Connect with us
Data: 24/11/2024
.

Actualitate

Deponeul ECOLOGIC de la Bârcea Mare, poluează cu levigat? Pe o distanță de mai bine de 6 kilometri au curs „râuri” de resturi fluide provenite de la deșeuri

Publicat

pe

Era inaugurat, în urmă cu câțiva ani, cu mare fast și cu bucurie atât din partea autorităților, cât și din partea hunedorenilor. Avea să fie un deponeul ecologic, unde să fie depozitate și selectate deșeurile din întreg județul Hunedoara, așa cum nu se mai întâmplase în județ. Dar, pe parcurs, acel frumos vis s-a transformat într-un coșmar pentru unii. Acum, sănătatea oamenilor, dar și a animalelor ar putea fi pusă în pericol din cauza levigatului care și-a croit drum de la deponeul ecologic de la Bârcea Mare până aproape de Deva, pe o distanță de mai bine de șase kilometri. Reprezentanții de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Hunedoara spun că nu au mai întâlnit un caz similar în ultimii peste 30 de ani. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Hunedoara s-a sesizat în acest caz, la fel și Garda de Mediu Hunedoara, care însă, așteaptă rezultatele finale ale analizelor provenite din levigat, pentru ca mai apoi să ia măsurile care se impun, adică amendă cuprinsă între 50.000 și 100.000 de lei.

Povestea poluării cu levigat de la Deponeul ecologic de la Bârcea Mare a început în urmă cu aproximativ două săptămâni, atunci când mai mulți locuitori din această zonă au sesizat că în albia unui pârâu, secat de obicei, curge un lichid gros, urât mirositor, care părea că provine de la deponeu. Oamenii au sesizat această problemă, solicitând organelor abilitate sprijin în acest sens.

„În urmă cu două săptămâni am fost sesizați de către un cetățean, că pe albia Pârâului Tâmpa, Valea Popii, cum este numită de către localnici, curge apă murdară, care are un miros foarte, foarte urât. Echipele noastre de la laborator și de la Inspecția Teritorială a Apelor au fost acolo și au identificat sursa poluării, fiind o poluare din levigat. Acesta ar fi trebuit transportat în stația de epurare, dar aceasta nu funcționează. Din această cauză, în albia acelui pârâu curge în continuare acel levigat. Colegii mei au prelevat probe de laborator și am întocmit fișă de poluare. Nu este definitivată încă, pentru că nu toate analizele au fost finalizată, pentru că unele analize nu se fac la laboratorul de la Deva și au fost trimise probele la Arad. Consluzia este foarte clară: această apă provine de la deponeu. Am încercat să identificăm și alte surse de poluare, dar în zonă nu mai sunt altele. Deci, apa vine de la deponeu. S-a și încheiat un proces verbal de contravenție pentru depășirea unor indicatori de calitatea apelor în valoare de 40.000 de lei, urmând ca în funcție de ce se descoperă la analize să încheiem fișa de poluare. Poluatorul plătește și toate cheltuielile cu această poluare vor fi decontate de dânșii. S-a depășit foarte mult acei indicatori, dar deocamdată nu pot să dau o cifră exactă. Știu, însă că nitrații, nitriții și CVO 5 au depășit cu mult peste maximul admis. Problema este că poluare va continua, dacă cei de la SUPERCOM, care au în administrare acest deponeu, nu vor pune în funcțiune stația de epurare. Practic, tot levigatul trebuie dirijat prin conducte spre stația de epurare. Levigatul a ajuns la un anumit nivel în canalul colector, de acolo tot ceea ce a depășit nivelul maxim a ajuns în pârâu. Dânșii au promis ferm că vor pune în funcțiune stația de epurare, urmând ca acest levigat să ajungă în stația de epurare, iar de acolo va fi deversat în canalul Batiz, de unde se vor preleva probe și vom ține în supravgehere această apă epurată. Dacă ar fi funcționat stația de epurare sunt convinsă că nu s-ar fi ajuns aici. Nu am mai întâlnit o situație similară în ultimii 37 de ani, de asemenea ape uzate deversate. Încărcarea organică este foarte mare și este foarte periculoasă această apă, deoarece conține foarte, foarte multe elemente. Probabil în cursul acestei săptămâni o să avem datele finale. Pentru populație, acum, nu sunt probleme deosebite, pentru că apa aceasta  nu este folosită pentru animale și nici pentru uz casnic. Dar, dacă ajunge în Râul Mureș sau dacă se ajunge ca animalele să bea această apă, animalele ar avea de suferit. La ce concentrații sunt, animalele ar putea muri dacă ar consuma acest lichid”, a declarat Aurica Lăsconi, director SGA Hunedoara.

APM: „Deversări ilegale de levigat”

Reprezentanții APM Hunedoara s-au deplasat în teren, iar în urma verificărilor s-a contatat că este vorba despre deversări ilegale de levigat.

„Se confirmă o nouă funcționare necorespunzătoare a activității de la Deponeul ecologic de la Bârcea Mare. Garda de Mediu a făcut, în ultimele două săptămâni repetate controale. De asemenea, Apele Române au prelevat probe și, din păcate nu avem un buletin final de analize pentru deversările ilegale de levigat. Confirm faptul că stația de epurare nu funcționează sau funcționează defectuos. Din informațiile pe care le am până acum, această stație nu funcționează. Autorizația integrată deținută de operatorul care desfășoară activitatea pe CMID este în analiză. Cei de la Apele Române au posibilitatea de a calcula penalități și au posibilitatea de a aplica sancțiuni.

Mai sunt încă două aspecte de neconformitate constatate, cu măsuri care au o întârziere de aproape patru ani de zile, practic de când lucrează acest operator la deponeu. Săptămâna trecută, am transmis o notificare cu termen de de 60 de zile. Dacă nu vor fi remediate aspectele sesizate, autorizația va fi suspendată. Din punct de vedere juridic, actul administrativ va fi suspendat. Operatorul va putea ataca în instanță decizia noastră de suspendare și instanța să decidă continuarea sau întreruperea activității. Nu pot să spun ce se va întâmpla mai departe. Nu este pentru prima dată când avem există această problemă. Începând cu anul 2018, a fost transmisă câte o notificare, câte o somație, pentru stingerea neconformităților, dar de fiecare dată, titularul SMID, care a contractat acest operator, a  venit cu angajamente suplimentare și nu am finalizat, nici în 2018, nici în 2019 suspendare autorizației. Notificarea din 2020 transmisă cu anumite prelungiri, cauzate perioadei de pandemie, va trebui încheiată în următoarele 60 de zile. Ori se conformează și autorizația rămâne valabilă, ori nu se conformează și se suspendă autorizația. S-a ajuns în această situație pentru că acest operator a fost adus preferențial în județu Hunedoara și i s-a încredințat o afacere la cheie, adică un proiect finanțat din fonduri europene, pe care a înțeles cu ajutorul Consiliului Județean să îl gestioneze ca pe afacerea proprie. Toată activitatea din acești patru ani nu s-a desfășurat în interesul hunedorenilor, ci doar în interesul operatorului”, a declarat Georgeta Barabaș, director APM Hunedoara.

Operatorul de la deponeu, obligat să ecologizeze zona

Advertisement

Operatorul de la Deponeul ecologic de la Bârcea Mare a fost obligat de către comisarii Gărzii de Mediu să ecologizeze zona, iar acum, a fost adusă o stație de epurare mobilă, pentru a curăța mizeria.

„Am găsit niște urme de poluare care duceau către un râu cadastrat. Așteptăm, însă, analizele finale de la Apele Române și în funcție de gravitatea datelor, vor amenda poluatorul. Momentan, sunt dispuse măsuri de ecologizare și de adunare a apei infectate. Ca urmare, CMID Bârcea Mare și-a adus o stație de epurare mobilă și desfășoară la această oră transfer cu vidanjele din zona betonată, unde s-a adunat levigatul, sub calea ferată de mare viteză de la Simeria. Deocamdată nu am aplicat sancțiuni. Monitorizăm cursul de apă să vedem datele din buletinul de analize, pentru că încă nu e încheiat procesul. Nu am mai avut astfel de probleme aici. Cu toate acestea, analizând datele problemei actuale, localnicii ne-au spus acum că au mai fost situații de acest fel, dar nu la acest nivel. Bănuim că s-a repetat anterior această poveste. Ca acumulare, levigatul a ajuns la aproape șapte kilometri distanță de deponeu. Noi verificăm această parte de procesare și aspectul legat de tratarea levigatului și deversarea rezultatului ecologic al stației de epurare este strict în atributul Apelor Române, pentru că ei dau autorizație de mediu pe ape. În concluzie, în situația de față vorbim de poluare a solului și apei, cel mai probabil. Amenda în astfel de situații este cuprinsă între 50.000 și 100.000 de lei, în funcție de gravitatea situație. Pe lângă asta, am notificat, doar spre știință datele partiale și APM, care eliberează anual autorizațiile de mediu și o să vedem ce măsuri adoptă și APM vis-a-vis de acest incident”, a menționat Ovidiu Dorel Bretean, comisar șef al Gărzii de Mediu Hunedoara.

Rezultatele finale ale analizelor provenite din levigat, vor fi făcute publice de către reprezentanții SGA Hunedoara zilele următoare, atunci când acestea vor fi comunicate de la laboratorul din Arad.

Advertisement

Actualitate

Tiberiu Bârstan, președinte AUR Hunedoara: „Am votat cu sufletul pentru România, pentru valorile noastre naționale, pentru familie și credință”

Publicat

pe

Redactat de

Tiberiu Bârstan, președintele Filialei Județene AUR Hunedoara, a votat, duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale la o secție din municipiul Deva.

Sursa foto: Tiberiu Claudiu Barstan/Facebook

“Astăzi am votat cu sufletul pentru România, pentru valorile noastre naționale, pentru familie și credință. Fiecare vot contează în lupta pentru o țară mai bună și mai prosperă! Haideți să fim uniți pentru viitorul nostru! Mergeți la vot, fraților! Doamne ajută!”, a transmis liderul AUR Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Alegeri prezidențiale în județul Hunedoara. Incidente izolate gestionate prompt

Publicat

pe

Redactat de

Conform datelor centralizate la nivelul Centrului Județean de Comunicare Hunedoara, până la această oră nu au fost înregistrate incidente care să afecteze procesul electoral.

Angajații MAI rămân mobilizați pentru asigurarea desfășurării în siguranță a alegerilor și pentru verificarea rapidă a oricărui tip de sesizare cu privire la încălcarea legii.

Reamintim că, în cursul zilei de ieri, 23 noiembrie, au fost sesizate 9 posibile incidente electorale, iar astăzi, înaite de deschiderea urnelor de vot, a mai fost înregistrat un incident, în toate cele 10 cazuri fiind aplicate sancțiunile prevăzute de lege (majoritatea fiind avertismente) pentru continuarea propagandei electorale.

De la începerea votării, nicio persoană nu a fost sancționată contravențional.

Reiterăm că, potrivit Legii nr. 370 din 2004 pentru alegerea Președintelui României, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, inclusiv pe rețele de socializare, este interzisă.

În continuare, fiecare sesizare cu privire la producerea unor incidente electorale, va fi verificată cu operativitate, imparțialitate și profesionalism de angajații M.A.I., indiferent de persoanele implicate.

Advertisement

CENTRUL JUDEȚEAN DE COMUNICARE HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 29,23 % la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 15:00

Publicat

pe

Redactat de

Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 29,23 % la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 15:00.

Până la ora 15:00 au votat un număr de 106.557 de hunedoreni cu drept de vot, cei mai mulți, și anume 76.110 fiind din mediul urban, iar 30.535 din mediul rural.

1.560 de hunedoreni au solicitat urna mobilă, iar pe listele suplimentare au votat un număr de 10.392 de hunedoreni.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate