Actualitate
Divizarea CEH, bună pentru energeticieni, greșită pentru mineri
Abia s-au unit în cadrul Complexului Energetic Hunedoara și deja se vorbește despre desprinderea energeticienilor de mineri. Văzută din fiecare tabără, această problemă are implicații diferite, dar, și unii și alții recunosc că nu pot lucra fără să se implice reciproc.
Complexul Energetic Hunedoara a luat naștere în 1 noiembrie 2012, zi fatidică, dacă ținem cont de conotația ei religioasă, când Divizia Minieră a fuzionat cu cele două termocentrale de la Mintia și Paroșeni. Acum, că lucrurile nu au evoluat deloc bine și, chiar dacă au vândut energie, ambele părți au avut de pierdut, din cauza situației grave în care se află cel mai mare angajator al județului Hunedoara, iar acum și-au pus problema divizării. Minerii, însă, nu concep să se despartă de energeticieni. „Despărțirea de termocentrale înseamnă moartea amândurora, dar probabil că în timpi diferiți. Noi suntem făcuți să lucrăm unii cu ceilalți. Mintia are un risc maxim să fie oprită. Termocentrala de la Paroșeni, cu toată investiția de sute de milioane de euro, trebuie să își plătească împrumuturile și va fi extrem de greu să suporte costurile sau să devină rentabilă pe piață și ambele sunt construite să funcționeze pe cărbunele din Valea Jiului. Cine le va retehnologiza? Deci CEH trebuie să rămână așa cum este”, a declarat Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH.
„Fără noi nu mai vorbim de minerit în Vale și invers”
Pe de altă parte, însă, energeticienii spun că despărțirea este benefică și ar fi în avantaj, pentru următoarele șase luni. „Noi depindem de mineritul din Valea Jiului și invers. Fără noi nu mai vorbim de minerit în Vale și invers la fel. Și noi, dacă luăm cărbune de import pentru cine mai livrăm agent termic dacă toți vor pleca din Valea Jiului, dacă se închid minele? La noi, de cel puțin doi ani, prin studii economice, făcute chiar de Federația Energetica, s-a ajuns la concluzia că o separare a activității este benefică și aici vorbim despre separarea în energeticieni și mineri. Energeticienii să funcționeze pe un sistem de rezervă terțiară lentă, pe care îl avem și acum și mineritul pe un program de ajutor de stat, iar atunci Giga Caloria s-o primim cu 50 de lei, cum primim de la SNÎMVJ, ca să putem intra pe piață, altfel nu mai putem discuta de continuarea activității. Este greu și pentru mineri și energeticieni”, a spus și Mihai Lorinț, lider sindical Termocentrala Paroșeni.
Energeticienii cred că le va fi mai bine dacă se separă și așteaptă un preț bun ca să vândă pe piața zilei de mâine, iar ca recomandare, le cere minerilor să plece la Bruxelles ca să acceseze ajutor de stat și pentru măcar două dintre cele patru unități considerate viabile.
Actualitate
Avem hunedoreni la mondialele de fudokan

Șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au participat la Finala Campionatului National de Karate fudokan, cu rezultate excelente, aceștia cucerind 17 medalii.
Cele mai bune rezultate le-a obținut Maya Suciu, care a devenit triplă campioană națională. Totodată, Robert Andonache a devenit triplu vicecampion național, iar Ianis Sărmășan a cucerit cinci medalii, una de argint și patru de bronz. De asemenea, Luca Mureș a cucerit un argint și un bronz, Robert Andrei a fost de trei ori pe locul al treilea, iar Luca Gălățeanu a urcat, într-un rând, pe ultima treaptă a podiumului de premiere. Prin aceste rezultate toți cei șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au obținut calificarea la Campionatul Mondial de karate fudokan din Polonia.
Practicanții de arte marțiale de la clubul hunedorean sunt pregătiți de Janos Simo, 6 DAN, care este și vicepreședinte al Federației de Karate Fudokan și Discipline Asociate din România.
Actualitate
Ștafetă de bronz

Zilele trecute au avut loc, la București, Campionatele Naționale de atletism în sală pentru juniori U13 și U14.
Printre tinerii atleți prezenți în Capitală s-au numărat și cei legitimați la ACS Triathletic Hunedoara, unde sunt antrenați de profesorul Florin Bucur. Hunedorenii, care au concurat la categoria U13, au avut o evoluție remarcabilă, reușind cucerirea unei medalii de bronz la ștafeta de 4X2 tururi fete, care le-a avut în componență pe Lorena Foca, Sara Beiu, Afrodite Poenar și Antonia Bucur. De asemenea, Aidan Popa a fost pe patru la 60 plat și al cincilea la 200, în vreme ce Antonia Bucur a fost a opta în finala de la 200 de metri.
Actualitate
Cel mai performant mamograf din România, operațional la Hunedoara

Femeile din Hunedoara și împrejurimi vor avea acces la investigații medicale de înaltă precizie, fără a mai fi nevoite să parcurgă zeci de kilometri. Cel mai modern mamograf din România devine operațional începând de astăzi, în Ambulatoriul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.
Aparatul, achiziționat cu sprijinul Primăriei Municipiului Hunedoara, a reprezentat o investiție de aproximativ 500.000 de euro și este destinat atât pacientelor programate în ambulatoriu, cât și celor internate în spital, la recomandarea medicului curant.
Cum pot beneficia pacientele de investigații gratuite?
Mamografiile 2D sunt disponibile pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, în timp ce pentru mamografiile 3D este necesar un bilet de trimitere de la un medic specialist. De asemenea, ecografiile de sân pot fi efectuate cu trimitere de la medicul de familie sau de la un specialist.
Programări și orar de funcționare
Programările se fac luni și miercuri, între 13:00 și 14:00, la numărul de telefon 0757.070.792.
Mamografiile vor fi realizate conform următorului program:
Luni și miercuri: 08:00 – 14:00
Joi: 14:00 – 20:00
Sprijin pentru sănătatea hunedorencelor
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a subliniat importanța acestei investiții pentru comunitate: „Am răspuns pe loc afirmativ solicitării de sprijin formulate de Spitalul Municipal când a venit vorba despre nevoia unui mamograf la Hunedoara. Susținerea domeniului sănătății a fost mereu prioritară pentru mine. Mă bucur că avem aici cel mai modern mamograf din România și anticipez că acesta va deservi nu doar orașul, ci și o bună parte a județului Hunedoara. Felicit echipa de conducere a Spitalului Municipal pentru implicare și sunt sigur că și această nouă investiție va salva vieți”.
Noua dotare reprezintă un pas semnificativ pentru îmbunătățirea serviciilor medicale locale, facilitând accesul rapid la investigații esențiale pentru depistarea precoce a cancerului de sân.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
- Actualitatecu 3 zile in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 2 zile in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul – FC Bihor în Cupa României
- Actualitatecu o zi in urma
Eleve de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva, rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șoferi depistați în stare de ebrietate și fără permis în județul Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale
- Actualitatecu 3 zile in urma
Sancțiuni aplicate pentru nereguli în gestionarea și comercializarea materialului lemnos în municipiul Brad