
Rezultate parţiale
O profesoară de economie a reuşit să obţină nota 10, iar unul de sport „se laudă” cu un punctaj de doar 1,9
Subiectele pe care le-au primit în acest an la examenul pentru acordarea definitivării în învăţământ i-a pus în încurcătură pe marea majoritate a profesorilor hunedoreni. Astfel că, după afişarea primelor rezultate, doar 32,17 la sută dintre candidaţi au reuşit să obţină note peste 8. Procentul de promovabilitate din acest an este cu peste 17 la sută mai mic decât cel din 2012 şi mult sub media naţională de aproape 48 la sută.
Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara un număr de 146 de candidaţi s-au înscris la începutul acestui an pentru a susţine probele din cadrul „Definitivatului”, dintre aceştia doar 138 puteau susţine proba scrisă, restul fie nu au avut cele două inspecţii la clasă, fie nu le-au promovat. Însă, doar un număr de 115 lucrări din partea candidaţilor hunedoreni au fost evaluate, pentru că nouă cadre didactice sau retras din examen şi alte 14 au absentat.
Reguli noi, promovabilitate scăzută
Ministerul Educaţiei a propus pentru candidaţii care au susţinut, în acest an, „Definitivatul”, o serie de schimbări, cea mai importantă şi care a afectat, în mare, şi procentul de promovabilitate, fiind cea potrivit căreia nota minimă de trecere a examenului să fie 8, şi nu 7, cum a fost până acum. O altă noutate a constat în acordarea dreptului de a participa la acest examen şi debutanţilor, cu un an vechime la catedră. „În urma publicării primelor rezultate ale examenului naţional de definitivare în învăţământ, în judeţul Hunedoara, un număr de 37 de candidaţi au reuşit să obţină note peste 8, asta înseamnă că au şi promovat examenul. Astfel, procentul de promovabilitate pentru judeţul nostru este de 32,17 la sută. Aceşti candidaţi care au promovat au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar”, a precizat purtătorul de cuvânt al IŞJ Hunedoara, Marta Mate.
Din cei 115 candidaţi din judeţ care au fost evaluaţi, doi au „reuşit” slaba performanţă să obţină medii sub trei, printre aceştia fiind un profesor de sport din Orăştie care a luat nota 1,9. Însă a existat şi o profesoră de economie din Petroşani care a reuşit să obţină nota 10 şi o alta din Hunedoara cu 9,8, acestea fiind şi cele mai mari medii din judeţ.
Pe de altă parte, cei mai mulţi candidaţi promovaţi au avut note între 8-8,99, respectiv 29, şi doar şase au luat peste 9.
Şi astăzi, contestaţii
Dascălii care sunt nemulţumiţi de nota primită mai pot depune contestaţii şi în cursul zilei de astăzi, până la ora 15:00 la centrul de examen, organizat la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva. Lucrările contestate vor fi trimise spre recorectare în centrele de evaluare din alte judeţe, rezultatele finale urmând să se afişeze pe 27 iulie. Candidaţii se pot prezenta la examenul pentru acordarea definitivării în învăţământ în trei sesiuni, în cel mult cinci ani de la finalizarea stagiului de 12 luni. După acest interval, profesorii îşi pierd dreptul de a mai desfăşura activitate didactică la clasă.