Connect with us
Data: 11/10/2024
.

Actualitate - Eveniment

Despre Király (König) Pál, de numele căruia se leagă primele săpături arheologice de la Sarmizegetusa

Publicat

pe

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva continuă expunerea online a activității Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara și a rolului pe care membrii acesteia l-au avut în cultura hunedoreană de la sfârșitul secolului al XIX – lea și începutul secolului al XX – lea.

În rândurile de mai jos, dr. Cristina Bodό, cercetător științific, Secția de Arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, vă prezintă activitatea desfășurată de către Király (König) Pál în cadrul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara.

 

 

Király (König) Pál

Advertisement

 

„Începutul săpăturilor arheologice de la Sarmizegetusa (jud. Hunedoara) se leagă de numele lui Király Pál şi Téglás Gábor şi de activitatea Societăţii de Istorie şi Arheologie a comitatului Hunedoara.

Király Pál s-a născut pe 30 iunie 1853. A urmat şcolile din Komárom, Esztergom şi Szombathely, apoi a continuat studiile la Universitatea din Budapesta.

În anul 1877 ajunge la Deva ca profesor la Școala Reală, unde a început și activitatea de cercetare în domeniul istoriei. A devenit membru al Societăţii chiar de la înfiinţarea ei, în 1880. Dacă în primele comunicări prezentate se ocupă de probleme ale epocii moderne, odată cu începerea săpăturilor de la Sarmizegetusa, îşi descoperă chemarea: studiul epocii romane, domeniu în care se va face remarcat.

Desfăşoară o activitate diversă: este profesor la Școala Reală din Deva, bibliotecar al Societăţii, împreună cu Téglás Gábor întreprinde săpături arheologice la Sarmizegetusa şi efectuează periegheze, participă la diverse congrese științifice, prezintă comunicări şi publică lucrări legate de descoperirile de la Sarmizegetusa, de cultul lui Mithras, aria cercetărilor sale extinzându-se permanent. Rezultatele remarcabile legate de templul lui Mithras au avut un ecou deosebit, atrăgând interesul a numeroși specialiști străini, care au și venit să viziteze personal situl și muzeul din Deva, pentru a examina monumentele.

Cât timp a locuit la Deva, şi chiar după ce a fost mutat, a ţinut numeroase comunicări la şedinţele Societăţii. Una dintre temele preferate, cea în care a şi devenit specialist, a fost problematica cultului lui Mithras. După ce a prezentat o serie de comunicări privind descoperirile de la Sarmizegetusa, apoi din alte părţi ale Daciei, a început lucrul la un studiu cuprinzător cu privire la cultul lui Mithras, ajungând să atragă atenţia lumii ştiinţifice asupra sa cu lucrarea „Mithraeumul de la Sarmizegetusa” („A Sarmizegethusai Mithraeum”), publicată în seria arheologică a Academiei Maghiare în 1886.

Advertisement

Király Pál a fost solicitat să scrie și monografia orașului Alba Iulia. Publică doar primul volum, ce curpinde istoria antică zonei (Alba Iulia, 1892); aproximativ în aceeași perioadă scrie o monografie a Sarmizegetusei, tipărită în 1891. Acestora li se adaugă lucrarea care s-a dorit a fi de sinteză – Dacia Provincia Augusti, publicată după ce a plecat de la Deva,  în 1893-1894.

A făcut parte din comitetul de primire al împăratului Francisc Iosif care, aflat pe teritoriul comitatului, pe 18 septembrie 1887 vizitează timp de o oră muzeul Societăţii. Cu această ocazie îi sunt prezentaţi împăratului membrii conducerii, inclusiv bibliotecarul Király Pál care, în timpul vizitării colecţiilor muzeului, ţine o scurtă prelegere despre descoperirile mithriace aflate în sala a patra a muzeului.

În a doua jumătate a anului 1891 pleacă din Deva, după ce este numit director al Gimnaziului din Biserica Albă (Serbia, Voivodina).

Activitatea sa susţinută, plină de interes pentru istorie, a făcut să fie foarte apreciat în cadrul Societăţii de Istorie şi Arheologie a comitatului Hunedoara, astfel că în cadrul adunării generale din septembrie 1911 a fost ales membru de onoare al Societăţii” relatează dr. Cristina Bodό.

 

Imagini:

Advertisement
  1. Király Pál (după Ország Világ, 1887)
  2. Pagină dintr-un raport al lui Király Pál (Arhivele Naționale, Serviciul Județean Hunedoara)

 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vă invită să vizionați prezentarea de astăzi pe pagina de Facebook a muzeului: https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției:  www.mcdr.ro.

Advertisement

Actualitate

,,Festivalul Toamnei și a Recoltei”, în weekend, la Deva. Restricții de circulație în zona Pieței Cetății

Publicat

pe

Redactat de

În Piața Cetății, din municipiul Deva, va avea loc, în weekendul care urmează, „Festivalul Toamnei și a Recoltei”.

Evenimentul, organizat în perioada 11 – 13 octombrie, între orele 17:30 și 22:00, include târg de produse tradiționale și spectacole susținute de interpreți de renume de muzică populară și ușoară.

Restricții de circulație în zona Pieței Cetății

Pentru buna desfășurare a festivalului, au fost instituite restricții de circulație. Astfel, începând din această după-amiază, de la ora 16:00, până luni, 14 octombrie 2024, ora 10:00, accesul autovehiculelor în parcarea amenajată în Piața Cetății Deva, precum și în parcarea Complexului “Aqualand” Deva este restricționat pentru montarea scenei de spectacole și amplasarea standurilor pentru comercianți.

“Organizatorul acestui eveniment și Primăria Municipiului Deva fac apel la toţi participanţii la traficul rutier să respecte restricţiile instituite şi semnalizarea temporară. Totodată, sunteți așteptați să vă bucurați de spectacole și de produsele oferite de producători și comercianți”, au transmis reprezentanții administrației publice locale.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Bărbat din Petroșani, dispărut când se ducea să își ridice pensia

Publicat

pe

Redactat de

Astazi, 08 octombrie 2024, în jurul orei 15:20, Poliția Municipiului Petroşani a fost sesizată de o femeie despre faptul că unchiul său, Bălăcescu Gerard, de 59 de ani, din Petroșani, în data de 07 octombrie 2024, în jurul orei 08:30 a plecat de la domiciliu pentru a se deplasa la un oficiu poștal pentru a ridica pensia, însă nu a mai revenit acasă.

Bărbatul prezintă următoarele semnalmente: înălţime 1,85 metri, constituție fizică atletică, părul alb, scurt, barbă
albă, ochii căprui, are problem dentare (dinți lipsă).

La momentul plecării voluntare, bărbatul avea asupra sa cartea de identitate (nu se cunosc articolele de îmbrăcăminte pe care le purta când a plecat de la locuinţă).

La fața locului s-a deplasat echipa operativă care a efectuat cercetări în vederea depistării bărbatului, care a fost dat în urmărire națională.
Persoanele care dețin informații utile găsirii acestuia sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să se adreseze cele mai apropiate unități de poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

13 octombrie, Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Publicat

pe

Redactat de

Pe 13 octombrie, se sărbătorește Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, un eveniment instituit de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite începând cu anul 2009.

Această zi este dedicată promovării unei culturi globale de prevenire și atenuare a efectelor dezastrelor naturale.

Pentru a aborda efectele negative ale fenomenelor meteorologice extreme și altor dezastre imprevizibile, informarea și pregătirea populației sunt esențiale. Măsurile de protecție trebuie adaptate în funcție de specificul fiecărui tip de pericol.

Activități programate

În contextul acestei sărbători, pe 11 octombrie, paramedicii ISU Hunedoara, împreună cu Crucea Roșie, vor organiza maratonul „Sănătoși de mici” în municipiul Lupeni, începând cu ora 11:00. În cadrul acestui eveniment, copiii vor avea oportunitatea de a participa la ateliere de prim ajutor și de a învăța regulile de siguranță necesare în caz de dezastre.

În aceeași zi, subunitățile ISU din Deva, Petroșani, Hunedoara și Orăștie vor desfășura exerciții de alarmare și evacuare în instituțiile de învățământ locale, inclusiv Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva și Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani, implicând elevi și cadre didactice.

Porti deschise la ISU Hunedoara

Sâmbătă și duminică, între orele 10:00 – 15:00, subunitățile ISU Hunedoara din diverse orașe vor avea porțile deschise pentru public, oferind ocazia cetățenilor să se informeze despre tehnica de intervenție utilizată de salvatori.

Advertisement

Campanie de informare

În aceeași perioadă, între orele 11:00 – 15:00, inspectorii de prevenire vor fi prezenți în Piața Unirii din Deva, unde vor distribui materiale informative despre comportamentul adecvat în situații de urgență. Cetățenii vor putea discuta și despre oportunitățile educaționale și carierele militare cu specialiști din Serviciul Resurse Umane.

Implicarea voluntarilor

ISU Hunedoara va sublinia, de asemenea, rolul important al voluntarilor în comunitate, explicând ce presupune munca unui voluntar și condițiile de înscriere în programul „Salvator din pasiune”.

Aceste inițiative sunt menite să crească gradul de conștientizare asupra riscurilor de dezastre și să promoveze siguranța comunității.

Citeste mai mult ...

ANGAJAM femeie de serviciu

Societate Comercială angajează femeie de serviciu din Hunedoara, program de lucru 8 ore, carte de munca, salariu motivant.
Se iau in considerare doar CV-urile depuse la sediul din Hunedoara, str. Eroilor 2bis.
Relații suplimentare la telefon 0254 715 497.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate