Actualitate
Cum devine apa potabilă
Calitatea apei de la robinet a fost întotdeauna o prioritate pentru operatorul de apă și canalizare din Valea Jiului. Astfel în acest sens apa este zilnic monitorizată și se efectuează o serie de analize tocmai pentru ca apa care ajunge la robinet să fie una de calitate.
Cristian Ionică, directorul general al SC ApaServ Valea Jiului, ne spune care sunt pași și ce analize de laborator se fac pentru a îndepărta microrganismele din apă.
”Din păcate microrganismele care există în apă nu le putem vedea doar în momentul în care facem o primă analiză fizico-chimică după care o analiză microbiologică. Prin toate stațiile de tratare, inclusiv laboratorul central de la Dănuțoni, prima analiză pe care o facem este aceea de a determina substanțele organice. Există o analiză care colorimetric ne indică prezența substanțelor organice. Orice apă, chiar dacă este de suprafață sau de subteran are o anumită cantitate de substanță organică în ea. Aceasta este înlăturată prin dezinfecția apei, iar aceasta se realizează la fiecare stație de tratare de pe toată raza Văii Jiului pentru că este un indicator, acel clor rezidual care rămâne în apă și face ca apa să fie potabilă”, a declarat Cristian Ionică, director general al SC ApaServ Valea Jiului.
Apa, analizată microbiologic
Apa este analizată microbiologic pentru ca aceasta să fie sigură pentru consum.
”Următoarea analiză pe care o facem atât la apa potabilă cât și la apa de rețea o facem în cadrul laboratorului central de la Dănuțoni și analizăm apa din punct de vedere microbiologic. În urma dezinfecției apei cu clor gazos sau cu clor lichid în unele puncte din cadrul ApaServ, noi știm că apa este potabilă. Totuși trebuie să facem și o analiză microbiologică pentru că apa chiar dacă este dezinfectată putem găsi multe alte bacterii care sunt dăunătoare organismului. Una dintre cauze este dezinfecția insuficientă sau există microrganisme care se dezvoltă pe tot traseul, adică traseul de la stația de tratare, rezervor și rețea de distribuție. Este nevoie de această analiză microbiologică pentru a confirma ca la ultimul consumator al nostru să știm că apa este potabilă. Dacă fluxul tehnologic la stație din punct de vedere fizico-chimic se face pe prima treaptă apă brută, apă decantată, apă filtrată și apă rețea, laboratorul central Dănuțoni prin monitorizarea pe care o face, ne ducem începând de la rezervor, rezervoare de înmagazinare și ultimul beneficiar al nostru de pe rețea. Pe tot acest traseu apa trebuie să fie în parametri din punct de vedere microbiologic”, a mai precizat sursa citată.
Analizele sunt făcute zilnic, la 300 de puncte de verificare.
”Această analiză presupune urmărirea apei timp de 48 de ore în cadrul laboratorului de microbiologie din cadrul Stației de la Dănuțoni, dar acest lucru nu înseamnă că așteptăm 48 de ore, pentru că analizele sunt zilnice. Avem aproape 300 de puncte de verificare și pe partea de microbiologie. Aceste puncte sunt în primul rând cele fixe, acolo unde dacă s-ar întâmpla ceva ar fi cel mai periculos pentru populație, adică școli, restaurante spitale. Aleator mai avem și puncte de verificare unde avem reclamații în ceea ce privește creșterea turbidității. Aceste creșteri pot fi din cauza restricțiilor, din cauza rețelelor vechi care nu au funcționat și mergem până la nivel de apartament. Astfel nu analizăm doar acel apartament sau scară, ci facem o analiză a întregului inel de presiune care alimentează zona respectivă ca nu cumva să apară ceva iar noi să nu știm. Această verificare este confirmată și de cei de la DSP atât fizico-chimic, cât și microbiologic. Cum avem noi acele puncte de monitorizare, la fel au și cei de la Direcția de Sănătate Publică astfel încât să fim convinși că pe toată rețeaua din Valea Jiului”, a declarat Cristian Ionică directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.
Angajații ApaServ de la stațiile de tratare monitorizează constant apa pentru ca rezultatul final, la robinet, să fie unul de cea mai bună calitate.
Actualitate
Materiale sanitare, în valoare de aproape 8.000 de lei, pentru cabinetele medicale școlare din Deva
Materiale sanitare, în valoare de aproape 8.000 de lei, au fost achiziționate, în luna noiembrie, de Direcția de Asistență Socială (DAS) Deva, pentru buna desfășurare a activității în cabinetele medicale din școli și grădinițe, aflate în subordinea instituției.
Potrivit reprezentanților DAS Deva, produsele au fost achiziționate în funcție de solicitările medicilor și în conformitate cu baremul pentru dotarea cabinetelor medicale școlare prevăzut de legislația în vigoare.
Informații cu privire la denumirea și cantitățile produselor achiziționate pot fi consultate pe pagina de internet a Direcției de Asistență Socială Deva – https://dasdeva.ro, Secțiunea Informații publice.
„Aceasta este a doua tranșă de materiale sanitare care ajunge în cabinetele medicale școlare, de la începutul anului școlar 2024 – 2025”, au precizat reprezentanții DAS Deva.
În prezent, rețeaua de medicină școlară din municipiul Deva are 20 de cabinete de medicină generală și alte trei cabinete stomatologice, iar asistența medicală școlară este asigurată de șapte medici și 29 de asistente medicale – angajați ai DAS Deva, care acordă consultații și tratamente gratuite pentru aproximativ 8.000 de preșcolari și elevi.
Actualitate
800 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Orăștie
Orăștia împlinește sâmbătă, 30 noiembrie, 800 de ani de la prima atestare documentară, cu acest prilej va avea loc manifestarea culturală „Poveștile Orăștiei”.
Două zile pline la Sinagogă
Evenimentele vor debuta vineri, 29 noiembrie, de la ora 16:30, la Sala expozițională „Sinagoga” din Orăștie, cu vernisajul expoziției de fotografii ce surprind Orașul Paliei între 1900 și 1970. Despre municipiu va conferenția dr. Mihai Căstăian, pentru ca, apoi, publicul să fie invitat la „Salonul de artă plastică orăștiană”. Vor expune Jesi Filip, Mircea Zdrenghea, Alexandru Mihăilean și Rodica Șofan, aflată la debutul său pe simeze. Despre tablouri vor vorbi autorii și custodele expoziției, jurnalistul Dan Orghici.
„Pasiunea pentru pictură și culoare am descoperit-o în ianuarie 2019, cu totul întâmplător. Îmi plac culorile, iar ceea ce aștern pe pânză e în concordanță cu starea și gândurile mele. Sâmbătă, 30 noiembrie, cu începere de la ora 16:30, la Sala expozițională „Sinagoga” din Orăștie, publicul este invitat la o vizionare videoclipuri compuse din fotografiile pe care le-am primit sau le-am achiziționat de-a lungul timpului ce au ca temă Orăștia și locuitorii ei. Vom încheia manifestarea cu șederi la vorbă cu și despre orăștieni și Orăștie, răspunzând invitației la povești prof. Adrian Secui, dr. Mihai Căstăian, arh. Dan Enedy și alții. În cele opt secole de istorie, Orăștia a cunoscut și perioade de prosperitate, dar și perioade de restriște. În trecutul său, Orașul a fost reședință de zonă apoi de plasă, iar azi este orașul care ar putea contribui cel mai mult la dezvoltarea turistică a județului nostru. Asemenea unei cetăți, un oraș are obligația să nu se predea niciodată! Toată istoria noastră ne obligă! Avem toate motivele să fim mândri de istoria orașului. Aniversăm Orăştia privind cu încredere în viitor, cu oameni creativi şi harnici, cu dragoste pentru urbea în care trăiesc. La multe secole orăștieni și ție Orăștie!”, a transmis Dan Orghici.
Intrarea la evenimente este liberă, în limita locurilor din sală.
Actualitate
Recomandări pentru siguranța în trafic oferite de polițiștii rutieri
Polițiștii rutieri transmit o serie de recomandări importante pentru participanții la trafic, menite să prevină evenimentele rutiere și să asigure siguranța tuturor.
Șoferii sunt îndemnați să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze viteza la condițiile de drum și să se informeze în prealabil despre starea vremii și a traseelor pe care urmează să le parcurgă. În condiții meteo nefavorabile sau trafic aglomerat, prudența devine esențială. Astfel măriți distanța de siguranță față de celelalte vehicule; adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic; evitați manevrele riscante și asigurați-vă corespunzător înainte de orice schimbare de direcție sau depășire.
De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiți să nu consume alcool, să evite conducerea în stare de oboseală și să folosească sisteme hands-free pentru apelurile telefonice. În cazul traficului intens, este recomandat să se păstreze calmul, să nu se blocheze intersecțiile și să se manifeste politețe rutieră.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Controale în patru comune din județ. Amenzi și lemn confiscat
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu o zi in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferiță cercetată după ce a lovit un copil pe trecerea de pietoni în Orăștie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
La Lelese se muncește cu folos
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Curtea Constituțională a României (CCR) cere renumărarea voturilor valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale