Istorie aniversată în judeţ
Baloane tricolore, steguleţe şi scenete, dar şi sunetul imnului României vor întregi atmosfera de sărbătoare care va „îmbrăca” mai multe localităţi
În majoritatea localităţilor din judeţ, hunedorenii vor sărbători în această săptămână 154 de ani de la Unirea Principatelor Române.

La Haţeg, pe parcursul zilei de mâine, 24 ianuarie, se va derula un moment artistic special. Baloane tricolore, steguleţe şi imnul ţării vor face parte din evenimentul organizat de primăria oraşului şi casa de cultură din localitate, cu începere de la ora 12:00, în Parcul Central din Haţeg.
Horă, în jurul „ţării” de pe asfalt
Elevi, profesori, reprezentanţi ai administraţiei locale, precum şi alţi cetăţeni ai oraşului vor reconstitui atmosfera de sărbătoare de acum 154 de ani. Programul artistic va debuta cu intonarea imnului de stat al României, moment susţinut de fanfara Şcolii Generale „Ovid Densusianu”, urmat de discursul primarului Marcel Adrian Goia şi cel al Alinei Bratu, profesor de istorie la Colegiul Naţional „I. C. Brătianu”, care va vorbi despre însemnătatea zilei de 24 ianuarie. Hora Unirii va fi „încinsă” în jurul conturului hărţii României, desenat pe asfalt de Titus Blaj, artist plastic şi profesor de desen la Clubul Copiilor din Haţeg, iar elevii celor douăşcoli generale din oraş vor flutura baloane tricolore şi steguleţe. În cadrul programului, vor fi interpretate instrumental, la orgă, cântecele patriotice „Treceţi, batalioane române, Carpaţii!” şi „Deşteaptă-te, române!”, iar folcloriştii Elena Moisescu, Petru Crăciunesc, Doru Poşuşşi Mara Alimpescu vor susţine un scurt recital tematic.
La sfârşitul programului, participanţii la festivitate, aşteptaţi de către organizatori cu ceai cald, vor avea ocazia să se prindă în Hora Unirii, alături de dansatorii Ansamblului „Bucura” şi de elevii de la Clubul Copiilor.
Spectacole folclorice, la Hunedoara

Şi municipiul de pe Cerna va îmbrăca mâine, straie de sărbătoare. Măreţul act al Unirii Principatelor Române va fi celebrat pe platoul casei de cultură din localitate. Cu începere de la ora 12:00, acolo, vor fi prezenţi elevi ai şcolilor hunedorene, iar Ansamblul „Haţegana” ce va susţine un spectacol folcloric, va invita publicul la joc şi horă.
Expoziţie şi concurs cu premii
Ca în fiecare an, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu”Deva întâmpină şi serbează, „Ziua Unirii Principatelor Române” printr-o serie de acţiuni culturale la care sunt invitaţi să participe, în special elevii din localitate, cadre didactice, dar şi cititorii fideli instituţiei. Evenimentele dedicate Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 vor debuta, cu începere de la ora 10:00, în curtea instituţiei de cultură din municipiu, unde bibliotecarii şi cei invitaţi vor „încinge” o horă. În sala de lectură a bibliotecii, ce va găzdui standul de carte dedicat Unirii, elevii vor putea asculta detaliat care au fost acţiunile premergătoare evenimentului de la 24 ianuarie 1859, prezentate acestora, într-o manieră atrăgătoare, cu ajutorul tehnologiei moderne. Activităţile vor continua la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, în sala „Liviu Oros”, de la ora 13:00, unde elevi de la liceele devene vor afla totul despre Unirea de la 1859 într-o prezentare în power-point. În finalul prezentării, aceştia vor putea participa la concursul organizat de biblioteca judeţeană. Răspunzând întrebărilor legate de împrejurările istorice ce au favorizat Unirea Principatelor, aceştia vor fi recompensaţi cu premii în cărţi şi diplome.

„Moş Ion Roată şi Unirea” se joacă la „Pedagogic”
Tot mâine, cu începere de la ora 10:00, la Liceul Teoretic „Sabin Drăgoi” din Deva se va desfăşura activitatea educativă „Unirea Principatelor, un pas spre realizarea României moderne”. Evenimentul va avea loc în curtea liceului unde elevii şi profesorii vor asista la o prezentare referitoare la importanţa Unirii Principatelor pentru făurirea României moderne, iar elevii claselor a XI-a şi a XII-a vor interpreta sceneta „Moş Ion Roatăşi Unirea”. La finalul acţiunilor dedicate zilei de 24 ianuarie 1859, elevii şi profesorii şcolii vor juca o horă.
[notification type=”standard”]
Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire reprezintă unificarea vechilor state, Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza (foto mic) şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate (la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească).
[/notification]