Actualitate
“Crăișorul Munților”, comemorat la Țebea. Mii de oameni, așteptați la Serbările Naționale dedicate memoriei lui Avram Iancu
Serbările Naționale de la Țebea, manifestare dedicată memoriei lui Avram Iancu de la moartea căruia se împlinesc 151 de ani, se vor desfășura, duminică, 10 septembrie. Marele erou național va fi comemorat, așa cum se întâmplă de multă vreme, în Panteonul Moților.
Ceremonialul de la Țebea, dedicat omagierii lui Avram Iancu, va începe la ora 10:30 cu o slujbă religioasă, săvârșită de un sobor de preoți la mormântul lui Avram Iancu, urmată de evocarea istorică a a evenimentului, alocuțiuni și de depuneri de coroane de flori la mormântul „Crăișorului”. Oficialități locale și județene, dar și de la centru, politicieni, precum și reprezentanți ai unor instituții deconcentrate și societăți cultural -patriotice, vor depune coroane de flori peste locul în care își duce somnul de veci marele erou transilvănean, Avram Iancu. Ceremonialul se va încheia cu defilarea Gărzii de Onoare.
Serbările Naționale de la Țebea vor continua, de la ora 14:30, cu un spectacol folcloric, susținut de formații și interpreți cunoscuți de muzică populară, printre care Nicolae și Tudor Furdui Iancu, Grupul „Crai Nou”, Mioara Velicu, Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Adrian Stanca, Gheorghe Călțun Brancu, Lavinia Goste și Marius Zorilă, Mariana Anghel, Mariana Deac, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Ovidiu Olari, Adriana Irimieș, Vlad Lință, Ilie Caraș, Petronela Popa, Gabriel Treteag, Maria Chivu, Dorinel Pârvoni, Mihai Teacă, precum și maeștri ai taragotului: Ionel Coza, Pera Bulz, Alin Joldeș, Cosmin Marta, Adrian Lucaci, Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” (dirijor: prof. George Cîlțea, coregrafia Cătălin Bălan). Spectacolul folcloric va fi prezentat de Iuliana Tudor și va fi transmis în direct de TVR 1.
Serbările Naționale de la Țebea au loc în fiecare an, la început de septembrie.
Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moți înstăriți din Vidra de Sus, județul Alba. De profesie avocat, la Revoluția de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntașii intelectualității românești transilvănene luptătoare pentru emanciparea socială și națională. A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai și 15 -23 septembrie 1848, și conducătorul cetelor înarmate de țărani și mineri din Munții Apuseni, în rândurile cărora se bucură de multă popularitate. „Crăișorul Munților” a murit la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criș, și trei zile mai târziu, a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, lângă Gorunul lui Horea.
Actualitate
Expoziție de cabaline și ovine la Hațeg, pe 6 decembrie
Primăria Orașului Hațeg organizează, pe 6 decembrie 2024, o expoziție de cabaline și ovine în incinta târgului de animale de pe strada Horea. Evenimentul, care promovează tradiția creșterii animalelor în județul Hunedoara, este deschis tuturor deținătorilor interesați să participe cu exemplarele lor.
”Vă aducem la cunoștință că, în data de 06 Decembrie 2024 se organizează EXPOZIȚIE DE CABALINE SI OVINE la Hațeg, pe strada Horea (incinta târgului de animale). Deținătorii ce doresc sa participe la EXPOZIȚIA DE CABALINE SI OVINE trebuie sa se înscrie pe lista deschisă la Primăria Orașului Hațeg, serviciul ADPP sau prin e-mail la primaria.hateg@yahoo.com, pănă JOI, 05.12.2024, ora 14:00. De asemenea, vă reamintim măsurile sanitar-veterinare care trebuie intreprinse cu ocazia acestui eveniment: Accesul animalelor se va face pe bază de tabel în care sunt înscrise date cu privire la numele proprietarului, codul de exploatație, adresa exploatației, numărul și mijlocul de identificare al animalelor. Animalele trebuie să provină de pe raza județului Hunedoara din exploatații indemne, libere de boli infectocontagioase, să nu provină din zone de protecție și supraveghere a focarelor active. Este interzisă cu desăvârșire comercializarea animalelor prezente la expoziție. Transportul animalelor din cadrul exploataților de origine la locul organizării evenimentului se va face cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar veterinar după o prealabilă dezinfecție a acestora. Unităție de alimentație pubică și micii producători care doresc participarea la eveniment trebuie să depună o cerere, insotita de documentul de inregistrare sanitara, la Primăria Orașului Hațeg, serviciul ADPP până în data de 03 Decembrie, pentru ca acesta din urmă să poată solicita DSVSA Hunedoara obținerea avizului temporar de funcționare”, informează reprezentanții Primărie Orașului Hațeg.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Fapte bune de la cei mici: Grădinița PP7 Deva donează peste 900 kg de fructe și legume persoanelor vulnerabile
Preșcolarii și educatoarele de la Grădinița PP7 din Deva au demonstrat că solidaritatea începe de la vârste fragede, colectând peste 900 de kilograme de fructe și legume în cadrul campaniei sociale „Săptămâna fructelor și a legumelor donate”.
Acțiunea, desfășurată în perioada 25–29 noiembrie 2024, a implicat peste 150 de copii, părinți și cadre didactice, care au contribuit la strângerea a 454 kilograme de fructe și 477 kilograme de legume. Donațiile au ajuns la familii și persoane vulnerabile din evidențele Direcției de Asistență Socială Deva, dar și la copiii din centrele de zi și casele de tip familial din Deva și Săulești.
Sprijin pentru comunitate
Pe 29 noiembrie, 20 de persoane cu vârste între 4 și 90 de ani, inclusiv copii și persoane cu dizabilități, au primit pachete cu fructe. Beneficiarii au fost selectați din imobilele sociale și din rândul persoanelor vârstnice care beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu.
Organizatorii au subliniat importanța campaniei nu doar pentru beneficiarii direcți, ci și pentru educația preșcolarilor. „Copiii au învățat cât de important este să dăruiești și să fii generos. Astfel de acțiuni îi ajută să-și formeze valori esențiale, precum omenia și responsabilitatea,” au declarat reprezentanții Grădiniței PP7.
Parte dintr-un proiect național
Campania „Săptămâna fructelor și a legumelor donate” este organizată la nivel național în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC). Proiectul încurajează elevii și profesorii să participe la activități de voluntariat care sprijină persoanele defavorizate, contribuind la integrarea lor socială și la consolidarea spiritului de comunitate.
Acțiuni similare au avut loc în școli și grădinițe din toată țara, dovedind încă o dată că prin solidaritate se pot face schimbări semnificative în viețile celor aflați în dificultate.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
„Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”: Programe artistice și ateliere tematice în centrele din subordinea DGASPC Hunedoara
“Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”, celebrată astăzi, 3 decembrie, va fi marcată în centrele din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara, prin rograme artistice și ateliere tematice.
În fiecare an, la data de 3 decembrie, este marcată “Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”, în semn de solidaritate cu acestea. În 2024, DGASPC Hunedoara, împreună cu beneficiarii centrelor rezidențiale și de zi pentru persoane adulte cu dizabilități din subordinea instituției, alături de reprezentanți ai unor instituțiilor publice și private, vor marca această zi ca un nou prilej de conștientizare a problematicii persoanelor cu dizabilități.
„Toți diferiți, toți egali”
Potrivit reprezentanților instituției, această zi va fi marcată de către DGASPC Hunedoara în toate serviciile de tip rezidențial pentru copii și persoane adulte cu dizabilități, prin organizarea de programe artistice dedicate acestui eveniment ce se vor desfășura cu participarea tuturor beneficiarilor, ateliere de lucru manual cu tematică de Crăciun și mese festive.
“Agenda evenimentelor dedicate acestei zile va debuta la cele trei centre din Păclișa sub tema “Toți diferiți, toți egali”. Vor fi organizate ateliere de lucru manual si desen pentru beneficiari sub denumirea ”Poveștile noastre” și va fi realizat un ”Copac al dorințelor” cu lucrări personale. Apoi în cadrul atelierelor de muzică beneficiarii își vor exprima emoțiile prin cântec într-un mic spectacol de colinde, cântece patriotice și iarnă. Agenda continuă la cele două centre din Brad, ocazie cu care beneficiarii mai tineri îi vor vizita pe cei mai în etate. Va fi organizată o tombolă aniversară pentru toți participanții iar apoi un grup de măicuțe de la Mănăstirea Crișan vor susține un program de colinde. Ziua se va încheia cu un program artistic susținut de tineri artiști instrumentali din localitate. Acțiunile vor continua la centrul din Geoagiu cu vizita elevilor de la Liceul Tehnologic Agricol Alexandru Borza și a preotului local. Vor fi prezenți în vizită și beneficiari din cadrul Locuințelor Protejate pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Orăștie. Aceștia din urmă își vor încheia ziua vizitând Târgul de Crăciun din Orăștie. Evenimentele dedicate acestei zile se vor încheia la centrul din Brănișca prin acțiunea Asociației Inimi Generoase. Vor fi donate beneficiarilor dulciuri și lucrări, realizate de copii la atelierul meșteșugăresc al asociației, constând în brăduți și felicitări. Acțiunea se va încheia cu colindele și urările copiilor”, au informat reprezentanții DGASPC Hunedoara.
Aproape 20.000 de adulți și peste 1.300 de copii cu dizabilități
Situația statistică la nivelul DGASPC Hunedoara indica, la sfârșitul trimestrului al treilea al anului 2024, un număr de 19.911 persoane adulte cu dizabilități neinstituționalizate și 1.375 copii cu dizabilități, persoane care beneficiază de drepturile și facilitățile prevăzute de Legea nr. 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare. Tot la această dată, în sistemul de protecție al DGASPC Hunedoara, beneficiau de servicii de găzduire și îngrijire 344 persoane adulte cu dizabilități.
“DGASPC Hunedoara urează tuturor celor care sărbătoresc „Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi” multă sănătate şi linişte sufletească!”, a transmis Geanina Marina Ianc, director general la DGASPC Hunedoara.
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 14 ore in urma
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ziua Națională a României”, marcată la Deva. Ceremonial public la Cimitirul Eroilor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00