Actualitate
“Crăișorul Munților”, comemorat la Țebea. Mii de oameni, așteptați la Serbările Naționale dedicate memoriei lui Avram Iancu
Serbările Naționale de la Țebea, manifestare dedicată memoriei lui Avram Iancu de la moartea căruia se împlinesc 151 de ani, se vor desfășura, duminică, 10 septembrie. Marele erou național va fi comemorat, așa cum se întâmplă de multă vreme, în Panteonul Moților.
Ceremonialul de la Țebea, dedicat omagierii lui Avram Iancu, va începe la ora 10:30 cu o slujbă religioasă, săvârșită de un sobor de preoți la mormântul lui Avram Iancu, urmată de evocarea istorică a a evenimentului, alocuțiuni și de depuneri de coroane de flori la mormântul „Crăișorului”. Oficialități locale și județene, dar și de la centru, politicieni, precum și reprezentanți ai unor instituții deconcentrate și societăți cultural -patriotice, vor depune coroane de flori peste locul în care își duce somnul de veci marele erou transilvănean, Avram Iancu. Ceremonialul se va încheia cu defilarea Gărzii de Onoare.
Serbările Naționale de la Țebea vor continua, de la ora 14:30, cu un spectacol folcloric, susținut de formații și interpreți cunoscuți de muzică populară, printre care Nicolae și Tudor Furdui Iancu, Grupul „Crai Nou”, Mioara Velicu, Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Adrian Stanca, Gheorghe Călțun Brancu, Lavinia Goste și Marius Zorilă, Mariana Anghel, Mariana Deac, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Ovidiu Olari, Adriana Irimieș, Vlad Lință, Ilie Caraș, Petronela Popa, Gabriel Treteag, Maria Chivu, Dorinel Pârvoni, Mihai Teacă, precum și maeștri ai taragotului: Ionel Coza, Pera Bulz, Alin Joldeș, Cosmin Marta, Adrian Lucaci, Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” (dirijor: prof. George Cîlțea, coregrafia Cătălin Bălan). Spectacolul folcloric va fi prezentat de Iuliana Tudor și va fi transmis în direct de TVR 1.
Serbările Naționale de la Țebea au loc în fiecare an, la început de septembrie.
Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moți înstăriți din Vidra de Sus, județul Alba. De profesie avocat, la Revoluția de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntașii intelectualității românești transilvănene luptătoare pentru emanciparea socială și națională. A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai și 15 -23 septembrie 1848, și conducătorul cetelor înarmate de țărani și mineri din Munții Apuseni, în rândurile cărora se bucură de multă popularitate. „Crăișorul Munților” a murit la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criș, și trei zile mai târziu, a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, lângă Gorunul lui Horea.
Actualitate
Minor reținut pentru furt calificat dintr-o spălătorie auto din Deva
Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Deva au identificat și reținut un minor de 16 ani din Deva, bănuit de comiterea unei infracțiuni de furt calificat. Cercetările au fost demarate în urma unei sesizări primite pe 25 noiembrie 2024, din partea administratorului unei spălătorii auto din municipiu.
Potrivit sesizării, în jurul orei 22:00, tânărul ar fi pătruns prin efracție în camera tehnică a unei spălătorii auto de tip self-wash, de unde ar fi sustras o sumă de bani provenind din încasările automatului spălătoriei. Prejudiciul estimat în urma furtului este de peste 3.050 de lei.
Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru furt calificat, iar cercetările rapide au condus la identificarea minorului ca principal suspect. Pe 26 noiembrie 2024, polițiștii au reținut minorul pentru 24 de ore, iar acesta urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva pentru a se dispune măsurile legale.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Vandalism la cetatea Piatra Roșie: Pietre din drumurile antice distruse de persoane necunoscute
Pe 9 noiembrie 2024, polițiștii din județul Hunedoara au fost sesizați de un reprezentant al Direcției Județene pentru Cultură cu privire la un act de vandalism comis în apropierea cetății Piatra Roșie, un monument istoric înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Potrivit sesizării, un cetățean a semnalat faptul că patru pietre care făceau parte din structura drumului antic au fost dislocate din sol și aruncate în apropierea cetății.
Cercetările efectuate la fața locului au stabilit că, în perioada 3-4 noiembrie 2024, persoane necunoscute ar fi distrus patru piese din calcar de diferite dimensiuni, componente ale drumului antic ce străbate incinta doi a cetății Piatra Roșie. Aceste pietre au fost aruncate în proximitatea drumului de acces, afectând astfel un element valoros al patrimoniului cultural.
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de distrugere și continuă cercetările pentru identificarea persoanelor responsabile. Autoritățile sunt hotărâte să ia măsurile legale corespunzătoare pentru protejarea patrimoniului istoric și pentru prevenirea unor astfel de acte de vandalism în viitor.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Polițiștii din Hunedoara, parteneri activi în protejarea animalelor: Peste 100 de câini salvați în 2024
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 29,23 % la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 15:00
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Tânăr de 19 ani, din Hunedoara, reținut. Ar fi condus fără permis o mașină furată și a fugit de polițiști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială