Connect with us
Data: 25/05/2024
.

Actualitate

CREDINCIOȘI RUTENI ȘI ROMÂNI AU PARTICIPAT LA SFINȚIREA CAPELEI DIN SĂLCIVA

Publicat

pe

A treia zi de Paște a fost una deosebită pentru credincioșii ortodocși din parohia Pojoga, filia Sălciva. Înalte fețe bisericești au săvârșit Sfânta Liturghie, apoi desfășurându-se și alte evenimente importante pentru comunitate.

În prezența Arhiereului vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei

În prezența a numeroși credincioși din localitate, dar și din întreaga comună hunedoreană Zam a fost săvârșită Sfânta Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din filia Sălciva a parohiei Pojoga din Protopopiatul Deva. Slujba religioasă a fost oficiată de un impresionant sobor de preoți, în frunte cu Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Preasfinția Sa a vorbit la predică despre importanța lecturilor din Sfânta Scriptură, din Viețile Sfinților și din alte cărți dătătoare de hrană spirituală, care îl ajută pe credincios să înainteze cu stăruință în viața duhovnicească și îl învață să împlinească voia lui Dumnezeu.

Parohul local, iconom – stavrofor

La finalul slujbei preotul paroh local Florin Vlad Suba a fost hirotesit iconom-stavrofor, ca urmare a implicării în construirea și amenajarea noii capele mortuare din localitate. „Pentru că s-a ostenit cu cuvântul și cu învățătura către cei drept – credincioși și s-a ocupat de bunurile parohiei, Peasfințitul Părintele nostru Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a decis să fie hirotesit, să aibă dreptul, de acum înainte, de a purta cruce, parohul dumneavoastră, preacucernicul părinte Florin Vlad. Doamne, Dumnezeul nostru, binecuvântează pe robul tău acesta, Florin Vlad, preotul, spre a se face iconom, și-l întărește și-l împuternicește pe dânsul ca în credință, în înțelepciune și cu bună plăcere să-ți iconomisească Ție lucrurile și averea Bisericii, pentru că astfel făcând și astfel slujind să se învrednicească de bucuria celor ce bine au întrebuințat talanții și să scape de rușinea de care trebuie să fugă și de osânda slugii celei viclene, care cu lenevie și-a îngropat talantul. Vrednic este”, a rostit Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Gramate de prețuire

Cu aceeași ocazie, Episcopia Devei și Hunedoarei a oferit gramate de prețuire pentru cei care au ostenit la ridicarea capelei din Sălciva, care, la rândul său, a fost sfințită de înaltele fețe bisericești prezente. Aceste gramate au fost oferite părintelui paroh Florin Vlad Suba, primarului comunei Zam, Sorin Ionel Nistor, deputatului Uniunii Culturale a Rutenilor din România (UCRR), Iulius Marian Firczak, și pentru prof. dr. Gheorghe Firczak, fondator și președinte al UCRR.

Ridicată cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Zam

Capela de la Sălciva a fost construită cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local din comuna hunedoreană Zam, cărora preotul paroh local le-a transmis cuvinte de mulțumire. „Se cuvine ca și în această zi să dăm slavă lui Dumnezeu, pentru că, deși este o zi lucrătoare din punct de vedere legal, am lăsat grijile și am venit la Sfânta Biserică. Mie îmi revine sarcina de a mulțumi, în primul rând lui Dumnezeu, precum și celor care au ostenit pentru această lucrare. Aduc cuvânt de mulțumire Preasfințitului Părinte Nestor, părintelui protopop Valentin Crainic, preoților aflați alături de noi și enoriașilor noștri, fără de care nu s-ar fi putut face nimic. Aduc cuvânt de mulțumire și recunoștință celui care ne-a sprijinit nu doar prin rugăciune, ci și material, primarului comunei Zam, Sorin Ionel Nistor, care este un apropiat al credincioșilor și al Bisericii. Acesta ne-a ajutat la târnosirea bisericii, la ridicarea casei parohiale, dar și cu acest nou proiect, al clădirii administrative a UAT Zam care, de astăzi, o sfințim și o afirosim spre a fi capelă mortuară. Îi transmitem, și pe această cale, toată aprecierea și considerația noastră. Aduc cuvânt de mulțumire și domnului deputat UCRR Iulius Marian Firczak și domnului profesor doctor Gheorghe Firczak, președintele fondator al UCRR, în persoana cărora am descoperit niște apropiați, am descoperit niște prieteni, am descoperit un sprijin nu doar pentru biserică, ci pentru întreaga noastră comunitate. Mulțumiri tuturor și rugăm pe Dumnezeu să le dăruiască bucurii, sănătate, har, pace și toate cele spre folos”, a transmis părintele iconom – stavrofor Florin Vlad Suba din parohia Pojoga, filia Sălciva.

Advertisement

 

Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam

„Profit de faptul că este a treia zi de Paști și le spun din tot sufletul Sărbători Fericite, Hristos a Înviat și Dumnezeu să aibe grijă de toată lumea, să fie sănătoși, bucuroși și să ne vedem în momente cât mai frumoase. Am inima plină de bucurie astăzi, pentru că am participat la Sfânta Liturghie și, totodată începând de astăzi am predat ca să spun așa, o clădire administrativă, o capelă, preotului paroh al parohiei noastre. Aceasta poate fi folosită și în scopul altor activități. Încă o dată urez Sărbători Fericite, multă sănătate și le mulțumim tuturor.”

 

Florin Vlad Suba, părintele iconom – stavrofor, parohia Pojoga, filia Sălciva

„Hristos a Înviat! Îmi aduc aminte că nu demult ne-am întâlnit din nou în aceeași curte și eram iarăși mulțumitor celor care ne-au ajutat și atuncea pentru un eveniment extraordinar de important, sfințirea casei parohiale, un eveniment de o grandoare și o frumusețe de cele mai înalte cote. Dați-mi voie să nu fiu modest și astăzi iată pe lângă faptul că suntem în zi de prăznuire, prăznuim a treia zi de Paști, în comunitatea noastră s-a mai împlinit încă un proiect. Cu ajutorul primăriei, a domnului primar Sorin Nistor, a fost reabilitată clădirea administrativă din curtea bisericii și s-a redat bisericii și comunității sub forma unei case mortuare prin rugăciunea Preasfințitului Gherontie Hunedoreanu, Episcopul Vicar al Episcopiei noastre. Alături de preoți și diaconi s-a sfințit această clădire, în slujba oamenilor, mulțumim lui Dumnezeu pentru că iată suntem o comunitate frumoasă în care se întâmplă multe lucruri frumoase (…).
Mulțumesc îndeosebi și domnului profesor doctor Gheorghe Firczak și domnului deputat Iulius Firczak pentru tot sprijinul și ajutorul care îl oferă nu doar bisericii și comunității noastre. Sunt prietenii comunității noastre, care, la orice solicitare răspund afirmativ și pentru acest lucru le mulțumesc din tot sufletul tuturor. Perioada postului este o perioadă când ne apropiem mai mult de Dumnezeu și prin post și rugăciune primim milostenie prin participarea mai deasă la slujbele Bisericii. Sfatul meu, dacă sunt în măsură să dau un sfat cuiva, acela ar fi că ceea ce am agonisit în perioada aceasta de post să rămână până la următorul post al Paștilor și să păstrăm această bunătate, această stare duhovnicească, înălțătoare, pe care am câștigat-o datorită postului și a praznicului.”

 

Advertisement

Iulius Marian Firczak, președinte executiv și deputat U.C.R.R.

„Mă bucur că astăzi, în a treia zi de Paște am reușit să fiu alături de comunitatea de ruteni din comuna Zam, Pojoga și Sălciva și că am participat la slujba de sfințire a capelei construită de primăria acestei comune. Este un moment de sărbătoare pentru întreaga comună, atât pentru ruteni cât și pentru români. Nu pot decât să mă bucur că există o bună colaborare între Uniunea Culturală a Rutenilor din România și conducerea comunei, o bună colaborare pe partea administrativă și bineînțeles și pe parte religioasă unde cele două comunități de ruteni și de români, împreună sprijină bisericile ortodoxe din Pojoga și din Sălciva. Pe viitor îmi doresc ca cele două comunități să colaboreze, iar noi să putem să sprijinim comuna Zam prin activitatea consilierilor sper eu viitorilor consilieri pe care îi vom avea în Consiliul Local din comuna Zam. De aceea, invit pe toți rutenii și pe toți simpatizanții Uniunii la vot, să susțină și să sprijine Uniunea Culturală a Rutenilor din România.”

 

Maria Bocicor, consilier local U.C.R.R., comuna Zam

„Un eveniment foarte frumos, îi mulțumim domnului primar pentru implicare pentru că astăzi s-a sfințit o casă mortuară, care, în satele noastre era necesară și cu ajutorul domnului primar Sorin Nistor și cu ajutorul Consiliului Local, iată s-a reușit să se facă această sfințire. Mulțumesc tuturor celor care au participat, țin să mulțumesc conducerii UCRR care dintotdeauna a fost cu noi și ne-a ajutat și ne-a sprijinit cu tot ce-am avut nevoie noi. Minoritatea ruteană împreună cu ceilalți consăteni suntem foarte mulțumiți și din suflet în numele tuturor le mulțumesc.”

 

 

Advertisement

Actualitate

“Bucurie în Mișcare”, în acest weekend, în Parcul Cetății din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Acțiuni sportive și distractive, în acest weekend, în Parcul Cetății din municipiul Deva. Iubitorii de mișcare în aer liber sunt așteptați, sâmbătă și duminică, în 25 și 26 mai, pentru a lua parte la o mulțime de jocuri și activități, în cadrul unei noi ediții a festivalului „Bucurie în mișcare”, eveniment coordonat local de Clubul „Evoluţii”, condus de Alexandra Marcu.

“Club Evoluţii” cu Alexandra Marcu, Asociația 11even și Kaufland România vă invită la festivalul “Bucurie în Mișcare” Deva! Nu avem bere și mâncare, avem doar distracție și mișcare! Demonstrații sportive, baschet, fotbal, jocuri tip exatlon, panou de cățărat, tenis de masă, ateliere și jocuri pentru copii, trageri la țintă tip airsoft, tragere cu arc cu ventuze, face painting și multe altele”, au transmis organizatorii.

„Bucurie în Mișcare” este un program care, de 12 ani, promovează sportul și mișcarea în comunicare. Festivalul își propune să aducă împreună copii și părinții, tineri care împărtășesc aceleași pasiuni, entități locale active în zona sportului și a mișcării, într-un proiect viu, extrem de ofertant și divers, pentru a-i inspira să își creeze oportunități de mișcare care să le aducă bucurie.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Florin Maxim a devenit „Cetăţean de Onoare al municipiului Hunedoara”. „În acest titlu onorific se află fiecare hunedorean din această aventură sportivă a noastră”

Publicat

pe

Redactat de

Florin Maxim, antrenorul de numele căruia se leagă cea mai importantă performanță din istoria de 103 ani a fotbalului din Hunedoara, câștigarea Cupei României, a devenit, astăzi, „Cetăţean de onoare” al municipiului. Titlul a fost conferit, cu unanimitate de voturi, în cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Local Hunedoara care s-a desfăşurat astăzi, 24 mai 2024, la Casa de Cultură din municipiu, și la care au luat parte, printre alții, colegi din staff-ul tehnic și administrativ precum și jucători ai Corvinului 1921 Hunedoara.

„Florin Maxim este un om de caracter iar între noi doi a apărut acea chimie încă de la început. Mulţi nu ştiu, dar Max, ca să vină la Hunedoara, a solicitat mai întâi o întâlnire cu mine. În urma întâlnirii, convingându-l că proiectul nostru „un oraş, o comunitate, o echipă” este serios, a acceptat să semneze, iar acest lucru mi-a demonstrat că venise să facă cu adevărat performanţă în fotbal în Hunedoara. Important este că Max a fost adoptat de tot oraşul şi a rămas şi cu picioarele pe pământ şi cu capul pe umeri. Am văzut recent nişte interviuri în care vorbeşte cu aceeaşi modestie despre performanţa sa. Asta spune mult despre caracterul unui om. Florin Maxim ne-a făcut pe toţi mândri că suntem hunedoreni. Citim pe reţelele de socializare cum români din Canada, America de Sud, din SUA, din Europa spun: „Felicitări Max, şi eu sunt hunedorean”. Florin Maxim este un om care inspiră oameni”, a argumentat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Vizibil emoționat, antrenorul principal al clubului-simbol al municipiului Hunedoara a vorbit despre importanța momentului, atât pentru el, cât și pentru cei care i-au fost alături, încă de la startul noului proiect, în 2021:

„În acest titlu onorific se află fiecare hunedorean din această aventură sportivă a noastră. O spun din suflet! Ştim cât muncim, ştim cât ne dedicăm şi, cumva, Dumnezeu ne ajută, pentru că Dumnezeu lucrează prin oameni. Nu trebuie să uităm de unde a plecat totul. În urmă cu doi ani, echipa nu şi-a atins obiectivul (Corvinul a ratat atunci promovarea după un parcurs fără înfrângere, pierzând doar ultimul meci de baraj – n.n.). Vă daţi seama ce se întâmpla în sufletul meu, după un an de muncă, nu am atins acel obiectiv, dar domnul primar mi-a dat încredere. Domnul primar a venit atunci, m-a privit în ochi şi mi-a spus: „Sper că nu te gândeşti să pleci nicio secundă, pentru că mergem în continuare în aceeaşi formulă şi anul viitor ne vom atinge obiectivul”. Aşa a fost! A fost un boost de energie. Şi dumneavoastră, publicul, ne-aţi oferit o energie specială. Pe mine mă domină ideea: „De ce unii pot şi noi nu am putea?!”. Prin 2021, nu eram încă aici, la Corvinul, dar vorbeam cu prietenul meu Cătălin Ojiga şi i-am spus atunci că în patru ani vom lua titlul. Am luat Cupa României. Eu cred şi în titlu pentru că noi, sportiv, suntem în Liga I. Ştiam că nu avem drept de promovare, nu a fost o problemă. Revenind cred că acest titlu (de „cetăţean de onoare” – n.n.) nu este despre mine. Este momentul să ne dăm seama că noi, toţi, împreună facem nişte lucruri. Eu pot fi doar antrenor, dar, dacă nu am nişte colaboratori buni, nişte jucători, oamenii din partea administrativă, oameni care muncesc şi susţin cu toţii un proiect, o idee, eu nu pot reuşi. Am convingerea că „Drumul Corvinilor” se pavează deja singur. Împreună sunt convins că vom fi puternici de-acum încolo” a mărturisit Florin Maxim în faţa consilierilor locali ai Hunedoarei şi a numeroasei asistenţe din sală.

Născut pe 2 martie 1981, la Brad, Florin Maxim a debutat, ca jucător, în Liga a II-a , în echipa de seniori a Corvinului, pe când avea 16 ani, pentru ca peste 35 de ani să se întoarcă la Hunedoara pentru a conduce echipa, din postura de antrenor principal. Sosit în 2021 la Hunedoara – în anul Centenarul Fotbalului Hunedorean – a fost aproape de promovarea în Liga a doua încă din primul sezon. Unul în care echipa condusă de el a ajuns în barajul final de promovare, fără înfrângere, cu un avans de 22 de puncte faţă de principala „urmăritoare”, Metalurgistul Cugir. În barajul semifinal de promovare, Corvinul a depăşit cu scorul general de 4-2 CA Oradea, iar în „finala” pentru accederea în eşalonul secund a câştigat meciul tur cu Minaur Baia Mare, 2-1, dar a pierdut returul disputat în nordul ţării, 1-4 – acesta fiind singurul eşec din stagiunea amintită!

A urmat sezonul 2022-2023, la capătul căruia echipa antrenată de Florin Maxim a ajuns, din nou, în postura de a susţine barajul final de promovare, tot după un parcurs fără înfrângere, având, la finele play-off-ului un record de 35 de puncte avans faţă de ocupanta locului secund (!). A urmat barajul semifinal cu Gloria Bistriţa, câştigat în dublă-manşă, cu acelaşi scor, 2-1, apoi ultimele două meciuri, împotriva celor de la CS Unirea Ungheni, formaţie pe care Corvinul a depăşit în ambele jocuri – 2-0 în judeţul Mureş şi 4-1, la Hunedoara, în faţa a aproximativ 12.000 de fani – record de asistenţă la acea vreme.

În consecinţă, fotbalul de ligă secundă a revenit la Hunedoara după 15 ani, iar la finele actualei stagiuni (2023-2024), echipa pregătită de Florin Maxim a încheiat campionatul pe locul secund – direct promovabil – deşi venea din postură de nou-promovată!

Advertisement

Punctul culminant a fost la jumătatea acestei luni, când Corvinul Hunedoara a câştigat, în premieră, Cupa României, perfomanţă cu atât mai notabilă cu cât a fost reuşită din postura de divizionară secundă, Corvinul devenind, astfel, doar al cincilea club din istoria fotbalului românesc care izbuteşte acest lucru. În consecinţă, clubul hunedorean va fi unicul reprezentant al fotbalului românesc în Europa League – a doua cea mai importantă competiţie inter-cluburi din lume!

În total, până în prezent, Florin Maxim a adunat 105 meciuri ca „principal” al Corvinului Hunedoara, în toate competiţiile, având un bilanţ mai mult decât grăitor: 79 de victorii, 16 remize şi 10 înfrângeri.

 

Sursa: Primăria municipiului Hunedoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

(PE)Călin Petru Marian: „Când am mers în diferite colțuri ale țării sau ale lumii am spus de fiecare dată că sunt născut la Țebea și am terminat Liceul „Avram Iancu” din Brad”!

Publicat

pe

Redactat de

„Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea”, spunea Nelson Mandela. Acesta este mesajul pe care Călin Petru Marian, candidatul PNL la Președinția Consiliului Județean Hunedoara, la aniversarea a 155 de ani de la fondarea Liceului Teoretic „Avram Iancu” din Brad.

Călin Petru Marian este absolvent al acestei prestigioase instituții de învățământ și s-a reîntors cu emoție, vineri, în curtea liceului unde s-a format ca om. Emoția a fost dublată de reîntâlnirea cu profesorii care i-au ghidat pașii pe calea cunoașterii și cărora le-a mulțumit și cu această ocazie aniversară.

„Am revenit cu multă emoție, în calitate de absolvent de această dată, în curtea Liceului Teoretic „Avram Iancu” din Brad, locul în care m-am format ca om, sub ghidarea profesorilor pe care am avut bucuria de a-i revedea în acest moment aniversar: 155 de ani de la înființarea prestigioasei școli brădene, care poartă cu mândrie și cinstește numele moțului nostru, Avram Iancu. În această zi specială pentru comunitatea zărăndeană, am rememorat anii plini de învățătură și de experiențe care îmi definesc astăzi caracterul și mi-au pavat drumul spre viitor. Locul acesta îmi trezește amintiri prețioase, iar revederea unor colegi și a profesorilor mi-a adus o imensă bucurie”, a declarat Călin Petru Marian, candidatul PNL la Președinția Consiliului Județean Hunedoara.

Călin Petru Marian este moț, de la Țebea, iar meleagurile natale i-au rămas pentru totdeauna în suflet, oriunde l-au purtat pașii vieții. Se reîntoarce mereu cu drag în locurile unde Avram Iancu lupta pentru drepturile moților, acolo unde Crăişorul Munţilor scria istoria românilor din Țara Moților. Avram Iancu reprezintă figura proeminentă a Revoluției de la 1848 și simbolul dorinței de libertate a neamului românesc, de la nașterea căruia aniversăm anul acesta 200 de ani.

„Când am mers în diferite colțuri ale țării sau ale lumii am spus de fiecare dată că sunt născut la Țebea și am terminat Liceul „Avram Iancu” din Brad. Această mândrie o simt de fiecare dată când merg acasă și trec pe lângă mormântul lui Avram Iancu, Crăișorul nostru”, mărturisește Călin Petru Marian, care a subliniat că este recunoscător pentru valorile pe care le-a dobândit aici, la liceul brădean, precum și pentru faptul că a avut privilegiul de a face parte dintr-o comunitate de elită.

Advertisement

Călin Petru Marian, candidatul PNL la Președinția Consiliului Județean Hunedoara, le-a urat ani mulți și plini de realizări profesorilor de la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, precum și elevilor de aici, care duc mai departe cu mândrie și devotament renumele acestei școli!

 

Comandat de: Partidul Național Liberal – Filiala Hunedoara Cod de identificare atribuit de Autoritatea Electorala permanenta la desemnarea mandatarului financiar coordonator: 21240015

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 23240001

Vând

  • Vând apartament cu 2 camere decomandat, strada Minerului, blocul 26, scara B, etaj 4, se vinde mobilat sau nemobilat. Pentru mai multe informații sunați la numărul de telefon 0726238869.

 

  • Vând sobe teracotă vrac(cahle) calitatea 1, mai multe modele, sobe dormitor, bucătărie, șeminee, prețuri cele mai mici. Livrare la domiciliu, detalii la numărul de telefon 0730241017.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate