Connect with us
Data: 24/10/2024
.

Actualitate

Doamnele liberale, implicate în acțiuni de combatere a cancerului la sân

Publicat

pe

De ani buni, membrele Organizației Femeilor Liberale (OFL) din județul Hunedoara derulează, în luna octombrie, o amplă campanie de prevenire și combatere a unei maladii teribile, cancerul la sân. O importantă acțiune din acest proiect, intitulat, sugestiv, „Octombrie roz”, s-a desfășurat în orașul Călan, pe străzi, prin oferirea de pliante și baloane roz, iar în încheiere a avut loc o dezbatere legată de prevenirea și combaterea cancerului la sân, care s-a desfășurat într-o locație elegantă, la sala de evenimente „Perla Streiului” din localitate.

Prevenția salvează vieți

La eveniment s-a înregistrat o prezență numeroasă, luând parte nu doar membre ale OFL Hunedoara, ci și doamne și domnișoare neimplicate politic, dar preocupate de sănătatea lor. Seria de evenimente din acest an a fost inițiată de dr. Andreea Ardeleanu. „Proiectul „Octombrie roz” este unul de suflet, pentru că eu cred cu tărie că prevenția poate salva vieți. „Octombrie roz” este despre prevenția cancerului mamar și despre metodele de diagnosticare precoce a acestei patologii. În acest an am organizat mai multe acțiuni din cadrul acestui proiect la nivelul județului Hunedoara și mă mândresc cu acest lucru. Am reușit să mobilizăm foarte multe doamne, nu numai din OFL, să se alăture acestui demers. Statisticile sunt alarmante. Cancerul mamar este diagnosticat, din păcate, foarte tardiv în țara noastră. Tot mai multe femei tinere au fost diagnosticate, în ultimii ani, cu cancer mamar. Cancerul mamar poate fi prevenit printr-o metodă foarte simplă, prin autopalparea sânilor, iar acest lucru ar trebui ca fiecare femeie să îl facă măcar o dată pe lună. În cazul în care se depistează un nodul, o scurgere mamelonară sau o modificare de aspect a sânului trebuie luată legătura cu medicul de familie și medicului ginecolog pentru investigații. Undeva la 48% dintre cancerele femeilor sunt legate de glanda mamară. Vestea bună este că foarte multe dintre acestea pot fi vindecate dacă sunt diagnosticate în stadiul 1, iar doamnele care, din păcate, sunt diagnosticate cu această patologie, pot să trăiască și să ducă o viață relativ normală. Noi am interacționat cu doamnele, nu am oferit doar pliantul și balonul, și le-am explicat cum să își examineze sânii și care sunt pașii pe care trebuie să-i facă pentru a beneficia de ecografia mamară, pe care ar trebui să o facă fiecare femeie de peste 45 de ani cel puțin anual. Mă bucur că doamnele au fost foarte receptive și ne-au primit cu căldură în toate localitățile în care am derulat acest proiect. Cred că la acest lucru a ajutat impactul culorii roz pe care am purtat-o. Sunt convinsă că prin educație și prin campanii de informare putem să reducem incidența acestei patologii. Cu aceste ocazii am întâlnit doamne care chiar ne-au spus că au descoperit un nodul și ne-au întrebat ce ar trebui să facă. Sau că o persoană apropiată prezenta o modificare a sânului și nu știe unde să se adreseze. Ne-am bucurat că am putut să le ajutăm în mod direct. Aici, la Călan, am fost surprinse să vedem cât de multe doamne din oraș s-au alăturat acțiunii noastre. Am fost primite cu căldură și cu receptivitate crescută. Am simțit un aer proaspăt al orașului și ne-am bucurat să vedem că mergem spre progres”, dr. Andreea Ardeleanu, președinte OFL județul Hunedoara și candidat PNL la Senat.

Monica Olariu, o gazdă excelentă

Extrem de implicate în eveniment au fost și membrele OFL Călan, sufletul acțiunii fiind Monica Olariu, gazda dezbaterilor care au avut loc la sala de evenimente „Perla Streiului” din oraș. „Mulțumesc tuturor celor care au participat și sunt onorată să fiu gazda acestui eveniment din cadrul campaniei inițiate de doamna doctor Andreea Ardeleanu. „Octombrie roz” este un eveniment care are loc în fiecare an, fiind vorba despre o acțiune de prevenție a cancerului la sân. Acțiunea noastră se desfășoară în tot județul și acum a ajuns și la Călan.

Cu această ocazie am discutat și despre viitoare proiecte, pe care le vom organiza cu aceeași plăcere ca și pe cel de acum, aici, la noi”, a spus Monica Olariu, gazda evenimentului de la “Perla Streiului” și membră OFL Călan. Despre importanța acțiunii au vorbit și alte doamne prezente la manifestare. „Am fost extrem de onorată de prezența mare la eveniment și mulțumesc tuturor celor care au răspuns invitației noastre, a OFL Călan. După cum se știe, luna octombrie este considerată „luna roz”, culoarea roz fiind culoarea speranței. Octombrie este și luna de luptă împotriva cancerului la sân, marcată de acțiuni de conștientizare și prevenție a acestei maladii. Din păcate, această maladie răpește viețile a milioane de femei la nivel mondial și distruge tot milioane de familii. Scopul nostru este de a preveni aceste tragedii și de a conștientiza importanța controalelor periodice și a tot ceea ce decurge după eventuala depistare a acestei boli”, a afirmat Nela Monda, președinte OFL Călan.

Sfaturi oferite de către specialiști

În organizarea evenimentelor din campania „Octombrie roz” s-au implicat doamne liberale din tot județul Hunedoara, de la specialiste din domeniul medical până la conducătoare de instituții. Vorbitoarele au subliniat importanța sfaturilor oferite de către cadre medicale calificate. „Pentru noi este un eveniment foarte important, deoarece prin prevenție salvăm vieți. Dorim să atragem atenția doamnelor, în primul rând, că prin metode simple de prevenție pot să își depisteze, din timp, această boală. Cancerul mamar este, din păcate, principalul factor de deces la femei în România, dar este o boală care poate fi tratată dacă este depistată la timp. Și anii trecuți am fost bine primite, dar acum am avut o surpriză deosebit de plăcută, văzând pe fețele tuturor doamnelor bucurie și fericire. Toate erau îmbrăcate în roz și nu dădeau un mesaj politic, ci unul din inimă, și au văzut că ne pasă de sănătatea locuitorilor din județul Hunedoara. În acest an am fost, pentru prima oară, și în Valea Jiului, unde am fost foarte bine primite și să știți că am fost oprite pe stradă și aproape că nu mai făceam față cu oferirea de informații. Iar aceste informații au fost oferite de personal calificat. Nu trebuie uitat că doamna Andreea Ardeleanu, președintele OFL din județul Hunedoara este medic infecționist la Spitalul Județean, fiind și sufletul acestei campanii. Anul acesta a reușit să ne mobilizeze și să ajungem în mai multe locații din județul Hunedoara și suntem încântate de acest lucru. Și colegele noastre, care sunt asistente medicale, își fac datoria față de pacienți la locul lor de muncă, dar ni s-au alăturat și în campania aceasta, așa cum o fac de fiecare dată”, a menționat Aurica Lăsconi, director SGA Hunedoara și președinte OFL Deva.

Au fost și domni prezenți

La acțiunea de la Călan au fost prezenți și domni, care și-au afirmat sprijinul pentru această campanie de prevenire a cancerului la sân.
„Iată că membrele OFL Călan, alături de colegele lor din organizația județeană, au organizat o acțiune de conștientizare a pericolulului pe care îl reprezintă cancerul la sân. Este o acțiune desfășurată la nivel județean, iar eu, ca membru al PNL, le felicit pe organizatoare și le voi fi alături și în viitoarele lor activități”, a precizat Călin Petru Marian, director APIA Hunedoara și candidat PNL la Senat. Campania „Octombrie roz” a OFL Hunedoara va continua și în alte localități din județul nostru.

Actualitate

Din 25 octombrie primarul din Lelese își începe al șaptelea mandat în fruntea comunei

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Lelese este așezată în partea de Sud-Vest a județului, la o distanță de aproximativ 45 de kilometri față de municipiul Deva. Este situată în ținutul pitoresc al pădurenilor, care cuprinde ramificațiile de Est ale Munților Poiana Ruscă, mărginit la Nord de Valea Mureșului, la Sud de Țara Hațegului, iar spre Est se oprește brusc în Valea Cernei, pe linia Nandru, Teliuc, Hunedoara.

La al șaptelea mandat

Comuna are în componență patru sate, respectiv Lelese, Cerișor, Runcu Mare și Sohodol, și aici trăiesc în jur de 400 de oameni. Aceștia au decis, la alegerile locale din iunie, să îi acode încrederea, în continuare, primarului în funcție, Ciprian Gheorghe Achim, și echipei sale de consilieri. Astfel, Ciprian Gheorghe Achim va începe cel de-al șaptelea său mandat ca primar al comunei Lelese, iar ceremonia de învestitură, în care și consilierii locali vor depune jurământul, va avea loc vineri, 25 octombrie, de la ora 12:00. Continuăm, practic, în aceeași echipă. Doresc să mulțumesc concetățenilor și echipei mele de consilieri locali pentru încrederea acordată, fiind votat, cu o majoritate confortabilă, pentru funcția de primar. Acest succes nu ar fi fost posibil fără sprijinul și dedicarea neclintită a leleșenilor. Echipa mea de consilieri a demonstrat un angajament extraordinar și o colaborare exemplară, iar cetățenii au arătat că își doresc o comunitate mai bună și mai unită. Votul acordat este o responsabilitate pe care o iau foarte în serios și voi lucra neobosit pentru a vă onora încrederea. Au fost mandate în care, cu siguranță, nu am putut realiza tot ceea ce ne-am propus, dar au fost și foarte multe reușite. Ca de obicei, nu mă hazardez în promisiuni, însă, cu siguranță, comuna Lelese se va dezvolta și în continuare. Și, chiar dacă am acumulat multă experiență în funcția de primar, îmi doresc noi provocări. Astfel, îmi propun, pentru următorii patru ani, accesarea de noi fonduri nerambursabile, guvernamentale și europene, pentru finalizarea investițiilor aflate în derulare, modernizări și realizări de noi obiective, la care se adaugă și o promisiune de suflet, cea legată de păstrarea școlii gimnaziale în centrul de comună. Mulțumesc tuturor pentru sprijin și îi asigur pe concetățenii mei că împreună vom construi un viitor mai bun pentru toți”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese înainte de începerea celui de-al șaptelea mandat.

În folosul comunității

În perioada dintre alegeri și validarea în funcție administrația din Lelese a continuat să își facă treaba, lucrând la proiecte utile întregii comunități. Unul dintre aceste proiecte a fost finalizat de curând, iar pentru altul a fost depusă documentația. Recent a fost finalizată asfaltarea pe DJ 687 F, de la Govăjdia până la intrarea în comuna noastră, printr-un proiect al Consiliului Județean Hunedoara. Reamintesc că pe raza comunei Lelese drumurile sunt, deja, asfaltate, prin proiecte pe care le-am câștigat noi, pe diverse surse de finanțare sau de la bugetul local. Legat de venirea iernii, menționez că la Primărie primim deja cererile pentru acordarea ajutorului de încălzire pentru sezonul rece pentru persoanele care se încadrează în prevederile legale. De asemenea, reamintesc și că avem în dotare utilaje proprii cu care putem interveni la lucrări de întreținere a drumurilor, inclusiv de deszăpezire, când este cazul, toate aceste operațiuni făcându-le în regie proprie, având pe stoc materiale antiderapante. Pe de altă parte, am depus un proiect pe Programul Național pentru Transformarea Digitală a Autorităților Publice Locale, derulat prin Ministerul Cercetării, Inovării și Dezvoltării. Prin acest demers încercăm oferirea unui acces simplificat și rapid la o gamă variată de servicii publice online pentru locuitorii comunei. Astfel, populația poate obține documente, poate să plătească taxe și impozite, ori poate să facă programări de oriunde, toate acestea online, eliminându-se drumurile la primărie și, totodată, câștigându-se timp. Sunt optimist în ce privește implementarea acestui proiect, care are o finanțare în valoare de 75.000 de lei”, a spus actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.

Citeste mai mult ...

Actualitate

21 de victime în urma unui accident rutier. O persoană decedată și 8 grav rănite

Publicat

pe

Redactat de

O persoană a decedat și alte opt au fost grav rănite în urma unui accident care a avut loc pe DN 66, în Băcia.

O persoană a murit și alte opt au fost grav  rănite în urma unui accident rutier care s-a produs, cu puțin timp în urmă, în localitatea Băcia, pe DN 66.

În evenimentul rutier au fost implicate, în total, un număr de 21 de persoane.

Cele 21 de victime au fost transportate către UPU Deva, Hunedoara și Orăștie.

Impactul s-a produs între un autoturism și un microbuz. Persoana decedată era șoferul autoturismului.

A fost activat Planul roșu de intervenție, la ora 22:40.

Advertisement

Cele opt persoane rănite, aflate în microbuz au fost transportate cu ambulanțele SMURD și SAJ la spitalele din Deva (6) și din Hunedoara (2).

La intervenție au participat 2 autospeciale de intervenție, o autospecială de transport victime multiple, 4 ambulanțe SMURD, 6 ambulanțe SAJ, 2 autospeciale de primă intervenție și comandă.

Foto: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Percheziții ale polițiștilor la sediile unor asociații de proprietari din Hunedoara. Administratori acuzați că și-ar fi însușit din banii plătiți de locatari

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii au descins, astăzi, la sediile unor asociații de proprietari din municipiul Hunedoara. Se fac cercetări într-un caz de delapidare, două persoane – un bărbat și o femeie – administratori ai unor asociații de proprietari, sunt acuzate că și-ar fi însușit bani din taxele încasate de la locatari.

Acțiunea a avut loc în cadrul operațiunii „Jupiter”, desfășurată sub coordonarea Parchetului General.

„În cadrul acțiunii „Jupiter”, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, la data de 23 octombrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și cei ai birourilor de investigare a criminalității economice din Hunedoara și Petroșani, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara, au desfășurat o acțiune operativă, pentru punerea în executare a 7 mandate de percheziție domiciliară, la sediile a 5 asociații de proprietari din municipiul Hunedoara și la locuințele folosite de administratorii acestora. Din cercetările efectuate în cauză, a rezultat faptul că două persoane, un bărbat și o femeie, în calitate de administratori ai unor asociații de proprietari, din municipiul Hunedoara, și-ar fi însușit diferite sume de bani, în perioada anilor 2020 – 2024, din gestiunea asociațiilor, prin neînregistrarea chitanțelor de încasare a taxelor comune de la locatari”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Polițiștii continuă cercetările în acest caz pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate