Actualitate
Dialog activ între administrație și locuitorii din comuna Lelese
Comuna hunedoreană Lelese face parte din categoria localităţilor rurale din judeţ cu o populaţie mică, iar satele care o compun, patru la număr, sunt destul de dispersate, întinzându-se pe o suprafață de aproximativ 75 de lilometri pătrați. Cu o populaţie de circa 400 de locuitori, comuna Lelese, compusă din satul de reşedinţă omonim şi aşezările aparţinătoare Cerişor, Runcu Mare şi Sohodol, este situată într-o zonă superbă, în mijlocul Ţinutului Pădurenilor.
Întâlniri, după slujba de la biserică, la căminul cultural
Iar cum în Pădurenime, așa cum numesc zona, cu mândrie, localnicii, tradițiile se păstrează cu sfințenie, nici comuna Lelese nu face excepție. Una dintre aceste tradiții, care a fost reîănviată, obștea se întâlnește, după slujba de la biserică, la căminul culturall, pentru a vorbi despre problemele comunității. O primă întâlnire a avut loc, duminica trecută, cu locuitorii din Runcu mare, iar acțiunile de acest gen vor continua. „Cel mai simplu mod de a comunica cu pădurenii rămâne cel tradițional, acela de a ne întâlni după slujba de duminică. Astfel, duminica trecută, pe 12 martie,, am participat la slujba religioasă de la bserica din Runcu Mare. Acolo am aflat despre nevoile lăcașului de cult, care are nevoie de mici reparații, în vederea resfințirii, dar și despre doleanțele locuitorilor de a avea o capelă. Există o construcție, finalizată anul trecut, când locuitorii satului nu doreau o capelă. Acum, însă, văzând că există și în celelalte sate capele, pe care, bineînțeles, nu dorim să le folosim des, dar asta e viața, au cerut ca aceasta să fie dedschisă. Acest lucru se va întâmpla, mai trebuind să fie făcute mici amenajări exterioare”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.
Duminică, în satul de reședință
Cu această ocazie, locuitorii au ridicat și unele probleme punctuale, iar reprezentanții administrației publice locale din Lelese vor demara demersurile pentru ca acestea să fie rezolvate. „Ni s-a solicitat suplimentarea numărului de tomberoane pentru colectarea selectivă a deșeurilor, să fie în fiecare gospodărie. Asta și pentru că mașina de gunoi merge doar până la mijlocul satului, iar locuitorii din partea de sus mi-au spus că vor duce ei tomberoanele la locul de colectare în ziua în care se face această operațiune. De asemenea, întâmpină probleme cu pășunatul, cadastrarea și amenajamentele silvice, cauzate de birocrație, mai ales. Duminică, 19 martie, după slujbă, voi avea o întâlnire, la căminul cultural din Lelese, cu locuitorii acestui sat. Le voi asculta doleanțele și, săptămâna viitoare, mă voi duce la instituțiile abilitate pentru a începe rezolvarea acestor probleme”, a precizat primarul din Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.
Proiectele merg înainte
Pe lângă aceste aspecte, primarul din Lelese a prezentat și stadiul proiectelor aflate în derulare în comună, iar veștile sunt bune. „Proiectele merg înainte și se lucrează la ele. Pe primul plan avem, în acest an, finalizarea asfaltării pe drumul de acces către comună. Mai sunt de asfaltat circa doi kilometri și jumătate, iar lucrările vor fi finalizate în acest an. La fel stau lucrurile și cu drumul spre Runcul Mare. Totodată, am fost printre primele administrații din țară care am depus, pe PNRR, un proiect pe componenta C11 – Turism, care a fost și aprobat. Acest proiect se derulează în satul Runcu Mare și prevede renovarea și dotarea cu cele necesare a unui număr de opt case tradiționale pădurenești și includerea lor în circuitul turistic. Investiții din bugetul local nu prea putem face, pentru că acesta este unul redus. Totuși, din acest buget mic, reușim să ne achităm cota de cofinnțare la proiectele de dezvoltare a comunei. Unul dintre acestea este și acela de introducere a unei rețele de internet de bandă largă în Runcu Mare și extinderea acesteia în Lelese. Practic, fibra optică este trasă și mai trebuie doar introdusă în locuințe, lucru care se va realiza după ce va fi desemnat, prin licitație, operatorul de profil. Cu siguranță, însă, acest proiect va fi finalizat până la jumătatea anului în curs”, a mai menționat primarul primarul Ciprian Gheorghe Achim.
Reduceri la plata taxelor și impozitelor
Edilii din Lelese mai vin cu o veste bună pentru locuitorii comunei, mai exact cu reduceri la plata taxelor și impozitelor pentru cei care le achită până la finele primului trimestru din 2023. „Taxele și impozitele locale rămân aceleași ca anul trecut. Acestea, însă, au fost ajustate, conform legii, cu rata inflației de anul trecut, care a fost de 5,1%. Totuși, avem și o veste bună pentru contribuabilii care își plătesc taxele și impozitele până pe 31 martie. Astfel, cetățenii care vor plăti taxele și impozitele până la finalul primului trimestru al anului în curs vor avea o reducere de zece procente din totalul datorat la achitarea acestora. Pe această cale, doresc să le mulțumesc concetățenilor mei pentru modul în care au înțeles să își plătească dările către stat în 2022. Vreau să menționez că stăm foarte bine cu încasările de taxe locale pentru anul precedent, chiar și în condițiile scumpirilor pe care toți le resimțim. Nu putem spune că din impozite se strânge o sumă mare la bugetul local, dar, cum acesta este unul redus, orice ban este binevenit, întrucât avem nevoie de resurse financiare atât pentru buna funcționare a administrației, cât, mai ales, pentru întocmirea și depunerea de proiecte de dezvoltare, în special ale celor pe fonduri europene”, a spus primarul comunei hunedorene Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.
Actualitate
Minor reținut pentru furt calificat dintr-o spălătorie auto din Deva
Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Deva au identificat și reținut un minor de 16 ani din Deva, bănuit de comiterea unei infracțiuni de furt calificat. Cercetările au fost demarate în urma unei sesizări primite pe 25 noiembrie 2024, din partea administratorului unei spălătorii auto din municipiu.
Potrivit sesizării, în jurul orei 22:00, tânărul ar fi pătruns prin efracție în camera tehnică a unei spălătorii auto de tip self-wash, de unde ar fi sustras o sumă de bani provenind din încasările automatului spălătoriei. Prejudiciul estimat în urma furtului este de peste 3.050 de lei.
Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru furt calificat, iar cercetările rapide au condus la identificarea minorului ca principal suspect. Pe 26 noiembrie 2024, polițiștii au reținut minorul pentru 24 de ore, iar acesta urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva pentru a se dispune măsurile legale.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Vandalism la cetatea Piatra Roșie: Pietre din drumurile antice distruse de persoane necunoscute
Pe 9 noiembrie 2024, polițiștii din județul Hunedoara au fost sesizați de un reprezentant al Direcției Județene pentru Cultură cu privire la un act de vandalism comis în apropierea cetății Piatra Roșie, un monument istoric înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Potrivit sesizării, un cetățean a semnalat faptul că patru pietre care făceau parte din structura drumului antic au fost dislocate din sol și aruncate în apropierea cetății.
Cercetările efectuate la fața locului au stabilit că, în perioada 3-4 noiembrie 2024, persoane necunoscute ar fi distrus patru piese din calcar de diferite dimensiuni, componente ale drumului antic ce străbate incinta doi a cetății Piatra Roșie. Aceste pietre au fost aruncate în proximitatea drumului de acces, afectând astfel un element valoros al patrimoniului cultural.
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de distrugere și continuă cercetările pentru identificarea persoanelor responsabile. Autoritățile sunt hotărâte să ia măsurile legale corespunzătoare pentru protejarea patrimoniului istoric și pentru prevenirea unor astfel de acte de vandalism în viitor.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Polițiștii din Hunedoara, parteneri activi în protejarea animalelor: Peste 100 de câini salvați în 2024
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Controale în patru comune din județ. Amenzi și lemn confiscat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Tânăr de 19 ani, din Hunedoara, reținut. Ar fi condus fără permis o mașină furată și a fugit de polițiști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială
-
Actualitatecu o zi in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Romoșel
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Râsul, carnivorul enigmatic al Retezatului, monitorizat în habitatul său natural