Connect with us
Data: 09/10/2024
.

Actualitate

Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara

Publicat

pe

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva continuă expunerea online a evenimentelor legate de activitatea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara și rolul acesteia în cultura hunedoreană de la finalul secolului al XIX – lea și începutul secolului al XX – lea.

În rândurile de mai jos, dr. Dr. Bodό Cristina, Cercetător științific, Secția de Arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, vă prezintă activitatea desfășurată de Societatea de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara în vederea salvării ruinelor cetății de la Deva.

Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara

<<Unul dintre obiectivele Societăţii de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara a fost salvarea monumentelor aflate pe raza comitatului Hunedoara. Sediul Societății s-a aflat la Deva, astfel că fortificația de pe dealul ce străjuiește dinspre nord orașul a suscitat interes din partea membrilor acesteia.

În cadrul adunării generale din 1881 a Societăţii, Téglás Gábor, directorul muzeului Societăţii, propune ca aceasta să salveze ruinele cetăţii din Deva de la distrugerea definitivă și, prin panouri cu explicaţii, care să fie așezate în punctele mai importante ale cetăţii, să fie oferite informaţii referitoare la istoria acesteia.

Advertisement

Pornind de la această propunere, în perioada următoare se fac demersuri pe lângă autorităţile statului ca Dealul Cetăţii Deva să fie transferat în administrarea Societăţii hunedorene. În același an, s-a hotărât să se ceară Ministerului Finanţelor, ca proprietar în acel moment al Dealului Cetăţii, să dea dreptul de decizie asupra acestuia Societăţii, respectiv orașului Deva, pentru ca împreună să se ocupe de plantarea de copaci pe Dealul Cetăţii și de conservarea ruinelor. Ministerul finanţelor a răspuns că terenul cu ruinele cetăţii Deva este deja dat în chirie; însă ministerul declară că, după ce trece perioada de închiriere, adică sfârșitul lunii decembrie 1885, este dispus să treacă asociaţiei hunedorene dreptul de folosire al terenului în discuţie, cu condiţia ca Societatea să plătească o chirie de 10 forinţi pe an și impozitele aferente, iar în cazul plantării de copaci, copacii vor reprezenta proprietatea Tezaurariatului. După o serie de discuţii, în 1886 se semnează contractul de închiriere al Dealului Cetăţii.

În iulie 1887 au început discuţiile cu Ministerul Finanţelor, prin intermedierea Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice, în vederea cumpărării teritoriului Dealului Cetăţii. Negocierile s-au purtat de-a lungul mai multor ani, până a fost găsită formula convenabilă tuturor părţilor.

Într-un final, pe 10 iunie 1893, cu ocazia adunării generale, președintele Kuun Géza anunţă că ministrul Cultelor și Instrucţiunii Publice a oferit un ajutor de 500 forinţi Societăţii ca apreciere a activităţii acesteia. Se decide ca banii să fie folosiţi pentru cumpărarea Dealului Cetăţii, în vederea protejării ruinelor și a teritoriului fortificaţiei. Documentul de vânzare cumpărare este semnat pe 17 iulie 1893, între împuterniciţii Societăţii și Ministerul Finanţelor.

Principalele prevederi ale contractului:

– Societatea de Istorie se obliga să împădurească terenul care a reprezentat obiectul vânzării-cumpărării, să îngrijească copacii existenți și să folosească terenul doar ca loc pentru plimbare și recreere; în cazul în care această prevedere va fi încălcată, adică se va folosi sau valorifica într-un mod neconform cu obiectivul prevăzut, întregul teren cumpărat, cu toate eventualele investiții făcute, fără nicio despăgubire, se va întoarce în proprietatea Ministerului Finanțelor.

Advertisement

– În cazul în care Societatea se destramă, îşi încetează activitatea sau se contopeşte într-o altă asociaţie, dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile în discuţie trece asupra oraşului Deva, cu condiţia continuării împăduririlor, a întreţinerii ruinelor şi a plantaţiilor existente şi cu obligaţia utilizării exclusive ca loc de recreere. Dacă oraşul nu îşi asumă aceste obligaţii, Dealul Cetăţii revine Ministerului Finanţelor.

A fost înființată o comisie care avea ca principal obiectiv coordonarea activităților de punere în valoare a Dealului Cetății, iar cel care primește și își asumă responsabilitatea de a conduce lucrările și s-a îngrijit de punerea în practică a planurilor de amenajare a aleilor și conservare a ruinelor a fost Hajduczky József, membru al Societății de Istorie și profesor de matematică la Școala Regală Maghiară Superioară Reală din Deva.

De-a lungul anilor se realizează lucrările pentru transformarea Dealul Cetății într-un loc atractiv pentru locuitorii orașului, prin realizarea unui parc, cu alei îngrijite (cu bănci pe alocuri), plantarea a diferite specii de arbori, și îngrijirea, conservarea și consolidarea ruinelor cetății.

La începutul secolului al XX-lea, cu ocazia comemorării a 400 de ani de la nașterea întemeietorului Bisericii Unitariene, a fost așezată o placă în memoria lui Francisc Dávid (în 1910) și s-a planificat ridicarea unei capele comemorative.

După terminarea Primului Război Mondial, patrimoniul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara a fost preluat de Muzeul regional, înființat în 1920, iar autoritățile județene, prin acest muzeu, au administrat Dealul Cetății în perioada interbelică>>.

Advertisement

Foto

Imagini ale Cetății Deva (după Cetatea Deva. 750 de ani de la prima atestare documentară, editor: Ionuț-Cosmin Codrea, Cluj-Napoca, 2019)

Prima pagină a contractului de vânzare-cumpărare (Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Colecția de Istorie)

Secţia de Marketing şi Relaţii cu Publicul

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Comuna Densuș, între proiecte finalizate și planuri de viitor

Publicat

pe

Redactat de

Situată în mirifica Țară a Hațegului, comuna Densuș are în componență șapte sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Criva, Hățăgel, Peșteana, Peștenița, Poieni și Ștei. Comuna se întinde pe o suprafață de peste 135 de kilometri pătrați, iar aici trăiesc mai bine de 1.500 de oameni.

Drumuri reabilitate

La alegerile locale din vara acestui an, locuitorii din Densuș au decis ca în următorii patru ani să aibă o altă conducere în fruntea comunității. Actuala administrație se păregătește să predea ștafeta și își încheie mandatul cu finalizarea unui proiect important. „Mă bucur că încheiem mandatul cu o realizare importantă, finalizată cu patru luni înainte de termen. Este vorba despre proiectul „Reabilitare și modernizare a drumurilor comunale din comuna Densuș”, derulat prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny” și cu o valoare de circa 10 milioane de lei. Proiectul a vizat Drumul Comunal Densuș – Peșteana și infrastrucura rutieră din intravilanul satului aparținător Poieni și a venit în continuarea altuia, derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, prin care s-au făcut lucrări similare și în alte așezări. Menționez și că există o perioadă de trei ani în care se pot notifica eventualele defecte sau probleme apărute. Pe de altă parte, predăm noii administrații două proiecte aflate în derulare, cu finanțare în valoare de aproape patru milioane de lei prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care privesc eficientizarea școlilor din Densuș și Ștei. Le mulțumesc concetățenilor mei pentru încrederea acordată în cei opt ani cât am fost primar și îi asigur că voi munci, și în continuare, pentru binele și dezvoltarea localității noastre”, a spus primarul în exercițiu al comunei hunedorene Densuș, Adrian Ioan Vîrtopean.

Gazul metan, o prioritate

Noul primar al comunei Densuș va fi Nicu Lăscuț Merian, actualul viceprimar al localității. Acesta are planuri de viitor, însă dorește ca acestea să fie în concordanță și cu dorințele populației. „În mod firesc, vom continua proiectele începute de actuala administrație, pe care le cunosc foarte bine, fiind viceprimar al comunei în prezent. În mod firesc, am proiecte de viitor, unul prioritar, în opinia mea, fiind introducerea rețelei de alimentare cu gaz metan. Eu, însă, îmi doresc ca proiectele să fie prioritizate în funcție de doleanțele cetățenilor. Îmi propun ca în mandatul care stă să înceapă să existe transparență decizională și dezbateri publice reale înainte de adoptarea de Hotărâri de Consiliu Local. Nu am făcut promisiuni deșarte în campania electorală, însă acum pot să promit onoare, corectitudine și dezvoltare pentru Densuș. Voi fi primar pentru fiecare cetățean din comuna Densuș și angajat în slujba tuturor. Toți concetățenii mei vor avea în mine un partener corect și sincer, care le va apăra și le va reprezenta interesele”, a declarat Nicu Lăscuț Merian, primarul ales al comunei hunedorene Densuș.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Bărbat din Petroșani, dispărut când se ducea să își ridice pensia

Publicat

pe

Redactat de

Astazi, 08 octombrie 2024, în jurul orei 15:20, Poliția Municipiului Petroşani a fost sesizată de o femeie despre faptul că unchiul său, Bălăcescu Gerard, de 59 de ani, din Petroșani, în data de 07 octombrie 2024, în jurul orei 08:30 a plecat de la domiciliu pentru a se deplasa la un oficiu poștal pentru a ridica pensia, însă nu a mai revenit acasă.

Bărbatul prezintă următoarele semnalmente: înălţime 1,85 metri, constituție fizică atletică, părul alb, scurt, barbă
albă, ochii căprui, are problem dentare (dinți lipsă).

La momentul plecării voluntare, bărbatul avea asupra sa cartea de identitate (nu se cunosc articolele de îmbrăcăminte pe care le purta când a plecat de la locuinţă).

La fața locului s-a deplasat echipa operativă care a efectuat cercetări în vederea depistării bărbatului, care a fost dat în urmărire națională.
Persoanele care dețin informații utile găsirii acestuia sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să se adreseze cele mai apropiate unități de poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Programul „Casa Verde Fotovoltaice”: Peste 7.600 de înscrieri, în Regiunea Vest

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că înscrierile pentru Regiunea Vest în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” s-au încheiat.

Astăzi, 8 octombrie 2024, ora 10:00, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – „Casa Verde Fotovoltaice”, pentru Regiunea Vest, respectiv judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.

Bugetul de 229.110.000 lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 7.637 de persoane fizice, dintre acestea, 999 fiind din județul Hunedoara.

De mâine, 9 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” se vor putea înscrie unitățile de cult. Bugetul alocat este de 20.100.000 lei, buget ce permite înscrierea a 670 de unități de cult.

Citeste mai mult ...

ANGAJAM femeie de serviciu

Societate Comercială angajează femeie de serviciu din Hunedoara, program de lucru 8 ore, carte de munca, salariu motivant.
Se iau in considerare doar CV-urile depuse la sediul din Hunedoara, str. Eroilor 2bis.
Relații suplimentare la telefon 0254 715 497.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate