Actualitate
Copiii deveni au desenat sau fotografiat importanţa „zonelor umede”
Expoziţie a celor mici
Râurile şi lacurile din judeţul Hunedoara au fost incluse în lucrările artistice create de elevi. Munca şi talentul lor au fost răsplătite cu diplome şi premii de cei care au grijă de ape
Zeci de lucrări artistice ce au redat importanţa „zonelor umede” au fost expuse ieri, într-o expoziţie la Palatul Copiilor din municipiul Deva. „Capodoperele” aparţin celor peste 50 de copii de la cercurile de creaţie de aici, dar şi de la Şcoala Generală „Regina Maria”, care au ţinut astfel să marcheze „Ziua Mondială a Zonelor Umede”.
Acţiunea, una din multele astfel de manifestări pe tema protejării mediului este organizată prin parteneriatul dintre Palatului Copiilor din reşedinţa de judeţ, Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Hunedoara.
De la desene…
Apa, pădurea, umezeala, verdeaţa sau animalele au fost elementele care au „umplut” lucrările copiilor realizate de altfel, cu multă străduinţă. Dacă termenul de „zonă umedă” a fost nou pentru mai toţi copiii, odată ce s-au pus pe treabă, rezultatele nu au întârziat să apară. Culorile vii ale naturii au fost redate prin pictură sau desen, făcute de elevii de la cercul de artă populară tradiţională care au redat special pentru această ocazie ceea ce au înţeles ei din tema propusă. Şi, ce au învăţat din această probă, au descris apoi, fiecare în cuvinte sau gesturi, ca o poveste, desenul pe care l-au făcut. Astfel ei au învăţat că natura protejată permite consumul unei ape curate şi asigurarea unui mediu sănătos pentru oameni şi viitorul planetei.
…la colaje foto
De asemenea, expoziţia a cuprins şi câteva colaje de fotografii pe aceeaşi temă. Copiii din cercurile de agro-turism, protecţia mediului şi cinefoto au subliniat prin fotografiile expuse diversitatea zonelor umede. Au folosit poze din arhivele personale pe care le-au făcut cu diverse ocazii în teren şi le-au grupat după aşezarea geografică: râuri ce traversează oraşele, lacuri de munte sau de câmpie şi bălţi cu nelipsita verdeaţă ce înconjoară acumulările de apă. De asemenea, au fost evidenţiate râurile şi lacurile din judeţul Hunedoara, dar şi din Delta Dunării.
Şi importanţa zonelor umede
Pe parcursul săptămânii în care copiii au lucrat şi elaborat lucrările pentru această expoziţie, specialiştii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara, dar şi dascălii lor, le-au explicat importanţa zonelor umede. Li s-a mai spus şi că începând din 1975 în România se serbează această „zi a zonelor umede” şi că în cadrul convenţiei de la Ramsar, în România au fost stabilite 12 astfel de regiuni dintre care cea mai apropiată de judeţul Hunedoara este Lunca Mureşului. „Aceste zone sunt importante datorită faptului că au impact deosebit asupra mediului, conservării faunei piscicole, acvatice şi pentru habitatele păsărilor. Aceste zone umede mai au o importanţă deosebită şi pentru secetă şi inundaţii deoarece ele sunt un tampon între zona uscată şi cea de râu. Şi nu în ultimul rând, aceste zone sunt bune şi pentru noi, pentru plăcerea de a ieşi în aer liber. Plăcerea de a ieşi pe malul unui râu, a unei bălţi, a unui lac sau a mării, toate fiind zone umede cu apă dulce sau sărată. Importanţa lor este atât economică cât şi culturală ca şi biodiversitate”, le-a spus Aurica Lăsconi, reprezentant al SGA Hunedoara.
Copii participanţi au fost răsplătiţi din partea organizatorilor cu diplome şi dulciuri.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu de proporții la Vulcan
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Spectacolul ,,Acum, în prag de sărbători” de la Deva, anulat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Târgul de Iarnă” de la Deva se deschide joi, 5 decembrie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Doi pompieri hunedoreni, decorați de președintele României
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Simpozion ITM Hunedoara pe tema protecției lucrătorilor expuși la agenți chimici periculoși
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două arme și mai multe proiectile, ridicate din locuința unui hunedorean
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Fapte bune de la cei mici: Grădinița PP7 Deva donează peste 900 kg de fructe și legume persoanelor vulnerabile
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Expoziție de cabaline și ovine la Hațeg, pe 6 decembrie