Connect with us
Data: 25/11/2024
.

Actualitate

Deva, unul dintre puţinele oraşe care au decis să reducă taxele şi impozitele locale

Publicat

pe

Subiectul taxelor şi impozitelor ţine prima pagină a presei româneşti de săptămâni bune, iar cetăţenii au fost extrem de interesaţi să ştie când pot începe să îşi plătească „dările” şi, mai ales, în ce cuantum. În municipiul Deva, Consiliul local şi Primăria au decis să nu majoreze aceste taxe, ba mai mult s-a votat reducerea câtorva dintre ele.

Primarul municipiului Deva, domnul Petru Mărginean, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu pe această temă.

Domnule primar, aţi susţinut încă de anul trecut că municipalitatea deveană nu doreşte majorarea taxelor şi impozitelor locale, declarând public că sunteţi adeptul menţinerii sau chiar a reducerii acestora.

Petre Mărginean

Petre Mărginean

Da, aveţi dreptate, am declarat în mai multe rânduri că nu susţinem soluţia majorării taxelor, ba chiar am spus că analizăm posibilitatea de a reduce cuantumul unora dintre ele; desigur, în condiţiile în care suntem nevoiţi să respectăm legislaţia şi hotărârile Guvernului din acest domeniu.

Cum aţi reuşit reducerea acestor taxe şi care sunt ele?

Relativ simplu. În urmă cu 3 ani administraţia din Deva decidea majorarea taxelor locale cu marja maximă admisă, adică 20%. Acest cuantum al taxelor s-a menţinut şi în anii care au urmat, 2011 şi 2012. Am decis acum să renunţăm la cele 20 de procente, astfel încât chiar şi după indexarea de 16 procente decisă de Guvern, devenii să beneficieze de menţinerea sau chiar scăderea unora dintre ele. Spre exemplu, cu aproximativ 4 procente scad impozitele pe clădiri în cazul persoanelor fizice. Mai sunt şi alte reduceri, cum ar fi taxa pentru eliberarea anuală a autorizaţiei pentru activităţile de alimentaţie publică sau taxa pentru amplasarea teraselor sezoniere care sunt şi ele mai mici. Ceea ce vreau, pe de altă parte, să reţineţi este că în totalul bugetului municipiului, cuantumul taxelor şi impozitelor locale nu depăşeşte 16 procente. Prin urmare, este greşit să ne concentrăm pe majorari de taxe şi să împovărăm contribuabilul, când sunt alte metode de a atrage fonduri.

Advertisement

Şi, totuşi, de unde veţi avea bani pentru toate proiectele pe care le veţi derula?

În primul rând cred că este nevoie de o prioritizare a investiţiilor. Nu ne putem permite să aruncăm cu banii – şi aşa puţini – pe investiţii care nu aduc oraşului şi, mai ales cetăţenilor, beneficii reale. Am demonstrat încă de anul trecut că suntem foarte hotărâţi să renunţăm la contractele păguboase ale vechii administraţii, să fim mai atenţi cu cheltuirea banului public şi asta vom face şi în 2013. Este în primul rând o dovadă de respect faţă de cetăţean. Bugetul trebuie gestionat mai eficient, iar devenii nu trebuie să fie împovăraţi suplimentar. Din punctul meu de vedere, este prioritar ca în Deva să atragem noi investitori care, pe lângă faptul că vor crea locuri de muncă, vor aduce şi acel plus la bugetul local prin plata impozitelor pe salarii. Nu cred că este o soluţie să iei tot mai mult de la puţini, ci exact invers, sa iei puţin dar de la cât mai mulţi. Şi, mai este un aspect: fondurile europene.

Exact, era următoarea întrebare pe care doream să o adresez. Aveţi şi aici o strategie clară?

Sigur că da. Atragerea de fonduri europene, prin proiecte care să acopere unele dintre nevoile municipiului, este cu adevărat o soluţie pe care vom merge în acest an şi în cei care vor veni. Ca prioritate pentru acest an este elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, plan care va fi baza de la care vom pleca cu toate celelalte proiecte de investiţii ulterioare. Acesta va statua cu precizie care sunt priorităţile investiţionale, nu cele pe care le doreşte primarul Mărginean sau mai ştiu eu care personalitate vremelnic aflată la conducere, ci priorităţile cetăţenilor, priorităţile comunităţii. Totul se va face transparent şi cu profesionalism, iar ceea ce vă pot asigura este că va fi mult de lucru pentru colegii noştri de la departamentul de programe europene.

Domnule primar, vă mulţumim şi vă dorim succes.

Advertisement

Actualitate

Tânăr cercetat după ce ar fi fost prins cu substanțe interzise, în zona unui cimitir din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Un tânăr, în vârstă de 19 de ani, din Simeria, este cercetat, după ce polițiștii ar fi descoperit asupra sa substanțe interzise.

“Tânărul de 19 ani a fost legitimat de polițiștii Biroului de Ordine Publică din Deva, la data de 23 noiembrie a.c., în jurul orei 04:15, în zona unui cimitir din municipiul Deva. Acesta se afla, împreună cu alți doi tineri, o femeie de 22 de ani și un bărbat de 20 de ani, într-o mașină. În urma controlului corporal, polițiștii au descoperit asupra tânărului de 19 ani (în buzunarul gecii) o țigaretă confecționată artizanal, din foiță de culoare albă, precum și o substanță vegetală uscată, de culoare verde-olive, ambalată într-o hârtie de culoare neagră”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Toate bunurile descoperite de polițiști au fost ridicate și înaintate către S.C.C.O. Hunedoara, în vederea continuării cercetărilor.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Etapă fără surprize în Liga 4 de fotbal Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Sezonul regular din Liga 4 de fotbal Hunedoara este în plină desfășurare. La sfârșitul săptămânii trecute s-au disputat meciurile din etapa a XIV-a.

 

Primele clasate s-au impus lejer

Primele două clasate, Unirea DMO și Gloria Geoagiu, au jucat pe teren propriu și s-au impus fără probleme. Liderul, Unirea DMO, a învins, la Ciula Mare, cu 7-2, pe Dacia Orăștie, partida fiind considerată unul dintre derby-urile etapei. În urma acestui succes Unirea DMO își păstrează poziția din fruntea clasamentului, având, acum, 37 de puncte, iar cei de la Dacia Orăștie rămân pe poziția a cincea, cu 23 de puncte și golaveraj + 11. Pe poziția a doua se menține, cu 34 de puncte, Gloria Geoagiu, care a făcut scorul etapei, 8-0, cu ultima clasată, Minerul Uricani, singura echipă din campionat care nu a acumulat vreun punct până în prezent.

Cvarteul fruntaș se distanțează

Advertisement

Într-un alt derby al etapei, Aurul Brad a învins, pe teren propriu, cu 4-1, pe CFR Simeria. În urma acestui succes brădenii își păstrează locul de pe podium, cu 29 de puncte, iar simerienii rămân pe șase, cu 23 de puncte și golaveraj – 8. Atât Simeria, cât și Orăștie s-au îndepărtat de primele patru locuri, cele care la finalul sezonului regular, asigură participarea în Final Four. Pe locul al patrulea, cu 28 de puncte, se menține Retezatul Hațeg, în urma succesului, cu 3-0, de pe terenul celei de-a noua clasate, Victoria Călan (14 puncte).

Meci amânat din cauza zăpezii

Într-un alt joc, însă fără implicații majore pentru partea superioară a ierarhiei, penultima clasată, CSM Deva (3 puncte), a pierdut, cu 1-3, jocul de pe teren propriu cu CSM Vulcan, echipa învingătoare, cu 21 de puncte, păstrându-și locul al șaptelea. Un meci din această rundă, cel dintre Inter Petrila și Șoimul Băița, nu s-a disputat din cauza zăpezii mari care a acoperit gazonul stadionului din Valea Jiului, cel mai probabil această întâlnire urmând a fi reprogramată în primăvara anului viitor. Ca urmare a acestei amânări, cele două echipe în cauză își păstrează locurile în clasament, Petrila fiind pe opt, cu 18 puncte, iar Băița pe zece, cu 10 puncte.

Încă trei etape programate în acest an

În acest an mai sunt programate încă trei etape din sezonul regular, însă disputarea acestor runde poate fi pusă sub semnul întrebării, totul depinzând de starea vremii. Etapa viitoare, cea de-a XV-a, antepenultima programată în acest an, se pare că se va desfășura normal. Unul dintre meciurile rundei se joacă în devans, joi, 28 noiembrie, cu începere de la ora 14:30, fiind vorba despre întâlnirea dintre CSM Vulcan și liderul Unirea DMO, jocul fiind unul de urmărit. Celelalte meciuri ale etapei sunt programate sâmbătă, 30 noiembrie, toate părând a fi extrem de intersante. Iese în evidență meciul dintre Retezatul Hațeg și Aurul Brad, cu implicații importante pentru podium și pentru Final Four. A doua clasată, Gloria Geoagiu, va juca, și ea, tot în deplasare, la Șoimul Băița, meciurile de la Crăciunești nefiind simple pentru nicio echipă din Liga 4 Hunedoara. Echilibrat se anunță și meciul dintre CFR Simeria și Inter Petrila, gazdele părând a avea prima șansă pe hârtie, însă ambele combatante au sincope în evoluții, putând oferi surprize oricând. La fel stă cazul și în jocul dintre Dacia Orăștie și Victoria Călan, și aici, ca și în cazul întâlnirii de la Simeria, gazdele fiind obligate să câștige meciul pentru a nu se îndepărta și mai mult de cvartetul fruntaș. De asemenea, runda propune și un derby al suferinței, în care se vor întâlni ultimele două clasate, Minerul Uricani și CSM Deva, echipa din Valea Jiului țintind, cu siguranță, primul rezultat pozitiv al sezonului, iar trupa de la poalele Cetății, cu siguranță, nu vrea să se întoarcă acasă cu mâna goală după acest meci.

Advertisement

Ce mai putem vedea în 2024

Ultimele două etape ale anului sunt programate luna viitoare. Etapa a XVI-a, programată înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, propune, la rândul ei, câteva meciuri interesante, capetele de afiș fiind meciurile Gloria Geoagiu – Dacia Orăștie și, respectiv, Aurul Brad – Dacia Orăștie, dar interesante se anunță și confruntările Inter Petrila – Retezatul Hațeg și Victoria Călan – CSM Vulcan, iar în partidele CSM Deva – Unirea DMO și Minerul Uricani – Șoimul Băița echipele vizitatoare pornesc cu prima șansă. În fine în runda a XVII-a, programată la mijlocul lui decembrie, cel mai interesant joc se anunță a fi Retezatul Hațeg – Gloria Geoagiu, iar echilibrate se anunță a fi partidele CSM Vulcan – Aurul Brad și Dacia Orăștie – Inter Petrila. În schimb, însă, în meciurile Unirea DMO – Victoria Călan, Șoimul Băița – CSM Deva și CFR Simeria – Minerul Uricani echipele gazdă sunt văzute ca mari favorite.

Cum este sistemul competițional

La finele sezonului regular, primele patru clasate vor merge în Final Four, câștigătoarea acestuia urmând a reprezenta județul Hunedoara în barajul de promovare pentru Liga 3. De asemenea, locurile 5-8 vor juca într-un play-off de clasament, iar pozițiile 9-12 vor lupta în play-out pentru evitarea retrogradării.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Tichete sociale pentru grădiniță, disponibile din 26 noiembrie la DAS Deva

Publicat

pe

Redactat de

Marți, 26 noiembrie 2024, preșcolarii din Deva care nu au înregistrat absențe nemotivate în luna octombrie vor primi tichetele sociale pentru grădiniță, în valoare nominală de 132 de lei/lună/copil.

”Preșcolarii care nu au absențe nemotivate la grădiniță vor primi, marți, 26 noiembrie 2024, tichetele sociale pentru grădiniță, aferente lunii octombrie 2024. De stimulentul educațional beneficiază 12 copii, cu vârste între 3 ani şi 6 ani, care provin din familii beneficiare de venit minim de incluziune și nu au absențe nemotivate la grădiniță. Tichetele sociale pentru grădiniţă pot fi ridicate de la casieria DAS Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1), marți, 26 noiembrie 2024, între orele 8:30 – 11:00 şi 12:30 – 15:00. În prezent, tichetul pentru grădiniţă are o valoare nominală de 132 de lei/lună/copil şi poate fi folosit pentru achiziţionarea de produse alimentare şi de igienă, îmbrăcăminte, încălţăminte şi rechizite. Stimulentul educaţional se acordă lunar, pe tot parcursul anului şcolar şi este condiţionat de frecvenţa zilnică la grădiniţă a copiilor, cu excepţia absenţelor din motive medicale, motivate. DE REŢINUT! Preşcolarii care au două absenţe nemotivate nu mai pot beneficia de tichete pentru grădiniţă în luna monitorizată.  Tichetele sociale pentru grădiniţă sunt finanţate de la bugetul de stat şi se acordă în scopul stimulării participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familii defavorizate şi al creşterii accesului acestora la educaţie. Potrivit legii, stimulentul educaţional nu se ia în calcul la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă beneficii de asistenţă socială”, informează reprezentanții Direcției de Asistență Socială Deva.

Tichetele pot fi utilizate pentru produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite. Stimulentul educațional se acordă lunar, pe tot parcursul anului școlar, cu condiția frecvenței regulate la grădiniță. Copiii cu două absențe nemotivate pierd dreptul la acest beneficiu în luna monitorizată.

Programul este finanțat de la bugetul de stat și are ca scop stimularea accesului la educație pentru copiii din familii defavorizate.

 

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate