Actualitate
DNA să „Vie” să mi-o ia!
Arhiepiscopia Tomisului prin reprezentantul său legal, Prea-Sfinţitul Teodosie, alături de persoanele care au fost împuternicite în relaţia cu APIA, au fost trimişi în judecată pentru declaraţii false făcute la APIA Constanţa. Pe scurt, au declarat vie pe rod în cererea de subvenţie, iar DNA a găsit în teren vegetaţie nedorită.
Sloganul din titlul articolului ar putea fi pus în gura Prea-Sfințitului Teodosie, după ce rechizitoriul a ajuns pe sub ușa redaţiei celor de la stiripesurse.ro : ‘DNA să vină să mi-o ia via pe rod’.
Rechizitoriul este făcut, probabil, de către procurori machedoni, atâta timp cât interoghează faptele din 2011 petrecute la Ferma Nazarcea, aflată în proprietatea Arhiepiscopiei Tomisului. Nu se reţine faptul că dir. executiv APIA Constanța, Pufleni Stere, machedon, este vărul dir. gen. adj. APIA de la acea vreme, Sterghiu Nicolae. De asemenea, fiica lui Sterghiu, Anagnoste Ecaterina, era șefa serviciului Controale pe teren, din cadrul Centrului județean APIA Constanța. Aceste aspecte ce ţin de interese de grup şi incompatibilităţi, pot influenţa mersul anchetei, existând suspiciunea ca APIA să fi închis ochii la neregulile respectivei ferme.
Departe de mine de a discredita o minoritate, mai ales că machedonii au sânge de valah în vene. Trebuie observat că atât APIA Tulcea, cât și APIA Constanța sunt ‘butonate’ de ani de zile, în mare parte de machedoni, atunci când își protejează propriile interese de grup, și declarați români, atunci când e vorba de patriotismul deșănţat.
În urma unei sesizări, cică ‘de la Bucuresti’, și la chemarea dir. exec. Apia Constanța, Pufleni Stere, cei doi inspectori de la controlul pe teren de la Apia Constanța, GUGUTĂ VASILE și VLĂSCEANU FLORENTIN VALENTIN se deplasează în control la Ferma Nazarcea, conform notei de constatare nr. 7120 din 6.07.2011, pentru a verifica conformitatea solicitării de subvenţie pentru via pe rod, cu realitatea din teren. Doar în vizită, la privit buruieni de peste gard, aşa de capul lor și la spusele lui Pufleni, fără GPS, fără ordin de deplasare. Nu conta că sesizarea venea pe linie de MADR și în control fuseseră și cei de la corpul de control al ministrului.
Dragă DNA, inspectorii nu se deplasează fără un ordin de deplasare, în cazul de față eliberat de șeful serviciului controale pe teren, fără GPS, fără a avea încărcate în GPS parcelele digitizate de cel controlat, fără să măsoare parcelele supuse controlului, fără să facă un raport la care să atașeze pozele și fără a introduce în IPA- Online și Sivgis rezultatele raportului de control. Unde mai pui că la un astfel de control trebuie să ai dosarul celui controlat în copie, unde are atașate și contractele pentru agromediu semnate pe proprie răspundere, contracte ce conţin condițiile impuse pentru respectarea GAEC-urilor. De asemenea, Caietul fermierului cu lucrările efectuate de către fermier, trebuia verificat de inspector și consemnat în raport. Bunele condiţii agricole şi de mediu(GAEC) sunt obligatorii pentru întreaga suprafaţă, nu doar pe suprafaţa cultivata cu vie. Inspectorii erau și sunt executanți, nu trimiși la constatări după cum vrea mușchiul vreunui director, inspector din minister sau procuror.
Trebuia procedat exact cum au facut-o atunci când ați declanșat ancheta în cauză și ați apelat în 2016 la inspectorii de teren. De teama DNA, noii ‘pufleni’ din 2016 au măsurat de au transpirat, au întocmit rapoarte și au înfierat proletar Arhiepiscopia, transferând întreaga vină asupra unui biet preot care venea doar primăvara sau toamna și sfinţea via ca să facă rod.
Şi, dăi cu nerespectarea GAEC-urilor pe perioada 2010-2016 anchetată, aşa cum apare în rechizitoriu, fără să se specifice nerspectarea SMR-urilor şi diferenţa dintre perioada de aplicare a GAEC-urilor şi anul în care APIA a adoptat şi Condiţiile statutare de management(SMR), aşa numita ecocondiţionalitate(GAEC+SMR).
Voi, dragi procurori, i-ați interogat pe cei doi inspectori APIA în 2016 și amândoi au spus că doar au constatat neregulile și că nu era un control pe teren, răspunzând fidel la întrebările voastre: ‘nu-i așa că e așa?’. Păi dacă au constatat neregulile, atunci de ce nu au sesizat imediat centrul județean, direcția Antifrauda din cadrul APIA Central, DLAF sau OLAF, pentru extinderea anchetei și stoparea tentativei de fraudă? Asta intră în atribuțiunile oricărui funcționar public, să sesizeze astfel de nereguli, în spate având legea avertizorului public.
A invoca acum semnătura pe propria răspundere și a absolvi APIA Constanța de vreo vină este foarte ușor.
Atunci, funcționarul APIA și agenția asta, pentru ce mama zmeilor sunt puşi acolo!? Doar pentru a da subvenții, fără să aibă vreo responsabilitate de prevenire a fraudelor, conform propriilor manuale?
Mai mult, Prea-Sfințitul Teodosie cere un control în 2013, APIA Constanța emite un ordin de control pe care sunt trecuți doi inspectori, conform procedurilor, Neag Claudia de la serviciul control pe teren APIA Constanța și Săcăleanu Ovidiu-Liviu de la serviciul de control pe teren APIA Galați. Neag Claudia a fost întrebată de către procurori de ce nu a fost în echipa de doi inspectori la control, ea invocând volumul mare de lucru.
Așadar, controlul a fost efectuat ilegal de către o singură persoană, inspectorul Săcăleanu Ovidiu-Liviu. Spun ilegal, pentru ca procurorii să bage la cap: controlul pe teren se face de către doi inspectori conform metodei ‚celor patru ochi’, pentru a elimina suspiciunile de părtinire, tentativă de acoperire a fraudelor sau chiar reaua voință printr-un control neconform cu realitatea, menit să acuze pe nedrept fermierul.
Din cauza nerespectarii metodei cu pricina, sistemul de administrare si control IACS si sistemul de identificare a parcelelor LPIS au fost declarate ineficiente in 2010, ca urmare a unui audit extern, drept pentru care România a fost sancţionată de către Comisia Europeană.
Ia auziți ce mai declară în fața procurorului, în dobitocia sa, acest inspector Săcăleanu Ovidiu-Liviu: ‚Precizez că parcelele de viţă de vie (acestea dinspre Constanța) erau invadate de buruieni de 50-60 cm pe toată suprafața pe care am văzut-o, dar nu de arboret, concluzia fiind că nu se făcuseră 2-3 prașile, cum e normal, și nici nu se intervenise mecanizat pentru inlăturarea vegetației nedorite. Adică nu se făcuse întreaga gamă de lucrări mecanice și manuale. Precizez că, potrivit procedurii, dacă găsesc suprafața și cultură, nu am obligația să extind controlul’.
Ce vorbești vere!? Deci, tu constați că nu sunt îndeplinite condițiile de ecocondiţionalitate(GAEC+SMR), după cum rezulta din ‚spovedania’ dată în faţa procurorului, apoi găsești cultura și suprafața dar procedura nu te obligă să extinzi controlul la întreaga exploataţie. Ba, din contră! Trebuia să extinzi controlul pe întreaga suprafață, conform procedurii APIA. Ai încălcat, de teamă, procedura APIA. Asta nu te putea totuși opri să informezi imediat, peste capul celor de la APIA Constanța sau APIA Central, conform legii avertizorului public, organismele de control şi supracontrol DLAF, DNA, DGA sau OLAF!
În concluzie, marea majoritate a fermierilor din țara noastră nu cunosc procedurile APIA. Ei apelează după program la funcționarii APIA care le întocmesc cererile pe aplicația Ipa Online. Cum funcționarii sunt prost pregătiți în marea majoritate, te bate Dumnezeu dacă cererea este făcută prost iar la închiderea cererii, gestionarul de dosar, adică cel care face și cererea în numele fermierului, nu mai verifică erorile din IPA Online. Astfel, fermierul care semnează ca primarul pe o cerere, de care e sigur că e făcută corect de către un neispravit de funcționar, ajunge în caz de nereguli să înapoieze sume exorbitante la bugetele europene și cel național sau să i se facă dosar penal.
Este și cazul prezentei speţe.
Dragi procurori și dragi judecători. Citiți bine procedurile APIA şi cu atenţie, cercetați miile de cazuri aflate pe rolul instanţelor, în care fermieri nevinovați se luptă cu o agenție condusă veșnic de o minoritate politică şi veți vedea că am dreptate.
V- aţi găsit hoțul-hoților, pe bietului Teodosie, cu toate păcatele lui!.
Vă sgerez să vă aplecați asupra motivelor pentru care România este sancţionată datorită neregulilor de la APIA de ani de zile cu sute de milioane de euro, bani plătiți din buzunarul nostru, pentru care nimeni nu răspunde. Pentru asta vă stau la dispoziție cu documente printr-o abordare directă, fără urmăriri de telefoane sau alte..metode specifice.
Actualitate
Deputatul hunedorean Iulius Marian Firczak, din partea U.C.R.R., a primit Certificatul doveditor al noului mandat
Rutenii vor fi reprezentați, în continuare, în Parlamentul României. Deputatul hunedorean Iulius Marian Firczak, din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R.), a primit Certificatul doveditor al mandatului de deputat, obținut în urma alegerilor parlamentare din data de 1 decembrie 2024.
În cadrul unei ceremonii, ce a avut loc, miercuri seară, la sediul Biroului Electoral Central (BEC) din București, reprezentanții minorităților naționale în Parlamentul României au primit Certificatele care atestă calitatea de deputat, acestea fiind înmânate de președintele BEC, judecătorul Adrian Glugă.
Al treilea mandat în Parlamentul României
Deputatul hunedorean Iulius Marian Firczak, din partea U.C.R.R., își va continua munca în Parlamentul României. „Sunt onorat şi bucuros că am primit încrederea rutenilor, şansa de a-i reprezenta în Parlamentul României pentru un al treilea mandat. Eu, de felul meu, sunt o persoană optimistă și sper ca următorul mandat să fie unul care să aducă reformele importante de care țara are nevoie pentru a putea să continuăm parcursul de dezvoltare și de recuperare a diferențelor de standard de viață, de venituri ale cetățenilor, în comparație cu Uniunea Europeană și să ajungem, chiar dacă am depășit țări importante din jurul nostru, suntem pe locul 11 la nivel european, cred că putem să creștem într-un ritm mult mai rapid și fiecare cetățean să simtă, de la an la an, că trăiește mai bine în Uniunea Europeană și în siguranță în spațiul euro-atlantic. Aceasta este dorința pentru următorul mandat”, a declarat deputatul Iulius Marian Firczak, din partea U.C.R.R..
Iulius Marian Firczak a fost ales deputat din partea UCRR, prima oară în 2016. Acesta a obținut un al doilea mandat în Camera Deputaților în anul 2020, iar acum, după alegerile parlamentare din data de 1 decembrie 2024, va începe un al treilea mandat de parlamentar. Grupul minorităților naționale din noul Legislativ al țării, care se va reuni pe data de 20 decembrie 2024, va avea 19 reprezentanți.
Actualitate
Componenta socială, importantă pentru administrația din Ghelari
Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați și are în jur de 2.000 de locuitori. Aceștia trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Govăjdia, Plop și Ruda.
Fonduri europene pentru persoanele vulnerabile
Administrația publică locală din Ghelari acordă o atenție deosebită componentei sociale a vieții de zi. Pentru persoanele vulnerabile din comună edilii vin cu o veste bună. „Informăm, și pe această cale, că persoanele vulnerabile din comună, a căror listă nominală poate fi consultată, individual, la sediul Primăriei Ghelari, pot beneficia de schema de granturi sub formă de bonuri valorice, pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor prin izolare termică ori anvelopare), și/sau pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile, respectiv instalare de panouri fotovoltaice și/sau sistem de stocare a energiei. Valoarea acestora, una nerambursabilă și fără cote de cofinanțare este de 10.000 sau 20.000 de Euro, după caz. Mai multe detalii se pot afla la sediul nostru și la numerele de telefon 0768.520.649 sau 0729.047.687”, a declarat primarul comunei hunedorene Ghelari, Iancu Emerson Toma.
Facilități fiscale
Primarul din Ghelari vine și cu alte vești bune pentru concetățenii săi, fiind vorba despre oferirea unor facilități fiscale, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.„În conformitate cu prevederile legale în vigoare se instituie unele faciltăți fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligaților bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot achita impozitele și taxele restante până la data de 19.12.2024, perioadă în care vor beneficia de toate reducerile prevăzute în actele normative mai sus enunțate. Menționez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achita debitele integral. Pe această cale doresc să mai anunț, pentru ceilalți contribuabili că programul de lucru cu publicul pentru încasări a compartimentului Taxe și Impozite se încheie pe 20 decembrie, la ora 10:00”, a spus Emerson Iancu Toma, primarul comunei Ghelari.
Autobuz școlar
O altă veste bună vine și pentru elevii din Ghelari. „La capitolul educație doresc să anunț că, de anul viitor, elevii din comuna Ghelari vor beneficia de un microbuz de transport școlar. Acest microbuz este complet electric, cu o autonomie de 294 km și o capacitate de 16 locuri, incluzând spații dedicate persoanelor cu dizabilități. Vehiculul este dotat cu sisteme moderne de protecție, încălzire și aer condiționat, fiind gândit pentru a oferi confort și siguranță”, a precizat primarul comunei Ghelari, Emerson Iancu Toma.
Târg de Crăciun
Și la Ghelari se fac pregătiri de Sărbători, urmând a fi organizate câteva acțiuni deosebite. „La elevii din comună va veni, și în acest an, Moș Crăciun. Le vom oferi cadouri, într-un cadru festiv, la Căminul cultural din localitatea de reședință, pe 19 decembrie. Tot atunci și în aceeași locație copii vor organiza și un târg de Crăciun, ocazie cu care doritorii pot să și achiziționeze produsele pe care le vor prezenta cei mici. Elevii vor organiza, cu această ocazie, și un spectacol, în care colindele vor fi la loc de cinste, și vă așteptăm, cu mare drag, la acest eveniment”, a lansat o invitație de nerefuzat Emerson Iancu Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.
Locuri ce merită a fi văzute
Pe raza comune Ghelari, care oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din centrul de comună, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”.
Actualitate
Magia Crăciunului. Brăduți împodobiți de locatari, în scara blocului în care locuiesc, în Deva
Locatarii unui bloc din Deva se bucură de spiritul Crăciunului de fiecare dată când pășesc în scara blocului în care locuiesc. Oamenii s-au unit și au împodobit în casa scării un brad de Crăciun care încântă sufletul și ochii tuturor.
Ideea de a împodobi un brad de Crăciun în scara blocului a venit din partea administratorului și toată lumea a fost încântată. Mobilizarea s-a făcut prin intermediul unui grup creat pe WhatsApp. Uniți de bucuria sărbătorilor de iarnă, oamenii au coborât din case și au adus fiecare câte ceva pentru a împodobi bradul: globuri colorate, beteală, luminițe și multe alte decorațiuni. Nici cadourile, frumos împachetate și așezate sub brăduț, nu lipsesc.
„Operațiunea” de împodobire a brăduțului de Crăciun din casa scării a fost una plină de voie bună și a durat câteva ore. Toată lumea s-a implicat cu mult entuziasm. S-au împărțit bomboane și biscuiți, iar cei mai bucuroși au fost copiii. „Vecinii au reacționat foarte bine. Toată lumea a fost încântată de idee. Am stabilit o oră și am coborât din case, împodobind împreună bradul, cu globuțele, cu beteală (…) Aseară, doi copilași le-au spus părinților că vor să mai vadă bradul de jos, înainte de culcare, și au coborât în pijămăluțe (…) Este frumos și ne-a dat o stare de bine. Cu toții am stat, în prima seară, când l-am împodobit, aproape patru ore, și ne-am bucurat de atmosferă”, a povestit o locatară a blocului.
Oamenii spun că magia Crăciunului stă în lucruri simple și că această inițiativă poate să fie un exemplu de bune practici, de incluziune și de empatie.
Bradul împodobit în casa scării îi bucură și pe oaspeții care intră în bloc și care sunt încântați de ceea ce văd.
Și vecinii de la un alt bloc aflat în apropiere, la fel, au împodobit un brăduț de Crăciun în scara blocului în care locuiesc.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu 17 ore in urma
Accident tragic pe DN 68, în apropiere de Hațeg: Un șofer și-a pierdut viața
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ultima tură de serviciu: Plt. adj. șef Lucian Beregszaszy a ieșit la pensie. „Un exemplu de generozitate, implicare și profesionalism”
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Simpozion la ITM Hunedoara privind campania națională de control în domeniul construcțiilor
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Echipele hunedorene din Liga 3 termină anul, ambele, pe locul al cincilea
-
Actualitatecu 13 ore in urma
Magia Crăciunului. Brăduți împodobiți de locatari, în scara blocului în care locuiesc, în Deva
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Au apărut primii brazi de Crăciun în piețele din Hunedoara. Prețurile pornesc de la 40 de lei
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incidente pe drumurile publice în județul Hunedoara: Viteza, alcoolul și fuga de la locul faptei pun în pericol siguranța circulației