Connect with us
Data: 02/07/2024
.

Actualitate

„Crăişorul Munţilor” comemorat la 141 de ani de la trecerea în nefiinţă

Publicat

pe

Mii de oameni au participat în acest an la Serbările Naţionale de la Ţebea

Preşedintele, Traian Băsescu şi numeroşi oficiali şi oameni politici din ţară şi judeţ au luat parte la manifestările închinate memoriei lui Avram Iancu

Serbările Naţionale de la Ţebea au adunat şi în acest an mii de oameni, personalităţi politice şi culturale în Panteonul Moţilor. Ziua de duminică a fost închinată lui Avram Iancu, cel care ani la rând a luptat pentru dezrobirea românilor din Transilvania de sub ocupaţia maghiară. În data de 13 septembrie s-au împlinit 141 de ani de la trecerea în nefiinţă a celui supranumit „Crăişorul Munţilor”.

TEBEA-2013-(8)Manifestarea de la Ţebea este organizată anual în fiecare lună septembrie, în mod tradiţional, în cea mai apropiată duminică de data de 10 septembrie, când, în 1872, a murit Avram Iancu. „Crăişorul Munţilor” s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi dintr-o bună din judeţul Alba. De profesia avocat, la Revoluţia de la 1848 acesta făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emanciapre socială şi naţională. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate. Iancu şi-a dăruit toată viaţa luptei pentru poporul român şi pentru eliberarea acestei naţii din asupririile maghiare.

Marş fără „vedete” dar cu suflet

Pentru al treilea an consecutiv Laurian Stănchescu a pornit într-un marş de 100 de kilometri din satul Vidra de Sus până la Ţebea pentru a aduce un pios şi sincer omagiu lui Avram Iancu. Vremea şi condiţiile de călătorie şi-au pus amprenta pe Stănchescu însă niciun moment nu a renunţat la misiunea lui. Cu toate că înaintea evenimentului o serie de personalităţi politice, sportive şi culturale şi-au anunţat participare măcar pe câţiva kilometri în final nu au mai ajuns în Ţara Zarandului. Ultima parte a marşului de la Brad la Ţebea a fost parcurs sâmbătă pe o vreme mohorâtă şi ploaia a căzut necontenti, cu toate acestea oficialităţile judeţene dar şi mai mulţi localnici au condus iniţiatorii marşului până la mormântul lui Avram Iancu. Toată noaptea participanţii au vegheat la căpătâiul lui Iancu şi au relatat istorisiri şi poveşti legate de curajul şi datoria pe care a avut „Crăişorul Munţilor” faţă de poporul român. „Vremea ne arată de fapt durerea pe care o au în suflet cei care nu l-au uitat pe Avram Iancu. Cerul plânge şi el pentru cel mai mare român care nu şi-a lăsat ţara şi a făcut tot ce a putut pentru a o scoate din necaz. Ne bucurăm că şi în acest an ne-a ajutat Dumnezeu să ducem la bun sfârşit demersul nostru”, a precizat iniţiatorul Marşului Naţional Avram Iancu, Laurian Stănchescu.

Advertisement

TEBEA-2013-(133)Adunarea pentru memoria lui Avram Iancu

Ceremoniile oficiale au debutat cu un Te Deum oficiat de către un sobor de preoţi în frunte cu Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza şi Episcolul Devei şi Hunedoarei, Gurie. În continuarea acestei ceremonii religioase au fost depuse coroane de flori din partea oficialităţilor locale şi centrale, a unor instituţii deconcentrate şi societăţi cultural-patriotice. În acest an numeroase personalităţi politice au ales să aducă un omagiu eroului martir al naţiunii române, Avram Iancu. Preşedintele României, Traian Băsescu, dar şi reprezentanţii executivului, respectiv ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul de externe, Titus Corlăţean, secretarul de stat, Sorin Ştefoni dar şi directorul adjunct în cadrul APDRP, Nicolae Popa, au ales să fie alături de moţi la comemorarea eroului lor şi al întregului Ardeal. Nici autorităţile judeţene nu aveau cum să lipsească de la unul dintre cele mai importante evenimente din judeţul Hunedoara, astfel că preşedintele CJ Hunedoara Mircea Ioan Moloţ, prefectul Sorin Vasilescu şi primarii din majoritatea municipiilor, oraşelor şi comunelor au luat parte la eveniment, la fel ca şi reprezentanţii instituţiilor deconcentrate. După 23 de ani de prezenţă constantă la manifestările de la Ţebea, în acest an marele absent a fost tribunul Corneliu Vadim Tudor.

Baie de mulţime, nereuşită

Un eveniment mai puţin plăcut a umbrit pe alocuri evocarea memoriei lui Avram Iancu la Ţebea. Prezenţa preşedintelui Traian Băsescu nu a fost pe placul majorităţii participanţiilor astfel că aceştia numai la anunţare şefului statului au dat drumul unui cor de fluierături şi huiduieli, chiar în momentul depunerii de coroane. Chiar dacă a observat că audienţa îi este ostilă, Băsescu însoţit de soţia sa, a purces în tradiţionala „baie de mulţime” fapt care a încins şi mai mult spiritele. Huiduieli, fluierături şi lozinci ca „Demisia” şi „Dictatorul” au fost auzite la tot pasul iar nu puţini au fost cei care l-au tras la rost pe diferite teme. Chiar dacă minoritari au existat şi participanţi care nu au ezitat să se fotografieze cu preşedintele sau să îl salute cu respect. La rândul său Băsescu i-a îndemnat pe toţi românii ca măcar odată pe an să îşi aducă aminte de eroul din Ardeal. „Avram Iancu a luptat pentru ieşirea din iobăgie şi pentru deminitatea naţională. În fapt el a vrut liberate pentru români şi dezrobirea acestora de sub asupriciile Ungariei. E un erou pentru care toţi trebuie să avem respect, chiar dacă au trecut 141 de ani, faptele lui ne fac mândri”, a precizat preşedintele României, Traian Băsescu. Serbările s-au încheiat cu un spectacol de muzică populară şi o petrecere câmpenească de la care nu au lipsit gulaşul, virşli şi buna dispoziţie.

Advertisement

Actualitate

CNAIR: Posibile îngreunări/întreruperi, joi, în emiterea rovinietei și peajului prin SIEGMCR

Publicat

pe

Redactat de

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi că joi, 04 iulie 2024, în intervalul orar 00:00 – 02:00, urmare a unor lucrări de update ale echipamentelor de comunicații din centrul de date, emiterea rovinietelor si peajelor prin SIEGMCR poate fi îngreunată sau întreruptă pentru perioade scurte de timp.

„În aceste condiții, traficul vehiculelor prin punctele de trecere a frontierei în acest interval de timp poate fi îngreunat. Reamintim utilizatorilor că rovinieta poate fi achiziționată în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea”, informează reprezentanții CNAIR.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Două mașini implicate într-un accident pe Calea Zarandului, din Deva. Unul dintre șoferi, transportat la spital

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier a avut loc, astăzi, puțin după ora 13:00, pe Calea Zarandului, din municipiul Deva, în apropiere de ieșirea spre Sântuhalm. Două mașini au fost implicate într-o coliziune. Șoferul uneia dintre ele a fost transportat la spital.

La fața locului, au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Deva, cu o autospecială de intervenție și cu o ambulanță SMURD.

 

“În eveniment au fost implicate două autoturisme. Unul dintre acestea, care venea dinspre Sântuhalm, a traversat porțiunea de gazon care desparte cele 2 sensuri de mers și a intrat în coliziune cu autoturismul care se deplasa din sens opus, spre ieșirea din oraș. În urma impactului, un conducător auto a fost asistat medical de către echipajul SMURD și transportat la UPU Deva. Șoferul și pasagerul din cel de-al doilea autovehicul implicat în accident nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. Pompierii militari au asigurat măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor și de curățare a porțiunii de drum pe care a avut loc accidental rutier. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au atribuții în acest sens”, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Sursa foto -video: ISU Hunedoara

Constatările polițiștilor rutieri

Din primele cercetări ale polițiștilor, accidentul s-a produs după ce șoferul unuia dintre autoturismele implicate, un tânăr de 18 ani, ar fi pierdut controlul volanului. “În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că un tânăr de 18 ani, din municipiului Deva, în timp ce conducea un autoturism pe Calea Zarandului, din direcția Simeria-Ilia, a pierdut controlul direcției, a trecut peste scuarul care desparte sensurile de mers și a pătruns pe contrasens, unde a tamponat autoturismul condus de un bărbat de 56 de ani, din Deva. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea ușoară a conducătorului auto de 56 de ani, care a fost transportat de către un echipaj medical Spitalul Județean de Urgență Deva, pentru acordarea de îngrijiri medicale. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Advertisement

Recomandări preventive pentru un trafic rutier în siguranță
Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, polițiștii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze cu privire la condițiile meteo și la tronsoanele de drum pe care le vor parcurge. „Conduceți cu prudență, măriți distanța de siguranță în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante”, transmit reprezentanții IPJ Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

“Săptămâna Europeană a Geoparcurilor 2024”: Un maraton de evenimente în Geoparcul Țara Hațegului

Publicat

pe

Redactat de

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, a participat, și în acest an, la “Săptămâna Europeană a Geoparcurilor” (European Geoparks Network Week-EGN Week). Un maraton de evenimente a avut loc cu prilejul acestei manifestări importante. De la lansarea proiectului „Casa Vulcanilor 10 ani”, până la ateliere interactive și alte activități menite să promoveze bogatul patrimoniu al geoparcului.

Casa Vulcanilor 10 ani”

În Țara Hațegului, importantul eveniment internațional al geoparcurilor a debutat cu lansarea proiectului „Casa Vulcanilor 10 ani”, la Casa Geoparcului. “25 de voluntari au fost prezenți la prima dintre activitățile ce marchează, pe parcursul acestei veri, un deceniu de derulare al unuia dintre cele mai de succes proiecte dedicate voluntariatului și educației, administrat de Asociația Drag de Hațeg, partener instituțional al Geoparcului. Proiectul, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, se desfășoară în parteneriat cu Școlile Gimnaziale Sîntămăria-Orlea și Densuș, cu contribuția Asociației Femeilor din Santamaria-Orlea și Asociația de Turism Retezat. Ambasadorii pentru Geoparc, selectați, timp de mai multe generații, dintre cei mai buni voluntari, au fost și ei implicați într-o serie de evenimente menite să împărtășească din experiența lor și altor tineri. La Costești (jud. Vâlcea), Rupea (jud.Brașov) și la Buzău, ambasadorii au avut întâlniri cu peste 150 elevi și profesori din cele trei zone cărora le-au povestit despre experiențele trăite de ei și de rolul pe care voluntarii îl pot avea în dezvoltarea sustenabilă a comunităților lor”, au informat reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Geodiversitatea – promovată și în eter

Cartea „Ultimii dinozauri” scrisă de Cristian Ciobanu, coordonatorul local al Geoparcului Țara Hațegului, a reprezentat o reală invitație la lectură și descoperirea lumii viețuitoarelor ce străbăteau Insula Hațeg în urmă cu 70 de milioane de ani. Un atelier plin de informații și de activități interesante a fost găzduit de librăria Cărturești din centrul orașului Cluj-Napoca. Evenimentul a fost organizat împreună cu Societatea Ornitologică Română (SOR) Cluj și Editura Humanitas.

Advertisement

De asemenea, în “Săptămâna Europeană a Geoparcurilor” geodiversitatea a fost promovată nu numai pe pământ, ci și în eter. “În centrul comunei Râu de Mori, a avut loc o acțiune de promovare a Geoparcului UNESCO Țara Hațegului cu sprijinul a 10 radioamatori de la Clubul Sportiv Silver Fox Deva. Evenimentul a avut alocat și un indicativ special YP2GEO. Totodată, echipa de radioamatori a tipărit un QSL card special care promovează Geoparcul și care a fost expediat corespondenților din țară prin rețeaua proprie a Federației Române de Radioamatorism, iar corespondenții străini l-au primit, în format electronic, pe site-urile specializate.

„Într-un teritoriu atât de important pentru paleontologia mondială cum este Țara Hațegului, promovăm știința în rândul tinerilor prin facilitarea întâlnirii dintre oamenii de știință și voluntari, ori de câte ori este posibil. Astfel, ei au avut posibilitatea să participe la prospecțiuni realizate în teren de 10 cercetători de la Universitatea din București și Universitatea ELTE din Budapesta și să afle detalii, direct de la sursă, despre ce înseamnă munca în teren ce duce, în cele din urmă, la descoperiri științifice remarcabile. Pe baza experiențelor acumulate în activități, voluntarii pentru Geoparc au posibilitatea să împărtășească, la nivel național și internațional, valorile Geoparcului. Astfel, o parte dintre ei au participat la cursuri urmate de un examen final care le permite să fie mediatori – ghizi pentru turiștii care vizitează expoziția „Balauri, Dragoni, Dinozauri” de la Casa Geoparcului, în perioada vacanței de vară. La nivel internațional, 7 voluntari și-au câștigat dreptul de a reprezenta Geoparcul în schimbul de experiență desfășurat în Geoparcul Internațional UNESCO Djerdap (Serbia). Deplasarea s-a desfășurat mulțumită Premiului „Nea Marin”, instituit în amintirea lui Dumitru Huzoni, fost membru al echipei de management a Geoparcului și un susținător al ideii de dezvoltare a tinerilor din Țara Hațegului prin voluntariat”, mai arată reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Totodată, prin proiectul „Punem sustenabilitatea la treabă”, 80 de elevi și voluntari, îndrumați de 20 de profesori, au avut de prelevat probe de apă potabilă din suse alternative pe care au trebuit să le analizeze din punctul de vedere al calității. Rezultatele obținute de ei în acest proiect de știință participativă (citizen science) vor figura pe o hartă a calității apei din Geoparc. În plus, participanții la proiect au avut posibilitatea să îi întâlnească pe doi reprezentanți ai UNESCO prezenți în Țara Hațegului, într-o vizită de monitorizare.

Proiectul „Râul care curge din vechime” inițiat de Școala Gimnazială Sîntămăria-Orlea și Asociația Femeilor din Santamaria-Orlea și evenimentul „Ziua Iei” organizat de Cooperativa Hațegana, au contribuit de asemenea la promovarea patrimoniului local atât de bogat al Geoparcului, în context internațional.

Sursa foto: Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului

Sărbătorită în 109 geoparcuri, din 28 de țări

Săptămâna Europeană a Geoparcurilor” (European Geoparks Network Week-EGN Week) s-a desfășurat în intervalul mai – iunie, în cele 109 geoparcuri din 28 de țări de pe continentul nostru.

Advertisement

Evenimentul urmărește sensibilizarea publicului larg cu privire la importanța unor teme legate de geoconservare și promovarea patrimoniului geologic, natural și cultural prin participarea la diverse activități de educație și turism. “Prin activitățile derulate în Săptămâna Europeană a Geoparcurilor din acest an, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București a contribuit la promovarea moștenirii noastre geologice, naturale și culturale dar și implicarea comunității locale și al partenerilor în dezvoltarea durabilă a teritoriului”, au mai transmis reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate