Actualitate - Eveniment
Curtea muzeului din Deva, animată de un eveniment special, pus la cale de tinerii de la „OrthoCaffe”
Curtea Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva a fost animată, sâmbătă seară, de un eveniment special. Zeci de tineri au participat la „Ceai dansant”, organizat de voluntarii Centrului “OrthoCaffe” al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Îmbrăcați în alb și negru – acesta fiind „dresscode-ul” ediției a patra a evenimentului, tinerii au avut parte de o seară plină de activități și momente frumoase.
Ateliere, face-painting, degustări de ceai, jocuri, dans și multă distracție, acestea au fost „ingredientele” ediției a patra a evenimentului „Ceai dansant”, conceput și organizat de tinerii de la „OrthoCaffe”. A fost pentru prima oară când manifestarea s-a desfășurat în aer liber.
Tinerii de la „OrthoCaffe” au ales pentru ediția aceasta o tematică alb – negru, adusă în față tocmai pentru a putea aprecia, mai apoi, culoarea.
Evenimentul s-a desfășurat începând cu ora 17:00, în curtea exterioară a muzeului din Deva, în zona Lapidariului. Mai multe ateliere, workshop-uri, au fost organizate acolo, cei prezenți fiind invitați într-o incursiune în timpurile de demult, prin muzică și dans. Nu au lipsit jocurile (board-games), flashmob-urile, degustările de ceai, și gulguțele, care au animat locul, după lăsarea întunericului.
Seara s-a încheiat cu dans pe cele mai cunoscute hit-uri muzicale, din perioadele ”retro” până azi.
„Ceai Dansant” este un eveniment care adună laolaltă tineri iubitori de seri cu tematică și activități în stil vechi, din Deva și din județul Hunedoara, într-o atmosferă unică. Manifestarea a dovedit la fiecare ediție că arta, credința și zâmbetele pot lega prietenii sincere și durabile în cadrul Centrului de Tineret „OrthoCaffe” Deva.
Foto credit: OrthoCaffe
Actualitate
Cele patru viori ale lui Enescu vor răsuna împreună, pe aceeași scenă, la Deva
Cele patru viori care i-au aparținut marelui violonist și compozitor George Enescu se vor afla, în premieră, împreună pe aceeași scenă la Deva, în cadrul unui turneu național. Concertul extraordinar intitulat „Vioara lui Enescu” va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, de la ora 19:00, în sala „Pro Arte” a Colegiului Național „Decebal” din Deva.
Pentru prima dată în România, cele patru viori care au aparținut maestrului George Enescu, parte a patrimoniului Muzeului Național „George Enescu” din București, vor fi reunite pe aceeași scenă la Deva, în cadrul unui turneu național.
Cei patru violoniști care vor cânta pe aceste instrumente clasificate ca „Tezaur” sunt Gabriel Croitoru, care cântă la vioara Guarneri del Gesù „Catedrala”, Simina Croitoru, pe vioara Paul Kaul, Paul Răducanu, pe vioara Paul Kaul din 1930, și Mircea Dumitrescu, pe o vioară Frères Pierre și Hippolyte Silvestre. Aceștia vor fi acompaniați de pianistul Horia Mihail, alături de care Gabriel Croitoru a început seria concertelor din Turneul Național „Vioara lui Enescu”, în urmă cu mai bine de un deceniu.
“Gabriel Croitoru, care cântă la vioara Guarneri del Gesù „Catedrala” din 1731 de peste un deceniu, va susține cel de-al 13-lea turneu național alături de alți violoniști de renume: Simina Croitoru, pe vioara Paul Kaul din 1931, Paul Răducanu, pe vioara Paul Kaul din 1930, și Mircea Dumitrescu, pe o vioară Frères Pierre și Hippolyte Silvestre din 1835. La pian, artiștii vor fi acompaniați de Horia Mihail, solist concertist al Formațiilor Muzicale Radio București și al Filarmonicii Brașov. Turneul „Vioara lui Enescu”, cu o tradiție de peste un deceniu, va aduce sunetele unice ale acestor instrumente în orașe precum Iași, București, Galați, Deva, Bistrița, Brașov și altele, culminând cu evenimente dedicate comunităților românești din diaspora în decembrie”, au informat reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
PROGRAM MUZICAL „VIOARA LUI ENESCU” 2024
• Pugnani-Kreisler – Preludiu și Allegro
• Poldini-Kreisler – Poupée valsante
Solist: Gabriel Croitoru
• Fr. Kreisler – Liebesleid
• Gr. Dinicu – Hora staccato
Solist: Paul Răducanu
• Fr. Kreisler – Liebesfreud
• Gr. Dinicu – Hora mărțișorului
Solist: Mircea Dumitrescu
• S. Dinicu – Reverie
• Gr. Dinicu – Ciocârlia
Solist: Simina Croitoru
• Ch. Dancla – Ah! vous dirai-je, maman!
• G. Enescu (arr. E. Girtain) – Balada
• P. Sarasate (arr. Croitoru) – Navarra
• Fr. Kreisler (arr. Croitoru) – Caprice viennois
Soliști: Gabriel Croitoru, Simina Croitoru, Paul Răducanu, Mircea Dumitrescu
Pian: Horia Mihail
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Actualitate
“Marșul Cărții”, pentru al 15 -lea an, la Hunedoara
O nouă ediție, a XV-a, a evenimentului „Marșul Cărții” va avea loc joi, 7 noiembrie, la Hunedoara. Manifestarea, la care vor participa elevi de la școli din municipiu, se va desfășura între orele 13:00 și 15:00.
“Elevi din școlile municipiului vor duce veste despre cărți și lectură: liceenii, la Biblioteca Municipală și la Castelul Corvinilor; gimnaziștii, dintr-o școală în alta. Apoi vor discuta senin despre „cetitul cărților românești” în Sala albastră a Colegiului Economic „Emanuil Gojdu””, au informat reprezentanții Bibliotecii Municipale Hunedoara.
Manifestarea este organizată de Biblioteca Municipală și Primăria Hunedoara, în colaborare cu Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” şi Cercul metodic al profesorilor de limba şi literatura română, zona Hunedoara.
“Marșul cărții” se desfășoară pentru al 15-lea an consecutiv, devenind o acțiune deja tradițională. Scopul acestuia este de a-i îndemna pe locuitorii municipiului Hunedoara la lectură. Evenimentul se bucură, în fiecare an, de un mare succes.
Actualitate
Nicolae al României, în vizită la Hunedoara. Proiectul “Istoria Regalității în Școli”, prezentat de însuși nepotul Regelui Mihai
Nicolae al României s-a aflat, din nou, într-o vizită la Hunedoara, ocazia cu care a prezentat albumul „Bunicul meu, Regele Mihai”. Evenimentul, desfășurat ieri în Sala Aula Magna a Facultății de Inginerie din municipiu, a făcut parte din turneul „Pe urmele bunicului Mihai I”.
Participanții au avut ocazia să vizioneze documentarul istoric „Maria, inima României”, evenimentul organizat de Rotary Club Hunedoara incluzând și o prezentare oficială și detaliată a albumului de fotografii „Bunicul meu, Regele Mihai”, publicat la Editura Vremea în 2021. Astfel, într-un dialog cu Nicolae al României, cei prezenți au putut afla detalii captivante din viața Ultimului Suveran al României, presărate cu amintiri și povestiri inedite. Manifestarea a fost o adevărată lecție „vie” de istorie.
Întrevedere cu primarul Dan Bobouțanu. Mesajul lăsat în “Cartea de Onoare” a municipiului
Înainte de eveniment, Nicolae al României a avut o întrevedere cu primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, pe parcursul căreia au fost evocate momente comune din istoria oraşului şi a Casei Regale. Reprezentanții Primăriei Hunedoara au informat că, pe parcursul întâlnirii a fost prezentat chiar şi un exemplar al ziarului „Timpul” în care era publicat actul de abdicare al Regelui Mihai I.
Nicolae al României a fost invitat să lase un mesaj în „Cartea de Onoare” a municipiului Hunedoara. „Vă mulţumesc pentru primirea frumoasă. Vă felicit pentru tot ceea ce aţi făcut în oraşul vostru şi faptul că de acum încolo oraşul va fi pus în valoare nu numai de cetăţeni ai oraşului dar şi de turişti. Mult succes în continuare! Nihil sine Deo!”, a scris Nicolae al României.
„Pe urmele bunicului Mihai I”
Proiectul intitulat „Istoria Regalităţii în Școli” este o iniţiativă interactivă prin care copiii și tinerii sunt ajutaţi să înţeleagă mai bine patrimoniul cultural lăsat moştenire de regii şi reginele României, dar care urmăreşte să înţeleagă mai bine şi provocările întâmpinate de noile generaţii într-o Românie aflată într-un continuu proces de schimbare.
Nicolae al României a mai fost prezent la Hunedoara și în urmă cu doi ani, în toamna lui 2022. La Castelul Corvinilor a fost prezentat, și la acel moment, albumul de fotografii „Bunicul meu, Regele Mihai”, în cadrul turneului „Pe urmele bunicului Mihai I”. Nicolae al României a semnat atunci în „Cartea de Oaspeți” de pe scaunul și la aceeași masă la care a stat și bunicul său, Regele Mihai I, în timpul ultimei sale vizite în Hunedoara, în anul 1997.
Sursa foto: Primăria Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Autospecială de poliție, avariată după o urmărire ca-n filme
-
Actualitatecu o zi in urma
Diamond, unul dintre cei mai valoroși câini de salvare, a plecat într-o misiune fără întoarcere
-
Actualitatecu o zi in urma
Circulația rutieră pe o porțiune din Bulevardul Libertății, din Hunedoara, se închide temporar
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Digitalizarea educației în Călan: Licitație pentru echipamente digitale la Liceul Tehnologic ”Ovid Densusianu”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție la „metoda îmbrățișării”! Femeie reținută, după ce ar fi lăsat fără bani mai multe persoane, prin această “tactică”
-
Actualitatecu o zi in urma
Persoane din județele Hunedoara și Cluj locuiau în colibe improvizate pe un teren viran din Timișoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Nicolae al României, în vizită la Hunedoara. Proiectul “Istoria Regalității în Școli”, prezentat de însuși nepotul Regelui Mihai
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Dispută pentru un loc de parcare. Un șofer, intimidat cu un pistol airsoft