Connect with us
Data: 07/12/2024
.

Actualitate

Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara

Publicat

pe

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva continuă expunerea online a evenimentelor legate de activitatea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara și rolul acesteia în cultura hunedoreană de la finalul secolului al XIX – lea și începutul secolului al XX – lea.

În rândurile de mai jos, dr. Dr. Bodό Cristina, Cercetător științific, Secția de Arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, vă prezintă activitatea desfășurată de Societatea de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara în vederea salvării ruinelor cetății de la Deva.

Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara

<<Unul dintre obiectivele Societăţii de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara a fost salvarea monumentelor aflate pe raza comitatului Hunedoara. Sediul Societății s-a aflat la Deva, astfel că fortificația de pe dealul ce străjuiește dinspre nord orașul a suscitat interes din partea membrilor acesteia.

În cadrul adunării generale din 1881 a Societăţii, Téglás Gábor, directorul muzeului Societăţii, propune ca aceasta să salveze ruinele cetăţii din Deva de la distrugerea definitivă și, prin panouri cu explicaţii, care să fie așezate în punctele mai importante ale cetăţii, să fie oferite informaţii referitoare la istoria acesteia.

Advertisement

Pornind de la această propunere, în perioada următoare se fac demersuri pe lângă autorităţile statului ca Dealul Cetăţii Deva să fie transferat în administrarea Societăţii hunedorene. În același an, s-a hotărât să se ceară Ministerului Finanţelor, ca proprietar în acel moment al Dealului Cetăţii, să dea dreptul de decizie asupra acestuia Societăţii, respectiv orașului Deva, pentru ca împreună să se ocupe de plantarea de copaci pe Dealul Cetăţii și de conservarea ruinelor. Ministerul finanţelor a răspuns că terenul cu ruinele cetăţii Deva este deja dat în chirie; însă ministerul declară că, după ce trece perioada de închiriere, adică sfârșitul lunii decembrie 1885, este dispus să treacă asociaţiei hunedorene dreptul de folosire al terenului în discuţie, cu condiţia ca Societatea să plătească o chirie de 10 forinţi pe an și impozitele aferente, iar în cazul plantării de copaci, copacii vor reprezenta proprietatea Tezaurariatului. După o serie de discuţii, în 1886 se semnează contractul de închiriere al Dealului Cetăţii.

În iulie 1887 au început discuţiile cu Ministerul Finanţelor, prin intermedierea Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice, în vederea cumpărării teritoriului Dealului Cetăţii. Negocierile s-au purtat de-a lungul mai multor ani, până a fost găsită formula convenabilă tuturor părţilor.

Într-un final, pe 10 iunie 1893, cu ocazia adunării generale, președintele Kuun Géza anunţă că ministrul Cultelor și Instrucţiunii Publice a oferit un ajutor de 500 forinţi Societăţii ca apreciere a activităţii acesteia. Se decide ca banii să fie folosiţi pentru cumpărarea Dealului Cetăţii, în vederea protejării ruinelor și a teritoriului fortificaţiei. Documentul de vânzare cumpărare este semnat pe 17 iulie 1893, între împuterniciţii Societăţii și Ministerul Finanţelor.

Principalele prevederi ale contractului:

– Societatea de Istorie se obliga să împădurească terenul care a reprezentat obiectul vânzării-cumpărării, să îngrijească copacii existenți și să folosească terenul doar ca loc pentru plimbare și recreere; în cazul în care această prevedere va fi încălcată, adică se va folosi sau valorifica într-un mod neconform cu obiectivul prevăzut, întregul teren cumpărat, cu toate eventualele investiții făcute, fără nicio despăgubire, se va întoarce în proprietatea Ministerului Finanțelor.

Advertisement

– În cazul în care Societatea se destramă, îşi încetează activitatea sau se contopeşte într-o altă asociaţie, dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile în discuţie trece asupra oraşului Deva, cu condiţia continuării împăduririlor, a întreţinerii ruinelor şi a plantaţiilor existente şi cu obligaţia utilizării exclusive ca loc de recreere. Dacă oraşul nu îşi asumă aceste obligaţii, Dealul Cetăţii revine Ministerului Finanţelor.

A fost înființată o comisie care avea ca principal obiectiv coordonarea activităților de punere în valoare a Dealului Cetății, iar cel care primește și își asumă responsabilitatea de a conduce lucrările și s-a îngrijit de punerea în practică a planurilor de amenajare a aleilor și conservare a ruinelor a fost Hajduczky József, membru al Societății de Istorie și profesor de matematică la Școala Regală Maghiară Superioară Reală din Deva.

De-a lungul anilor se realizează lucrările pentru transformarea Dealul Cetății într-un loc atractiv pentru locuitorii orașului, prin realizarea unui parc, cu alei îngrijite (cu bănci pe alocuri), plantarea a diferite specii de arbori, și îngrijirea, conservarea și consolidarea ruinelor cetății.

La începutul secolului al XX-lea, cu ocazia comemorării a 400 de ani de la nașterea întemeietorului Bisericii Unitariene, a fost așezată o placă în memoria lui Francisc Dávid (în 1910) și s-a planificat ridicarea unei capele comemorative.

După terminarea Primului Război Mondial, patrimoniul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara a fost preluat de Muzeul regional, înființat în 1920, iar autoritățile județene, prin acest muzeu, au administrat Dealul Cetății în perioada interbelică>>.

Advertisement

Foto

Imagini ale Cetății Deva (după Cetatea Deva. 750 de ani de la prima atestare documentară, editor: Ionuț-Cosmin Codrea, Cluj-Napoca, 2019)

Prima pagină a contractului de vânzare-cumpărare (Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Colecția de Istorie)

Secţia de Marketing şi Relaţii cu Publicul

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Salvamont România: Recomandări esențiale pentru drumețiile de iarnă în siguranță

Publicat

pe

Redactat de

Salvamontiștii trag un semnal de alarmă pentru toți cei care plănuiesc să petreacă acest weekend la munte. Temperaturile scăzute și condițiile meteorologice imprevizibile specifice sezonului rece fac ca echiparea corespunzătoare și alegerea unor trasee sigure să fie priorități de bază.

Măsuri de siguranță pentru drumeții la altitudini mari

Pentru traseele montane aflate la peste 1500 de metri altitudine, specialiștii recomandă:

Echipament adecvat sezonului de iarnă: o geacă rezistentă la vânt, polar, lanternă frontală cu baterii de rezervă, hartă, busolă și folie de supraviețuire.

Protecție și provizii: spray de autoapărare împotriva animalelor sălbatice, termos cu ceai cald, hrană ușor transportabilă, baton energizant și o baterie externă pentru telefon.

Aplicații utile: descărcarea aplicațiilor Apel 112 și Salvamont poate face diferența în caz de urgență.

Advertisement

Îmbrăcăminte în straturi: Optați pentru materiale care mențin căldura și protejează împotriva vântului și umezelii. Pregătire pentru condiții extreme: Verificați prognoza meteo și fiți gata să renunțați la traseu dacă vremea se înrăutățește. Adaptați ritmul: Drumețiile în condiții de iarnă pot fi obositoare, așa că faceți pauze regulate și mențineți un ritm constant. Comunicați traseul: Informați pe cineva despre planurile dumneavoastră și ora estimată de întoarcere.

Verificați echipamentul: Asigurați-vă că toate dispozitivele funcționează corespunzător înainte de plecare.

Salvamont România subliniază importanța responsabilității pe munte, mai ales în sezonul rece, când condițiile pot deveni imprevizibile. „Respectând aceste recomandări, veți putea să vă bucurați de frumusețea muntelui fără riscuri,” afirmă reprezentanții organizației.

Drumețiile pe trasee marcate și cu echipamente adecvate sezonului pot oferi o experiență memorabilă, însă siguranța trebuie să rămână întotdeauna pe primul loc.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Stațiunea montană Parâng din Petroșani, atracția perfectă pentru iubitorii iernii

Publicat

pe

Redactat de

Stațiunea montană Parâng, bijuteria Munților Parâng situată în apropierea municipiului Petroșani, își întâmpină turiștii cu un peisaj de poveste, ideal pentru cei care iubesc natura și sporturile de iarnă. Înconjurată de vârfuri semețe și păduri acoperite de zăpadă, stațiunea oferă condiții excelente pentru relaxare și aventură.

Cu pârtii bine întreținute și echipamente moderne de transport pe cablu, Parâng devine, an de an, o destinație tot mai populară. Turiștii pot alege între pârtii de diferite grade de dificultate, perfecte atât pentru începători, cât și pentru schiori experimentați. Cei care nu practică sporturile de iarnă se pot bucura de drumeții, plimbări cu sania sau pur și simplu de liniștea oferită de peisajele montane.

Infrastructura stațiunii a fost îmbunătățită semnificativ în ultimii ani, datorită implicării autorităților locale și a investițiilor private. Cabanele și pensiunile din zonă pun la dispoziție condiții de cazare confortabile, iar restaurantele își întâmpină oaspeții cu preparate tradiționale delicioase.

Stațiunea Parâng este locul ideal pentru a evada din cotidian și pentru a trăi momente memorabile alături de cei dragi. Cu un peisaj spectaculos și o gamă variată de activități, muntele îi așteaptă pe toți cei care își doresc să petreacă o vacanță de neuitat.

FOTO: FACEBOOK STAȚIUNEA PARÂNG PETROȘANI

Citeste mai mult ...

Actualitate

Concert de colinde la Hațeg: Un eveniment al tradiției și bucuriei de sărbători

Publicat

pe

Redactat de

Locuitorii orașului Hațeg sunt invitați să intre în spiritul sărbătorilor de iarnă printr-un eveniment special organizat de Primăria orașului Hațeg și Protopopiatul Ortodox Hațeg. Concertul de colinde va avea loc pe data de 12 decembrie 2024, începând cu ora 16:00, în curtea Protopopiatului Ortodox Hațeg, situată pe strada Bisericilor nr. 18.

Evenimentul va aduce pe scenă grupurile de colindători ale parohiilor din zonă, care vor interpreta colinde tradiționale, menite să redea atmosfera caldă și festivă specifică Crăciunului. Organizatorii promit un moment plin de emoție, în care participanții se vor bucura de frumusețea cântecelor străvechi și de spiritul comunitar.

Primăria și Protopopiatul Ortodox Hațeg îndeamnă locuitorii să participe la acest eveniment, care celebrează tradițiile locale și unitatea comunității în pragul sărbătorilor de iarnă. „Este un prilej minunat de a ne reuni și de a ne bucura de frumusețea colindelor noastre, simboluri ale speranței, bucuriei și credinței,” transmit organizatorii.

Concertul de colinde de la Hațeg este mai mult decât un simplu spectacol – este un moment de comuniune, în care tradițiile locale sunt readuse la viață, iar comunitatea își reafirmă legătura cu valorile și credințele care o definesc.

Hațeganii sunt așteptați să răspundă invitației și să se bucure de un eveniment care celebrează magia sărbătorilor de iarnă prin muzică și tradiție.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA ORAȘULUI HAȚEG

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate