Connect with us
Data: 21/07/2024
.

Actualitate

Copii din toate filialele Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R.), în tabără la Cabana Căprioara, lângă Deva. Excursii și activități distractive

Publicat

pe

Aproape 50 de copii, din toate filialele Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R.), se află într-o tabără de vară și tineret la Complexul de Agrement Căprioara, de lângă Deva. Timp de aproape o săptămână, cei mici și mai mari, împreună cu profesorii însoțitori, au fost implicați în numeroase activități distractive și educative, precum și în excursii presărate cu multe zâmbete și voioșie. Este pentru al 12-lea an în care U.C.R.R. organizează, pe perioada vacanței de vară, această tabără dedicată copiilor din toate județele în care are filiale.

Cabana Căprioara, de lângă municipiul Deva, a fost animată pe parcursul acestei săptămâni, de glasurile și bucuria unor grupuri de copii sosiți din filialele județene ale U.C.R.R., din Peregu Mare, județul Arad, Dărmănești, județul Suceava, Bistra, județul Maramureș și Alba- Iulia.

Tabăra pentru copii și tineret”, organizată de U.C.R.R., în perioada 8-14 august 2022, în Complexul Căprioara ce aparține Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Hunedoara, este o activitate desfășurată de U.C.R.R. pentru al 12-lea an, cu o pauză cauzată de pandemie.

Copiii, cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani, au ajuns, luni, la Cabana Căprioara, entuziasmați de activitățile pregătite în mod special pentru ei și desfășurate pe tot parcursul acestei săptămâni. În aceste zile, cei mici nu numai că au legat noi prietenii, fiind implicați în numeroase jocuri și activități plăcute și interesante, dar au avut prilejul și să cunoască diferite aspecte ale tradițiilor, culturii și spiritualității rutene din diferite zone ale țării și diverse aspecte ale istoriei și culturii românești din această zonă a țării.

Tabăra a fost deschisă cu rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, în limba ruteană și română, toți participanții primind binecuvântarea părintelui Vasile Bojcsuk, preot al Parohiei Rutene din Peregu Mare.

Prezent la deschiderea taberei, președintele și fondatorul U.C.R.R., dr. Gheorghe Firczak, le-a urat copiilor un sejur plăcut, mulțumind tuturor celor implicați în susținerea și organizarea acestei activități.

Eu sper, din toată inima, că vă simțiți bine, să înțelegeți ce înseamnă identitatea ruteană, să mergeți acasă și să le spuneți și prietenilor și colegilor voștri cum se desfășoară taberele rutenilor la Cabana Căprioara, la Deva. Sunt deosebit de fericit. Am ajuns la o anumită vârstă când deja întineresc doar uitându-mă la voi și văzând cât sunteți de frumoși și de bucuroși că sunteți aici în tabără. Dorința noastră, a uniunii noastre, este să vă simțiți bine și să duceți mai departe steagul rutean. Și sunt convins că activitățile desfășurate, excursiile, toate sunt pe placul vostru, în așa fel încât să fiți bucuroși și mândri că ați venit în tabără oganizată de U.C.R.R.”, le-a spus copiilor dr. Gheorghe Firzack, președintele U.C.R.R.

Advertisement

Suntem bucuroși că ați revenit la noi și le mulțumim profesorilor coordonatori și domnului Gheorghe Firczak, pentru toată încrederea în instituția noastră și sperăm că vom colabora încă cel puțin 12 ani de acum înainte”, a declarat, la rândul său, Balázs Domokos, directorul DJST Hunedoara, prezent la deschiderea taberei.

Jocuri, activități educative și excursii la Porțile de Fier, pe Dunăre, și la Târgu Jiu

Pe perioada taberei, sub îndrumarea doamnelor Maria Comșa, Viorica Bojcsuk, Cristina Bodnariuc, Mihaela Seuciuc și Mariana Petrețchi, copiii au participat la tot felul de activități. Concursuri de desen și pictură, întreceri sportive și de dans, activități culturale, teatru de păpuși și multe altele, spre încântarea celor mici.

Ianolia, o fetiță simpatică, a declarat, cu multă emoție, că a venit în tabără împreună cu colegii, cea mai îndrăgită activitate a sa fiind desenul. Micuța i-a transmis surioarei sale, Bianca, succes la facultate și multe salutări de la Deva. „Mă simt foarte bine în tabără. Am venit cu doamna mea învățătoare, Cristina Bodnariuc, și împreună cu alți colegi. Este pentru prima dată când vin într-o astfel de tabără și îmi place totul”, a mărturisit și Sofia, cu zâmbet larg pe chip.

Pe terenul de sport, băieții se întrec într-o partidă de fotbal. Vladi, cel mai mic dintre participanți, de doar trei anișori, controlează mingea perfect pe gazon, în timp ce Eduard, îmbrăcat cu un tricou cu numele favoritului său – Messi, cel care a scris istorie în ultimii ani în fotbalul mondial, își cheamă prietenii.

Alături de copii, în tabără se află și asistentul medical Cornelia Badea care i-a asigurat pe părinți că cei mici sunt pe mâini bune, pe toată perioada șederii lor. „Copiii sunt foarte sociabili și ascultători. În fiecare an am participat, acordând primul ajutor, în caz de nevoie. Nu am avut probleme majore și îi asigurăm pe părinți că cei mici sunt pe mâini bune”, a spus aceasta.

Programul taberei a cuprins și o excursie la Porțile de Fier, cei mici bucurându-se de o plimbare cu vaporașul pe Dunăre, dar și de o vizită la Târgu Jiu, unde copiii au putut afla povestea operelor lui Brâncuși. De asemenea, participanții au mai vizitat și alte obiective turistice din municipiul Deva și din județul Hunedoara.

Advertisement

Sâmbătă seara va avea loc o festivitate de încheiere a taberei, în cadrul căreia se vor acorda diplome pentru toți copiii participanți, urmând ca, duminică, 14 august, cei mici să se întoarcă acasă, cu o mulțime de povești de împărtășit și numeroase amintiri strânse în bagaje.

Actualitate

Mai multe crengi ale unei sălcii au căzut peste firele de electricitate, la Simeria. Spitalul CFR, afectat

Publicat

pe

Redactat de

Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă sâmbătă seară, la Simeria, după ce mai multe crengi ale unei sălcii s-au rupt și au căzut peste firele de electricitate.

Incidentul a avut loc în zona Spitalului CFR din localitate, unitatea medicală fiind afectată din punct de vedere a alimentării cu energie electrică.


„Pompierii Detașamentului Deva au fost solicitați, în această seară, în localitatea Simeria, unde mai multe crengi ale unei sălcii s-au rupt și au căzut peste firele de electricitate, deteriorându-le. Întrucât evenimentul a avut loc în apropierea Spitalului CFR Simeria, unitatea spitalicească a fost afectată din punct de vedere al alimentării cu energie electrică.
După evaluarea situației la fața locului, pompierii au asigurat zona și au solicitat sprijinul echipei specializate din cadrul Enel pentru a putea începe împreună  acțiunea de segmentare și degajare a materialului lemnos”, a informat, sâmbătă seară, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Foto: ISU Hunedoara

Pe perioada întreruperii curentului electric, unitatea medicală a trecut la alimentarea cu energie electrică prin generatorul de curent propriu.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Minerul Lupeni a câștigat faza regională a Cupei României

Publicat

pe

Redactat de

Meci de dramatism maxim în Valea Jiului  într-una dintre finalele fazei regionale a Cupei României la fotbal.

Minerul Lupeni a întâlnit, pe teren propriu, pe Păulișana Păuliș, din județul Arad, iar pentru stabilirea calificatei în primul tur al fazei naționale a fost nevoie de lovituri de departajare.

La finele celor 90 de minute regulamentare scorul a fost egal, 2-2 (1-1), după ce  oaspeții au fost în două rânduri în avantaj.

În prelungiri nu s-a marcat și, astfel, s-a ajuns la penalty-uri, unde cei de la Minerul Lupeni au avut nervii mai tari și s-au impus cu scorul general de 9-8.

Astfel, Minerul Lupeni se califică în prima fază a etapei naționale, care se va disputa pe 31 iulie.

Advertisement

În această fază a competiției vor intra și echipe din Liga 3, confruntările urmând a se disputa pe criteriu geografic, iar gazde vor fi echipele din eșalonul inferior sau mai slab clasate în sezonul trecut.

După toate probabilitățile, Minerul Lupeni, care evoluează în Liga 4 de fotbal Hunedoara, va fi gazdă a meciului din ultima zi a lunii în curs, un adversar foarte posibil fiind vecinii și rivalii de la Jiul Petroșani.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Misiune de suflet – Pui de pisică, salvat de pompieri, după ce a căzut într-o fântână adâncă de circa șapte metri

Publicat

pe

Redactat de

Un pui de pisică a fost salvat de pompieri, sâmbătă, după ce a căzut într-o fântână adâncă de aproximativ șapte metri, într-o gospodărie din localitatea hunedoreană Grid.

„Printre zecile de situații de urgență la care pompierii militari din cadrul ISU Hunedoara au intervenit astăzi, a fost și o misiune de suflet la care au răspuns colegii noștri de la Bretea Română. Astfel, ei au salvat un pui de pisică care a căzut într-o fântână adâncă de circa 7 metri, în localitatea Grid. Apelul la 112 a venit din partea stăpânei care și-a dat imediat seama că doar pompierii îi vor putea scoate la suprafață micuța felină. Întrucât fântâna era prea îngustă pentru a folosi scara, unul dintre salvatori a coborât în puț asigurat cu o coardă”, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Misiunea a durat aproximativ o jumătate de oră și s-a încheiat cu bine.

„Felicitări colegilor noștri care indiferent de situație, acționează întotdeauna cu seriozitate și empatie!”, au mai transmis reprezentanții ISU Hunedoara. 

 

Advertisement
Sursa foto: ISU Hunedoara
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate