Sport
CSM Mihai Viteazu Vulcan – Gloria Geoagiu, în finala Cupei României, faza județeană. Geoagiu calificare în ultimul act, obținută cu doi oameni în minus
Stadioanele din Hațeg și Simeria, au fost miercuri, gazdele semifinalelor Cupei României, faza județeană Hunedoara.
În marea finală, care se disputa în data de 11 iunie, pe stadionul „Dacia” din Orăștie, s-au calificat Gloria Geoagiu și CSM Mihai Viteazu Vulcan.
Ambele semifinale, s-au încheiat cu același scor 2-1, câștigătoarea duelului disputat pe stadionul din Simeria, a fost stabilită după reprizele de prelungiri.
Vulcanul arată forma bună pe care o are și în play-off, echipa din Vale, s-a calificat în finala Cupei, după ce a câștigat cu scorul de 2-1, partida cu cei de la Victoria Călan.
„Roș-negrii” au deschis scorul prin Dacian Mândreci (min 54), dar după 16 minute, Călanul a egalat situația pe tabelă, prin Răzvan Stănculea.
Golul victoriei și al calificării pentru cei de la Vulcan, a fost venit în minutul 89, și a fost reușit de Viorel Roșian.
Pentru CSM Vulcan, este a doua calificare consecutivă la rând în finala Cupei.
Gloria s-a calificat în ultimul act, după un meci în care echipa din stațiunea balneoclimaterică, a a jucat în inferioritate numerică aproape de la începutul partidei, Stroia fiind eliminat direct în minutul 7, de centralul întâlnirii.
Șirul eliminărilor, nu s-au încheiat aici, Sav fiind eliminat pe finalul partidei, pentru cumul de cartonașe.
În timpul regulamentar scorul a fost egal 0-0, iar în cele două reprize de prelungiri, au venit și golurile.
Scorul a fost deschis de jucătorii de la Băița, prin Andrei Kocsis, în minutul 100, dintr-un penalty, iar apoi a venit rândul celor de la Geoagiu, să primească penalty, transformat de Alin Tocu, în minutul 106.
Cu patru minute înainte de loteria penalty -urilor, Ricardo Racean, înscria pentru Geoagiu, și implicit pentru calificarea în marea finală.
Anul trecut, în aceeași fază a competiției, Geoagiu era eliminată de către viitoarea divizionară terță, Aurul Brad.
Actualitate
Sensei Mircea Popa, Fondatorul A.C.S Ronin Deva, ales Vicepreședinte al Federației Române de Karate Tradițional
Sensei Mircea Popa, o figură de referință în lumea karate-ului tradițional din România, a fost recent ales vicepreședinte al Federației Române de Karate Tradițional (FRKT).
Cu o experiență de peste trei decenii în practicarea și promovarea acestui sport, Sensei Mircea Popa, centură neagră 6 dan și arbitru internațional, a adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea karate-ului tradițional în țară, atât prin activitatea sa ca instructor, cât și prin implicarea în structurile administrative ale federației.
Sensei Mircea Popa este fondatorul Asociației Clubul Sportiv Ronin Deva, un club dedicat cultivării artei karate-ului tradițional și formării tinerilor sportivi. De-a lungul anilor, clubul Sironin a devenit unul dintre cele mai respectate centre de pregătire din țară, fiind recunoscut pentru rezultatele deosebite obținute de sportivii săi la competițiile naționale și internaționale.
Sub îndrumarea sa, numeroși elevi au reușit să atingă performanțe remarcabile, obținând medalii la campionatele mondiale și europene de karate tradițional. Metodologia sa de pregătire combină disciplina tradițională cu inovația, punând accent atât pe tehnică, cât și pe dezvoltarea caracterului.
Un Lider recunoscut
Alegerea sa în funcția de vicepreședinte al FRKT reflectă recunoașterea valorii și a dedicării sale în promovarea karate-ului tradițional. În acest nou rol, Sensei Mircea Popa își propune să contribuie la consolidarea poziției Federației la nivel național și internațional, să sprijine dezvoltarea tinerilor sportivi și să promoveze valorile autentice ale acestei arte marțiale: respectul, disciplina și autocontrolul.
Karate Tradițional – O pasiune de o viață
Cu o carieră începută în anii ’80, Sensei Mircea Popa a demonstrat o pasiune neobosită pentru karate tradițional. Pe lângă activitatea sa ca instructor și antrenor, a participat în mod activ la organizarea competițiilor și la elaborarea strategiilor pentru dezvoltarea acestui sport în România.
În calitate de vicepreședinte al FRKT (alături de alți 3 vicepreședinți), decanul Mircea Popa intenționează să sprijine și mai mult inițiativele menite să atragă tinerii către practicarea karate-ului tradițional, văzând această disciplină nu doar ca un sport, ci ca pe un mod de viață.
Perspective de viitor
Alegerea sa în funcția de vicepreședinte marchează un nou capitol în cariera sa, dar și o oportunitate pentru Federația Română de Karate Tradițional de a beneficia de experiența și viziunea unui lider dedicat. Sensei Mircea Popa continuă să fie un model pentru generațiile actuale și viitoare de practicanți ai karate-ului, contribuind la menținerea valorilor tradiționale în lumea modernă a sportului.
Prin munca sa neobosită, el rămâne un ambasador al karate-ului tradițional, promovând ideea că această artă marțială este mai mult decât o competiție – este o cale spre excelență personală.
Federația are 68 cluburi afiliate și este infintata din anul 1990 și este afiliată la federațiile internaționale de profil (ITKF Global, ETKF și WFF).
Actualitate
România, grupă accesibilă în preliminariile pentru CM de fotbal din 2026
La sediul FIFA de la Zurich a fost efectuată tragerea la sorți a grupelor de calificare din Europa pentru Campionatul Mondial (CM) de fotbal din 2026, care se va desfășura în SUA, Mexic și Canada. Cele 54 de selecționate au fost împărțite în 12 grupe, 6 dintre ele cu 5 echipe, iar alte 6 cu 4, iar România a avut parte de o tragere la sorți cel puțin bună.
Cu Austria, Bosnia, Cipru și San Marino
Tragerea la sorți a fost “dirijată”, ținându-se cont că, în paralel cu preliminariile CM se joacă și meciuri în UEFA Nations League. Este vorba despre sferturile de finală pentru desemnarea câștigătoarei trofeului, precum și de barajele de menținere/promovare. Astfel, era clar că în cele 6 grupe cu câte 5 echipe nu putea fi repartizată decât una care evoluează în Nations League, iar câștigătoarele sferturilor, care sunt și capi de serie, aveau loc garantat în grupele de 4. Și, astfel, sunt grupe în care numele capului de serie este necunoscut până în martie anul viitor, când se joacă sferturile, semifinalele și finalele din Nations League urmând a se disputa în iunie 2025. În România, echipă condusă de fostul antrenor al Corvinului, Mircea Lucescu, a fost în cea de-a doua urnă valorică și a primit adversare accesibile, fiind vorba, în ordine, de Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru și San Marino. Toate meciurile din preliminarii se vor juca în 2025, cu etape duble, în grupele de 5, cum este și cazul României, acestea fiind programate în martie, iunie, septembrie, octombrie și noiembrie. În grupele de 4 preliminariile se vor juca în septembrie, octombrie și noiembrie.
Se cunoaște și programul
România, care a fost repartizată în grupa H, va începe preliminariile acasă, pe 21 martie, cu Bosnia, tot atunci jucându-se și Cipru – San Marino iar pe 24 martie va juca în San Marino, mai fiind programat în aceeași zi și meciul Bosnia – Cipru. Urmează, pe 7 iunie, deplasare în Austria, când se mai joacă Bosnia – San Marino, iar pe 10 iunie meci acasă cu Cipru, în vreme ce Austria merge în San Marino. Pe 6 septembrie România stă, dar se dispută întâlnirile Austria – Cipru și San Marino – Bosnia, iar pe 9 septembrie va juca tot cu Cipru, dar în deplasare, celălalt meci al zilei fiind Bosnia – Austria. Tricolorii lui Lucescu vor mai sta și în 9 octombrie, când se joacă Austria – San Marino și Cipru – Bosnia iar pe 12 octombrie vor primi vizita Austriei, zi în care mai este programat meciul San Marino – Cipru. Apoi România va merge în Bosnia, pe 15 noiembrie, celălalt meci fiind Cipru – Austria, și va încheia preliminariile pe teren propriu, pe 18 noiembrie, când va întâlni San Marino, tot atunci mai jucându-se și Austria – Bosnia. Cu două excepții, toate meciurile grupei vor avea ca oră de începere 21:45. Aceste excepții sunt partidele Bosnia – San Marino, programată pe 7 iunie,, de la ora 16:00, și Cipru – Austria, de pe 15 noiembrie, care va începe la ora 19:00.
Cum arată celelalte grupe
În grupa H, Austria, se află pe locul 22 în ierarhia FIFA, fiind ultimul cap de serie în clasamentul echipelor din prima urnă valorică. România este pe 38 în clasamentul FIFA și pe 8 în cel al echipelor din urna noi, Bosnia pe 74 în ierarhia FIFA și pe 11 din 12 în urna a treia, Cipru pe 130 și, respectiv 9, iar San Marino pe 210, ultimul loc în toate ierarhiile. Toate aceste statistici arată că România se poate gândi la calificarea directă. Iar dacă România a vut parte de o tragere la sorți cel puțin bună, nu același lucru îl pot spune și majoritatea echipelor aflate în aceeași urnă valorică cu „tricolorii”. Astfel, componența grupei A este Câștigătoarea dintre Germania și Italia, Slovacia, Irlanda de Nord, Luxemburg, iar în grupa B, probabil cea mai echilibrată din preliminariile europene, fac parte Elveția, Suedia, Slovenia și Kosovo. Urmează, în grupa C, pierzătoarea dintre Portugalia și Danemarca, Grecia, Scoția și Belarus, iar în grupa D sunt câștigătoarea dintre Franța și Croația, Ucraina, Islanda și Azerbaidjan. O luptă în trei pentru locul doi pare să se ducă în grupa E, unde au fost repartizate câștigătoarea dintre Spania și Olanda, Turcia, Georgia și Bulgaria, iar în grupa F sunt câștigătoarea dintre Portugalia și Danemarca, Ungaria, Irlanda și Armenia. Trecând la grupelede 5 echipe, în grupa G sunt pierzătoarea dintre Spania și Olanda, Polonia, Finlanda, Lituania și Malta, apoi vine grupa H, cea a României. Mergând mai departe, avem, în grupa I, pierzătoarea dintre Germania și Italia, Norvegia, Israel, Estonia și Moldova, în vreme ce în grupa J sunt cunoscute toate participantele, acestea fiind Belgia, Țara Galilor, Macedonia de Nord, Kazahstan și Liechtenstein. În grupa K se vor confrunta Anglia, Serbia, Albania, Letonia și Andorra și, în fine, în grupa L avem pierzătoarea dintre Franța și Croația, Cehia, Muntenegru, Insulele Feroe și Gibraltar.
Sistemul de calificare
Cele 12 câștigătoare de grupe se vor califica direct la competiția de peste Ocean. Cum Europa are 16 locuri disponibile, ultimele 4 se vor acorda după desfășurarea unui play-off, cu semifinale și finale în manșă unică. În acest play-off vor merge echipele de pe pozițiile secunde, plus alte patru formații care nu au terminat pe primele două locuri, dar au cele mai bune poziții în clasamentul câștigătoarelor de gruppe din UEFA Nations League. România este pe 9 în acest clasament, dar bună parte din echipele clasate mai sus au, și ele, grupe accesibile, în care pot ocupa una dintre primele două poziții în preliminarii. Înaintea României sunt clasate, în ordine, Spania, Germania, Portugalia, Franța, Anglia, Norvegia, Țara Galilor și Cehia. Meciurile din play-off se vor juca pe 26 și 31 martie 2026.
Mai multe premiere
CM de fotbal din 2026 aduce mai multe premiere. Astfel, va fii primul campionat mondial organizat în trei țări. De asemenea, va fi prima competiție fotbalistică la care vor participa 48 de echipe. Totodată, o premieră este și alocarea unui loc direct calificant Oceaniei, câștigătoarea acestei zone jucând, de obicei fără succes, baraje cu echipe de pe alte continente. Așa cum arătam Europei îi revin 16 locuri, Americii de Nord 6, din care 3 sunt ale gazdelor, Africii 9, Asiei 8 și Americii de Sud 6. Ultimele două locuri se vor atribui după un play-off, cu șase echipe, fără reprezentantă a UEFA, dar cu două din America de Nord, ca și continent organizator. Echipele care, la data barajului, în martie 2026, vor avea cele mai bune două poziții în clasamentul FIFA vor sta în primul, urmând a juca cu câștigătoarele acestuia cu biletele pe masă. CM de fotbal din 2026 se va disputa în perioada 11 iunie – 19 iulie, cu meciul de deschidere la Ciudad de Mexico și cu finala la New York. Celelalte orașe ce vor găzdui meciuri sunt Toronto și Vancouver, din Canada, Guadalajara și Monterrey din Mexic, precum și Atlanta, Boston, Dallas, Houston, Kansas City, Los Angeles, Miami, Philadelphia, San Francisco și Seattle, toate din SUA. Vor fi 12 grupe cu câte patru echipe fiecare, din care se vor califica, în șaisprezecimi, primele două clasate, plus cele mai bune opt echipe de pe locurile trei.
Revenire după 28 de ani?
În caz că se va califica, România va reveni la un campionat mondial după o absență de 28 de ani, ultima prezență fiind înregistrată în Franța, în 1998, când „tricolorii” au fost eliminați în optimile de finală. România a pareticipat, până acum, la șapte ediții ale CM, toate în secolul trecut, iar cel mai bun rezultat, un sfert de finală, a fost obținut în 1994, în SUA.
Actualitate
Ultimul weekend fotbalistic al anului pe stadioanele din județ
Acest sfârșit de săptămână va fi ultimul din acest an în care microbiștii hunedoreni pot urmări meciurile din tribune. În acest weekend în județul Hunedoara vor putea fi urmărite meciuri din Ligile 2 și 4.
Corvinul joacă acasă în zi de sărbătoare
În Liga 2 Corvinul Hunedoara a noua clasată, cu 24 de puncte și golaveraj + 2 din 15 jocuri, va întâlni, pe teren propriu, într-un meci contând pentru etapa a XVII-a, pe Concordia Chiajna (locul X, 23 de puncte, cu golaveraj + 8 din 15 jocuri). Meciul este programat duminică, 15 decembrie, de la ora 13:30, și va fi televizat, în direct, pe DigiSport 1 și PrimaSport 1. Întâlnirea se dispută în zi de sărbătoare pentru clubul hunedorean, care împlinește 103 ani de existență. Suporterii corviniști se vor întâlni duminică, la ora 11:50, la Teatru, unde va fi prezentată Cupa României, trofeu cucerit în acest an. Apoi, de la ora 12:30, va fi marșul aniversar al suporterilor, pe traseul Teatru – Pietonala Corvin – Stadion, care așteaptă un rezultat bun în meciul cu Chiajna.
De sâmbătă până luni
Etapa, una în care stă Metalul Buzău (VII, 25p, 16j), din cauza retragerii celor de la Viitorul Târgu Jiu, va începe sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 11:00. După toate probabilitățile, meciul CS Mioveni – FCU Craiova (XI, 23p, 15 j) nu se va disputa, întrucât argeșenii, cu 15 meciuri jucate și care sunt pe ultimul loc, cu – 10 puncte, fiind penalizați cu 18 puncte pentru neplata salariilor, nu se vor prezenta, iar echipa urmează să se retragă din campionat. În schimb se vor disputa alte șase meciuri, fiind vorba despre Chindia Târgoviște (XIV, 16p, 15j) – AFKC Miercurea Ciuc I; 38p, 15j), CSC Șelimbăr (XIX, 13p, 15j) – FC Bihor (XVI, 14 p, – 6, 15j), Unirea Ungheni (XVII, 14p, – 7, 15j) – CSM Focșani (XVIII, 14p, – 10, 16j), CS Afumați (VI, 26p, + 3, 15j) – Steaua București (II, 34p, 16j), FC Voluntari (V, 26p, + 9, 15j) – CSC Dumbrăvița (XV, 15p, 16j) și AFC Câmpulung (XX, 7p, 15j) – FC Argeș (VIII, 24p, + 5, 15j). Tot sâmbătă, dar de la ora 12:00, este programat meciul Ceahlăul Piatra Neamț (XIII, 22p, + 2, 15 j) – ACSM Reșița (IV, 27p, 16j). Duminică joacă doar Corvinul, iar etapa și sezonul se încheie luni, 16 decembrie, de la ora 17:00, când este programată întâlnirea Metaloglobus București (III, 29p, 15j) – CSM Slatina (XII, 22p, + 14, 15j).
Și Liga 4 intră în vacanță
La finele acestei săptămâni se desfășoară și meciurile etapei a XVII-a a sezonului regular din Liga 4 de fotbal Hunedoara. Cinci din cele șase meciuri ale etapei sunt programate sâmbătă, 14 decembrie, cu începere de la ora 13:00, iar cel de-aș șaselea se va juca duminică, 15 decembrie, cu începere de la aceeași oră 13:00. Capul de afiș al zilei de sâmbătă este întâlnirea Retezatul Hațeg (III, 30p, + 23) – Gloria Geoagiu (II, 37p), celelalte meciuri programate atunci fiind Dacia Orăștie (V, 29p) – Inter Petrila (VIII, 19p), CSM Vulcan (VII, 24p) – Aurul Brad (IV, 30p, + 17), Unirea DMO (I, 43p) – Victoria Călan (IX, 14p) și CFR Simeria (VI, 26p) – Minerul Uricani (XII, 0p). Ultimul meci al rundei și al anului este cel de duminică, dintre Șoimul Băița (X, 13p) și CSM deva (11, 6p). Mai este de menționat că Inter Petrila, Șoimul Băița, Gloria Geoagiu și CFR Simeria au câte un meci mai puțin disputat.
Cupa Moș Crăciun
Și viitorii fotbaliști vor evolua în acest sfârșit de săptămână, dar în sală, în cadrul unei noi ediții a Cupei Moș Crăciun, competiție amicală organizată de către Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara, în parteneriat cu Facultatea de Ingineri Hunedoara, Corvinul Hunedoara, CSC Sântămăria Orlea, Damian Militaru Petroșani și Jiul Petroșani. “Peste 500 de copii de la 50 de echipe înscrise se vor întrece pe teren, la șase categorii de vârstă, în așteptarea Moșului! Fotbalul din Hunedoara este în continuă dezvoltare, iar această competiție reflectă pasiunea și dedicarea față de sportul rege! Vă așteptăm să susțineți micii campioni și să simțiți magia sărbătorilor alături de noi! Hai la Cupa Moș Crăciun și fii parte din povestea fotbalului hunedorean”, au transmis cei de la AJF Hunedoara. La categoriile de vârstă U13 și U12 se va juca, sâmbătă, 14 decembrie, în sala de la Sântămăria Orlea, iar la U11 și U8 meciurile se vor disputa, duminică, 15 decembrie, la sala de sport a Facultății de Inginerie din Hunedoara. Competiția se va încheia sâmbătă, 21 decembrie, la sala de sport a Colegiului Economic Hermes din Petroșani, cu întrecerea celor de la grupele U10 și U9. Toate cele trei turnee au ora de începere 9:00.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sensei Mircea Popa, Fondatorul A.C.S Ronin Deva, ales Vicepreședinte al Federației Române de Karate Tradițional
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Târg caritabil de Crăciun, la CNP „Regina Maria” din Deva. Fondurile strânse, dăruite unei fetițe care are nevoie de o operație
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident cu o mașină și un camion, pe DN 66, la Merișor. Un autobuz plin cu copii, acroșat
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Mircea Diaconu a încetat din viaţă; corpul neînsufleţit al actorului va fi depus în foaierul Teatrului Nottara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Computer Tomograf (CT) nou la Spitalul Municipal din Brad
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Firmele de top din județul Hunedoara, premiate de Camera de Comerț și Industrie
-
Actualitatecu 18 ore in urma
Anul nou vine cu scumpiri la apă și canalizare. Tarife modificate de Apa Prod Deva, de la 1 ianuarie 2025
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat din Deva reținut pentru instigare publică, în urma unor postări pe rețele sociale