Actualitate - Eveniment
Deva și alte 39 de localităţi rămân 24 de ore fără apă
Furnizarea apei reci va fi sistată, joi, de la ora 00:00 până la ora 24:00, în 40 de localități, între care și municipiul Deva. Motivul acestei sistări este reprezentat de reparațiile ce urmează să fie efectuate la conducta de apă DN 1000 în zona Strei. Astfel, vor rămâne fără apă la robinete locuitorii din Subcetate, Plopi, Bretea Streiului, Bretea Română, Vâlcele, Valcelele Bune, Gânțaga, Covragiu, Bățălari, Măceu, Ruși, Ocolișu Mare, Strei, Streisângiorgiu, Nădăștia de Jos, Nădăștia de Sus, Călan, Crișeni, Strei-Săcel, Călanu Mic, Batiz, Petreni, Băcia, Tâmpa, Totia, Simeria Veche, Simeria, Uroi, Săulești, Sântandrei, Bârcea Mare, Sântuhalm, Cristur, Bârcea Mică, Deva, Mintia, Șoimuș, Bălata, Herepeia, Vețel.
Actualitate
O nouă ediție de succes a Festivalului „Drăgan Muntean”. Tineri talentați și artiști consacrați au adus bucuria cântecului popular în fața publicului

Cea de-a XII – a ediție a festivalului – concurs dedicat celui mai iubit doinitor al hunedorenilor Drăgan Muntean și-a desemnat laureații. Au fost două zile pline de folclor autentic la Deva, evenimentul reunind tineri interpreți talentați din toată țara care, alături de artiști consacrați, au adus în fața publicului bucuria cântecului popular românesc.
Festivalul – Concurs Național de Interpretare Vocală a Cântecului Popular Românesc „Drăgan Muntean”, desfășurat în 24 și 25 aprilie 2005, la Centrul Cultural ce îi poartă numele inegalabilului interpret, s-a încheiat vineri seară, cu un spectacol de Gală impresionant.
Evenimentul, organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, și Primăria Municipiului Deva, prin Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, a reunit tinere talente din întreaga țară, dar și nume mari ale folclorului românesc, care au urcat pe scena de la Deva.
La ediția din acest an a festivalului s-au înscris 72 de tineri interpreți, iar 23 dintre aceștia au intrat în concurs, după preselecție. Concursul propriu-zis a avut loc joi, tinerii soliști venind în fața prestigiosului juriul și a publicului cu un repertoriu foarte valoros. Invitați în recital, în prima seară a festivalului, au fost îndrăgiții interpreți Bogdan Toma, Cristian Pomohaci, Cristina Muntean, Petrică Miulescu Irimică, Ovidiu Olari, spectacolul de joi seara fiind prezentat de cunoscuta Felicia Stoian.
Ca de obicei, juriul festivalului – format din personalități marcante, a avut o misiune dificilă deoarece toți concurenții s-au ridicat la un nivel foarte înalt. După o jurizare grea, s-au stabilit cei nouă câștigători, decernarea premiilor având loc vineri seara, la Gala Laureaților, prezentată de cunoscuta Iuliana Tudor.
Trofeul Festivalului „a mers” în Sălaj. Alice Ghile, marea câștigătoare
La final, juriul a decis în unanimitate să acorde trofeul ediției a XII-a a Festivalului „Drăgan Muntean” tinerei interprete Alice Olivia Ghile, din județul Sălaj. Premiul I al festivalului a fost câștigat de Sorin Cheva Năstasie, din județul Caraș – Severin, premiul fiindu-i înmânat de Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara. Premiul II a fost obținut de Alexandra Ilinca Dincă, din județul Argeș. Premiul i-a fost înmânat acesteia de Lucian Ioan Rus, primarul municipiului Deva. Premiul al III -lea a fost câștigat de Petronela Popa, din Suceava, și de hunedoreanul Vlad Lință. Pe lângă trofeul festivalului și cele trei premii, au mai fost acordate alte patru Premii speciale, dintre care unul oferit de „Asociația Pădurenilor”, condusă de cunoscutul solist Bogdan Toma. Seara s-a încheiat cu recitaluri ale interpreților Ciprian Roman, Constantin Enceanu, Alexandra Chira, Cristian Fodor, dar și Valentina Vasia Oprea, laureata ediției din 2024 a festivalului.
Momente inedite
Talentatul caricaturist Gogu Neagoe, din Olt, a realizat portrete pentru cei care au urcat pe scena de la Deva, în cadrul concursului, iar surpriza festivalului a fost prezența la eveniment a nepoatei marelui doinitor al pădurenilor, Maya Muntean.
De menționat că, și la ediția din acest an a festivalului, președinte al juriului a fost cunoscuta și îndrăgita realizatoare de emisiuni TV, Elise Stan, etnomuzicolog, doctor în folclor și președinte al juriului festivalului. Acompaniamentul concurenţilor şi al interpreţilor invitaţi în recital a fost asigurat de către orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” al Centrului de Cultură și Artă al judeţului Hunedoara, condusă de dirijor prof. George Cîlţea.
Festivalul – Concurs Național de Interpretare Vocală a Cântecului Popular Românesc ”Drăgan Muntean” este unul dintre cele mai apreciate evenimente de acest gen din țară, organizat în memoria marelui doinitor al pădurenilor, Drăgan Muntean. Evenimentul este destinat tinerilor interpreți amatori, soliști vocali de muzică populară, dornici și preocupați să culeagă și să interpreteze cântece populare autentice românești.
Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara și directorul festivalului
„A fost o nouă ediție extraordinară a Festivalului – Concurs „Drăgan Muntean”, organizat pentru prima dată la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, cu concurenți mulți și foarte buni. Juriul a avut o misiune deosebit de dificilă. În ambele seri au fost recitaluri ale interpreților consacrați. Este îmbucurător faptul că festivalul a crescut foarte mult, de la an la an. Nu întâmplător vin și se înscriu cu zecile tineri talentați din toată țara. Este un festival mare, la ora actuală, în România. Puține festivaluri se mai bucură de o asemenea participare și faptul că participă interpreți din toate zonele, care vin de departe, de la distanțe mari, inclusiv din Republica Moldova, denotă că acest festival este cunoscut și urmărit. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la reușita acestei ediții, Consiliului Județean Hunedoara, Primăriei Municipiului Deva, prin Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva”.
Câștigătorii celei de-a XII-a ediții a Festivalului-Concurs „Drăgan Muntean”
Trofeul ,,Drăgan Muntean” – Alice Olivia Ghile – Sălaj
Premiul I – Sorin Cheva Năstasie – Caraș – Severin
Premiul II – Alexandra Ilinca Dincă – Argeș
Premiul III – Petronela Popa – Suceava
Premiul III – Vlad Lință – Hunedoara
Premiul special – Cosmin Cotârlă – Mureș
Premiul special – Sebastian Șerban – Mureș
Premiul special – Valentina Bertea – Suceava
Premiul special din partea „Asociației Pădurenilor” – Ana Anuțoiu – Hunedoara
Sursa foto: Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara
Actualitate
FOTO+VIDEO: Pompierii hunedoreni au salvat viața a două suflete neajutorate

Astăzi, pentru pompierii hunedoreni, misiunile de salvare a doi cățeluși aflați în pericol au avut un final fericit. După două operațiuni atente, pompierii Detașamentelor din Deva și, respectiv, Petroșani au salvat o cățelușă și un cățel care se aflau în medii ostile vieții.
Salvatorii din Deva au scos dintr-un canal aflat în curtea unei gospodării din localitate o cățelușă care a căzut de la o înălțime de 2 metri și era în pericol să se înece.
Intervenția a fost destul de dificilă pentru că deschiderea la suprafață a canalului era prea mică pentru ca un pompier să poată să pătrundă în interior și să ajungă la cățelușa speriată și care lătra fără încetare, cerând ajutor. În final, salvatorii au reușit să o scoată teafără la suprafață.
La Petroșani, aproximativ în același timp, pompierii au salvat un cățel rămas blocat într-un gard metalic. Pentru a putea fi eliberat, echipajul a folosit echipament specific intervențiilor pentru descarcerare.
Intervenția rapidă a salvatorilor a dus la recuperarea în siguranță a cățelului care se afla în pericol să nu mai poată respira. Și această misiune de salvare a unui animal aflat într-o situație care ar fi putut să-i pună viața în pericol, s-a încheiat cu succes.
Când pleacă în astfel de misiuni, pompierii acționează cu profesionalismul și dedicarea care-i caracterizează, pentru că: ”Nicio viață nu trebuie să rămână în pericol!”
FOTO+VIDEO: ISU Hunedoara
Actualitate
Biciclist sub influența alcoolului, rănit în urma unui eveniment rutier

Poliția Municipiului Orăștie a fost sesizată, la data de 23 aprilie a.c., în jurul orei 09:00, cu privire la producerea unui eveniment rutier pe raza localității Homorod.
Din primele verificări efectuate de echipa operativă deplasată la fața locului, s-a stabilit că un bărbat în vârstă de 42 de ani, domiciliat în orașul Geoagiu, în timp ce se deplasa cu bicicleta, s-ar fi dezechilibrat și a căzut pe partea carosabilă.
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o valoare de 1,43 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost transportat la o unitate medicală pentru acordarea de îngrijiri medicale, ca urmare a leziunilor suferite.
În cauză, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cu exactitate a circumstanțelor producerii evenimentului.
- Actualitatecu 3 zile in urma
DSP Hunedoara: Atenție la vipere și căpușe! În ce spitale din județ se găsește ser antiviperin
- Actualitatecu 3 zile in urma
Investiții majore în infrastructura locală prin Programul „Anghel Saligny”: Peste 205 milioane de lei pentru noi proiecte
- Actualitatecu 3 zile in urma
“Servus Hunedoara” – 21 de ani de poveste scrisă zilnic
- Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat din Petroșani, reținut pentru încălcarea a două ordine de protecție
- Actualitatecu 3 zile in urma
Zi de doliu național în România, sâmbătă, în memoria Papei Francisc
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tânăr bănuit de infracțiuni privind protecția animalelor, cercetat de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Intervenție în timpul liber: Un jandarm a prins un bărbat care ar fi furat dintr-un magazin din Petrila
- Actualitatecu 3 zile in urma
Handbalistele de la CSȘ Petroșani, în semifinale