Connect with us
Data: 20/09/2024
.

Comunitate

Doamnele și domnișoarele din Șoimuș, sărbătorite în cadrul unui eveniment special

Publicat

pe

Începutul lunii martie este dedicat manifestărilor prin care sunt sărbătorite doamnele și domnișoarele care ne fac viața mai frumoasă. Un astfel de eveniment a avut loc și în comuna Șoimuș, una dintre cele mai mari localități rurale din județul Hunedoara.

Surprize, surprize…

Căminul cultural din satul Bejan, aparținător de comuna Șoimuș, a fost gazda unui eveniment deosebit, în cadrul căruia s-a marcat Ziua Internațională a Femeii. Peste 600 de doamne și domnișoare din Șoimuș au luat parte la acest eveniment organizat de edilii din comună, manifestarea fiind plină de surprize, una mai plăcută decât alta. În mod firesc, participantele au fost întâmpinate cu flori de către organizatori și invitații acestora. Au fost mese întinse, garnisite cu bucate alese și băuturi fine, într-o atmosferă plăcută, ambianța sonoră fiind susținută, cu muzică de calitate, numai bună pentru joc și voie bună, de Alex de la Orăștie și Bianca Danciu. Iar surprizele nu s-au oprit aici, reprezentanții administrației publice locale din Șoimuș pregătind și o tombolă pentru sărbătorite, în cadrul căreia s-au putut câștiga produse trebuincioase oricărei doamne și dominșoare. Astfel, la tombolă s-au câștigat, printre altele, tigăi, aspiratoare, uscător și ondulator de păr, masă și fier de călcat, filtru de cafea, seturi de vase și de cești, storcător de fructe sau sandwich maker, dar și oale sub presiune ori televizor.

Admirație și respect din parte administrației locale

Acțiunea dedicată Zilei Internaționale a Femeii nu este prima de acest gen organizată de edilii din Șoimuș, evenimentul având, deja, o frumoasă tradiție. Prin organizarea acesteia, reprezentanții administrației publice locale din Șoimuș au dorit să își arate, din nou, respectul și admirația față de doamnele și domnișoarele din comunitate. „Mă bucur că doamnele și domnișoarele din comuna Șoimuș s-au simțit, ca și în anii anteriori, foarte bine și le mulțumesc că au participat la acest eveniment. De altfel, toți ne-am simțit foarte bine, deoarece comuna Șoimuș este o mare familie. S-a demonstrat, din nou, că femeile din Șoimuș sunt o parte extrem de importantă a acestei mari familii. Ceea ce am făcut este un lucru normal. Am început, firesc, cu oferirea de flori, prin care ne-am arătat dragostea pe care le-o purtăm și mă bucur că am putut să mai oferim și acest cadou. Noi, bărbații, nu trebuie să uităm că trebuie să fim tot timpul lângă doamne și domnișoare și să le mulțumim pentru tot ceea ce fac pentru noi.

Doresc, de asemenea, să le mulțumesc și colegilor din Consiliul Local, care au votat pentru organizarea acestei manifestări, și viceprimarului Dorin Lugojan, dar și pentru faptul că s-au implicat, efectiv, în organizarea acestei manifestări de suflet. Vom fi, tot timpul, alături de doamne și domnișoare, de toți membrii comunității noastre”, a declarat Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei hunedorene Șoimuș.

Într-o zi de 10, pentru femei de nota 10

Evenimentul de la Șoimuș a avut și o parte inedită, dar inspirat aleasă de către organizatori. Mai exact, manifestarea a avut loc nu pe 8 martie, ci pe 10, întrucât comunitatea din Șoimuș și, în special, femeile care fac parte din ea, este una de nota 10, lucru remarcat și de invitații prezenți la eveniment. „Apreciez inițiativa organizatorilor, în frunte cu primarul Mihai Gabriel Irimie, care au decis ca această manifestare să nu se desfășoare pe 8 martie, ci pe 10 martie. A fost o alegere bine făcută, întrucât la Șoimuș avem femei de nota 10, o comunitate de nota 10, o administrație de nota 10, care merită, cu prisosință, să aibă o sărbătoare într-o zi de 10.

 

 

Advertisement

 

Sunt recunoscător că pot să fiu alături de doamnele și domnișoarele din comuna Șoimuș și le asigur, și eu, că facem tot posibilul pentru a le sprijini. În numele Guvernului României, al Instituției Prefectului – Județul Hunedoara, dar și al meu personal, le doresc ani mulți, sănătate, putere și înțelepciune și să ne fie alături, pentru că ne fac viața mai frumoasă în fiecare zi. Și, încă o dată, felicitări celor care au organizat acest eveniment deosebit”, a spus Petru Călin Marian, prefectul județului Hunedoara, prezent la acțiunea de la Șoimuș.

Petrecerea s-a întins până după miezul nopții, iar cei prezenți au putut imortaliza instantanee de la ea prin fotografii la „Oglinda magică”, o altă plăcută surpriză oferită de reprezentanții administrației publice locale din Șoimuș la evenimentul dedicat sărbătoririi femeilor din comună.

Actualitate

Educația și ecologia merg mână în mână în comuna Zam

Publicat

pe

Redactat de

Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.

Școala a început bine, cu dotări noi

Administrația publică din comuna Zam, reconfirmată în urma alegerilor locale din această vară, acordă o atenție deosebită tinerei generații. Pentru copii, dar și pentru părinți, vin vești bune din acest domeniu. Avem o grădiniță nouă, dotată cu tot ceea ce este necesar pentru învățământul preșcolar. De asemenea, pot da vești bune legate și de școala gimnazială din centrul de comună. Aici s-au făcut investiții importante, prin implementarea proiectului “Dotare cu mobilier, materiale didactice și echipamente”, a cărui valoare este de 450.000 de lei. Totodată, în acest an vom finaliza și proiectul “Reabilitare și dotare Școala Gimnazială Zam”, care are o valoare de 770.000 de lei vechi. Acest proiect presupune, printre altele, reabilitarea clădirii școlii gimnaziale, construirea unui teren de sport în curtea unității de învățământ și amenajarea unei săli de sport în imobilul în care funcționa fostul internat, precum și dotarea cu aparatură, material didactic și mobilier specific pentru acestea”, a declarat Sorin Ionel Nistor, actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Zam.

Participă la Ziua Națională a Curățeniei

Pe de altă parte, edilii din Zam sunt preocupați și de ecologie. Acest lucru nu este deloc întâmplător, întrucât pe raza comunei Zam sunt multe locuri demne de a fi văzute, iar acestea trebuie să arate cât mai bine. Vom participa, sâmbătă, 21 septembrie, la Ziua Națională de Curățenie, în cadrul campaniei «Let’s do it, Romania». Vă invităm să ne fiți alături în această acțiune, în care vom pune la dispoziție logistica necesară, pentru a ne înfrumuseța comuna, punctul de întâlnire fiind la sediul Primăriei comunei Zam, la ora 10:00. De altfel, noi și în primăvară am organizat, la nivel local, o amplă campanie de curățenie. Sunt acțiuni firești, întrucât în comuna Zam avem niște locuri superbe, care trebuie puse cât mai bine în valoare. Pe raza comunei noastre avem șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». Cu această ocazie reamintesc că pentru o cât mai bună punere în valoare a obiectivelor din localitate, dar și pentru creșterea gradului de confort, avem în derulare și un amplu proiect de reabilitare a drumurilor. Este un proiect de durată mai lungă, dar lucrurile merg bine”, a spus primarul reales al comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Componenta socială, în atenția administrației din Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Luncoiu de Jos este o comună situată în nordul județului Hunedoara, în Țara Moților, care se întinde pe o suprafață de aproape 50 de kilometri pătrați. Cei peste 1.600 de oameni care trăiesc în comună locuiesc în cinci sate, fiind vorba despre Luncoiu de Jos, localitatea de reședință, și așezările aparținătoare Dudești, Luncoiu de Sus, Podele și Stejărel.

Școala a început fără probleme

Punctul central al lunii în curs a fost, fără îndoială, nu doar la Luncoiu de Jos, ci în întreaga țară, deschiderea noului an școlar. La Luncoiu de Jos în jur de 100 de copii au început cursurile într-o școală modernizată. “Pentru școala din centrul de comună am avut un proiect de modernizare prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, în valoare de peste 8 milioane de lei. Acum avem spații dotate cu echipamente și materiale didactice moderne, de la bănci și scaune la videoproiectoare și table digitale.

Au fost achiziționate laptopuri și licențe informatice, s-au schimbat acoperișurile, ușile și geamurile, au fost refăcute tencuielile, s-a izolat termic clădirea, iar încălzirea se face cu centrală pe combustibil solid. Astfel, avem o școală modernă și bine pusă la punct. Copiii sunt viitorul comunității noastre iar noi, cei din administrație, împreună cu dascălii și familiile, suntem aici să îi sprijinim să descopere cunoștințe noi și să își dezvolte talentele. Împreună creăm un mediu propice dezvoltării armonioase a copiilor noștri”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud.

Pentru comunitate

Reprezentanții administrației publice locale din Luncoiu de Jos vin în sprijinul locuitorilor comunei și cu alte aspecte ce privesc componenta socială a vieții de zi cu zi. „Continuăm operațiunile de cadastrare sistemică gratuită. În acest sens îi așteptăm la sediul primăriei pe beneficiari, respectiv pe cei cu proprietăți în sectorul 38 Stejărel și sectorul 55, Luncoiu de Jos, Podele și Luncoiu de Sus, din zona Colnic, să depună copii după cărțile de identitate, certificate de deces, în situația în care capul de gospodărie nu mai trăiește, titluri de proprietate sau moștenire și orice alte acte doveditoare. De asemenea, după 15 octombrie se vor putea depune cererile pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței. La stabilirea dreptului de ajutor pentru încălzirea locuinței se va lua în calcul cuantumul pensiei pe luna august 2024. Venitul mediu lunar pentru acordarea ajutorului este de 1.386 de lei pe membru de familie sau de 2.053 de lei pentru persoanele singure”, a spus actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud.

De suflet

Luncoienii nu puteau lipsi de la recentele Serbări Naționale de la Țebea, în anul în care se împlinesc două secole de la nașterea lui Avram Iancu, eroul din Țara Moților, fiind prezenți în număr mare, în frunte cu primarul Călin Dorin Dud. Pe lângă prezența la acest eveniment, primarul din Luncoiu de Jos ține o strânsă legătură și cu localitățile cu care este înfrățită localitatea pe care o administrează, un ultim exemplu fiind cel cu comuna Greblești, din Republica Moldova. „Suntem bucuroși să anunțăm că biblioteca noastră a fost îmbogățită cu o donație generoasă de cărți din seria „Biblioteca pentru toți”. Acest gest minunat a fost făcut de către domnul Călin Dorin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos din județul Hunedoara, cu care suntem înfrățiți. Aceste cărți vor aduce mai aproape de noi înțelepciunea și cultura, fiind un sprijin deosebit pentru toți iubitorii de lectură din comunitatea noastră. Le mulțumim din suflet pentru această contribuție valoroasă care va îmbogăți cunoștințele și sufletele noastre. Mulțumim, domnule Călin Dorin Dud pentru această dovadă de prietenie și solidaritate”, au transmis, pe pagina lor de socializare, cei de la Primăria Greblești.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Noi proiecte ale administrației din Crișcior

Publicat

pe

Redactat de

Situată în legendara Țară a Moților, comuna Crișcior, cu o populație de circa 4.000 de locuitori, este una dintre localitățile rurale mari din județul Hunedoara. Comuna se întinde pe o suprafață mai mare de 40 de kilometri pătrați și are în componență localitatea de reședință Crișcior și satele aparținătoare Gurabarza, Valea Arsului și Zdrapți.

Se trece la digitalizare

Ca mai toate localitățile din Țara Moților, și Crișciorul a fost un important centru minier, activitate care, acum, din păcate, ține de istorie. Mineritul a făcut ca unele zone centrale ale comunei să arate ca la oraș. Acest lucru, însă, nu înseamnă că aici nu sunt obiective care merită a fi văzute. Astfel, aici funcționează schitul „Sfânta Treime”, pe raza satului Gurabarza. De asemenea, pot fi vizitate și două biserici cu o vechime apreciabilă, fiind vorba despre cea de zid, din Crișcior, ctitorită în secolul al XIV-lea, și cea de lemn de la Zdrapți, ridicată în 1852.

De asemenea, în Crișcior mai există un monument al eroilor, dar și un muzeu al satului, care dezvăluie multe dintre tradițiile zărăndene. De asemenea, în comună există și un liceu, nu multe localități rurale din țară având așa ceva pe raza lor administrativ teritorială. Liceul Tehnologic „Crișan” din Crișcior, așa cum este titulatura oficială a unității de învățământ, se află într-un amplu proces de modernizare și reabilitare, iar lucrările merg bine, apropiindu-se de finalizare. De asemenea, a fost reabilitat și modernizat sediul primăriei, urmând ca instituția să treacă la digitalizare, în urma unui proiect ce va fi depus de administrația locală, realeasă în funcție la alegerile din luna iunie a acestui an. „Joi, 19 septembrie, se lansează Programul Național pentru Transformarea Digitală a Autorităților Publice Locale. Acest program, derulat prin Ministerul Cercetării, Inovării și Dezvoltării și numit, pe scurt, DigiLocal, asigură o finanțare de maxim 75.000 de lei pentru primăriile de comune, iar noi avem documentația întocmită și o vom depune odată cu deschiderea sesiunii aferente. DigiLocal este primul program integrat de digitalizare a administrațiilor publice locale. Primăriile sunt instituțiile cu care cetățenii interacționează cel mai des. Prin acest program se dorește interconectarea sistemelor informatice ale administrațiilor cu Ghișeul.ro, platforma oficială de plăți online a statului român, pentru plata simplă, rapidă și sigură a serviciilor publice digitale, a taxelor și a impozitelor, dezvoltarea de interfețe standardizate pentru comunicarea cu cetățenii, site-uri care să fie accesibile prin câteva clickuri, astfel încât populația să utilizeze ușor și sigur serviciile publice electronice, consolidarea securității cibernetice la nivelul administrației locale, pentru că serviciile digitale locale sunt cele mai accesate de cetățeni și, mai ales, achiziția echipamentelor IT pentru creșterea capacității administrative și asigurarea interoperabilității, astfel încât oamenii să nu mai facă drumuri inutile și să nu mai stea la cozi. Finanțarea se va acorda pe principiul «primul venit, primul servit» și suntem optimiști”, a declarat Ovidiu Ilie Furdui, primarul reales al comunei hunedorene Crișcior.

Fonduri pentru silvo-mediu

Pe de altă parte, administrația publică locală din Crișcior a depus documentația necesară pentru obținerea de subvenții de la Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) pentru pădurile aflate în proprietatea publică și privată a comunei. „Este vorba despre o schemă de ajutor de stat pe domeniul silvo-mediu și climă, acordată de APIA, cu fonduri europene nerambursabile, pe Intervenția DR – 07. Prin accesarea acestor subvenții vom putea proteja mult mai bine zonele împădurite pe care le avem în proprietate și, mai ales, vom putea exploata, în condiții cât mai favorabile, cu tehnologie modernă, masa lemnoasă la care avem dreptul prin lege. Vor fi subvenții de 38 de euro pe hectar pentru protejare și de 137 de euro pe hectar pentru exploatare, acestea fiind acordate anual. Programul are o valabilitate de cinci ani și ne vine în ajutor întrucât, deși avem proiectul de introducere a gazului metan, lemnele sunt necesare”, a mai spus actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate