Connect with us
Data: 30/04/2024
.

Actualitate

Deva a avut, în 2017, patru primari

Publicat

pe

În mod normal, 2017 a fost un an neelectoral, ca și cel aflat abia la începuturile sale, următoarele alegeri, cele europarlamentare și cele prezidențiale, urmând a se desfășura în 2019. Cu toate acestea, 2017 a fost un an electoral în trei localități din județul Hunedoara, desfășurându-se alegeri pentru desemnarea noilor primari în comuna Sălașu de Sus și în municipiile Lupeni și Deva.

Dinastia Resmeriță

Pe 11 iunie s-au organizat alegeri parțiale la Lupeni și Sălașu de Sus, câștigătorii funcției de primar din 2016, Cristian Resmeriță, în municipiu, și Sorin Marica, în comună, ambii de la PSD, renunțând la acest post în favoarea unuia de parlamentar, primul ca senator, iar celălalt ca deputat. La Lupeni, unde au fost șase candidați, a câștigat, clar, Lucian Resmeriță, fratele parlamentarului și fiul lui Cornel, cel ce fusese primar până în vara lui 2016, perpetuând dinastia familiei în municipiul din Valea Jiului. Dacă alegerea lui Lucian Resmeriță nu a cam mirat pe nimeni, surpriza a reprezentat-o candidatul PRM, Radu Napău, al doilea în preferințele electoratului din Lupeni, care l-a depășit pe Cristian Roșu, de la PNL, al treilea clasat. Surprinzătoare a fost și clasarea pe poziția a patra a candidatului independent Cristina Ciucu, care s-a plata înaintea lui Constantin Brândușe, de la ALDE, și Emil Țărcan, de la USR, ambii reprezentând partide parlamentare. Și la Sălașu de Sus, unde au fost trei candidați, rezultatele au fost cele scontate, Ioan Vlad, de la PSD, câștigând în fața lui Ion Tirea, de la PNL, și a lui Virgil Haitău, de la ALDE.

Condamnarea lui Muntean

Alegeri parțiale pentru postul de primar au fost și la Deva, pe 5 noiembrie, ca urmare a condamnării lui Mircia Muntean, de la PSRO, câștigătorul scrutinului din iunie 2016, la o pedeapsă privativă de libertate. Pe 24 aprilie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a României l-a condamnat pe Mircia Muntean, prin sentinţă definitivă, la şase ani de închisoare, cu executare, în procesul în care a fost acuzat că a condus, în 2014, în stare de ebrietate, în urma apelui făcut de fostul primar al Devei. Instanța a judecat apelul după ce în iunie 2016, la câteva zile după ce a redevenit primar, Mircia Muntean a fost condamnat de ÎCCJ la şase ani de închisoare, în dosarul în care a fost judecat pentru conducerea sub influenţa alcoolului. Pedeapsa pentru infracţiunea comisă în toamna anului 2014 a fost de doi ani de închisoare, dar s-a adăugat condamnării mai vechi, de patru ani de închisoare, cu suspendare, pentru infracţiuni legate de abuzul în serviciu.

Advertisement

Mareș, trei zile în fruntea municipalității

În aceeași zi de 24 aprilie Mircia Muntean s-a predat la Poliție, pentru a fi încarcerat, mandatul său încetând de drept, conform legislației în vigoare. În atare condiții, în fruntea Primăriei municipiului Deva a rămas unul dintre viceprimari, Răzvan Mareș, tot de la PSRO, căruia, ori de câte ori lipsea, Mircia Muntean îi delega atribuțiunile de primar. După cum mergeau lucrurile în Consiliul Local (CL) Deva, Răzvan Mareș părea a avea cele mai mari șanse de a fi numit primar interimar, până la organizarea de noi alegeri, dar a fost edil-șef doar trei zile.

Interimat de șapte luni pentru Moș

Pe 27 aprilie, conform unui ordin al prefectului, CL Deva a fost convocat în ședință extraordinară pentru alegerea unui primar interimar dintre cei doi viceprimari, această funcție fiind deținută, alături de Răzvan Mareș, și de Ovidiu Moș, de la PSD. Pentru alegerea primarului interimar erau nevoie de 11 voturi din totalul celor 21 de consilieri, pe care PSRO, cu șase reprezentanți în legislativul din reședința de județ, le putea strânge în urma colaborării cu PNL, cu cinci oameni în CL. Dar la ședință lucrurile au stat altfel. Cei de la PNL și PSRO au anunțat că nu vor participa la ședință, și, în acest fel, nu era cvorum, PSD, cu șase consilieri, alături de ALDE și UDMR, cu câte doi reprezentanți, putând aduna doar zece voturi. La ședință, însă, s-au prezentat doi consilieri ai PSRO, Ioan David și Florin Mureșan, arătând că există „defecțiuni” în PSRO, și unul, Sebastian Bara, de la PNL, existând cvorumul, prin prezența a 13 persoane, iar Ovidiu Moș a fost ales primar interimar al municipiului Deva, cu 12 voturi pentru și unul împotrivă, deținând această funcție vreme de șapte luni.

Oancea, ales la a treia încercare

Advertisement

După o perioadă de incertitudini, Guvernul a decis organizarea alegerilor parțiale la Deva pe 5 noiembrie, în cursă înscriindu-se nouă candidați. Viceprimarii Răzvan Mareș și Ovidiu Moș nu au candidat, primul renunțând în favoarea PNL, dar la PSD nu a fost liniște. Social – democrații din Deva au venit cu trei propuneri, Ovidiu Moș, Radu Barb, directorul de la ADEH, și doctorul Emil Stoica, care a candidat și în 2016, dar fără un sprijin prea mare din partea PSD, dar conducerea de la județ, cu girul celor de la București, l-a nominalizat pe Petru Mărginean, fostul primar, care pierduse, la alegerile anterioare, din postura de membru al PNL. Cei de la PNL au intrat în cursă cu Florin Oancea, aflat la a treia candidatură, în 2012 ca independent, iar în 2016 din partea ALDE. Cei de la ALDE l-au propus pe Ovidiu Popa care, anterior acceptării candidaturii, fuse consilier județean din partea PNL. O candidatură interesantă a fost aceea a doctorului Marius Blendea, ca independent, dar sprijinit de PRO România, formațiunea lui Victor Ponta, și de nemulțumiții din PSD. În urma scrutinului, primar al Devei a devenit Florin Oancea, acesta câștigând clar în fața lui Petru Mărginean și Marius Blendea, voturile primite de către aceștia, chiar și dacă s-ar fi cumulat, nefiind suficiente pentru a le depăși pe cele ale candidatului PNL+PSRO. A surprins clasarea pe locul patru a lui Lucian Davidoni, de la USR, la fel ca și poziția a cincea obținută de independentul Velu Călușer, aceștia, ca și cei plasați înaintea lor, depășind pragul electoral. Ceilați patru candidați, respectiv Ovidiu Popa, de la ALDE, independentul Eduard Cristoi, Vasile Iovan, de la PMP, și Ioan Brândușe, de la PSR, nu au atins pragul electoral, iar voturile primite au fost mai puține decât semnăturile necesare pe listele de susținere la înscrierea în cursa electorală. Legat de rezultat, mai trebuie subliniat și faptul că Florin Oancea a obținut un număr aproape similar de voturi cu Mircia Muntean ca și candidat al PSRO, lucru care duce, aritmetic, la concluzia că nu PSD și ALDE au „deturnat” alegătorii PNL, ci USR și independenții, iar liberalii, cu siguranță, se gândesc la acest aspect. Florin Oancea și-a preluat mandatul de primar, în mod oficial, pe 29 noiembrie 2017.

Advertisement

Actualitate

Autoturism în flăcări, pe A1. Șoferul s-a autoevacuat

Publicat

pe

Redactat de

În urmă cu puțin timp, pompierii Secției Ilia au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism care se deplasa pe autostrada A1.

Evenimentul a avut loc la km 406, sens de mers Deva – Timișoara și din fericire, conducătorul auto, un tânăr în vârstă de 24 de ani, a reușit să se autoevacueze la timp.

La sosirea echipajelor operative, s-a constatat faptul că incendiul se manifesta la compartimentul motor al autoturismului care funcționa cu sistem GPL.

Pompierii au lichidat cu promptitudine flăcările, înlăturând astfel pericolul unei explozii.

Cauza probabilă producere a incendiului urmează a fi stabilită.

Citeste mai mult ...

Actualitate

PNL Hunedoara, o echipă puternică pentru Consiliul Județean

Publicat

pe

Redactat de

O echipă de profesioniști propune PNL Filiala Hunedoara la Consiliul Județean Hunedoara, oameni bine pregătiți din diverse domenii de activitate.

Oameni de afaceri, medici, economiști, juriști, ingineri, profesori se regăsesc pe lista PNL Hunedoara pentru funcțiile de consilieri județeni.

Iată lista de consilieri județeni propuși de PNL Hunedoara:

  1. Călin Petru Marian – inginer, fost prefect al județului Hunedoara, director
  2. Irinel – Ioan Faur – economist, director,
  3. Ovidiu – Marian Boldor – licențiat în Științe Politice, consilier parlamentar
  4. Cristina Chivu – istoric, antreprenor
  5. Valeriu Băbău – inginer
  6. Daniel – Ioan Indreiu – inginer
  7. Adrian Sergiu Ciora – notar public
  8. Petre Lucian Gherman – cadru didactic universitar
  9. Adrian Zvîncă – economist, antreprenor
  10. Ioan – Ciprian Hodor – medic veterinar
  11. Ioan Prip – dr. inginer
  12. Aurica Lăsconi – inginer, director
  13. Ilie Pârvan – profesor
  14. Ana Monica Olariu – economist, manager
  15. Daniel – Gabriel Bistrian – administrator
  16. Bogdan – Mihai Ștefan – profesor
  17. Sergiu – Tănase Perța -economist, antreprenor
  18. Claudiu Andrei Munteanu – teolog, director
  19. Ioan – Dorin Petrui – medic
  20. Bogdan Nicolas Spinei – student
  21. Sergiu Andrei Amihăesei – inginer
  22. Radu – Alin Păcurar – inginer
  23. Iulia Andreea Hibais – profesor
  24. Mircea Ovidiu Roșu – profesor
  25. Eduard Alexadru Benea – instructor sportiv
  26. Nicușor – Eduard Ștefan – economist, manager
  27. Cristian Valentin Ciorogar – antreprenor
  28. Alexandru Paul Dîlv- jurist
  29. Daniel Giurca – 48 de ani, inginer
  30. Emanuela Diana Balintoni – manager
  31. Adrina Petronela Nicula – economist
  32. Ciprian Marian Suba – tehnician veterinar, viceprimar
  33. Ovidiu Ciolea – profesor
  34. Titus – Simion Halacu – antreprenor
  35. Emanuel – Dorel Oneasă – inginer
  36. Adrian Nicolae Hărăguș – inginer, administrator
  37. Gheorghe Capșa – inginer, administrator
  38. Gheorghe Radu Jula – inginer, administrator
  39. Raul Adrian Maier – inspector
  40. Iulia Maria Ciherean – profesor

FOTO: FACEBOOK PNL FILIALA HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Peste 600 de polițiști la datorie, în perioada 30 aprilie 2024 – 06 mai 2024

Publicat

pe

Redactat de

Nu mai puțin de 600 de polițiști vor fi la datorie în perioada 30 aprilie 2024 – 06 mai 2024, pe zara județului Hunedoara.

Aceștia au ca prioritate prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi intervenţia operativă în cazul producerii unor fapte antisocial.

”În perioada 30 aprilie 2024 – 06 mai 2024, peste 600 de poliţişti vor acţiona, zilnic, pe raza judeţului Hunedoara, în cadrul dispozitivului curent de ordine şi siguranţă publică, având ca prioritate prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi intervenţia operativă în cazul producerii unor fapte antisociale. Poliţiştii hunedoreni – în special din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigarea fraudelor, acţiuni speciale şi investigaţii criminale – vor fi la datorie, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, în special în zonele de agrement, în pieţe, târguri şi oboare, dar şi în proximitatea lăcașelor de cult, unde vor avea loc ceremonii religioase prilejuite de sărbătoarea creştină a Învierii Domnului (Sfintele Paşti). Poliţiştii vor fi prezenţi atât în localităţile urbane şi cât şi în mediul rural, în special în zona lăcaşurilor de cult sau a locurilor de pelerinaj, pentru prevenirea oricăror evenimente ce ar putea degenera în încălcări ale legii. Totodată, poliţiştii din cadrul Poliţiei Transporturi îşi vor intensifica în această perioadă activităţile de patrulare a trenurilor de călători, în staţii şi triaje şi vor avea în mod deosebit în atenţie verificarea asigurării pazei bunurilor şi a valorilor monetare. Poliţiştii rutieri vor acţiona cu autospecialele dotate cu echipamente de măsurare a vitezei pe tronsoanele intens circulate ale drumurilor naţionale şi judeţene, precum şi pe autostrada A1, în scopul prevenirii accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, a fluidizării circulaţiei şi a combaterii vitezei excesive”, informează reprezentanții IPJ Hunedoara.

FOTO: IPJ HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate