Actualitate
Dacfest şi „Istorie, Natură, Cultură” – unite într-o singură manifestare, la Costeşti
Colaborare pentru amploare
CJ şi DJST Hunedoara au bătut palma pentru a organiza împreună două evenimente culturale de renume pentru judeţ
Până anul trecut pe platoul de la Costeşti, comuna Orăştioara de Sus, erau organizate două evenimente culturale care aveau la „rădăcină” aceleaşi origini, şi anume prezentarea istoriei fostei capitale a Daciei libere, Sarmizegetusa Regia. În acest an însă, din cauza unor mici probleme financiare, dar şi pentru a oferi publicului larg un eveniment de amploare, Festivalul „Dacfest” organizat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Hunedoara şi manifestarea „Istorie, Natură, Cultură” susţinută de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, vor fi organizate împreună şi vor „ocupa” timp de o săptămână, platoul de la Costeşti. Noul festival se numeşte „Dacfest-Istorie, Natură, Cultură”.
Principalul scop al contopirii celor două manifestări culturale este pentru a oferi o mai mare amploare a evenimentului şi pentru a atrage şi mai mulţi turişti în zonă. Potrivit autorităţilor, locurile de la pensiunile din zonă au fost ocupate în proporţie de sută la sută. Organizatorii au pregătit un program în care au fost, cu grijă, incluse activităţile specifice celor două manifestări culturale. Astfel, participanţii vor putea urmări lupte între daci şi romani, dar şi concerte de muzică tradiţională românească, şi nu numai. Iar ca noutate pentru acest an, „chinezăriile” vor fi înlocuite, în mare parte, de produse tradiţionale din judeţul Hunedoara. Susţinerea financiară a evenimentului este asigurată de DJST Hunedoara – 40.000 de lei şi CJ Hunedoara cu 80.000 de lei.
Săptămână plină de activităţi
Sub noua formulă festivalul va debuta marţi, 20 august, când, în prim plan, va fi Cetatea Sarmizegtusa Regia, unde este organizată „Ziua Porţilor Deschise”. Asta înseamnă că începând cu ora 08:00 şi până la 18:00 toţi cei interesaţi să viziteze fosta capitală a Daciei libere o pot face gratuit, ba mai mult vor beneficia şi de sesiuni de ghidaj specializat pentru un tur generic al fortificaţiei. Miercuri seara, festivalul se va muta în centrul municipiului Orăştie unde Terra Dacica Aeterna şi Asociaţia Culturală „Apulum Reenactment” vor prezenta curioşilor o paradă a costumelor antice. Zilele de joi şi vineri sunt dedicate în integralitate activităţilor şi jocurilor antice, astfel că cele două asociaţii vor face demonstraţii militare, vor organiza o serie de acţiuni interactive pentru copii şi chiar vor expune piese de armament de pe vremea dacilor şi romanilor. Seara de joi este dedicată iubitorilor de rock, trupa Pragu de Sus va susţine un concert, iar cea de vineri va sta sub „marca” folk, unde artişti ca Mircea Vintilă, Cătălin Stepa şi Focul Viu vor susţine o reprezentaţie de zile mari. Seara de vineri se va încheia cu celebrul deja „Foc sacru”.
Ultimele două zile ale manifestărilor culturale vor fi dedicate unor segemente distincte ale spectatorilor. Astfel, sâmbătă seara, tinerii vor avea parte de un concert susţinut de renumiţi artişti ca DJ Rynno şi Sylvia, Bere Gratis şi Puya. În ziua de duminică, folclorul şi muzica tradiţională românească vor încheia festivalul. Pentru prima dată într-un cadru oficial vor urca pe scenă Orchestra Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean”, dirijată de profesorul Gheorghe Câlţea, care vor acompania recitalurile susţinute de solişti ca Mariana Deac, Ciprian Roman, Bogdan Toma sau Cristian Fodor.
Târg de produse tradiţionale, în premieră la Costeşti
O altă nouate a noului festival „Dacfest-Istorie, Natură, Cultură” este că, timp de două zile, pe platoul de la Costeşti le va fi rezervat un spaţiu producătorilor de produse tradiţionale. Târgul „Produs în Hunedoara” se va afla în acest an la cea de-a doua ediţie, după ce, în 2012, a fost organizat la Poieniţa Voinii. „Sâmbătă şi duminică în cadrul manifestărilor de pe platoul de la Costeşti va fi organizată şi cea de-a doua ediţie a Târgului de produse tradiţionale „Produs în Hunedoara”. În acest an şi-au anunţat participarea mai mulţi producători tradiţionali. Faţă de anul trecut când am avut opt la Poieniţa Voinii, în acest an avem 16. Aceştia vor veni cu produse de panificaţie, carne, lactate sau de artizanat, pictură şi ceramică”, susţine directorul Agenţiei de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara, Cosmin Joiţoiu.
Actualitate
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
În județul Hunedoara, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale indică o competiție strânsă între principalii candidați.
Călin Georgescu conduce clasamentul cu 37.104 voturi, reprezentând 22,34% din sufragii. Ion-Marcel Ciolacu se află pe locul al doilea, la o distanță foarte mică, acumulând 36.706 voturi, adică 22,1%. George-Nicolae Simion completează podiumul, cu 30.973 voturi (18,65%).
Pe locul al patrulea se situează Elena-Valerica Lasconi, care a obținut 24.283 de voturi (14,62%), urmată de Nicolae-Ionel Ciucă, cu 13.626 de voturi (8,2%). Mircea-Dan Geoană ocupă locul șase, având 9.926 de voturi (5,98%).
Restul candidaților au înregistrat procente mai mici, Cristian Diaconescu obținând 3,24%, iar Hunor Kelemen și Cristian-Vasile Terheș au înregistrat procente sub 2%. Candidații Ana Birchall, Ludovic Orban și alții au avut rezultate nesemnificative, sub pragul de 1%.
Actualitate
Vești bune din comuna Zam
Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.
Pentru un mediu curat
Mai menționăm că aceia care trec prin comuna Zam pot vizita mai multe locuri interesante. Mai exact, pe raza administrativ teritorială a comunei Zam întâlnim șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». În acest sens, preocuparea administrației locale pentru păstrarea unui mediu curat este una firească. „Recent, Primăria comunei Zam a sprijinit organizarea unei noi acțiuni de reciclare. O firmă specializată în domeniu a ridicat, de la domiciliile solicitanților, aparate electrice și electrocasnice vechi sau uzate. Iar cei care au predat astfel de deșeuri au participat la o tombolă”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.
Facilități fiscale
Edilii din comuna Zam vin și cu alte vești bune pentru locuitorii comunei. „În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligațiilor bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a spus primarul comunei Zam, Sorin Ionel Nistor.
Iarna nu îi ia prin surprindere
Și în comuna Zam a căzut prima ninsoare, însă administrația publică locală de aici nu a fost luată prin surprindere de venirea iernii. „Procedăm la fel ca în fiecare an înainte de venirea iernii. Astfel, am asigurat combustibiul necesar încălzirii pe perioada sezonului rece la unitățile de învățământ, dar și la celelalte instituții publice care funcționează pe raza comunei noastre. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant și tot ceea ce mai este nevoie pentru a interveni la ninsori. Și utilajele sunt pregătite pentru a interveni, dacă este cazul. Nu ne dorim zăpezi abundente, dar este bine să fim pregătiți, pentru ca venirea iernii să nu ne ia prin surprindere”, a precizat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.
S-a ales viceprimarul
Primarul Sorin Ionel Nistor, aflat la al patrulea său mandat în această funcție, și ceilalți aleși locali au depus jurămintele de credință în cursul lunii octombrie. În cursul acestei luni, în cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, a fost ales și viceprimarul comunei Zam. „Colegul meu de partid, consilierul local Alin Cristian Butaș, a fost ales, cu unanimitate de voturi, în cadrul unei ședințe extraordinare, viceprimar al comunei Zam. Le mulțumesc tuturor consilierilor pentru încrederea acordată și sunt convins că vom face o echipă bună, care să lucreze în sluijba cetățenilor, pentru dezvoltarea localității noastre”, a menționat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.
Actualitate
Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială
Primele rezultate ale exit-poll-urilor arată că Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obţinut 25% din voturi și intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Se poartă o luptă strânsă pentru locul al doilea. Elena Lasconi, candidatul USR, s-ar afla pe poziția a doua cu un procent de 18%, urmată îndeaproape de Călin Georgescu, candidat independent, care ar fi obținut 16% din voturi, conform exit-poll-urile anunțate, duminică seară, de principalele televiziuni.
Rezultate exit -poll CURS
Marcel Ciolacu (PSD) 25%
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 14 %
Nicolae Ciucă (PNL) 13 %
Rezultate exit -poll CIRA
Marcel Ciolacu (PSD) 25 %
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 15 %
Nicolae Ciucă (PNL) 14 %
Rezultate exit-poll AVANGARDE
Marcel Ciolacu (PSD) 25 %
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 15 %
Nicolae Ciucă (PNL) 14 %
Rezultate ARA
Marcel Ciolacu (PSD) 27%
Elena Lasconi (USR) 18%
George Simion (AUR) 15%
Călin Georgescu (independent) 14%
Nicolae Ciucă (PNL) 11%
Numărătoarea oficială a voturilor va decide cine intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va fi în 8 decembrie.
Primul tur al alegerilor prezidențiale în cifre (situația în județul Hunedoara), la închiderea urnelor – ora 21:00
Număr alegători înscriși pe listele permanente -363.541
Votanți pe listele permanente-150.708
Votanți pe listele suplimentare-17.532
Votanți cu urna mobilă- 2.090
Total votanți – 170.330 (dintre care 120.183 în mediul urban, iar 50.147 în cel rural)
Prezență la urne- 46,85 % la sută
-
Actualitatecu o zi in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 12 ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 15 ore in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 19,89 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 13:00
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Acces gratuit la prevenție, diagnostic și monitorizare a bolilor grave pentru persoanele asigurate