Actualitate
Despre Festivalul de Operă și Muzică Clasică „Hunedoara Lirică”, cu Mihai Panaitescu
Mai sunt doar câteva zile până când va începe Festivalul internațional de operă și muzică clasică „Hunedoara lirică” (16-21 iulie). Festivalul de operă, din acest an, este organizat de Teatrul de Artă Deva, instituție subordonată Consiliului Județean Hunedoara și aduce mai multe spectacole inedite cu artiști lirici din 15 țări. Mai multe noutăți despre acest eveniment am aflat de la managerul Teatrului de Artă, Mihai Panaitescu.
Reporter: În urmă cu aproximativ un an, în perioada interimatului dumnevoastră la Teatrul de Artă Deva, ați promis că veți pune Deva și județul Hunedoara pe harta culturală a lumii. Cât de dificil a fost să realizați acest lucru și de ce ați ales, pentru afirmare, calea muzicală?
Mihai Panaitescu: Am ales această cale, pentru că muzica este vibrație și inspirație, dar are și forța extraordinară de a uni diverse culturi și popoare. Ea dărâmă bariere fiind liantul cel mai de preț al umanității. Muzica cultă educă și informează, ne face mai buni și ne unește pe toți în jurul valorilor universale, aducându-ne sentimentul veșniciei. Festivalul de Operă și Muzică Clasică Hunedoara Lirică face să reînvie un imens spațiu-timp unde personajele apar din neant dându-ne sentimentul că ne aparțin. Dintr-o dată suntem greci, italieni, japonezi, chilieni sau francezi conectându-ne cu întreaga umanitate. Magia întunericului acestor nopți de operă ne va purta oniric pe marile scene ale lumii Metropolitan Opera House, Stadts Opera Vienne, Balshoi Theatre, Arena di Verona, Scala di Milano, locuri unde au performat invitații noștri. Teatrul de Artă Deva dă startul cu această primă ediție unei epopei muzicale care va face din județul Hunedoara o destinație culturală de invidiat. Călătoria noastră muzicală începe la Teatrul de Artă Deva trecând apoi prin orașul de la poalele Parângului, Petroșani, la Teatrul Dramatic I.D.Sârbu. Vom poposi cu trei spectacole în fabuloasa locație oferită de Curtea exterioară a Castelului Corvinilor și ne vom întoarce la Deva pentru a fi găzduiți de Palatul Magna Curia – Lapidarium. La finalul Festivalului vom reveni la Teatrul de Artă Deva în acorduri mozartiene. Am reușit acest lucru aducând lângă noi artiști valoroși, precum Theodore Coresi, Catarina Lal, Julia Novikova, Anooshah Golesorkhi, Sanja Anastasia, Juan Cantarell, Warcislaw Kunc și Cristina Cotescu. Aceștia pot crea premisele unei vizibilități crescute a unor obiective turistice importante din județ, care vor fi puse în valoare mai ales prin viitorul Festival de operă și muzică clasică „Hunedoara lirică”.
Reporter: Care este diferența dintre fostul festival și cel actual?
Mihai Panaitescu: Un festival internațional presupune participarea mai multor entități culturale distincte, cum ar fi filarmonici, în cazul nostru Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău și The Hague Youth Symphony Orchestra, Corul Filarmonicii din Oradea, Corul Universității de Arte din Oradea și cel din Debrecen, dar și Corul „Lira” al Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, împreună formând corul festivalului sub bagheta dirijorului Juan Cantarell. Totodată, prezența soliștilor, de pe patru continente, validează acest eveniment, stârnind interesul artiștilor din branșă. Aceștia și-au arătat admirația și interesul pentru locațiile inedite ale acestui festival, care îi dau unicitate. Un alt aspect important este dezvoltarea turismului cultural, deloc de neglijat, ponderea turiștilor care vizitează județul Hunedoara fiind în continuă creștere. În cadrul acestui festival vor fi mai multe spectacole, comparativ cu anul trecut, respectiv șapte, iar aria de acoperire cuprinde, în acest an, pentru prima dată și municipiul Petroșani.
Reporter: Care este ineditul festivalului?
Mihai Panaitescu: Ineditul festivalului din acest an este prezența Operei Rock Zrinyi 1566 din Budapesta. Prin participarea acestui gen de spectacol încercăm lărgirea eșalonului de public, aceste transpuneri moderne (urmând exemplul formației Nightwish-n.red.) fiind foarte îndrăgite de publicul tânăr. Opera Rock Zrinyi 1566 a fost desemnată cel mai important eveniment cultural al anului 2009 în Ungaria. De asemenea, prezența soliștilor de notorietate internațională reprezintă un mare plus pentru acest festival. Totodată, ineditul acestui eveniment îl reprezintă și participarea, pentru prima dată, a Teatrului de Artă Deva cu opera comică în două acte „Cosi Fan Tutte”de W.A. Mozart, producție proprie cu distribuție interațională în parteneriat cu Wienna Opera Company, spectacol care s-a bucurat de succes încă de la premieră.
Reporter: De ce ar trebui să vină hunedorenii la acest festival și dacă așteptați să fie spectatori și din alte județe sau țări?
Mihai Panaitescu: Participarea la această primă ediție este impresionantă, cuprinzând artiști din 15 țări, respectiv SUA, Rusia, România, Spania, Polonia, Chile, Mexic, Coreea, Japonia, Turcia, Grecia, China, Austria, Italia și Ungaria. Așadar este un eveniment la care nu mulți au acces și este păcat ca cei din județ, dar și din țară, chiar și din străinătate să nu participe la acest eveniment. Da, avem semnale că vor fi prezenți și oameni din alte state și colțuri ale țării. Acest lucru nu poate decât să ne bucure și să ne dea încredere că tot ceea ce facem este în sprijinul comunității.
Reporter: Credeți că va avea continuitate acest festival?
Mihai Panaitescu: Consider că acest festival va avea continuitate și va deveni un brand al județului nostru. Deși perioada de organizare a fost una foarte scurtă, am reușit împreună cu domnul profesor Theodore Coresi, directorul artistic al festivalului, să creăm un comandament care lucrează non-stop pentru acest eveniment special. Pentru anul viitor vrem să aducem alături de noi și alte forțe artistice și ne dorim să introducem în repertoriul festivalului și spectacole de balet. Sprijinul financiar al acestui festival a fost asigurat de către Consiliul Județean Hunedoara, Primăria Deva, prin Centrul de Cultură „Drăgan Muntean”, și Primăria Hunedoara. Totodată vreau să mulțumesc și sponsorilor HeidelbergCement, Hotel Wien și Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei.
Actualitate
Deveanul acuzat de instigare publică în mediul online, pus sub control judiciar
Bărbatul de 53 de ani, din Deva, acuzat de instigare publică în mediul online, a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, bărbatul ar fi folosit rețeaua de socializare pentru a lansa un apel public la comiterea de acțiuni îndreptate în vederea suprimării vieţii persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în cadru Curţii Constituţionale.
“Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara efectuează cercetări într-o cauză având ca obiect comiterea infracţiunii de instigare publică, prev. de art. 368 alin. (1) din Codul penal, constând în aceea că suspectul B.M.L. a folosit reţeaua de socializare FACEBOOK pentru a lansa un apel direct şi public la comiterea de acţiuni îndreptate în vederea suprimării vieţii persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în cadru Curţii Constituţionale. Astfel, în data de 06.12.2024, inculpatul B.M.L, utilizând contul de FACEBOOK, a publicat un material video prin care instigă publicul la comiterea unor acte de violenţă extremă împotriva persoanelor din cadrul Curţii Constituţionale. În acest clip video, inculpatu1 B.M.L. a solicitat public omorârea personalului Curţii Constituţionale prin executarea „la zid” şi a cerut în mod direct sprijin pentru a obţine arme de foc necesare asasinatului, spunând că doreşte să realizeze personal execuţia”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
În cauză, au fost efectuate două percheziţii domiciliare, bărbatul fiind, în prima fază, reținut pentru 24 de ore. Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara a dispus în cazul său luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile.
„Punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi luarea măsurii preventive a controlului judiciar reprezintă etape şi măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie”, precizează procurorii.
Actualitate
Deva: Începe plata pentru personalul din secțiile de votare, de la alegerile parlamentare și prezidențiale din 2024
Începând de marți, 17 decembrie 2024, va începe plata indemnizațiilor și a indemnizațiilor de protocol pentru președinții, locțiitorii, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, operatorii de calculator ai acestora și informaticienii, aferente participării la alegerile pentru președintele României, Senat și Camera Deputaților din anul 2024, au informează reprezentanții Primăriei Municipiului Deva.
“Între 17 și 20 decembrie 2024, Primăria Municipiului Deva va efectua plățile pentru cele 46 de secții de votare care au funcționat în cadrul alegerilor menționate. Plățile vor fi realizate atât prin transfer electronic, cât și pentru persoanele care au optat să își ridice personal banii de la casieria Primăriei Municipiului Deva, situată în Piața Unirii, nr. 4, în camerele nr. 21 și nr. 23”, arată reprezentanții Primăriei Deva.
Reprezentanții Primăriei Deva mai transmit că indemnizațiile vor fi eliberate personal pe baza actului de identitate valabil (în original), sau, după caz, pe baza procurii notariale, în cazul în care persoana care ridică indemnizația nu este cea înscrisă în statul de plată. Persoana împuternicită va trebui să prezinte actul de identitate.
Programul pentru plata indemnizațiilor:
- Marți, 17 decembrie 2024, între orele 8:30 – 17:00
- Miercuri, 18 decembrie 2024, între orele 8:30 – 17:00
- Joi, 19 decembrie 2024, între orele 8:30 – 17:00
- Vineri, 20 decembrie 2024, între orele 8:30 – 17:00
Actualitate
Firmele de top din județul Hunedoara, premiate de Camera de Comerț și Industrie
Camera de Comerț și Industrie Hunedoara a premiat, la sala de evenimente Imperial Events din Deva, cele mai performante firme din județ. Evenimentul a avut loc în cadrul GALEI EXCELENȚEI ÎN AFACERI – TOPUL FIRMELOR DIN JUDEŢUL HUNEDOARA, Ediția 2024.
„Premiem afaceri care fac bine”
Ediția din acest an a fost organizată sub titlul PREMIEM AFACERI CARE FAC BINE! Cu această ocazie s-au prezentat, în fața comunității locale și a participanților, pe lângă performanțele economice ale firmelor care au înregistrat rezultate financiare foarte bune în anul precedent, și proiecte și inițiative sociale susținute de mediul de afaceri local. Aceste proiecte au avut un impact pozitiv asupra comunității și au fost derulate prin ONG-uri și GAL-uri, fiind, totodată, și inițiative individuale. „Sunt bucuroasă că am putut să organizăm acest eveniment, mai ales că trecem printr-o perioadă destul de dificilă pentru mediul de afaceri. Totuși, mediul de afaceri a răspuns pozitiv invitației noastre și ne bucurăm că la acest eveniment avem peste 80 de firme premiate. Le transmit tuturor multă sănătate și un An Nou mult mai bun, pentru că știm care au fost datele financiare. Acestea au fost bune, dar ne dorim să fie și mai bune. În același timp, îi îndemn pe toți să se alăture inițiativei pe care am avut-o la această ediție a Topului Firmelor Hunedorene, „Premiem afaceri care fac bine!”. Credem că este important ca, împreună cu mediul de afaceri, cu ONG-urile și cu autoritățile publice, să construim o entitate în care să se simtă solidaritatea, iar resursele pe care le avem să le folosim pentru proiecte sociale, care pot să aducă progres comunității”, a spus Crinela Gafton, directorul Camerei de Comerț și Industrie Hunedoara.
Este nevoie de o legislație fiscală simplificată
Pe de altă parte, cel mai important eveniment de business din județ – TOPUL FIRMELOR 2024, aflat la cea de-a XXXi-a sa ediție, reprezintă nu doar cadrul perfect pentru sărbătorirea succesului financiar, dar contribuie și la stabilirea unor relații mai puternice între companii și partenerii sociali din județ, încurajând și alte firme să investească în comunitate. Cu această ocazie s-au trimis și mesaje clare către decidenții politici, prin care se cere o legislație fiscală simplificată, care ar aduce doar beneficii. „Ne bucurăm că avem succes cu această acțiune. Suntem la a XXXI-a ediție și avem la fel de mulți participanți ca la ediția aniversară, cea de anul trecut. Mesajul pe care îl transmitem noi, Camerele de Comerț, către decidenții politici, în principal, este cel de a asigura o legislație fiscală mai simplificată. În ultimele 84 de luni am avut 554 de modificări ale Codului Fiscal prin 107 Hotărâri de Guvern și Ordonanțe de Urgență. E nevoie de predictibilitate și mediul de afaceri a dovedit că se poate descurca chiar și când nu i se asigură toate condițiile. Eu sunt optimist și mă bucur că județul Hunedoara are, și în Topul Național, peste 100 de firme care sunt între primele zece locuri pe domenii de activitate. Sper ca, și în continuare, să asistăm la aceeași tendință de dezvoltare a județului Hunedoara”, a declarat Viorel Arion, președintele Camera de Comerț și Industrie Hunedoara.
Pentru dezvoltarea economică și socială a județului
Organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, acest Top constituie un mijloc eficient de a promova activ firmele locale, care au obţinut în fiecare an rezultate economice foarte bune. Cei prezenți au opinat că aceste rezultate duc la o dezvoltare nu doar economică, ci și socială, a județului Hunedoara. „Este un eveniment deosebit. Este un eveniment festiv și sunt onorat că particip. Este un lucru încurajator pentru toate firmele din județul Hunedoara și firmele care au câștigat sunt un exemplu demn de urmat pentru toate societățile comerciale. Camera de Comerț cultivă un mediu concurențial pentru firme și pentru dezvoltarea județului Hunedoara. Sunt prezent la acest eveniment pentru a aduce salutul și mulțumirile Consiliului Județean și al președintelui Laurențiu Nistor și promitem că suntem alături de mediul de afaceri pentru dezvoltarea acestor firme, dar și pentru dezvoltarea economică și socială a județului Hunedoara. Este ceva deosebit ce se petrece la această acțiune, eu participând în premieră la un astfel de eveniment, și sper să vin și în viitor. Am fost impresionat de numărul mare de firme care au fost premiate cu acest prilej”, a transmis Ioan Demeter, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara.
Motorul economiei
Clasamentul firmelor premiate a fost realizat pe baza rezultatelor financiare ale fiecărei firme pe anul 2023, înregistrate la Ministerul Finanţelor Publice. Reprezentanții autorităților publice și-au exprimat gratitudinea față de aceste firme de top, care reprezintă motorul economiei. „Îi felicit pe organizatori. De asemenea, felicitări și întreaga gratitudine pentru toți antreprenorii care au participat la acest eveniment pentru că, până la urmă, ei sunt motorul economiei noastre și trebuie ca fiecare reprezentant al autorităților statului să fie foarte atent la nevoile pe care acești oameni le au”, a menționat Doris Visirin, prefectul județului Hunedoara.
Sprijin pentru parteneriatele public – privat
Criteriile de grupare au fost stabilite în funcţie de domeniile de activitate şi mărimea firmei, iar indicatorii de eficienţă au luat în considerare cifra de afaceri, profitul de exploatare, rata profitului curent, eficienţa utilizării resurselor umane, efortul de dezvoltare și eficienţa utilizării capitalului angajat. Acești indicatori de eficiență ar putea crește prin dezvoltarea parteneriatelor public-privat, pe care autoritățile declară că doresc să le sprijine. „Cel mai important lucru este ca noi, administrațiile locale, să fim alături de tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri privat. Felicităm acest mediu pentru performanță și pentru faptul că se străduie ca, de-a lungul timpului, să dezvolte business-ul din județul Hunedoara și să crească numărul de angajați, ceea ce este extrem de important pentru noi, ca administrație locală și județeană. Mesajul pe care trebuie să-l dăm cu toții este acela că acest parteneriat public – privat poate strânge forțele împreună pentru crea lucruri bune, constructive, pentru viitorul tuturor, a precizat Lucian Rus, primarul municipiului Deva.
Momente deosebite
La întocmirea clasamentului din acest an au participat 12.805 societăţi comerciale hunedorene, societăţi cooperative/organizaţii cooperative, institute de cercetare şi regii autonome, dintre care, după aplicarea criteriilor eliminatorii, au fost selecţionate conform metodologiei 4.372 firme, 1.155 dintre acestea fiind clasate în top pe primele 3 locuri. Evenimentul s-a încheiat prin momente artistice deosebite, prezentate de către Dubașii de la Vețel și Nicole Cherry.
TOP 10 al celor mai bune firme din județul Hunedoara
1. ARCELORMITTAL HUNEDOARA SA
2. SEWS ROMANIA SRL
3. FARMACEUTICA REMEDIA DISTRIBUTION & LOGISTICS SRL
4. ASSA ABLOY ENTRANCE SYSTEMS PRODUCTION ROMANIA SRL
5. BESSER ROMANIA SRL
6. AMER SPORTS RO SRL
7. T&O PRODCOM SRL
8. ADACONI SRL
9. DRUPO SRL
10. LABORATOARELE FARES BIOVITAL SRL
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident tragic pe DN 68, în apropiere de Hațeg: Un șofer și-a pierdut viața
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Magia Crăciunului. Brăduți împodobiți de locatari, în scara blocului în care locuiesc, în Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incidente pe drumurile publice în județul Hunedoara: Viteza, alcoolul și fuga de la locul faptei pun în pericol siguranța circulației
-
Economiccu 2 zile in urma
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,11%, în noiembrie 2024
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Final de an bun pentru administrația din Pestișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Dosar penal întocmit de polițiști, sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noul Parlament, convocat pe 20 decembrie. Decretul, semnat de președintele Klaus Iohannis