Connect with us
Data: 08/10/2024
.

Actualitate

CULTURĂ. „Un decennium de Proscenium” – 10 ani de existență, marcați prin spectacole oferite de trupa de teatru, sub bagheta regizorului Mihai Lungeanu

Publicat

pe

 

Evenimentul omagial „Un decennium de Proscenium”, desfășurat, în acest weekend, la Deva, a debutat, vineri, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu. O conferință de presă atipică a avut loc în deschiderea manifestării culturale întinsă pe durata a trei zile. Până duminică inclusiv, spectacole în premieră sunt oferite publicului, cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de activitate neîntreruptă a trupei de teatru „Proscenium”, coordonată de reputatul regizor Mihai Lungeanu.

 

Tineri care au activat sau activează în cadrul trupei de teatru „Proscenium” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva au urcat pe scena Sălii mari a instituției culturale. Deschiderea evenimentului omagial a cuprins și un moment de premiere. Actuali membri și foști componenți ai acesteia, dar și toți cei implicați, de-a lungul anilor, în activitatea trupei, au primit fiecare câte o „Diplomă Teatrală de Onoare”.

Cristian Fodor, directorul Centrului Cultural „Drăgan Muntean”: „ Cel mai important este că acești tineri au fost inițiați pentru a iubi actul cultural în sine”

Trupa de teatru „Proscenium” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” este constituită din tinerii participanți la cursul intitulat „Teatrul, ca disciplină de viață”. Binecunoscutul regizor Mihai Lungeanu este cel care coordonează trupa și care, în cei 10 ani câți s-au scurs de la înființarea trupei, „a deschis aripile” mai multor generații de tineri și copii, pasionați de actorie, spre zborul către fascinanta lume teatrală. Mulți dintre ei și-au urmat visul, iar acum sunt studenți la Actorie.

Advertisement

Ne bucurăm că, anul acesta, trupa de teatru “Proscenium”, care face parte dintr-un proiect pe care l-am dezvoltat în cadrul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva, și anume “Teatrul, ca disciplină de viață”, împlinește 10 ani. S-au perindat, pe aici, prin Centrul Cultural “Drăgan Muntean” Deva, în cadrul trupei de teatru, mulți tineri din Deva, tineri care, o parte dintre ei, și-au descoperit această vocație și această dragoste pentru teatru, și, o parte dintre ei, au dat la Actorie, iar acum sunt actori. Au terminat Facultatea de Teatru și ne bucură foarte mult acest lucru, pentru că am reușit să descoperim tineri talentați din Deva care au pornit pe acest drum. Cel mai important este că acești tineri au fost inițiați pentru a iubi actul cultural în sine și să formăm, în cadrul acestor cursuri, viitorul public pentru teatru și nu numai, pentru tot ceea ce înseamnă act cultural. (…) Am deschis seria celor trei zile de evenimente, desfășurate în cadrul Centrului Cultural “Drăgan Muntean” Deva, cu piese de teatru în premieră, cu actori care fac parte din trupa “Proscenium”, și mai noi și cei mai vechi care, momentan, au plecat, dar au revenit acum pentru a sărbători împreună 10 ani de activitate. Le mulțumesc tuturor copiilor! Le mulțumesc părinților care i-au sprijinit și, nu în ultimul rând, vreau să-i mulțumesc domnului regizor Mihai Lungeanu, care bate drumul, de 10 ani de zile, de la București la Deva, și stă aici să-i pregătească pe acești copii minunați”, a declarat Cristian Fodor, directorul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Regizorul Mihai Lungeanu: „Teatrul este oglinda noastră! Dacă noi suntem în fața teatrului și teatrul este în fața noastră”

Regizorul și profesorul Mihai Lungeanu, cel care îndrumă copii și tineri talentați, fascinați de magia scenei, a primit, la rândul său, o „Diplomă Teatrală de Onoare”, acordată din partea Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

 

“Important este ce înseamnă “Proscenium” pentru cei care au participat și pentru care facem această întâlnire aniversară, pentru cei care au trecut pe scenă, care au participat la cursuri, pentru cei care au descoperit și s-au descoperit și pentru cei care au mers mai departe având în zestrea culturală și spirituală și această experiență. Parte dintre ei sunt prezenți și vor fi cunoscuți de public. Parte dintre ei sunt deja răspândiți în lume, prin străinătate, pe la facultăți, sunt studenți, sunt masteranți, deja și-au dus visul mai departe. Important este să putem face lucrul acesta în continuare. Nu este important ce am făcut, nu e foarte important. E important ce vom face, ce vor face, să lăsăm în memoria lor câte ceva din dorințele noastre de mai bine. E important să-și construiască viitorul cu oarece demnitate și cu oarece conștiință de sine și cu oarece identitate adevărată, pentru că teatrul asta face. Teatrul este oglinda noastră și dacă noi suntem în fața teatrului și teatrul este în fața noastră și experiențele se adună, nu se scad. E foarte important pentru ei”, a afirmat regizorul Mihai Lungeanu.

 

Advertisement

Teatrul văzut prin ochi de copil – moment inedit, susținut de „Steluțele” de la „Andrei Șaguna”

Conferința de presă atipică s-a încheiat cu un moment inedit, pregătit și susținut de clasa a IV-a C – „Clasa SteluțelorStep by Step de la Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Deva, îndrumători prof. Ramona Oltean și prof. Sorina Tucana. Copiii, mulți dintre ei aflați pentru prima dată pe scenă, și-au exprimat propria definiție a teatrului, văzută prin ochii lor, la doar 10 ani.

Evenimentul omagial a continuat vineri seară, de la ora 18:00, cu premiera spectacolului „C’est la viu’ Vieții” de George Rusu, realizat de membrii trupei “Proscenium”.

Astăzi, 21 septembrie, de la ora 11:00, publicul va avea prilejul de a urmări o emisiune despre “Proscenium” realizată de TVR Târgu Mureș, precum și filmul aniversar ,,Pprimii zece ani, realizat de Gabriel Santoro, iar apoi va avea loc un spectacol-lectură interpretat de toți membrii trupei prezenți, după textul „Călătoria lui Apolodor” de Gellu Naum. La ora 18:00 va bate gongul pentru cea de -a doua premieră: „Regatul Alandala”, după Matei Vișniec, în interpretarea celor mai tineri membrii ai trupei „Proscenium”.

Duminică, 22 septembrie, de la ora 11:00, publicul este invitat la „Bolnava prefăcută”, de Carlo Goldoni, spectacol realizat de trupa de teatru “Dambla” de la Palatul Copiilor din Alba –Iulia.

Evenimentul ,,Un decennium de Proscenium” se va încheia cu a treia premieră, de la ora 18:00, care propune publicului „Istoria Paraponisitului”, un inedit monolog pregătit de actorul Alexandru Cinezan, după texte de Matei Millo și Vasile Alecsandri.

Advertisement

 

Actualitate

Programul „Casa Verde Fotovoltaice”: Peste 7.600 de înscrieri, în Regiunea Vest

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că înscrierile pentru Regiunea Vest în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” s-au încheiat.

Astăzi, 8 octombrie 2024, ora 10:00, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – „Casa Verde Fotovoltaice”, pentru Regiunea Vest, respectiv judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.

Bugetul de 229.110.000 lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 7.637 de persoane fizice, dintre acestea, 999 fiind din județul Hunedoara.

De mâine, 9 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” se vor putea înscrie unitățile de cult. Bugetul alocat este de 20.100.000 lei, buget ce permite înscrierea a 670 de unități de cult.

Citeste mai mult ...

Actualitate

680 de copii și adulți cu dizabilități din Deva primesc indemnizația pentru luna septembrie 2024

Publicat

pe

Redactat de

Un număr de 680 de copii și adulți cu dizabilități din municipiul Deva vor beneficia de indemnizația aferentă lunii septembrie 2024, cu o sumă totală de 1.606.840 lei, care va fi virată în conturile acestora pe 10 octombrie 2024. Aceste plăți sunt destinate persoanelor încadrate în grad de handicap „grav cu asistent personal”.

Majoritatea beneficiarilor își vor primi indemnizațiile direct în conturile bancare, însă, în mod excepțional, 14 persoane cu handicap grav, aflate în curs de instituire a curatelei și care nu dispun încă de un cont bancar, vor putea ridica sumele cuvenite de la casieria Direcției de Asistență Socială Deva. Acest demers asigură sprijinul financiar necesar persoanelor vulnerabile din comunitate.

”680 de copii și adulți cu dizabilități primesc indemnizația pentru luna septembrie 2024. Peste 1.600.000 de lei de la bugetul local al municipiului Deva vor intra, joi, 10 octombrie 2024, în contul persoanelor cu dizabilităţi încadrate în grad de handicap “grav cu asistent personal” – pentru plata indemnizaţiei aferente lunii septembrie 2024. Astfel, suma de 1.606.840 lei reprezintă plata drepturilor băneşti pentru un număr de 680 de copii şi adulţi cu dizabilităţi, din municipiul Deva, care beneficiază de indemnizaţie lunară pentru persoana cu handicap grav. Prin EXCEPŢIE, 14 persoane cu handicap grav, care se află în curs de instituire a curatelei şi, ca atare, nu deţin încă un cont bancar, îşi vor ridica indemnizaţia de la casieria Direcţiei de Asistenţă Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1) – în zilele de miercuri și joi (9 și 10 octombrie 2024), după următorul program: miercuri, 9 octombrie 2024 – între orele 12:30 – 15:00; joi, 10 octombrie 2024 – între orele 8:30-11:00 și 12:30-15:00. Plata indemnizaţiei se face pe baza actului de identitate al persoanei cu dizabilităţi, precum și al persoanei care se prezintă la casierie pentru ridicarea drepturilor băneşti. De la 1 iulie 2024, cuantumul indemnizației lunare acordate persoanei cu dizabilităţi încadrate în grad de handicap „grav cu asistent personal” este 2.363 lei. Plata indemnizaţiei se asigură de către primăriile în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu dizabilităţi”, informează reprezentanții Direcției de Asistență Socială Deva.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva, gazdă a Campionatului Național de Aeronave Ultraușoare

Publicat

pe

Redactat de

Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva găzduiește Campionatul Național de Aeronave Ultraușoare. Competiția, desfășurată în perioada 6 -13 octombrie 2024, reunește, anul acesta, 25 de echipaje formate din pilot și navigator, venite din toate aerocluburile teritoriale.

Sursa foto: Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva

“În cadrul competiției, echipajele se vor întrece în două probe esențiale: proba de regularitate pe traiect și proba de aterizare de precizie. Proba de regularitate testează capacitatea echipajelor de a naviga cu exactitate pe un traseu prestabilit, respectând cu strictețe timpul și distanțele indicate. Proba de aterizare de precizie aduce un plus de dificultate, deoarece aterizările se punctează în funcție de locul în care aeronava atinge solul într-un careu special marcat. Careul este împărțit în mai multe zone, fiecare atribuită unui punctaj diferit, iar obiectivul piloților este să atingă zona care aduce cele mai multe puncte. Campionatul Național de Aeronave Ultrausoare de la Deva promite să fie o competiție deosebită, în care piloții și navigatorii își vor testa abilitățile la cel mai înalt nivel. Cu provocări complexe și manevre de precizie, evenimentul aduce în prim-plan excelența în aviația ultrausoară și spiritul de echipă”, arată reprezentanții Aeroclubului României.


Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva a mai găzduit astfel de competiții aviatice, atât naționale, cât și internaționale. În ianuarie 2023, a avut loc Campionatul European de Acrobație, clasa Intermediate. În septembrie 2022 s-a desfășurat Campionatul European de acrobație cu avionul, clasa Advanced. În 2021, tot Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva a fost gazda Campionatului European de Acrobație Clasa Intermediate, iar în vara lui 2019, pe aerodromul de la Săulești a avut loc Campionatul Mondial de Acrobație cu planorul, toate aceste evenimente reunind cei mai buni piloți din toată lumea.

Citeste mai mult ...

ANGAJAM femeie de serviciu

Societate Comercială angajează femeie de serviciu din Hunedoara, program de lucru 8 ore, carte de munca, salariu motivant.
Se iau in considerare doar CV-urile depuse la sediul din Hunedoara, str. Eroilor 2bis.
Relații suplimentare la telefon 0254 715 497.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate