Actualitate
CSM Deva câștigă clar în fața celor de la Dacia Orăștie
Liderul seriei 7 din Liga 3 de fotbal, CSM Deva, a susținut ultimul meci de pregătire dinainte de începerea campionatului. Devenii au jucat, pe teren propriu, cu Dacia Orăștie, echipă din Liga 4 Hunedoara.
Lucruri clare încă de la pauză
Partida a început în nota de dominare a gazdelor, formația vizitatoare reușind să se apere bine în primul sfert de oră. Deschiderea scorului s-a produs, inevitabil, în minutul 15 când, după un corner executat de Stelea, Vișan a reluat cu capul din marginea careului mic, făcând 1-0 pentru CSM Deva. Gazdele au dominat în continuare și au ratat mai multe ocazii, având și două goluri anulate, corect, pentru ofsaid. Superioritatea s-a concretizat în minutul 35, când Dănăilă, bine servit de Bloj, a înscris din poziție de singur cu portarul. La pauză s-a intrat cu 3-0 pentru CSM Deva, Pencea finalizând elegant un triunghi, la care au mai participat Dănăilă și Bloj, la ultima fază ofensivă a primei reprize.
Victorie cu 6-0
Începutul mitanului secund a fost aproape identic cu cel al primei reprize. CSM Deva a controlat jocul și, în minutul 59, a înscris al patrulea gol, prin Dănăilă, care, din 7-8 metri, a reluat, cu capul, în plasă, o centrare a lui Doboș, din lovitură de colț. În mod firesc, după desfășurarea jocului, scorul a fost majorat de Iana, în minutul 68, mijlocașul dreapta al devenilor înscriind cu un șut din colțul careului mare, după o acțiune prelungită de atac a celor de la CSM. Apoi, în minutul 88, după o lansarea în adâncime a lui Bloj, Iana marchează cu un lob din interiorul careului, ducând scorul la 6-0, acesta fiind și scorul final al confruntării dintre CSM Deva și Dacia Orăștie.
Ștefan Nanu, mulțumit
La finalul meciului, Ștefan Nanu, antrenorul principal de la CSM Deva, s-a declarat mulțumit de joc, dar și de prestația echipei sale din celelalte meciuri amicale din intersezon, și speră ca băieții pe care îi pregătește să confirme forma în care se află și în prima partidă oficială a anului, cea cu Jiul Petroșani. „A fost un joc bun, în care am avut multe ocazii și l-am controlat în totalitate. Este drept că am jucat cu o echipă din Liga 4 dar, în urmă cu două săptămâni, când noi am jucat cu cei de la Orăștie cu o garnitură secundă, meciul s-a terminat 0-0. Azi m-a mulțumit jocul și atitudinea echipei mele. Urmează începutul minireturului, cu un meci acasă, cu Jiul, o partidă grea. Până la acest meci vom face și antrenamente pe iarbă, pentru că până acum ne-am pregătit și am jucat pe sintetic. Per total, sunt mulțumit de atitudine și de rezultatele din amicale și urmează să confirmăm aceste lucruri și în campionat”, a declarat Ștefan Nanu.
Meciul cu Jiul, pe terenul 1 de la stadionul „Cetate”
Meciul dintre CSM Deva și Jiul Petroșani, contând pentru etapa 16, se va disputa vineri, 10 martie, cu începere de la ora 15.00, pe terenul principal al stadionului „Cetate” din reședința de județ. Înaintea acestui joc cei de la Deva sunt deja calificați în play-off, în vreme ce trupa din Vale, pe locul al cincilea în clasament, mai are șanse teoretice de a ajunge în această fază a competiției.
CSM Deva – Dacia Orăștie 6-0 (3-0)
Au marcat: Vișan (15), Dînăilă (35 și 59), Pencea (45), Iana (68 și 88)
CSM Deva: Bădescu – Vișan, Creciunesc, Iordache, Doboș – Iana, Pencea, Stelea, Bloj – Popescu, Dănăilă . Au mai jucat: Frumuzache – Maroșan, Bedea, Sulea, Kelemen, Opriș, Filipaș. Antrenor: Ștefan Nanu.
Dacia Orăștie: Basa – Lazăr, Jibotean, Stanciu – Vîrșag – Băban, Mureșan, Talpaș, Buruiană – Stănculea, Dărăban. Au mai jucat: Cubleșan – Căldăraș, Cătăniciu, Stoica, Man, Diac. Antrenor: Adrian Popovici.
Echipele hunedorene din Liga 3, neînvinse
Și celelalte patru echipe din județul Hunedoara care evoluează în Liga 3 de fotbal au susținut ultimele meciuri amicale înainte de reluarea sezonului. Trei dintre acestea au jucat în deplasare și una pe teren propriu și niciuna dintre ele nu a pierdut.
Victorie pentru Brad, remize pentru Hațeg și Jiul
Viitoarea adversară a celor de la Deva, Jiul Petroșani, a jucat, în deplasare, cu Universitatea Alba Iulia, locul 6 din seria 9. Meciul dintre cele două formații, care au șanse teorteice de a prinde play-off-ul, s-a încheiat la egalitate, scor 2-2 (1-0). Cei din Alba au avut 1-0 la pauză, prin reușita lui Bucurică, din minutul 2, și și-au dublat avantajul în minutul 54, prin Bolojan. Jiul, însă, a revenit imediat, și a egalat prin golurile semnate de Amadou și Fortune, în minutele 55 și, respectiv, 56. În acest meci antrenorul petroșănenilor, Flavius Boroncoi, a început cu Popescu – Jurcuț, Matei, Aerts, Keszeg – Pușcă, Sandu, Amadou, Covaci – Ferhaoiu, Fortune, pe parcurs mai intrând Jișa – Torkoș, Bădărău, Mareș, Fage, Lovas, Turcu, Caralicea, Goilean. O remiză a obținut și Retezatul Hațeg, echipă ce va juca în play-out, scor 0-0, în confruntarea pe pe teren propriu cu Metalurgistul Cugir, locul 2 din seria 9, cu șanse mari de a ajunge în play-off. În această întâlnire, echipa din Hațeg, antrenată de Dan Bona, a început cu Lazar – Ardeleanu, Țuligă, Ssemakula, Lupulescu – Buzducea, Marinca, Prem, Nduga – Ion, Marcu, după pauză mai intrând jucătorii de câmp Pițigoi, Casian, Gavriluți, Mazilu, Popa și Selaje. La reluarea campionatului Retezatul, locul 7, va juca, sâmbătă, 11 martie, de la ora 15.00, la Hațeg, cu a doua clasată, ACSO Filiași, aproape calificată în play-off. În schimb, însă, cei de la Aurul Brad, echipă ce va juca în play-out, a câștigat, cu 3-2 (1-1), pe terenul echipei de Liga 4 CSM 2 Deva. Devenii au condus în două rânduri, prin reușitele lui Chițimia (min. 2) și Boldor (49), dar brădenii au revenit, prin „dubla” lui Leucian (min. 32 și 59, ultimul din penalty), golul victoriei celor de la Aurul fiind marcat, în minutul 83, de către Danciu. Antrenorul Ioan Petcu a început meciul cu Iancău – Bostan, Lup, Dumitraș, Miclean – Leucian, Mihăesc, Leaha, Trăcan – Danciu, Achim, în partea secundă mai intrând pe teren jucătorii de câmo Filipaș, Almășan și Toc. În primul meci din miniretur, brădenii, pe ultimul loc în ierarhie, vor juca acasă, sâmbătă, 11 martie, de la ora 15.00, cu penultima clasată, Viitorul 2 Târgu Jiu.
Corvinul, egal cu un alt lider
Liderul seriei 7, Corvinul Hunedoara, cu calificarea asigurată în play-off, dar și cu primul loc acontat la finalul sezonului regular, a jucat pe terenul unei alte echipe de pe primul CSM Reșița, din seria 8. Partida din Valea Domanului, cu gazdele, și ele, calificate în play-off, s-a încheiat cu o remiză albă, 0-0. La Reșița, Florin Maxim, antrenorul principal al hunedorenilor, a început cu Lefter – Vlad, Elton, Garutti, Neacșa – Mitran, Bradu, Chindriș, Pârvulescu – Hergheligiu, Coman, iar în mitanul secund i-a mai folosit pe Blaga – Pop, Mar, Curtean, Mercioiu și Lupu. În etapa a XVI-a Corvinul va juca acasă sâmbătă, 11 martie, de la ora 15.00, cu ACS Târgu Mureș, locul 7 în serie și cu șanse teoreice de a mai ajunge în play-off.
Actualitate
ISU Hunedoara: Intoxicația cu gaze, un risc ascuns în sezonul vinului
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara lansează un apel de atenție în această perioadă a anului, când mulți dintre locuitorii județului se bucură de culesul strugurilor și de pregătirea vinului. Deși această activitate tradițională este privită cu entuziasm, specialiștii subliniază importanța conștientizării riscurilor asociate, în special intoxicația cu gaze generate în timpul fermentației mustului.
Fermentația mustului produce, printre altele, dioxid de carbon (CO₂), un gaz incolor și inodor care poate deveni periculos în spații închise. Concentrațiile ridicate de CO₂ pot duce la amețeli, confuzie, pierderea cunoștinței sau, în cazuri extreme, chiar la deces. ISU Hunedoara îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de siguranță atunci când desfășoară aceste activități.
”Pentru că mulți dintre voi vă bucurați în această perioadă de culesul strugurilor și mai apoi de pregătirea vinului, vă atragem atenția asupra unui risc mai puțin luat în seamă, și anume, intoxicația cu gazele rezultate în urma procesului de fermentație a mustului. Ia tă câteva măsuri esențiale pe care vă recomandăm să le respectați, pentru a nu vă pune viața în pericol: nu puneți mustul la fermentat în spații închise; nu intrați în încăperile în care fierbe vinul, fără să asigurați o ventilație corespunzătoare; anunțați pe cineva că urmează să intrați într-o astfel de încăpere; pentru situații de urgență, apelați în cel mai scurt timp, numărul unic 112. În condiţiile în care mustul nu este depozitat în spaţii corespunzătoare, care să poată fi aerisite, pe timpul procesului de fermentare pot apărea incidente sau chiar tragedii. O persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri – cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecinţele pot fi grave. Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică, deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană vinul în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros”, informează reprezentanții ISU Hunedoara.
FOTO: FACEBOOK ISU HUNEDOARA
Actualitate
Coaliția Jiului Implicată: Un nou pas pentru îmbunătățirea calității vieții în Valea Jiului
Reprezentanții Văii Jiului Implicată au anunțat extinderea inițiativei prin formarea Coaliției Jiului Implicată, o alianță a societății civile din județele Hunedoara, Gorj și Dolj. Scopul acestei coaliții este de a contribui la îmbunătățirea calității vieții în regiunea noastră, aducând împreună resurse și expertiză din diverse domenii.
Inițiativa este susținută prin programul JTP Groundwork al Comisiei Europene, parte a campaniei „Europe in My Region”. Primul eveniment comun al membrilor coaliției s-a desfășurat recent în Valea Jiului, în cadrul JTP Groundwork în Conurbația Jiului 2024. La eveniment au participat peste 50 de oameni interesați de dezvoltarea comunității.
”Ce poate nu știți încă este că ne extindem și formăm Coaliția Jiului Implicată, o coaliție a societății civile din județele Hunedoara, Gorj și Dolj, cu scopul de a contribui împreună la îmbunătățirea calității vieții în regiunea noastră. Inițiativa este susținută prin programul JTP Groundwork al European Commission, promovat prin Europe in my region. Primul eveniment comun al membrilor comunității pe care acum o formăm s-a desfășurat în Valea Jiului, în cadrul JTP Groundwork în Conurbația Jiului 2024, iar mai jos sunt câteva fotografii surprinse de colegul și prietenul nostru Ursu Vlad Adrian. Peste 50 de participanți ne-au fost alături la Conacul Rădăcinilor din Petrila, iar împreună ne dorim să încurajăm implicarea civică și să creștem capacitatea societății civile din regiune pentru a transforma regiunea noastră într-un loc cât mai dezvoltat și mai atractiv pentru locuitori, turiști și investitori”, arată cei de la Valea Jiului Society.
În cadrul întâlnirii, participanții au avut ocazia să discute despre implicarea civică și să exploreze modalități de creștere a capacității societății civile din regiune. Coaliția Jiului Implicată își propune să transforme Valea Jiului într-un loc mai dezvoltat și mai atractiv pentru locuitori, turiști și investitori.
FOTO: FACEBOOK VALEA JIULUI SOCIETY
Actualitate
Controale în județul Hunedoara. Amenzi de 33.000 lei și peste 65 mc de lemn confiscat în cadrul acțiunilor pentru prevenirea delictelor silvice
Polițiștii continuă acțiunile vizând prevenirea și combaterea delictelor silvice.
Polițiștii au amendat cu 30.000 lei trei operatori economici de pe raza comunelor Sălașu de Sus și Pui, pentru nereguli privind gestionarea materialului lemnos. În calitate de deținători temporari ai lemnului, reprezentanții depozitelor în cauză ar fi gestionat materialul lemnos fără a respecta prevederile legale și a întocmi documentele necesare privind proveniența acestuia.
Un alt operator economic, de pe raza municipiului Petroșani, a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 3.000 lei, pentru că ar fi efectuat 8 transporturi de material lemnos cu un autoturism care nu ar fi avut receptorul GPS al dispozitivului mobil pornit pe întreaga durată a drumului, așa cum prevede legea.
Acțiunea polițiștilor s-a finalizat prin confiscarea a 65,8 mc de material lemnos, în valoare de peste 18.560 de lei. Controalele polițiștilor Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din județul Hunedoara s-au desfășurat în perioada 25 septembrie – 01 octombrie 2024 și au beneficiat de sprijinul reprezentanților Gărzii Forestiere Timișoara.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Minoră de 15 ani, din Hațeg, dată dispărută. UPDATE: A fost găsită
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Evenimente deosebite în comuna Vața de Jos
-
Actualitatecu o zi in urma
Podiumuri la un concurs național pentru dansatorii deveni
-
Actualitatecu o zi in urma
Liga 5 de fotbal Hunedoara are un nou lider
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bazinul de înot de la Hunedoara se redeschide mâine, 1 octombrie 2024
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat găsit căzut pe marginea drumului, la Cristur. Ar fi fost lovit de o mașină – șoferul vinovat, căutat de poliție
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Tentativă de înscenare a unui viol, dejucată de polițiști
-
Actualitatecu o zi in urma
Casa Județeană de Pensii Hunedoara: Peste 4000 de pensionari au ieșit din categoria celor care beneficiau de indemnizația socială minimă