Actualitate
Deputatul Lucian Heiuș este noul președinte al liberalilor din județ
Sala Sporturilor din Deva a găzduit, sâmbătă, Comitetul de Coordonare Județean a Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Hunedoara.
Peste 600 de membri hunedoreni ai PNL s-au întrunit pentru a-și alege noile structuri de conducere la nivel județean din cadrul partidului.
Mesaj de „la revedere”, dar nu de “adio”, al lui Florin Roman
La marea ședință de sâmbătă au participat, pe lângă cei anterior menționați, fostul, deja, președinte interimar al filialei județene, Florin Roman, cât și președintele, tot interimar, al PNL la nivel național, Rasluca Turcan. Acțiunea a început cu intonarea Imnului Național, după care s-a trecut la dezbaterile propriu – zise. Cel ce a luat primul cuvântul a fost Florin Roman, care, înainte de discurs, a fost felicitat de către colegi cu ocazia zilei sale de naștere. Roman le-a cerut liberalilor din județ să aleagă un președinte obișnuit cu munca și care știe administrație, dar a făcut și alte remarci. „Vă rog să vă aduceți aminte de cine v-a fost alături în campaniile electorale. Și, apropo de campaniile electorale, vă atrag atenția că pe 11 iunie avem alegeri interimare la Lupeni și la Sălașu de Sus. Din păcate, am informații că la Lupeni se face, deja, „blatul” cu PSD. Pe lângă conflictele noastre interne, care sper să se încheie după aceste alegeri, asta este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm: nu reușim să facem opoziție, decât în rare cazuri, în Consiliul Județean și nici să sancționăm PSD sau să facem campanie împotriva acestui partid. Ne tocăm între noi. Sper ca viitorul președinte să aducă liniștea în interiorul organizației. Știți că mi-am dorit să candidez pentru funcția de președinte la Hunedoara, dar „gigeii” și „mișeii” din conducerea centrală au considerat că nu se cade ca un candidat din alt județ, „președinte de import”, așa cum m-a numit presa locală, și nu mă deranjează, să nu aibe acest drept. Îmi doresc unitate în partid, îl voi sprijini la președinția PNL pe Ludovic Orban și vă promit că mă voi întoarce în rândul acestei organizații”, a spus Florin Roman.
Raluca Turcan și făcutul de cacao
Și, dacă discursul lui Florin Roman era, oarecum, pro Ovidiu Furdui, unul dintre pretendenții la șefia județeană a partidului, cuvântarea Ralucăi Turcan, președintele interimar al PNL, a fost mai fățișă către Lucian Heiuș, celălalt candidat. „Am ales conferința de aici în detrimentul celei din Timiș, pentru că în Hunedoara este o echipă cu un mare potențial. Vă felicit pentru rezultatele de la alegerile din decembrie, deși cred că ați fi meritat un rezultat mai bun, pentru că ați trimis doi oameni foarte buni în Parlament, pe deputatul Lucian Heiuș, de a cărui expertiză nu mă pot lipsi la capitolul buget – finanțe, și pe Carmen Hărău, care ar trebui să ocupe o funcție mai înaltă în Senat”, a spus Raluca Turcan, pentru ca, apoi, președintele interimar al PNL să facă și alte comentarii, cu trimiteri indirecte la Florin Roman . „Trebuie să existe unitate și comunicare în partid. Trebuie să continuăm lupta anticorupție. Trebuie să ne apropiem de primari. Apoi nu mai trebuie să repetăm greșelile din trecut, când unii membri ai PNL, care stăteau toată ziua la emisiuni televizate, în loc să lucreze în teritoriu, ne-au făcut de „cacao”. Trebuie să punem accent pe Liga Aleșilor Locali, iar eu nu știu cine este președinte în Hunedoara”, spunea Raluca Turcan. Aici a intervenit Florin Roman, care a întrebat cine este lider la nivel național al acestei Ligi, dar răspunsul nu a venit. Dându-și, probabil, seama, că a sărit un pic calul, Raluca Turcan, provenită din PDL, și-a mai nuanțat poziția și chiar și-a contrazis o afirmație anterioară, dar tot a rămas în dezacord cu Florin Roman, din vechiul PNL legat de susținerea lui Ludovic Orban, unitatea fiind departe de a se realiza în rândul liberalilor. „Florin Roman a avut o bună activitate aici, cât și în Parlament, și îi apreciez combativitatea și ieșirile publice. La președinția partidului îmi doresc să nu mai votăm persoane care sunt eterne talente nedescoperite (cu referire la Ludovic Orban, care este contracandidatul lui Cătălin Predoiu, provenit din PDL, ca și președinte interimar, n. red) din PNL”, a mai precizat Raluca Turcan.
Ovidiu Furdui a avut un discurs mai bun, dar asta nu l-a ajutat
Apoi au luat cuvântul cei doi candidați, discursul lui Ovidiu Furdui, din vechiul PNL fiind mai bun decât al lui Lucian Heiuș, revenit în rândul liberalilor după un „periplu” prin PDL, dar voturile liberalilor au mers către actualul deputat, care a întrunit 381 de sufragii, în comparație cu cele 251 ale primarului din Crișcior. Ovidiu Furdui i-a transmis câteva mesaje Ralucăi Turcan. „Noi vorbeam de anticorupție și DNA ridica zilnic un membru PNL. De comunicare ce să mai zic…Eu, ca vicepreședinte județean, aflam de la televizor ce hotărâri se luau la nivel central. Nu am fost consultat în nicio problemă, nici ca primar, nici ca vicepreședinte. Noi, primarii dinm PNL, am ajuns să fim asupriții partidului, conducerea cerându-ne ajutorul doar la alegeri, și în rest nu ne-a sprijinit cu nimic. Indiferent de rezultat, însă, voi rămâne același membru devotat al PNL”, a spus Ovidiu Furdui.
Plictiseală mare
Atmosfera de la alegeri a fost una destul de plictisitoare, organizarea ședinței fiind una alambicată. În plus, nici nu au existat mulți pretendenți pe posturi, rezultatele fiind relativ ușor de intuit, chiar și acolo unde existau doi concurenți pe un loc, la președinte, la vicepreședinți pentru imagine și administrație publică, precum și pentru cei 15 membri ai Biroului Politic Județean (BPJ), fiind 23 de opțiuni în acest caz. Rămâne de văzut, pe viitor, cum va gestiona Lucian Heiuș situația din PNL Hunedoara, pentru că lucrurile nu par a se fi liniștit.
Noua conducere a PNL Hunedoara
Președinte: Lucia Heiuș
Prim – vicepreședinți: Adrian David (Strategii și comunicare) și Marcel Goia (politici publice)
Vicepreședinți: Marius Omotă (Relații politice), Vasilică Potecă (Imagine), Victor Stoica (Economie), Mihai Irimie (Relația cu cetățenii), Radu Bureană (Administrație publică), Horia Jurca (Agricultură), Vetuța Stănescu (Sănătate) și Lucian Gherman (Educație)
Membri BPJ (în ordinea voturilor obținute): Tiberiu Balint, Daniel Pupeză, Niculiță Mang, Tiberiu Iacob – Ridzi, Dorin Petrui, Alin Chiorean, Ioan Oprișa, Dan Magheru, Constantin Ramașcanu, Vasile Inășescu, Adrian Iovănesc, Ioan Jurj, Pavel Hațegan, Dorin Gligor și Liviu Antal.
Comisia de arbitraj: Carmen Hărău
Trezorier: Ovidiu Vlad
Cenzor: Andrei Bozdog
Actualitate
Comunicat de presă – Anunț demarare implementare proiect „DEZVOLTARE HOTEL STRAJA LUPENI”
Actualitate
L-ați văzut? Bărbat din Vulcan, dat dispărut de fiica sa
Polițiștii fac verificări pentru depistarea unui bărbat, în vârstă de 47 de ani, din Vulcan, dat dispărut de fiica sa. Tânăra a cerut ajutorul oamenilor legii, cărora le-a spus că nu a mai putut lua legătura cu tatăl ei dinainte de Crăciun.
„Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată, în data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 13:30, de către o femeie de 24 de ani, cu privire la faptul că nu mai știe nimic de tatăl său, Crăciun Florin Sorin (foto), din data de 21 decembrie 2024. Potrivit verificărilor efectuate de polițiști, hunedoreanul de 47 de ani, domiciliat în municipiul Vulcan, ar fi fost văzut ultima dată de către un bărbat, în ziua de 02 ianuarie a.c., în zona unui magazin din localitate. Când a fost văzut ultima dată, bărbatul purta pantaloni de culoare neagră, cămașă de culoare alb – negru și bocanci de culoare gri-verzui. Polițiștii continuă cercetările și verificările pentru stabilirea tuturor datelor necesare identificării acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente: înălțime 1,50-1,60 metri, părul grizonat, ochi căprui.
Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.
Actualitate
Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară
Tarifele pentru apa consumată, dar și pentru canalizare, s-au majorat, de la 1 ianuarie 2025. Operatorul regional de apă a modificat prețul pentru serviciul de furnizare apă/canalizare. Astfel, prețul pentru un metru cub de apă crește la 9,07 lei, fără T.V.A., față de 7,92 lei/mc exclusiv T.V.A cât a fost înainte, iar tariful pentru canalizare – epurare este de 5,62 de lei/metru cub, fără T.V.A., de la 5,14 lei/mc exclusiv T.V.A.
Într-o informare publicată pe site-ul companiei, reprezentanții societății arată că, în prezent, Apa Prod Deva implementează „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara” în valoare de 1.354.148.932,51 lei. „Parte integrantă a Contractului de Finanțare a proiectului aflat în derulare este și alinierea la prevederile stabilite în Strategia de tarifare care reprezintă condiția obligatorie de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice de stat sau europene, astfel că, începând cu data de 01.01.2025, vă informăm că tarifele pentru serviciul de furnizare apă/canalizare se modifică, după cum urmează: Apă potabilă produsă, transportată și distribuită: 9.07 lei/mc, Canalizare – epurare: 5.62 lei/mc. Tarifele nu conțin TVA 9%. Strategia de tarifare prevede ajustarea anuală a tarifelor atât în termeni reali, cât și cu rata inflației, conform deciziei A.N.R.S.C. nr.303/04.12.2024. Vă asigurăm că S.C. APA PROD S.A. Deva depune toate eforturile pentru ca serviciile furnizate utilizatorilor să se ridice la standarde de calitate, în acest sens, atragerea de fonduri nerambursabile fiind esențială pentru îmbunătățirea și eficientizarea activității noastre”, se arată în informarea de pe site-ul companiei, semnată de conducerea Apa Prod S.A. Deva.
Reamintim faptul că, ultima majorare a tarifelor la apă și canalizare, operată de Apa Prod SA Deva, a avut loc în urmă cu un an, la data de 1 ianuarie 2024.
Cea mai scumpă apă din țară, la Buzău
Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cel mai mare tarif pentru apa potabilă consumată – 10,06 lei/ mc, se plătește la Buzău, urmat de județul Bacău – 9,88 lei/mc, județele Vaslui, Brăila și Ploiești -9,66 lei/mc, Galați -9,30 lei/mc, Iași – 9,26 lei/mc, Mediaș -9,24 lei/mc, Deva – 9,07 lei/mc, Turda – 9,01 lei/mc, fără TVA.
La polul opus, cel mai mic tarif pentru apa potabilă consumată îl practică operatorul Aquatorontal SRL din județul Timiș – 3,52 lei/mc fără TVA. De asemenea, locuitorii din Orăștie plătesc mai puțin decât cei din Deva pentru apa potabilă consumată, tariful practicat de Activitatea Goscom SA Orăștie fiind de 5,73 lei/mc fără TVA, urmați de cei din Râmnicu Vâlcea – 5,72 lei/mc fără TVA.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Reduceri fiscale pentru donatorii de sânge, aprobate de Consiliul Local Petrila
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali