplă acţiune de curăţenie de primăvară. La începutul acestei acţiuni am decis să facem decolmatări şi ecologizări pe văile şi pe cursurile de apă care ne traversează comuna, urmând, apoi, să mai facem şi alte operaţiuni specifice de curăţenie. De asemenea, tot în această perioadă se reface împrejmuirea primăriei. Şi nu vreau să închei fără a mmai aminti şi despre alte proiecte pe fonduri europene, care se află în derulare.Aici fac referire amenajarea unui teren sintetic multifuncțional și reabilitarea bazei sportive din satul Păclișa, precum și realizarea unor dotări la două cămine culturale, respectiv cele de la Cârnești și din localitatea de reședință. În plus, ne propunem, tot pe fonduri europene, să executăm lucrări de reabilkitare la căminul cultural din centrul de comună şi să continuăm cu extinderea reţelei de canalizare în aceeaşi localitate, fiind vorba despre porţiunea care nu a fost cuprinsă în proiectul la care am făcut referire ceva mai sus”, a conchis Tiberiu Pasconi, primarul comunei hunedorene Toteşti.

Advertisement

Actualitate

Două tinere dintr-un centru din Orăștie, căutate de oamenii legii

Publicat

pe

Redactat de

Poliția Municipiului Orăștie a fost sesizată, în cursul zilei de azi, 23 ianuarie a.c., în jurul orei 17.00, de reprezentanții unui centru de minori din localitate, aparținând D.G.A.S.P.C. Hunedoara, cu privire la faptul că două tinere, de 16 ani, respectiv 17 ani au plecat din centru.

Potrivit primelor verificări, minorele sunt înscrise la Liceul Tehnologic ,,Nicolaus Olahus” din localitate, însă astăzi nu s-ar fi prezentat la cursuri.

Acestea ar fi avut bilet de voie până la ora 18.00, fără a se întoarce însă în centru până în prezent.

Semnalmente Faghiura Renata-Florina: înălțime 1,60 m, 50 kg., ochi căprui, păr brunet (breton), constituție atletică.

La momentul plecării, aceasta purta cămașă de culoare alb-negru, fustă roz, adidași de culoare albă.

Semnalmente Doghi Irina Antonela: înălțime 1,65 m, 55 kg., ochi căprui, păr șaten, constituție atletică.

Advertisement

La momentul plecării, aceasta purta o geacă de culoare albă, pantaloni roz, adidași de culoare alb-roșu-albastru.

Cele două minore sunt cunoscute cu plecări repetate din centru.

Persoanele care dețin și pot oferi informații, care să ducă la depistarea celor două minore, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

„Ziua Unirii Principatelor Române”, sărbătorită la înălțime. “Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română!”, în Pasul Vâlcan

Publicat

pe

Redactat de

Ziua Unirii Principatelor Române” va fi marcată și la mare înălțime. Iubitori ai muntelui sunt invitați să se prindă în „Hora Unirii” la peste 1.600 de metri altitudine, în Pasul Vâlcan.

 

Evenimentul, organizat de Asociația de Turism Montan „Promontana” Vulcan, împreună cu Primăria Municipiului Vulcan, va avea loc mâine, 24 ianuarie, punctul de întâlnire fiind stația de îmbarcare a telegondolei din Vulcan, la ora 10:00. De acolo, participanții vor urca la cota 1.612, în Pasul Vâlcan, la Monumentul Eroilor, chiar la ”granița” județelor Hunedoara și Gorj. În zona denumită „Stâna din cot”, cu steaguri tricolore, pe platoul acoperit de zăpadă, aceștia se vor prinde în tradiționala Horă a Unirii, pentru a marca împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Peste 130 de persoane și-au anunțat deja participarea la acest eveniment, organizat pentru al cincilea an, de „Ziua Unirii Principatelor Române”.

“Promontana Vulcan, împreună cu Primăria Municipiului Vulcan, vă invită, și în acest an, să sărbătorim împreună “Ziua Unirii” în Pasul Vâlcan. „Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română…” Hai să ducem tradiția mai departe și, de la an la an, să fim cât mai mulți, o viață avem romani, si-o cinste. Așadar, pe 24.01.2025, ne întâlnim la ora 10.00 la stația de îmbarcare telegondola Vulcan, apoi ne vom deplasa spre zona monumentului din Pas unde vom face Hora Unirii. Transportul cu gondola va fi gratuit! Participarea fiecaruia se face pe propria raspundere. Deplasarea de la gondola la locul de desfasurare dureaza aproximativ 2 ore si in conditii de iarna, deci sa fiti pregatiti cu echipament corespunzator. Nu uitați…”Minunile sunt săvârșite de către oamenii uniți.””, au transmis reprezentanții Asociației Promontana Vulcan.

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

166 de ani de la „Mica Unire”. Spectacol folcloric deosebit, la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Locuitorii municipiului Hunedoara sunt invitați la un spectacol folcloric deosebit, ce va avea loc vineri, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române. Îndrăgiți interpreți de muzică populară vor urca pe scena Centrului Cultural „Coviniana” din Hunedoara, începând cu ora 17:00, intrarea publicului la eveniment fiind liberă în limita locurilor disponibile.

„Sărbătorim, împreună, 166 de ani de la Mica Unire! Vineri, 24 ianuarie, de la ora 17:00, la Casa de Cultură Hunedoara – Centrul Cultural „Corviniana” din Hunedoara, v-am pregătit un spectacol folcloric deosebit!”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Îi vor încânta pe cei prezenți cu cântecele lor artiștii: Mariana Suciu, Valerica Ianoși-Marian, Alin Eugen Ienciu, Ovidiu Herghelegiu, Ioana Ciocan, Ariana Musolini, Georgiana Toma, Patrisia Budău și Antonia Muntean, invitați speciali fiind Marius Ciprian Pop și Bogdan Toma. De asemenea, pe scena Centrului Cultural „Corviniana” va mai urca Ansamblul Folcloric “Hațegana” Hunedoara (dirijor: Adrian Zselnyan, coregraf: Vasile Enea, conducerea muzicală: Marian Lupo, sunet și lumini: Ștefan Pecsar și Alexandru Țermure).

Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca „Mica Unire”, unul dintre cele mai importante momente din istoria neamului românesc, se sărbătorește anual la 24 ianuarie. În 2025, se împlinesc 166 de ani de la Unirea Principatelor Române (Moldova și Țara Românescă), sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Din 2016, această zi este nelucrătoare în România.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate