Connect with us
Data: 02/07/2024
.

Actualitate

Despre „Elena și Ana, regine în exil”, la Deva

Publicat

pe

O nouă acțiune cultural-educativă, marca Bibliotecii Județene „Ovid Densuseanu” Hunedoara, va avea loc mâine, 8 martie, la Deva. Aceasta va fi dedicată publicului tânăr, respectiv elevilor de la mai multe școli din municipiu, care vor putea afla, cu acest prilej, informații noi despre două regine ale României, Elena și Ana.

Intitulată „Elena și Ana, regine în exil”, manifestarea va avea loc în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, începând cu ora 13:30. Aceasta face parte dintr-o acțiune cultural-educativă, organizată de biblioteca județeană, „Reginele României”. „Și această prezentare, ca și precedentele, dedicate reginelor Elisabeta și Maria, își propune să completeze cunoștințele de istorie dobândite în școală și să aducă informații noi. Bazată pe o minuțioasă documentare, pe selectarea riguroasă a detaliilor semnificative din viața celor două regine, prezentarea scoate în evidență și rolul monarhiei în istoria recentă a României. Soarta acestor regine a fost marcată de exil, de ani grei în care au fost obligate să stea departe de țara pe care nu au încetat s-o iubească. Prezentarea acestor două importante femei din istoria recentă a României aduce informații deosebite care vor veni să întregească tabloul personalităților românești care au jucat un rol deosebit în momente-cheie ale ultimilor ani”, spune Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densuseanu” Hunedoara-Deva.
Ca de obicei, la finalul prezentării, elevilor prezenți în sală le vor fi adresate întrebări, iar răspunsurile corecte vor fi răsplătite cu premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca județeană.

 

Două personalități remarcabile

Fiică a regelui Constantin al Greciei și a principesei Sofia a Prusiei, Elena a devenit în 1920 soția regelui Carol al II-lea al României, căsătorie în urma căreia, la 25 octombrie 1921, s-a născut viitorul rege, Mihai. Vitregia sorții i-a hărăzit exilul în trei rânduri, primul începând cu vârsta de 14 ani în Elveția în timpul Primului Război Mondial.

Regina Ana, soția regelui Mihai, fiica prințului de Bourbon-Parma și a prințesei Margaret a Danemarcei, este o personalitate remarcabilă. A fost alături de soțul ei în toți anii grei ai exilului ce au urmat alungării din România a regelui Mihai, la 30 decembrie 1947. Genealogia ei coboară în ramurile caselor regale daneză și portugheză. A luptat în al Doilea Război Mondial și, asemenea reginei-mame Elena, a avut mereu o atitudine antifascistă fără echivoc. De altfel, regina Elena s-a implicat în operațiuni concrete de salvare de la deportare a mii de evrei din Cernăuți și Transnistria, în timpul Holocaustului, merite pentru care a fost distinsă post mortem, în 1993, cu titlul de „Drept între Popoare” acordat de statul Israel.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Hunedoreanca Ioana Bodeștean – medalie de bronz la Campionatul European de Box pentru Juniori din Sarajevo

Publicat

pe

Redactat de

Pugilista Ioana Bodeștean, legitimată la Club Sportiv Școlar (CSȘ) Hunedoara, a câștigat medalie de bronz la Campionatul European de Box pentru Juniori, desfășurat în capitala Bosniei Herțegovina, la Sarajevo.

 

Campionatul European de Box pentru Juniori a avut loc în perioada 23 iunie – 1 iulie 2024, la Sarajevo, și a adus la start peste 400 de sportivi din 28 de țări.

Ioana Bodeștean, legitimată la CSȘ Hunedoara, a concurat la categoria 80 kg și a obținut locul III și medalia de bronz, alături de o sportivă din Estonia. Ioana a cedat în semifinală cu o sportivă din Rusia, care a câștigat ulterior Campionatul European. De pregătirea sportivei se ocupă prof. Xenia Jorneac și prof. Marius Butnariu, de la CSȘ Hunedoara.

Sursa foto: Clubul Sportiv Școlar Hunedoara

“Felicitări, Maria Ioana Bodeștean! Felicitări, profesorilor antrenori! Felicitări, CSS Hunedoara! Suntem mândri de această performanță!”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

România, pe locul 5 în clasamentul pe națiuni

Federația Română de Box a deplasat 19 sportivi (10 fete și 9 băieți) și a cucerit șapte medalii -feminin și masculin, ocupând locul 5 pe națiuni în clasamentul general. Sportivii români au obținut o medalie de aur, o medalie de argint și cinci medalii de bronz, în clasamentul pe națiuni România fiind depășită doar de echipele Rusiei, Armeniei, Irlandei și Angliei.

Advertisement

Sursa foto: Federația Română de Box

Această prestigioasă competiție a reunit pe cei mai buni juniori din Europa, cu vârste cuprins între 15 și 16 ani, iar meciurile s-au desfășurat în sala de sport a Hotelului Hills din Ilidža.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată în județ, până mâine dimineață

Publicat

pe

Redactat de

Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu valabilă pentru mai multe județe, printre care și Hunedoara, începând din această dimineață (2 iulie), de la ora 10:00, până mâine dimineață, la aceeași oră.

 

Conform prognozei de specialitate, în intervalul menționat, vor fi perioade cu averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii, cu viteze la rafală de 70…90 km/h, descărcări electrice și grindină. grindină de medii și posibil mari dimensiuni și averse torențiale. În intervale scurte de timp (1…3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50…70 l/mp.

Recomandări din partea ISU Hunedoara

În cazul producerii unei furtuni, respectați următoarele măsuri:

Advertisement

-întrerupeți orice activități în aer liber

-dacă vă suprinde furtuna, intrați în casă, într-o construcţie sau într-un autoturism pentru a nu fi loviți de obiecte, pomi/crengi, stâlpi

închideți bine ferestrele şi uşile

-dacă vă aflați într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așezați-vă ghemuit, puneți mâinile pe urechi şi pe cap, iar capul între genunchi

-evitați obiectele înalte, precum un copac izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau ambarcaţiuni pe apă, orice obiecte metalice, precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete

Advertisement

-dacă vă aflați în pădure, căutați adăpost într-o zonă în care sunt copaci mai puţin înalţi

-dacă sunteți într-o zonă deschisă, mergeți spre o zonă joasă, precum o vale

-dacă vă aflați pe un lac, ajungeți la mal de urgenţă şi adăpostiți-vă!

-evitați drumurile inundate (mers, șofat)

-aveți grijă la firele de curent electric căzute (mai ales în apă), la poduri avariate parțial sau total, la arbori sau clădiri afectate de furtună.

Advertisement

Accesează https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, pentru a afla cum să acționezi înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Un copac de mari dimensiuni s-a prăbușit pe DN 66, la intrarea în Defileul Jiului

Publicat

pe

Redactat de

Un copac de mari dimensiuni s-a prăbușit, marți dimineață, pe Drumul Național (DN) 66, la intrarea în Defileul Jiului. La fața locului a intervenit de urgență un echipaj de pompieri al Detașamentului Petroșani.

Arborele a fost îndepărtat de pe șosea de pompieri, astfel că traficul a fost reluat în scurt timp.

“Intervenția promptă a pompierilor a făcut ca cele 2 sensuri să fie blocate doar pentru puțin timp”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Sursa foto: ISU Hunedoara
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate