Connect with us
Data: 03/12/2024
.

Actualitate

Dezbateri pe tema problemelor și soluțiilor în privința gestionării deșeurilor, la Geoagiu Băi

Publicat

pe

Participare numeroasă, din toate colțurile țării, la dezbaterile ce au avut loc, ieri, în cadrul Simpozionului „Probleme și soluții în implementarea și operarea Sistemelor Județene de Management Integrat al Deșeurilor”. Reprezentanți ai asociațiilor de dezvoltare intercomunitare din 18 județe ale României au luat parte la evenimentul organizat la Geoagiu -Băi.

Simpozionul, la care au mai participat și reprezentanți ai autorităților locale și județene, a avut loc în sala de conferințe a Hotelului Germisara, din stațiunea balneo-climaterică Geoagiu -Băi. Lucrările simpozionului au fost deschise de către Ioan Prip, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor” (ADI-SIGD) Hunedoara, cel care, împreună cu Consiliul Județean (CJ), a organizat acest eveniment. Acesta le-a urat participanților „Bun venit!”, înainte de a începe dezbaterile propriu-zise.

În cadrul simpozionului, la început, s-a făcut o prezentare a unuia dintre cele mai mari proiecte pentru județul Hunedoara, din punct de vedere al importanței. Este vorba despre Sistemul de Management al Deșeurilor, din care fac parte deponeul ecologic și două stații, una de sortare și alta de tratare mecano-biologică a deșeurilor, de la Bârcea Mare. Acesta a fost finalizat și urmează, în cursul zilei de azi, să fie inaugurat. „Scopul organizării acestui simpozion este prezentarea unor soluții, dar și a unor probleme în privința gestionării deșeurilor, care se ridică la nivel național, prin vocea colegilor prezenți aici, care au venit din 18 județe ale țării. De asemenea, simpozionul mai are un scop esențial pentru proiectul nostru, „Sistemul integrat de management al deșeurilor Ioan Prip 19.11.2015din județ”. Am finalizat infrastructura, iar acum, în etapa a doua, urmează să organizăm licitațiile și să încheiem contractele cu viitori operatori de salubritate. Dacă am reușit să terminăm infrastructura, problema esențială ce apare acum este cum vom opera, cu cine, și cât timp vom fi viabili pentru a deservi populația județului. Practic, scopul final al acestui proiect este colectarea selectivă, un preț mai mic pentru populație, un oraș, o comună și un sat mai curat”, a declarat Ioan Prip, directorul executiv al ADI-SIGD Hunedoara.

Județul Hunedoara, un exemplu de bune practici

În cadrul simpozionului, s-au purtat discuții despre cum ar trebui să se facă operarea acestor sisteme integrate de management al deșeurilor, dar s-a făcut referire și la unele modificări legislative, precum și la ce ar trebui să se facă pentru creșterea gradului de conștientizare în privința colectării selective a deșeurilor în rândul populației. Dezbaterile au fost moderate și de către Gabriel Moiceanu, președintele Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI). De asemenea, la simpozion au mai luat parte și primari hunedoreni, dar și reprezentanți ai unor instituții din județ. Între aceștia s-a aflat și Adrian David, președintele CJ Hunedoara, Vetuța Stănescu, vicepreședinte a aceleiași instituții, Dan Stoian, administratorul public al județului, prefectul Sorin Vasilescu, dar și Georgeta Barabaș, director la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Hunedoara. În opinia acesteia, proiectul sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Hunedoara este “cel mai semnificativ în privința îmbunătățirii condițiilor de mediu”. „Îi felicit atât pe cei care realizează infrastructura necesară managementului deșeurilor, cât și pe cei care s-au asociat, și aici mă refer la toate primăriile și la CJ. Georgeta Barabas Mediu 19.11.2015 (3)Este un pas mare înainte. Sperăm că lucrurile se vor schimba semnificativ după ce toată infrastructura va fi operațională și aspectul județului va fi altul, mult mai bun și mai atrăgător pentru cei care ne vor vizita și pentru cei care trăim aici”, a spus Georgeta Barabaș.

La rândul său, Adrian David, președintele CJ Hunedoara, consideră că județul poate fi un model de urmat în ceea ce privește implementarea acestui proiect de gestionate a deșeurilor. „Mă bucur că evenimentul de astăzi (n.red. ieri) a avut o participare largă, reprezentanți din mai mult de jumătate dintre județele României, care au contracte în derulare pe sisteme integrate de gestionare a deșeurilor, sunt prezenți aici. Cred că e foarte important să ne expunem problemele cu care ne confruntăm cu toții și să facem acest schimb de experiență în vederea îmbunătățirii și eficientizării serviciilor noastre. Adrian David CJ Hunedoara 19.11.2015 (1)Noi suntem pe final cu acest proiect, din punct de vedere al infrastructurii, și consider că județul Hunedoara este un model de bune practici pentru România, în ceea ce privește sistemele integrate de gestionare a deșeurilor”, a declarat Adrian David.

Prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, este de părere că, prin aceste proiecte de management al deșeurilor, România se aliniază standardelor Uniunii Europene (UE). „Știm cu toții că acest sistem integrat de management al deșeurilor este o problemă pentru toți în România. Suntem în UE din punct de vedere geografic, economic, trebuie să fim și în ceea ce privește standardele de Sorin Vasilescu Prefect Hunedoara 19.11.2015mediu. Toți trebuie să ajungem să respectăm aceste standarde (…) Cred că este benefică organizarea acestor dezbateri în care sunt discutate aspectele întâmpinate în implementarea acestor proiecte. Până la urmă, trebuie să găsim o soluție comună astfel încât implementarea și operarea proiectului de management integrat să fie una corespunzătoare”, a spus prefectul județului.

Lucrările simpozionului de la Geoagiu -Băi s-au întins pe durata mai multor ore, până spre după-amiază. Astăzi, participanții de la această manifestare vor lua parte la un alt eveniment important, respectiv inaugurarea deponeului ecologic de la Bârcea Mare.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Primăria Deva sprijină dezvoltarea învățământului profesional și dual

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva își reafirmă angajamentul față de susținerea educației profesionale și duale, considerând-o o soluție eficientă pentru pregătirea tinerilor în meserii cerute pe piața muncii. Alături de Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, administrația locală încurajează colaborarea dintre școli și operatorii economici pentru a investi în formarea profesională a noii generații.

Reprezentanții mediului economic din județul Hunedoara au posibilitatea să contribuie activ la modelarea viitorului profesional al tinerilor, solicitând clase de învățământ profesional și dual. Termenul limită pentru completarea cererilor de școlarizare este 9 decembrie 2024.

Prin aceste parteneriate, firmele locale pot participa la conturarea unor programe educaționale care să răspundă nevoilor reale ale pieței muncii, asigurând astfel o integrare rapidă și eficientă a absolvenților în domeniile lor de activitate.

Promovarea și susținerea învățământului dual și profesional reprezintă o prioritate atât pentru administrația locală, cât și pentru Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara. Scopul principal este acela de a crește performanța profesională a elevilor, oferindu-le oportunități concrete de angajare, dar și de a sprijini dezvoltarea economică a județului prin formarea unor generații de muncitori calificați.

Primăria Deva invită toate părțile interesate să se implice activ în acest demers, contribuind astfel la consolidarea unei comunități educaționale și economice de succes.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Expoziție de cabaline și ovine la Hațeg, pe 6 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Orașului Hațeg organizează, pe 6 decembrie 2024, o expoziție de cabaline și ovine în incinta târgului de animale de pe strada Horea. Evenimentul, care promovează tradiția creșterii animalelor în județul Hunedoara, este deschis tuturor deținătorilor interesați să participe cu exemplarele lor.

”Vă aducem la cunoștință că, în data de 06 Decembrie 2024 se organizează EXPOZIȚIE DE CABALINE SI OVINE la Hațeg, pe strada Horea (incinta târgului de animale). Deținătorii ce doresc sa participe la EXPOZIȚIA DE CABALINE SI OVINE trebuie sa se înscrie pe lista deschisă la Primăria Orașului Hațeg, serviciul ADPP sau prin e-mail la primaria.hateg@yahoo.com, pănă JOI, 05.12.2024, ora 14:00. De asemenea, vă reamintim măsurile sanitar-veterinare care trebuie intreprinse cu ocazia acestui eveniment: Accesul animalelor se va face pe bază de tabel în care sunt înscrise date cu privire la numele proprietarului, codul de exploatație, adresa exploatației, numărul și mijlocul de identificare al animalelor. Animalele trebuie să provină de pe raza județului Hunedoara din exploatații indemne, libere de boli infectocontagioase, să nu provină din zone de protecție și supraveghere a focarelor active. Este interzisă cu desăvârșire comercializarea animalelor prezente la expoziție. Transportul animalelor din cadrul exploataților de origine la locul organizării evenimentului se va face cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar veterinar după o prealabilă dezinfecție a acestora. Unităție de alimentație pubică și micii producători care doresc participarea la eveniment trebuie să depună o cerere, insotita de documentul de inregistrare sanitara, la Primăria Orașului Hațeg, serviciul ADPP până în data de 03 Decembrie, pentru ca acesta din urmă să poată solicita DSVSA Hunedoara obținerea avizului temporar de funcționare”, informează reprezentanții Primărie Orașului Hațeg.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Fapte bune de la cei mici: Grădinița PP7 Deva donează peste 900 kg de fructe și legume persoanelor vulnerabile

Publicat

pe

Redactat de

Preșcolarii și educatoarele de la Grădinița PP7 din Deva au demonstrat că solidaritatea începe de la vârste fragede, colectând peste 900 de kilograme de fructe și legume în cadrul campaniei sociale „Săptămâna fructelor și a legumelor donate”.

Acțiunea, desfășurată în perioada 25–29 noiembrie 2024, a implicat peste 150 de copii, părinți și cadre didactice, care au contribuit la strângerea a 454 kilograme de fructe și 477 kilograme de legume. Donațiile au ajuns la familii și persoane vulnerabile din evidențele Direcției de Asistență Socială Deva, dar și la copiii din centrele de zi și casele de tip familial din Deva și Săulești.

Sprijin pentru comunitate

Pe 29 noiembrie, 20 de persoane cu vârste între 4 și 90 de ani, inclusiv copii și persoane cu dizabilități, au primit pachete cu fructe. Beneficiarii au fost selectați din imobilele sociale și din rândul persoanelor vârstnice care beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu.

Organizatorii au subliniat importanța campaniei nu doar pentru beneficiarii direcți, ci și pentru educația preșcolarilor. „Copiii au învățat cât de important este să dăruiești și să fii generos. Astfel de acțiuni îi ajută să-și formeze valori esențiale, precum omenia și responsabilitatea,” au declarat reprezentanții Grădiniței PP7.

Parte dintr-un proiect național

Campania „Săptămâna fructelor și a legumelor donate” este organizată la nivel național în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC). Proiectul încurajează elevii și profesorii să participe la activități de voluntariat care sprijină persoanele defavorizate, contribuind la integrarea lor socială și la consolidarea spiritului de comunitate.

Acțiuni similare au avut loc în școli și grădinițe din toată țara, dovedind încă o dată că prin solidaritate se pot face schimbări semnificative în viețile celor aflați în dificultate.

Advertisement

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate