Connect with us
Data: 23/07/2024
.

Actualitate

Creșterea salariului minim vine la pachet cu scumpiri

Publicat

pe

Prima zi a lunii iulie a adus un val de scumpiri. Prețurile motorinei și benzinei s-au majorat, începând de astăzi, 1 iulie. Și facturile la gaze naturale vor fi mai mari, după ce Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o creştere medie de 19 la sută a tarifelor. Salariul minim brut pe țară a crescut, de la 3.300 de lei, la 3.700 de lei, însă majorarea salarială vine la pachet cu creșteri de prețuri.

 

Facturile la gaze naturale s-au scumpit, începând de la 1 iulie. ANRE a aprobat o creștere medie cu 19 la sută a tarifelor reglementate de distribuție a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuție, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

Într-un comunicat transmis, ANRE justifică modificarea tarifelor de: „creșterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflația prognozată a anului 2024 de 4,6 la sută, creșterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investițional record, atât în racordări de noi consumatori, cât și în extinderi de sisteme de distribuție în zonele concesionate, precum și ca urmare a reducerii cantității de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8 la sută”.

Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, se menționează în comunicatul ANRE.

Advertisement

Prețuri mai mari la pompă

Și prețurile benzinei și motorinei s-au scumpit, începând de astăzi, 1 iulie, după ce a intrat în vigoare majorarea accizei la carburanți, decisă de Guvern. Astfel, șoferii plătesc cu circa 30 – 40 de bani mai mult pe litru. Un „plin” la mașină este mai scump acum cu circa 20 de lei.

Analiștii economici atrag atenția că majorarea prețurilor la carburanți va genera un lanț de scumpiri și la alimente, dar și la alte produse și servicii.

Tot de astăzi, 1 iulie 2024, a intrat în vigoare majorarea salariului minim pe economie, la 3.700 de lei brut, de la 3.300 de lei, cât era înainte. Cu toate acestea, creșterea salarială aprobată de Executiv nu se va resimți prea mult în buzunarele angajaților care trebuie să scoată mai mulți bani pentru carburanți, dar și pentru a-și plăti facturile.

Advertisement

Actualitate

Definitivat 2024. Peste 120 de dascăli hunedoreni sunt așteptați, miercuri, la proba scrisă

Publicat

pe

Redactat de

Peste 120 de cadre didactice din județul Hunedoara sunt așteptate miercuri, 24 iulie, să susțină proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ – sesiunea 2024. Testarea se va desfășura începând cu ora 09:00, în centrul de examen organizat la Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva.

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde două etape. Prima etapă, eliminatorie, constă în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă. A doua etapă, cea finală, realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.

„La nivelul județului Hunedoara, dintre cei 125 de candidați înscriși la începutul anului școlar la 28 de discipline de examen, au fost admiși la proba scrisă 122 de candidați, care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: efectuarea stagiului de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs „Foarte bine” sau „Bine” și media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8 (dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective)”, au informat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara.

În vederea susținerii probei scrise, candidații vor avea acces în sălile de examen, cel mai devreme, la ora 7:30 și, cel mai târziu, la ora 8:00, în baza unui document de identitate valabil. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore.
Subiectele, traducerea acestora în limbile minorităților naționale la solicitarea candidaților, precum și baremele de evaluare sunt asigurate de către Centrul National de Politici și Evaluare în Educație și vor fi afișate, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro și la avizierele centrelor de examen.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 30 iulie în centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro.

Advertisement

Contestațiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 30 iulie, după afișarea rezultatelor, și pe 31 iulie, până la ora 12:00.
Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 6 august 2024.
Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Informații suplimentare despre organizarea și desfășurarea examenului național de definitivare în învățământ, precum și despre programele specifice pentru examen sunt disponibile pe site-urile:
• definitivat.edu.ro
• viewforum.php?f=141

Citeste mai mult ...

Actualitate

Castelul Corvinilor, în a doua etapă de restaurare. Lucrările vor începe peste câteva săptămâni

Publicat

pe

Redactat de

Castelul Corvinilor va intra în doua etapă de restaurare, lucrările urmând să înceapă peste câteva săptămâni, potrivit reprezentanților municipalității hunedorene. Este vorba despre un al doilea amplu proiect de punere în valoare a impunătorului monument medieval, cofinanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Reprezentanții Primăriei Hunedoara au publicat, pe pagina oficială de pe rețeaua de socializare, două imagini cu Castelul Corvinilor cum arăta în urmă cu aproape trei decenii și cum arată în prezent, după lucrările de restaurare realizate în cadrul primului proiect, în valoare de cinci milioane de euro, finanţat de Uniunea Europeană. Aceștia au anunțat că urmează înceapă lucrările cuprinse în cel de-al doilea proiect de restaurare, în valoare de aproximativ șase milioane de euro, care va viza obiectivele din incinta spectaculosului monument medieval ce nu au putut fi incluse în primul proiect de restaurare.

“Castelul Corvinilor, în urmă cu 27 de ani şi acum. Peste câteva săptămâni începe a doua mare etapă de restaurare. Două imagini grăitoare: Castelul Corvinilor fotografiat de Peter de Graaf în 1997 (prima fotografie) şi fotografiat de Călin Corpaciu pe 22 iulie 2024. Cel mai impozant monument medieval din România arată acum cu totul altfel, în mare măsură datorită proiectului de restaurare – conservare transpus în realitate de Primăria Hunedoara, în perioada 2019 – 2023, proiect în valoare de aproximativ 5 milioane de euro (bani europeni obţinuţi prin POR 2014 – 2020). Peste câteva săptămâni vor începe lucrările din cadrul celui de-al doilea proiect de restaurare – conservare, în valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro, cofinanţat prin PNRR. Acesta va viza componentele Castelului Corvinilor care nu au putut fi cuprinse în primul proiect”, au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Admitere liceu 2024: Repartizarea computerizată a elevilor, miercuri

Publicat

pe

Redactat de

Repartizarea computerizată în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care au susţinut Evaluarea Naţională se va face miercuri, 24 iulie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții de gimnaziu și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, s-a derulat în perioada 11-12 iulie, respectiv 15-22 iulie, iar miercuri, 24 iulie, se vor comunica rezultatele candidaţilor repartizaţi computerizat în învăţământul liceal. Totodată, se va afişa în unităţile de învăţământ gimnazial lista cu locurile neocupate în liceele din judeţ.

Dosarele de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați se vor depune în perioada 25 – 30 iulie, iar în data 30 iulie se va transmite de către unităţile de învăţământ liceal situaţia locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaţilor admişi în această etapă de admitere.

În perioada 31 iulie – 2 august se vor rezolva de către comisia de admitere judeţeană şi a municipiului Bucureşti situaţiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

A doua etapă de admitere în învăţământul liceal pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2024 – 2025 începe pe 2 august.

Advertisement

Reamintim că, în județul Hunedoara rata de promovare la Evaluarea Naţională, după rezolvarea contestaţiilor, a fost, anul acesta, de 73,53 la sută.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate