Connect with us
Data: 13/07/2024
.

Actualitate

De ziua „Micii Uniri”, hunedorenii dau „mână cu mână”

Publicat

pe

Istorie aniversată în judeţ

Baloane tricolore, steguleţe şi scenete, dar şi sunetul imnului României vor întregi atmosfera de sărbătoare care va „îmbrăca” mai multe localităţi

În majoritatea localităţilor din judeţ, hunedorenii vor sărbători în această săptămână 154 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Parcul Central din Haţeg va găzdui manifestările dedicate Unirii de la 1859

Parcul Central din Haţeg va găzdui manifestările dedicate Unirii de la 1859

La Haţeg, pe parcursul zilei de mâine, 24 ianuarie, se va derula un moment artistic special. Baloane tricolore, steguleţe şi imnul ţării vor face parte din evenimentul organizat de primăria oraşului şi casa de cultură din localitate, cu începere de la ora 12:00, în Parcul Central din Haţeg.

Horă, în jurul „ţării” de pe asfalt

Elevi, profesori, reprezentanţi ai administraţiei locale, precum şi alţi cetăţeni ai oraşului vor reconstitui atmosfera de sărbătoare de acum 154 de ani. Programul artistic va debuta cu intonarea imnului de stat al României, moment susţinut de fanfara Şcolii Generale „Ovid Densusianu”, urmat de discursul primarului Marcel Adrian Goia şi cel al Alinei Bratu, profesor de istorie la Colegiul Naţional „I. C. Brătianu”, care va vorbi despre însemnătatea zilei de 24 ianuarie. Hora Unirii va fi „încinsă” în jurul conturului hărţii României, desenat pe asfalt de Titus Blaj, artist plastic şi profesor de desen la Clubul Copiilor din Haţeg, iar elevii celor douăşcoli generale din oraş vor flutura baloane tricolore şi steguleţe. În cadrul programului, vor fi interpretate instrumental, la orgă, cântecele patriotice „Treceţi, batalioane române, Carpaţii!” şi „Deşteaptă-te, române!”, iar folcloriştii Elena Moisescu, Petru Crăciunesc, Doru Poşuşşi Mara Alimpescu vor susţine un scurt recital tematic.

Advertisement

La sfârşitul programului, participanţii la festivitate, aşteptaţi de către organizatori cu ceai cald, vor avea ocazia să se prindă în Hora Unirii, alături de dansatorii Ansamblului „Bucura” şi de elevii de la Clubul Copiilor.

Spectacole folclorice, la Hunedoara

În faţa casei de cultură din Hunedoara vor avea loc spectacole folclorice

În faţa casei de cultură din Hunedoara vor avea loc spectacole folclorice

Şi municipiul de pe Cerna va îmbrăca mâine, straie de sărbătoare. Măreţul act al Unirii Principatelor Române va fi celebrat pe platoul casei de cultură din localitate. Cu începere de la ora 12:00, acolo, vor fi prezenţi elevi ai şcolilor hunedorene, iar Ansamblul „Haţegana” ce va susţine un spectacol folcloric, va invita publicul la joc şi horă.

Expoziţie şi concurs cu premii

Ca în fiecare an, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu”Deva întâmpină şi serbează, „Ziua Unirii Principatelor Române” printr-o serie de acţiuni culturale la care sunt invitaţi să participe, în special elevii din localitate, cadre didactice, dar şi cititorii fideli instituţiei. Evenimentele dedicate Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 vor debuta, cu începere de la ora 10:00, în curtea instituţiei de cultură din municipiu, unde bibliotecarii şi cei invitaţi vor „încinge” o horă. În sala de lectură a bibliotecii, ce va găzdui standul de carte dedicat Unirii, elevii vor putea asculta detaliat care au fost acţiunile premergătoare evenimentului de la 24 ianuarie 1859, prezentate acestora, într-o manieră atrăgătoare, cu ajutorul tehnologiei moderne. Activităţile vor continua la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, în sala „Liviu Oros”, de la ora 13:00, unde elevi de la liceele devene vor afla totul despre Unirea de la 1859 într-o prezentare în power-point. În finalul prezentării, aceştia vor putea participa la concursul organizat de biblioteca judeţeană. Răspunzând întrebărilor legate de împrejurările istorice ce au favorizat Unirea Principatelor, aceştia vor fi recompensaţi cu premii în cărţi şi diplome.

Angajaţi, elevi şi dascăli vor încinge o horă în curtea bibliotecii din Deva

Angajaţi, elevi şi dascăli vor încinge o horă în curtea bibliotecii din Deva

„Moş Ion Roată şi Unirea” se joacă la „Pedagogic”

Tot mâine, cu începere de la ora 10:00, la Liceul Teoretic „Sabin Drăgoi” din Deva se va desfăşura activitatea educativă „Unirea Principatelor, un pas spre realizarea României moderne”. Evenimentul va avea loc în curtea liceului unde elevii şi profesorii vor asista la o prezentare referitoare la importanţa Unirii Principatelor pentru făurirea României moderne, iar elevii claselor a XI-a şi a XII-a vor interpreta sceneta „Moş Ion Roatăşi Unirea”. La finalul acţiunilor dedicate zilei de 24 ianuarie 1859, elevii şi profesorii şcolii vor juca o horă.

Advertisement

[notification type=”standard”]

cuzaScurt istoric

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire reprezintă unificarea vechilor state, Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza (foto mic) şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate (la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească).

[/notification]

 

Advertisement

Actualitate

Alertă în fața caniculei: Măsuri stricte pentru prevenirea incendiilor în perioadele de secetă

Publicat

pe

Redactat de

Într-un context de temperaturi extrem de ridicate și risc crescut de incendii de vegetație uscată, autoritățile atrag atenția asupra necesității unei vigilențe sporite și respectării riguroase a măsurilor preventive.

Folosirea focului deschis este strict interzisă în perioade de secetă și caniculă, pentru a minimiza riscul de propagare a incendiilor. De asemenea, aruncarea necontrolată a resturilor de țigări este interzisă, fiind o cauză frecventă de incendii în astfel de condiții.

Este imperativ ca orice activitate care implică focul să fie desfășurată doar în zone special amenajate și sub stricta supraveghere a persoanelor responsabile. Este esențială evitarea utilizării focului deschis în păduri sau în apropierea construcțiilor, depozitelor, sau a altor materiale inflamabile.

În plus, echipamentele agricole trebuie verificate cu atenție pentru a preveni eventualele surse de aprindere accidentală. Fiecare vehicul agricol ar trebui să fie echipat cu stingătoare adecvate și alte mijloace de intervenție rapidă în caz de incendiu. Astfel de măsuri tehnice și preventive sunt esențiale pentru a minimiza riscul de incendii devastatoare în aceste condiții meteorologice extreme, transmite ISU Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Turismul de vară în Straja: Oază de relaxare și aventură pentru toți

Publicat

pe

Redactat de

Stațiunea montană Straja, situată în pitoreasca zonă a municipiului Lupeni, atrage turiști nu doar în sezonul de iarnă, renumită fiind pentru pârtiile sale de schi, ci și în lunile de vară. Aici, vizitatorii descoperă o oază de relaxare și recreere, beneficiind de peisaje superbe, aer curat și numeroase activități destinate atât adulților cât și copiilor.

În timpul verii, Straja se transformă într-un adevărat paradis pentru iubitorii de natură și aventură. Traseele montane bine marcate oferă oportunități de drumeții memorabile, unde turiștii pot explora flora și fauna locală, bucurându-se de liniștea și frumusețea peisajelor montane. Cei pasionați de ciclism montan găsesc aici trasee variate care le testează abilitățile și le oferă adrenalină.

Pentru cei care doresc o experiență de relaxare, Straja oferă posibilități de picnicuri în natură, plimbări relaxante și momente de liniște la marginea pădurilor. Aerul curat și prospețimea vegetației creează un mediu ideal pentru reîncărcarea bateriilor și pentru evadarea din agitația cotidiană.

O atracție specială în timpul verii o reprezintă taberele de vară organizate pentru cei mici. Aceste tabere sunt gândite pentru a oferi copiilor experiențe educative și distractive, prin activități diverse cum ar fi drumețiile, atelierele de creație, cursurile de orientare turistică și jocurile de echipă. Sub supravegherea unor instructori calificați, copiii au ocazia să învețe lucruri noi, să-și dezvolte abilitățile sociale și să-și facă prieteni noi într-un mediu sigur și prietenos.

Pentru cazare, Straja dispune de o gamă variată de opțiuni, de la pensiuni tradiționale la cabane moderne, toate oferind condiții excelente și ospitalitate autentică. Restaurantele locale încântă gusturile turiștilor cu preparate tradiționale și specialități locale, completând astfel experiența de vacanță cu deliciile gastronomiei locale.

În concluzie, stațiunea montană Straja din municipiul Lupeni se afirmă tot mai mult ca o destinație de top pentru turismul de vară, oferind activități și experiențe pentru toate vârstele. Cu peisaje de vis, aer curat și o mulțime de oportunități de recreere, Straja este locul ideal pentru o vacanță de neuitat.

Advertisement

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Avocat și executor judecătoresc puși sub control judiciar de DNA. Au creat prejudicii de peste 7,7 milioane lei

Publicat

pe

Redactat de

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au inițiat acțiunea penală și au dispus măsura controlului judiciar pentru două persoane, un executor judecătoresc și un avocat, acuzate de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu.

În perioada 2016-2020, aceștia ar fi pus în executare silită 28 de creanțe cu încălcarea normelor legale, cauzând un prejudiciu total de peste 7,7 milioane lei unităților bancare.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 09 iulie 2024, față de două persoane (la data faptelor având calitatea de executor judecătoresc, respectiv avocat din cadrul Baroului Galați), pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit respectiv complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ambele comise în formă continuată.

În perioada 2016-2020, inculpata Răducanu Camelia Cecilia, în calitate de executor judecătoresc, beneficiind de ajutorul soțului său, avocat în cadrul Baroului Galați, dar și a altor persoane, față de care se efectuează cercetări, ar fi pus în executare silită un număr de 28 de creanțe, cu încălcarea normelor imperative privind competența teritorială, fără a fi determinat cuantumul acestora, potrivit legii, poprind conturile mai multor bănci, context în care a fost cauzat unităților bancare respective un prejudiciu total de 7.776.432 lei.

Creanțele respective rezultau din hotărâri judecătorești prin care au fost anulate anumite clauze considerate abuzive din contractele de acordare a unor credite bancare, nefiind stabilite sume concrete, ci doar elemente de determinare a acestora. Executorul judecătoresc ar fi procedat la executarea silită a unor sume de bani nejustificate, indicate doar de către creditorii sau cesionarii de creanțe, fără a calcula valoarea creanțelor în mod legal, personal sau prin expertiză contabilă, executând silit, creanțe într-un cuantum de zeci sau sute de ori mai mare decât valoarea reală (de ex: într-un dosar de executare silită, a executat o creanță de aproximativ 147 de ori mai mare decât cea reală).

Cu titlu de exemplu, în anul 2017, o persoană fizică a câștigat un proces cu o unitate bancară, instanța dispunând anularea unor clauze din cuprinsul contractului de credit și obligând banca la plata către persoana respectivă a sumei de bani încasată nelegal (conform calculelor băncii, suma datorată era 4.187 lei)”, arată DNA.

Advertisement

În continuare, în anul 2019, s-a deschis un dosar de executare la BEJ Răducanu Camelia Cecilia care a solicitat Judecătoriei Petroșani încuviințarea executării silite, fără a menționa o anumită sumă. Instanța a încuviințat executarea silită, iar, ulterior, creanța a fost cesionată către o altă persoană care a solicitat continuarea executării silite pentru suma de 175.000 lei. Executorul judecătoresc a întocmit o încheiere prin care a stabilit debit și cheltuieli de executare în sumă de 187.822 lei, iar, ulterior a comunicat adresa de înființare a popririi către Trezoreria mun. Cluj Napoca pentru suma de 187.822 lei care a fost virată în contul executorului judecătoresc. Ulterior, executorul judecătoresc a procedat la eliberarea în numerar a sumei de 175.000 lei către deținătorul creanței, apoi la reținerea onorariului execuțional și a cheltuielilor de executare în contul său de consemnare, fiind creat astfel un prejudiciu băncii respective, în cuantum de 183.635,11 lei.
Totodată, în anumite situații, executorul judecătoresc ar fi format două dosare de executare silită pentru același titlu executoriu, ar fi poprit de mai multe ori conturile băncilor debitoare, fără a restitui sumele executate în plus, existând situații în care a încasat în contul de consemnațiuni de patru ori debitul, în alte situații ar fi executat debite inexistente, care nu au fost stabilite prin titlurile executorii.

O parte din aceste sume de bani erau retrase în numerar de complici din contul de consemnare al biroului executorului judecătoresc, pe baza recipiselor de consemnare, iar alte sume erau retrase de inculpată, fără o justificare anume.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

”Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, mai arată DNA.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate